Jurnal de calatorie Vladut’s Story

Suntem in luna noiembrie, se apropie finalul de an si, dupa cum imi este obiceiul, ma gandesc la calatoriile pe care le-am avut in ultimele luni si la planurile pentru anul viitor.

Vladut’s Story este vampirasul acela dragut care ma insoteste in toate calatoriile de mai bine de doi ani asa cum bine stii. Am scris despre primele lui calatorii alaturi de mine aici si pentru ca am observat ca au inceput sa ii placa excursiile de explorare am continuat sa il iau cu mine peste tot.

Intre timp Vladut a prins viata si pe langa faptul ca este reprezentat de o serie intreaga de dulciuri si suveniruri (care ma insotesc peste tot), din aceasta vara colectiei ce ii poarta numele i s-a adaugat si o mascota. O mascota pe care o asteptam de cand il cunosc pe Vladut, mai exact 🙂

Ei bine, de cand Vladut a prins viata prin intermediul mascotei a inceput sa fie din ce in ce mai activ in calatorii, si-a luat agenda si a inceput sa scrie impresii de prin locurile in care a fost. O buna perioada de timp a fost foarte secretos si si-a tinut impresiile departe de ochii mei insa astazi s-a hotarat sa le impartaseasca cu tine aici pe blog asa ca in cele ce urmeaza il las pe Vladut’s Story insusi sa isi spuna povestea. Lectura placuta! 🙂

Jurnal de calatorie Vladut’s Story

Jurnal de calatorie

Saluuuuut! Eu sunt Vladut iar din cate am inteles de la draga mea prietena plimbareata, Carmina, tu ma cunosti deja.

Am ceva emotii pentru ca este prima data cand indraznesc sa iti scriu insa cred eu ca locurile in care am fost te vor inspira si am zis ca este momentul sa impartasesc povestile mele de calatorie. Sunt curios daca vei citi pana la final si cum ti se vor parea aventurile mele.

Sa incepem….

….cu inceputul: am calatorit in rucsacul Carminei atat in Romania cat si in Grecia, Bulgaria, Ungaria si Austria in ultimii 2 ani. Mi-a placut sa descopar locuri si oameni noi, peisaje frumoase, monumente istorice, castele si cetati. De fiecare data cand ajungeam acasa eu ramaneam cuminte in rucsac asteptand urmatoarea aventura. Norocul meu ca nu a trebuit sa astept prea mult niciodata.

Am vrut sa pastrez cumva amintirile din calatorii asa ca de la inceput de 2017 am inceput sa scriu in jurnalul meu cateva impresii de pe oriunde ma duc. Nici nu stiu cand a trecut anul acesta insa ma uit cu mare placere pe notite si deja visez la locurile in care voi calatori in viitor.

Carmina mi-a spus ca ea obisnuieste ca in luna decembrie a fiecarui an sa faca o recapitulare a calatoriilor din anul respectiv si planul pe anul urmator. Mi-a placut ideea si am zis sa i-o iau inainte si sa iti arat jurnalul meu de calatorie pe 2017. Pana in momentul prezent, bineinteles.

Anul 2017 a fost clar anul in care am calatorit cel mai mult prin Romania si am descoperit o multime de locuri frumoase care, din fericire, s-au mai repetat din cand in cand.

Am fost in Transilvania, mi-am vazut casuta – Castelul Bran, am descoperit Cetatea Fagarasului si am savurat un mic dejun delicios la Brasov, am descoperit noi biserici fortificate din Transilvania – cum este Archita, am facut cunostinta cu Oradea – orasul art nouveau al Romaniei, am fost la mare unde Vama Veche mi-a ramas in suflet, am fost in Delta si m-am bucurat de pescuit dar si de plimbare in canoe, am fost in Cheile Nerei si la Cazanele Dunarii unde l-am cunoscut pe Decebal, am mers pe la cramele din Dealu Mare unde am aflat ca mustul este preferatul meu, am facut cunostinta cu calutii Haflinger de la Potcoava, am stat la Castle Hotel Daniel in camera cu semineu si m-am bucurat de biblioteca atat de cunoscuta de la casele de oaspeti din Cincsor. Si am mers si in Grecia in cea mai frumoasa vacanta pe apa: am calatorit timp de o saptamana pe yacht!

Acum sa le iau pe rand.

Ianuarie 2017

Prima calatorie din 2017 a fost chiar pe 1 ianuarie cand am avut parte de o zi insorita pe Valea Prahovei. Am iesit la aer curat, am admirat zapada la Sinaia si m-am bucurat de o priveliste superba asupra Muntilor Bucegi.

Februarie 2017

A doua calatorie “de iarna” a avut loc la centrul de echitatie Potcoava pentru cateva zile petrecute in natura, facand cunostinta cu calutii blonzi din rasa Haflinger. Vremea a fost numai buna atat pentru calarie cat si pentru a sta la caldurica in living-ul de la pensiune si a ma bucura de atmosfera numai buna pentru relaxare. Aaa da, si am fost si la jacuzzi in micul centru spa, insa de aici nu am poze sa iti arat 🙂

Martie 2017

Vremea de primavara incepe sa isi faca aparitia insa spre deosebire de anul trecut parca intarzie putin. Dar in casa nu mai am rabdare sa stau asa ca – la insistente mele – Carmina a cedat si a zis “Bine, hai la mare!”. M-am gandit eu in sinea mea, “Cum adica la mare? Pe friiiigul asta?”

Si la mare am mers. Am admirat eolienele care se invarteau cu mare viteza, apoi am ajuns pe malul marii, la Vama Veche unde am aflat ce inseamna sa iti intre frigul in oase. Ulterior am auzit mai multe despre faptul ca vantul din Dobrogea este recunoscut in intreaga tara si am inteles de ce exista aici atat de multe eoliene. Calatoria in Dobrogea s-a repetat si in aprilie si desi primavara se instalase deja, vantul era la fel de prezent si de rece.

Aprilie 2017

Nu cred ca a fost an in care sa imi fi dorit atat de mult timp sa simt razele soarelui. Luna aprilie m-a gasit descoperind pentru prima data zona numita Cazanele Dunarii.

Am ajuns la Cazane si am facut cunostinta cu impresionanta statuie a lui Decebal chiar in ziua de Paste. Am luat chiar si o plimbare cu barcuta pentru a ajunge mai aproape si a face o plimbare extinsa printre Cazane. Nu stiam pe atunci, insa ideea de “barcuta” m-a urmarit toata vara. Am incercat canoe in Delta si yacht in Grecia. Povestesc in cele ce urmeaza!

Calatoria lunii aprilie a continuat in zona Cheile Nerei, loc in care nici Carmina nu mai ajunsese pana acum. Am fost astfel la Sasca Montana, fosta localitate miniera care astazi pare a fi numai jumatate locuita, am stat in cel mai frumos loc din localitate, La Vechea Moara si am vizitat apoi orasele Oravita (aici merita sa ajungi la Muzeul Monetariei si la Farmacia Muzeu Knoblauch) si Anina si am mers cu trenul pe cea mai veche cale ferata ce se intinde la Oravita la Anina. Povestea despre Cheile Nerei o gasesti cel mai bine spusa de Carmina, aici.

In Cheile Nerei am mers alaturi de mai multi prieteni printre care si cei de la TravelBadgers asa ca am profitat de ocazie sa ii servesc si pe ei cu cateva dulciuri care imi poarta numele, dar si cu cateva ale colegei mele, Via Delice.

Finalul lunii aprilie m-a prins vizitand localitatea Bran si admirand din departare Castelul Bran. A fost o iesire neasteptata in care nu a fost timp pentru vizita, dar m-am simtit foarte bine admirand castelul ca in imaginea de mai jos. Aici trebuie sa ma intorc si am zis ca voi planifica o excursie speciala.

Mai 2017

Cum s-a incalzit vremea, cum s-au inmultit calatoriile.

Primele zile ale lunii mai m-au prins in Covasna savurand fiecare minut pe care l-am avut la Castle Hotel Daniel, cea mai cosy unitate de cazare pe care am descoperit-o in Romania in acest an.

Cu o poveste care incepe acum mai bine de 3 secole si jumatate, astazi Castelul are portile deschise pentru toti cei care vor sa il cunoasca si sa zaboveasca putin pe acest taram plin de istorie. In plus, castelul este astazi o unitate de cazare unica pe care merita sa o cunosti! Camera in care am stat poarta numarul 5, se numeste “The Swan Suite” insa eu i-am spus “camera cu semineu si baldachin” pentru ca asta mi-a placut cel mai mult acolo. N-am mai dormit pana acum intr-un baldachin iar senzatia cand te trezesti dimineata a fost extraordinara!

Sa mai spun ca mancarea este delicioasa? Am gasit aici bucatarie romaneasca si ungureasca reinterpretata si ma voi intoarce cat de des voi putea. Din cate am observat nici nu va trebui sa ii spun prea des Carminei ca vreau sa ne intoarcem pentru ca si ea vrea. Am auzit-o povestind de mai multe ori despre locul acesta si stiu ca ii place 🙂

Dupa Covasna am mai dat o fuga pana la mare cu putina treaba, apoi am zburat la Oradea.

Da, am zburat! Stiam eu ca Oradea este ceva mai departe fata de Bucuresti si ca de obicei lua in jur de 10 ore sa ajungi cu masina acolo. De data aceasta am ajuns cu avionul in numai o ora si am descoperit ceea ce se numeste “orasul Art Nouveau al Romaniei“.

Oradea a beneficiat de multe restaurari in centrul orasului, de la Cetatea care ii poarta numele pana la cladirile istorice din intregul oras. Inca mai sunt zone in plina restaurare, insa ceea ce am descoperit aici a fost o mare surpriza. Iar daca ar fi sa aleg un loc preferat cred ca acesta ar fi Cetatea Oradea. Doar sunt fan cetati!

Cetatea Oradea. credit foto: Calin Stan – TheDrone.ro

Iunie 2017

Prima luna oficiala de vara a inceput cu o aventura la Marea Neagra si in Delta Dunarii. Doar drumul in Delta duce pe la mare, nu?

Nu, nu duce, dar l-am facut noi sa duca pentru ca ne era dor de ea! Am ascultat valurile marii, am admirat lumina lunii, am luat micul dejun la primele raze ale soarelui si am plecat spre Delta.

Pentru mine a fost prima experienta in Delta si stiam ca vor urma cateva zile de liniste si pace, mult peste si plimbare cu canoe.

Cu canoe in Delta Dunarii

Rezultatul a fost foarte clar: mi-a placut la nebunie plimbarea cu canoe dar si cu barca pentru ca am mers sa vedem rasaritul de soare dis de dimineata cu barca. Toata experienta aceasta a facut ca in luna august sa ajung din nou in Delta intr-o excursie tematica organizata de Carmina, #DeltaExplorer. Dar iti povestesc despre asta mai tarziu, cand ajung la calatoriile lunii august.

Calatoriile lunii iunie m-au dus din nou la Potcoava (da, Carmina pregatea ceva aici!) iar mai apoi in Bucuresti, la un picnic cu vin. Daca nu stiai pana acum (si poate nu stiai, Carmina nu prea scrie despre asta – inca!), Carmina este pasionata de vin si de ceva timp incoace cauta sa afle tot felul de lucruri despre vin, despre asezonarea lui cu mancare si iubeste sa descopere noi tipuri de vin. Asa ca in iunie a organizat un picnic cu vin doar pentru prieteni si eu am fost invitat. Doar nu era sa merg cu mana goala, nu? Am mers cu cateva dulciuri imprumutate de la colega mea, Via Delice care au mers de minune cu vin.

Iulie 2017

Luna iulie cred ca a fost cea mai calduroasa a acestui an si ma bucur sa iti spun ca am facut tot posibilul sa “scap” de caldura din Bucuresti si m-am refugiat la munte.

Am mers in muntii Leaota in aventura organizata la Potcoava numita “#HaidookExperience“. Am facut lectii de echitatie, am participat la editia a doua a festivalului Haidook Summer Fest si am avut parte de o zi si o noapte petrecuta la cort, in munti. Am ajuns acolo calare dar si cu caruta si pot spune ca a fost o adevarata expeditie in natura pe care abia astept sa o reiau. Psssst, Carmina!!!! Mai mergem, da? 🙂

Dupa calarie a venit timpul sa descopar locuri si cetati noi. Astfel am ajuns la Cetatea Fagarasului, cetate impunatoare ce se afla chiar in mijlocul orasului Fagaras.

M-am bucurat sa gasesc cetatea restaurata si foarte bine pregatita pentru vizitatori.

Seara m-a gasit in Brasov, un alt loc preferat de mine in centrul Romaniei, iar dimineata am savurat cel mai gustos mic dejun la masa micuta de la geam de la Bistro de l’Arte! Locul este cunoscut pentru micul dejun cu sampanie insa eu m-am multumit cu un fresh de portocale.

Si inca o iesire a fost cea de pe Transalpina la care am stat cuminte in rucsac si am preferat sa nu ies de acolo decat dupa ce am trecut toate serpentinele. Peisajul a fost unul de vis, insa nu recomand drumul celor cu probleme cu inima.

August 2017

Primele zile ale lunii m-au prins in Bucuresti, pe caldura cea mai mare. Cum m-am delectat? Cu plimbari lungi prin parc in ceas de seara.

Apoi am plecat in Transilvania la festivalul Saptamana Haferland unde am participat la activitatile din fiecare zi. Imi amintesc de festival inca de anul trecut cand am admirat initiativa sasilor de a organiza anual un astfel de festival.

Cum era de asteptat, am dat o noua tura pe la mare. Tot in drum spre Delta 🙂 De data aceasta am descoperit o pensiune tare draguta in 2 Mai – cu nume de grec, Stavros, la care m-am bucurat de o seara petrecuta la lumina lunii.

Apoi a urmat o saptamana intreaga de Delta cu oameni tare faini in tabara foto si canoe #DeltaExplorer. Bineinteles, fiecare dintre cei care au participat au avut ocazia sa guste din dulciurile mele si ale colegei, Via Delice.

Ce am facut in Delta? Am descoperit cum este sa stai intr-un sat de pescari (Mila 23), cum este sa mananci zilnic de 3 ori pe zi peste si nimic sa nu se repete (mancarea a fost absolut delicioasa), cum sa incerci cate un tip de vin nou in fiecare seara – Delta are si ea crame dintre care Sarica Niculitel cu a sa gama “Caii de la Letea” este una din cele mai cunoscute, cum este sa te trezesti dimineata cand soarele inca doarme si sa mergi pe lacuri sa vezi cum se trezeste, cum sa admiri pelicanii la prima ora a diminetii, cum este sa mergi kilometri intregi intr-o canoe fara sa obosesti (ok, recunosc, una din plimbari facute pe o zi cu vant puternic m-a cam obosit), cum sa pescuiesi si cum traiesc pescarii si alte cate si mai cate.

Este clar, in Delta voi reveni cu siguranta si in 2018.

Septembrie 2017

A spus cineva barca? Sau vacanta la mare? Sau Grecia?

Luna septembrie a fost cea mai generoasa in calatorii anul acesta. Si asta pentur ca timp de 2 saptamani am fost intr-o vacanta continua. La mare, in Grecia, in insulele Lefkada, Kefalonia, Meganissi si Ithaka.

Prima saptamana am petrecut-o in insula Lefkada alergand in fiecare zi intr-o alta directie a insulei in cautare de tot ce puteam gasi frumos: plaje intinse, orasele grecesti autentice, peisaje frumoase, o crama si o fabrica de ulei. A fost o saptamana de relaxare activa ca sa spun asa care m-a pregatit pentru ce urma a fi o vacanta mai putin activa dar la fel de interesanta alaturi de un grup mai mare de oameni.

Dupa o saptamana de stat la o vila draguta din statiunea Nikiana – Lefkada, ne-am imbarcat intr-o dimineata dupa furtuna pe barca (yachtul) Adagio. Eu si 8 pasageri nerabdatori sa pornim in expeditia pe apa.

Prima zi a fost poate cea mai interesanta in invatarea de termeni specifici yachtingului. Auzeam peste tot: “Pune parama pe vinci, deschide crocodilul, muta pisica!”. Numai termeni intersanti care nu pareau a avea vreo legatura unul cu altul.

Pana la urma ne-am dumirit cu totii si pe zi ce trecea fiecare stia ce are de facut (fiecare pasager a unui astfel de yacht are un anumit rol pe barca pentru ca totul sa mearga ok), orele pareau ca trec mai greu si relaxarea se instalase foarte mult.

Am petrecut cateva zile super frumoase navigand printre insule, mergand pe anumite plaje pe care le descopeream pe drum si incercand sa ne bucuram de fiecare moment pe mare.

Experienta de yachting a fost cu adevarat extraordinara iar pentru asta trebuie sa le multumesc celor de la Cafune Experience care au organizat expeditia. Carmina imi tot spune de ceva timp ca urmeaza sa scrie in detaliu despre asta insa vad ca i-am luat-o eu inainte. Dar astept cu interes toate impresiile ei.

Spuneam ca pe barca am fost un mic grup asa ca nu puteam rata ocazia de a-i servi pe colegii mei de vacanta cu cateva dulciuri ce imi poarta numele. Se pare ca dulciurile au fost pe placul lor, iar sailingul pe placul tuturor!

Dupa vacanta prelungita m-am intors in Bucuresti la timp pentru a participa la o seara foarte interesanta intr-un escape room. Echipa din care am facut si eu parte a evadat din camera in minutul 59 din 60 asa ca experienta a fost una intensa.

Octombrie 2017

Luna octombrie a inceput cu mai multe grade in pahar decat in atmosfera. Am fost pentru prima data intr-o calatorie extinsa la cramele din zona Dealu Mare, cea mai mare zona viticola din Romania.

Si daca tot a fost prima calatorie dedicata vinului am tinut mortis sa gust si eu. Si am gustat din toate iar preferatul meu a fost…mustul proaspat. Cred ca unul vampiras asa ca mine i se potriveste tare bine aceasta bautura de culoare rosie.

Calatoriile lunii octombrie au continuat pe la Cincsor, loc in care am avut ocazia sa intru in binecunoscuta biblioteca de la Casele de Oaspeti Cincsor si sa petrec aici aproape o zi intreaga.

Dupa Cincsor a urmat vizita la Baile Tusnad si lacul Sf Ana, loc in care am intalnit o multime de fotografi iubitori de natura. Eu nu am stiut sa fac fotografii, dar m-am lasat fotografiat ca si model si m-am bucurat de razele de soare tomnatic si de culorile toamnei.

Tot in octombrie am facut o noua vizita de lucru la Potcoava, loc care mi-e foarte drag si in care gasesc linistea si relaxarea ca in nicio alta parte. Carmina imi impartaseste gandurile si stiu ca mai mergem acolo cel putin o data pana la final de an.

Luna noiembrie m-a cam tinut prin Bucuresti insa am promisiune de la Carmina ca in decembrie urmeaza ceva tare frumos. Mi-a spus sa ma pregatesc pentru ceva grade cu minus si pentru o atmosfera de poveste.

Nu stiu exact unde ma duce dar imi amintesc ca anul trecut m-a dus la Pietele de Craciun in Viena, si Sibiu si a fost foarte frumos.

Acestea fiind spuse sper ca notitele din jurnalul meu te-au facut macar curios legat de destinatiile vizitate, ca o sa mergi si tu acolo si ca o sa urmaresti in continuare articolele pe care le voi scrie. Carmina mi-a spus ca daca ti-a placut povestea mea ma lasa sa scriu de cate ori vreau pe blog. Asa ca daca ti-a placut scrie-i ca mai vrei sa citesti povesti de la bine.

Inca ceva: pentru ca iubesc calatoriile si caut mereu destinatii noi ti-am pregatit un concurs. Stai cu ochii pe pagina de Facebook a Travel with a Smile luni, 27 noiembrie 2017 pentru detalii. Concursul se va intinde pe o saptamana si am pregatit premii delicioase.

Pe data viitoare!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *