Sasii te asteapta in familie la Saptamana Haferland

Mai mult de jumatate din calatoriile mele anuale au loc in Romania.

Inca nu m-am plictisit, ba chiar descopar lucruri noi tot timpul si tocmai despre asta vreau sa iti povestesc in acest articol.

Sa vorbim deci despre Transilvania 🙂

Transilvania asa cum o stim noi astazi poarta urmele oamenilor care au trait pe aceste meleaguri acum sute si mii de ani. Si pe buna dreptate ca au lasat in urma lucruri de care sa fim mandri si de care ar trebui sa avem mai multa grija: de la satele transilvanene (sau sasesti pentru ca aici au locuit “sasii”), la bisericile fortificate si la toate obiectivele de interes national.

Nu stiu daca ai auzit de “Haferland“. Eu am auzit relativ de curand de acest tinut si mare mi-a fost mirarea sa descopar ca de fapt Haferland este o portiune din actuala Transilvania. Ea se intinde de la Rupea pana aproape de Sighisoara. Adica in inima Transilvaniei.

De unde vine numele de “Haferland”? Regiunea saseasca din Transilvania a fost denumita „Țara Ovăzului” sau Haferland, deoarece localnicii obisnuiau sa cultive ovaz in aceasta zona din cauza climatului mai aspru.

Mai mult de atat, am descoperit ca de 4 ani incoace la noi in Romania are loc festivalul “Saptamana Haferland” in fiecare vara. Cum imi plac festivalurile locale, evident, am cautat sa aflu cat mai multe despre acesta si am si mers, in avans, in locurile in care urmeaza sa aiba loc festivalul in aceasta vara.

Saptamana Haferland este un festival ce a ajuns la cea de-a patra editie in acest an si va avea loc in perioada 10 – 15 august 2016.

Povestea festivalului incepe in 2012 cand Michael Schmidt, presedintele Fundatiei Michael Schmidt si Peter Maffay, fondatorul Fundatiei Tabaluga, au initiat proiectul “Săptămâna Haferland″, avand ca scop promovarea valorilor culturale si de a reinvia obiceiuri si meserii stravechi.

Intentia lor a fost de a promova cultura saseasca, dar si turismul in zona cuprinsa intre Rupea si Sighisoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.

In fiecare an in care a avut loc acest festival, evenimentul a avut o tema data:

  • in 2013 a fost “Anul Muzicii”
  • in 2014 a fost “Anul Restaurarii”
  • in 2015 a fost “Anul Educatiei”
  • in 2016 va fi “Anul Familiei”

De la an la an festivalul a crescut atat ca si numar de activitati cat si ca numar de vizitatori. Pana acum la primele 3 editii au participat in jur de 4000 de persoane iar in acest an, la editia a patra, sunt asteptate peste 2500 de persoane.

Editia din 2016 a Saptamanii Haferland va include localitatile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.

In cadrul festivalului sunt asteptati turistii romani si straini care vor putea sa asiste la degustari de produse locale, concerte de muzica clasica si concerte gospel in bisericile fortificate, bal traditional sasesc, dar si demonstratii de mestesuguri. In plus, cei mici vor putea participa ladiverse concursuri si la sezatori cu povesti.

Anul acesta este dedicat familiei si sunt asteptati turisti din intreaga lume alaturi de copiii lor. Daca la primele editii ale festivalului in satele din Transilvania veneau mai mult sasi din straintate care sa isi viziteze rudele si locurile natale, anul acesta festivalul se adreseaza in special celor care doresc sa cunoasca traditiile sasesti si sa le experimenteze pentru cateva zile.

Daca vrei sa iti faci o idee despre ce sa te astepti de la festival, uite videoclipul cu prezentarea oficiala.

Ce se va intampla in fiecare localitate si ce ai de vazut in fiecare dintre ele in perioada festivalului

Acum o saptamana am facut o incursiune de 2 zile in satele Transilvaniei pentru a le vedea cu ochii mei si pentru a intelege mai bine ce se va intampla in august la festival.

Programul festivalului este cel de mai jos.

program festival haferland 2016

Nu am ajuns chiar in toate localitatile de mai sus, insa iti voi povesti ce e de vazut si de facut in localitatile in care am reusit sa ajung. Voi urmari ordinea programului festivalului in a descrie fiecare localitate in parte.

Participarea la festival este gratuita si te poti inscrie aici. Bineinteles, ceea ce te va costa la fata locului va fi cazarea si mesele.

Rupea

La Rupea sunt 2 locuri principale de care te vei putea bucura la Saptamana Haferland: de Atelierul de Tamplarie si de vizita la Cetatea Rupea. Ziua din Festival dedicata acestei localitati este 10 august.

Atelierul de Tamplarie

Atelierul de Tamplarie se afla in apropierea Cetatii Rupea si este un atelier deschis tot timpul anului. Atelierul a fost deschis cu scopul de a-i ajuta pe cei din zona sa invete o meserie.

Astazi atelierul are 3 clase iar tinerii care urmeaza cursurile au intre 18 si 25 ani. Partea cea mai frumoasa a lucrurilor este ca anul acesta au avut mai multe inscrieri la atelier decat numarul de locuri ceea ce inseamna ca renumele scolii s-a dus mai departe si au aparut din ce in ce mai multi tineri localnici interesati de aceasta meserie. Iar in ziua de astazi este foarte important ca tinerii din satele acestea sa invete diverse meserii pentru a putea ramane intr-o zona care se va dezvolta si pentru a duce traditia mai departe.

Scoala urmeaza modelul scolii germane, are o sala de clasa si un atelier in care elevii realizeaza tot felul de lucruri din lemn: de la jucarii la obiecte casnice si chiar birouri in miniatura.

In data de 10 august in cadrul Saptamanii Haferland atelierul va fi deschis tuturor celor care ii vor trece pragul si se vor organiza diverse sesiuni de prelucrare a lemnului. Asa ca daca vrei sa afli cum se prelucreaza lemnul esti invitat.

Mai jos gasesti cateva imagini ca s aiti faci o idee legata de cum este la atelier. In prima imagine il gasesti pe Dl. Hellwig cel care se ocupa cu mult drag de scoala. Daca mergi la Rupea pe 10 august vei face cunostinta cu dansul.

DSCF6620
Dl. Hellwig cu unele dintre materialele realizate de elevii scolii de tamplarie. In imagine avem un cuier sub forma de elefantel.
DSCF6624
Sala de clasa de la Scoala de Tamplarie Rupea
DSCF6643
Atelierul de tamplarie, Rupea
DSCF6658
Echipa noastra de exploratori prin “Tara Ovazului” in fata Atelierului de tamplarie.

Cetatea Rupea

Daca nu ai fost pana acum la Cetatea Rupea merita sa o vezi macar o data.

Eu am vazut-o pentru prima data in jurul anilor 2000 cand era deschisa numai celor care se incumetau sa urce pe jos pana la ea si care isi asumau ca intra intr-o cetate-ruina si ca se supun unor riscuri. Fiind atrasa in mod nativ de cetati, mi-a placut si atunci, mai ales datorita privelistii pe care o ai de acolo de sus asupra satului, insa parca imi place mai mult acum cand ma pot plimba in liniste pe aleile frumos amenajate.

In anul 2013 cetatea a fost restaurata si redata publicului larg, motiv pentru care aceasta a devenit un punct de atractie principal al Transilvaniei.

DSCF6672
Cetatea Rupea

Cetatea este un ansamblu de arhitectura militara transilvaneana, situata pe dealul Cohalmului (de aici i se mai trage si numele “Cetatea Cohalmului”) la incrucisarea drumurilor care faceau legatura intre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Cetatea a fist atestata pentru prima oara in documentele anilor 1324 (Castrum Kuholm) ca loc de refugiu al sasilor rasculati impotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei.

DSCF6678
Cetatea Rupea

Ocupand o pozitie strategica, cetatea medievala s-a dezvoltat si a evouluat pe parcursul mai multor secole, constituind unul dintre cele mai puternice ansambluri defensive ale Transilvaniei din acele vremuri.

DSCF6705
Satul Rupea vazut de sus din curtea Cetatii Rupea

Viscri

Prima data cand am auzit de Viscri cred ca a fost in contextul in care Printul Charles a restaurat niste case in zona si le-a inclus apoi in circuitul turistic. Cel putin asa imi amintesc.

Dupa o scurta perioada, localitatea Viscri a inceput sa fie foarte vizitata in special de straini, in ciuda faptului ca drumurile de acces nu au fost dintre cele mai confortabile.

DSCF6882

Acum 2 saptamani am mers la Viscri pentru prima data si, dintre toate localitatile mici din Transilvania pot spune ca acesta era cel mai vizitat. Vedeam cam peste tot oameni plimbandu-se pe jos, mai multe pensiuni deschise si localuri unde puteai manca mancare traditionala. Cel putin pentru zona aceasta mai putin cunoscuta a Transilvaniei, pentru mie a fost o surpriza placuta sa vad atatia vizitatori. Inseamna ca in august vor fi si mai multi la Festival.

Ce este de  vazut in Viscri?

Punctul de atractie principal este Cetatea Viscri, aceasta fiind, conform amplasarii ei, o cetate de pe deal si, ca majoritatea cetatilor sasesti, este o biserica fortificata cu ziduri inconjuratoare. Biserica a fost ridicata undeva in secolele XVII-XVIII iar astazi este una dintre cele mai bine pastrate biserici evanghelice din Transilvania.

Aceasta se poate vizita in interior si totodata se va putea participa la un Concert Gospel in cadrul bisericii in dupa amiaza zilei de 11 august.

DSCF6886

DSCF6895

Tot aici vor avea loc mai multe expozitii, concursuri si ateliere de pictura si de alte mestesuguri, se va putea lua masa in sura si vei putea gusta astfel din mancarurile delicioase preparate dupa vechi retete sasesti.

Cand ajungi la Cetatea Viscri neaparat sa urci in turn. La o prima vedere urcarea in turn e destul de ciudata: lumina ai numai de la soare iar scarile sunt destul de inguste. Dar, odata ce te-ai hotarat sa urci sa stii ca n-o sa-ti para rau. Vei vedea tot satul Viscri si imprejurimile de sus iar privelistea e foarte frumoasa.

2016_0714_17373500-01

DSCF6923

DSCF6933

Saschiz

Dintre toate satele particiante la Saptamana Haferland, in Saschiz am mai fost de mai multe ori. Interesant este ca am tot fost la cetatea de sus de pe deal (cetate nerestaurata), insa niciodata nu vizitasem Biserica Fortificata de jos, din centrul satului.

Despre Cetatea Saschiz gasesti cateva imagini si o intreaga poveste intr-un articol mai vechi. Cand ajungi in Saschiz merita sa faci o urcare de jumatate de ora pe jos pana la Cetate din 2 motive: vei avea ocazia sa te plimbi printr-o cetate asa cum a ramas ea de peste veacuri si vei avea ocazia sa vezi satul Saschiz vazut de sus, adica asa cum se vede in imaginea de mai jos.

De data asta am vizitat Biserica Fortificata din Saschiz. Este cea care are un turn foarte asemanator cu Turnul din Sighisoara. Aveam sa aflu ca, de-a lungul vremii, Saschiz a fost o localitatea mai importanta decat Sighisoara dar ca pana astazi lucrurile s-au mai schimbat.

DSCF7553
Turnul Bisericii din Saschiz

Indiferent de schimbari, cert este ca Saschiz-ul a ramas un sat frumos si cu o istorie bogata.

Biserica Fortificata din Saschiz a fost construita in 1493 pe locul unei foste basilici romanice. Biserica este dedicata Sf Stefan si a fost construita in stil gotic tarziu. Originalitatea ei a fost data de proiectul arhitectural care a inclus de la inceput componentele necesare unei duble functiuni, biserica si in acelasi timp fortificatie care poate asigura refugiul si apararea eficienta a locuitorilor in caz de pericol. Astfel Biserica din Saschiz a devenit modelul unei intregi serii de biserici fortificate din sudul Transilvaniei, cunoscute sub numele de “biserici reduit”.

Biserica dispune de un etaj fortificat suprapus peste nava si cor, precum si de un drum de straja scos in consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, biserica apare ca un bastion cu arcuri impunatoare. Frumusetea arhitecturala se imbina cu destinatia defensiva a Bisericii Fortificate, in spatele arcurilor fiind inca vizibile fantele gurilor de aruncare.

Etajul fortificat al Bisericii arata ca in fotografiile de mai jos. Mai multe informatii despre cum se aparau folosind acest etaj poti afla chiar de la ghidul Bisericii daca ajungi la Saschiz pe  12 august, la festivalul “Saptamana Haferland”.

DSCF7570

DSCF7573

In cadrul festivitatilor de pe 12 august la Saschiz vei avea ocazia sa asculti muzica de fanfara si sa admiri dansurile sasesti, vei putea participa la diverse ateliere de preparare a sucurilor de fructe si olarit sau la targul de produse traditionale.

Si daca tot vorbim de olarit trebuie sa spun ca am fost si eu in atelierul de olarit din sat si am facut cunostinta cu Dl. Ben Mehedin, membru al Fundatiei Adept si omul din spatele a multor initiative frumoase in Saschiz. Omul asta are o multime de povesti de spus asa ca iti sugerez sa il cauti prin Saschiz cand ajungi la Festival.

DSCF7599
Ben Mehedin aratand semnele satelor din Transilvania. Semnele acestea se pot pune pe diverse obiecte de lut.
DSCF7614
Semnul satului Crit desenat pe un cub de lut.

Si, daca vrei sa incerci si tu sa faci vreo forma din lut, vei avea ocazia sa participi la atelierele de olarit care vr fi deschise tuturor vizitatorilor pe 12 august.

DSCF7585
Atelier de olarit la Saschiz
DSCF7616
Diferenta intre 2 arderi a vaselor de lut. Farfuria din dreapta a trecut printr-o singura ardere, iar cea din stanga a trecut prin 2 arderi iar acum este gata de utilizare.

Roades

Satul Roades a ramas mereu undeva in partea dreapta a drumului principal catre Sighisoara. Am trecut de atatea ori pe aici si nu am stiut niciodata ce comoara se ascunde acolo.

Prin “comoara” vreau sa iti povestesc despre initiativa Fundatiei Tabaluga. Una din activitatile principale ale acestei asociatii a fost sa creeze la Roades un centru pentru copiii defavorizati, centru in care acestia pot avea o vacanta adevarata aproape de natura. Acestia au achizitionat fosta casa parohiala si in cadrul acesteia au construit centrul.

DSCF6786
Portile Casei Tabaluga care dau spre sat. peste tot in cadrul Centrului se pot observa diverse desene pentru copii
DSCF6790
“Tabaluga” este dragonul din imagine. Desenat alaturi de o multime de copii.
DSCF6791
Centrul pentru copii Tabaluga din Roades a creat o lume de poveste pentru copii defavorizati. In imagine avem o casura din povesti.

In cultura germana “Tabaluga” este un dragon care a invatat o mulțime de lucruri pe masura ce a trecut prin diverse intamplari, apoi a impartasit din experientele sale copiiilor.
Dragonul este astazi un personaj de desene animate foarte indragit de copiisi, pornind de la povestea acestuia, la casa Tabaluga din Roades copiii se vor putea bucura de povesti frumoase si totodata de invataminte trase din aceste povesti.

2016_0714_15353500-01
Centrul Tabaluga se afla chiar langa Biserica fortificata din Roades, astazi aflata in reconstructie

Tot cei de la Fundatia Tabaluga au construit si o “casa de oaspeti” in Roades, casa pe care o vei putea vizita la Saptamana Haferland pe 13 august. Va fi un fel de “Ziua Portilor deschise la Fundatia Tabaluga” in care vei putea vizita proiectele Fundatiei si vei putea participa la workshopuri de pictura pe sticla, lemn si piatra, la targul de mestesuguri sau te vei putea bucura de Sarbatoarea copiilor din Clubul Tabaluga, de muzica si dansuri pentru cei mici si mari.

DSCF6739
“Casa de Oaspeti” Tabaluga este un loc de odihna deosebit.
2016_0714_15364200-01
Satul Roades asa cum arata el in 2016.

Crit

Satul Crit este punctul de atractie principal al Saptamanii Haferland iar ziua dedicata acestuia este 14 august.

Aici Fundatia Michael Schmidt, organizatorul Festivalului “Saptamana Haferland” si-a adus cea mai mare contributie la pastrarea traditiilor sasesti. Acestia au restaurat Biserica Evanghelica din Crit precum si fosta casa parohiala si a transformat-o intr-o frumoasa unitate de cazare, Casa Kraus.

DSCF7088
Casa Kraus, Crit

Trebuie sa recunosc ca am ramas surprinsa de marimea generoasa a camerelor de la Casa Kraus si de atentia la detalii pe care au avut-o cand au construit casa. Astfel, tot ce te inconjoara aici are aer traditional si, odata ce ai pasit aici, te teleportezi parca intr-o alta lume. Dar despre experienta la Casa Kraus promit sa revin cu un alt articol cat de curand,.

Casa Kraus se afla chiar langa Biserica Evanghelica si, in fiecare vara, o gasim aici ca si gazda pe Doamna Sofia Folberth.

Dintre toate satele Transilvaniei am avut deosebita placere ca pe acest sat sa il cunosc mai mult din “culise”, din povestile doamnei Sofia.

Doamna Sofia are 93 ani, s-a născut la Crit, astazi locuiește in Germania insa in fiecare vara vine in satul natal pentru ca ii e drag sa stea aici si sa raspandeasca povesti despre vremurile trecute.

Dansa locuieste in casuta adiacenta fostei case parohiale (astazi Casa Kraus) si ii place sa-si petreaca timpul povestind tuturor celor care viziteaza zona cate ceva despre Crit, despre sasi si despre viata de aici din Transilvania de cand era dansa tanara.

DSCF7086
Casuta doamnei Sofia

De exemplu, la ultima vizita la Crit doamna Sofia ne-a povestestit despre satele săsești , despre ce inseamna o vecinatate, despre obiceiurile din batrani.

DSCF7165
Doamna Sofia Foltberth povestind
DSCF7197
La povesti cu Doamna Sofia la Crit

Am aflat astfel ca aici in Crit exista o scoala inca din 1470. Nu se stie exact cand a fost construita aceasta insa documentele vremii atesta faptul ca in acest an in Crit erau 96 de “gazde” (adica gospodarii), dintre care 3 ciobani, 1 morar si 1 invatator.

DSCF7306
Turnul Bisericii din Crit

Povesti sunt multe iar daca ai timp sa le asculti, pe 14 august ai grija sa iti rezervi timp mai mult pentru ca dintre toate zilele Festivalului, aceasta este cea mai plina. Pe langa faptul ca vei putea asculta povestile Doamnei Sofia, vei putea participa la slujba tinuta in Biserica de la Crit sau la concertul de muzica clasica ce se va tine aici, te vei putea bucura de o proiectie de film, de un bal sasesc, de expozitii de fotografie si de plimbari cu bicicleta.

DSCF7292
Satul Crit vazut de sus, de pe dealul de langa cimitir. Aici este locul in care il cuprinzi cu totul si iti poti face o imagine legata de cat de mare era odata satul.

Cloasterf

Trebuie sa recunosc: la Cloasterf nu am mai fost pana acum. Am trecut deseori pe drumul principal care duce spre Sighisoara si am admirat de la distanta biserica evanghelica din sat, insa atat.

De data asta pasii m-au dus catre una din bisericile recent restaurate. Mai este de munca aici, insa dintre toate bisericile sasesti din zona aici s-au pastrat cele mai multe picturi interioare. In plus, am aflat ca la biserica din Cloasterf a lucrat acelasi arhitect ca la Turnul cu Ceas din Sighișoara.

DSCF7384

DSCF7449

Daca vii la Cloasterf pe 15 august te vei bucura de un brunch gustos pregatit de gospodinele din sat prcum si de un concert ce va avea loc chiar in Biserica Fortificata Cloasterf.

Concluzii

Dupa cum vezi, fiecare zi are specificul sau si te invita in cate o localitate diferita si iti propune cate o activitate inedita.

Daca la Crit, Saschiz, Viscri, Rupea, Roades si Cloasterf am mai fost pana acum, in celelalte sate nu am ajuns (Fiser si Mesendorf), motiv pentru care ma gandesc sa merg la festival pe toata perioada acestuia si sa descopar specificul fiecarei localitati si a fiecarei activitati.

Anul trecut majoritatea turistilor care au ajuns in zona pe perioada festivalului au participat la o singura zi de festival efectiv.

Anul acesta organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept,Fundatia Mihai Eminescu Trust si Asociatia Sasilor Transilvaneni in Germania si-au propus ca atat numarul turistilor cat si timpul petrecut de acestia in zona, sa creasca.

Ce zici, ne vedem la Saptamana Haferland? Sasii te asteapta in familie in acest an!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *