Finalul lunii noiembrie ne intampina cu o noua editie a “HipTrip – Travel Film Festival“.
Festivalul a ajuns deja la editia a patra si are loc intre 23 si 26 noiembrie 2017 la Cinema Eforie si Cinema Union in Bucuresti.
Rezumat HipTrip: 4 zile de festival, 15 filme, dintre care 13 în premiera nationala, 2 propuneri la Premiile Oscar, 5 documentare si o docu-ficțiune, 2 filme romanesti si 17 tari implicate in realizarea lor.
Cam asa arata, in cifre, selectia HipTrip Travel Film Festival 2017 realizata si in acest an de criticul de film Cătălin Olaru: “Un program din care fac parte 13 filme în premiera nationala, cu productii de Oscar, cu documentare relevante social si filme de la Venetia, Cannes, Berlin sau Rotterdam. In fond, fiecare film e o forma de calatorie si fiecare calatorie are filmul ei. Doar o metafora? Nu si la HipTrip, unde filmele se vad cu curiozitate de globetrotter si toate calatoriile sunt cu happy end.”
Filmul de deschidere
Multi-premiatul film Pop Aye (o productie Singapore – Thailanda in regia lui Kirsten Tan), propunerea la Oscar 2018 a Singapore va deschide cea de-a patra ediție a HipTrip Travel Film Festival
Lansat în cadrul Festivalului International de Film de la Sundance, acolo unde a fost premiat cu Mentiunea Speciala a Juriului pentru Scenariu, filmul a fost selectat la Rotterdam si premiat cu trofeul cu VPRO Big Screen Award. La începutul acestei luni, Pop Aye a castigat marele premiu (Golden Eye) la Zurich Film Festival. Pelicula va rula joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:30 la Cinemateca Eforie.
Pop Aye este poveste lui Thana, un arhitect care simte ca se apropie de sfarsitul carierei. Intr-o zi, din pura intamplare, il revede pe elefantul sau din copilarie, Pop Aye. Cuprins de fericire, Thana il cumpara pe Pop Aye si cei doi pornesc intr-o calatorie de-a lungul Thailandei, in cautarea fermei unde si-au petrecut impreuna primii ani din viata.
Filmele Festivalului sunt impartite in 5 sectiuni
Ca si in anii trecuti, Festivalul imparte filmele pe mai multe sectiuni: Focus Asia, Etno Trip, Social Trip, Exploratorii, HipKids.
Focus Asia aduce la Bucuresti:
- “Cantecul Scorpionilor/ The song of scorpions” (Elvetia-Franta-Singapore, regie: Anup Singh), o poveste de dragoste care a cucerit publicul la Festivalul de la Locarno, acolo unde a fost prezentat in fata a peste 8,000 de oameni.
- Castigatorul premiului pentru cea mai buna imagine la Shanghai International Film Festival, “Sufletul pe sfoara / Soul on a string” este cel de-al doilea film in care regizorul Zhang Yang abordeaza subiectul culturii tibetane, după “Cararile sufletului (Paths of the soul”), prezentat in premiera nationala anul trecut in cadrul HipTrip Travel Film Festival.
- Sectiunea este completata de propunerea orașului-stat Singapore la Oscar 2018, Pop Aye, filmul din deschiderea HipTrip 2017.
Din secțiunea Etno Trip fac parte:
- castigatorul Marelui Premiu al Juriului la DOC NY, “Insula si balenele / The Island and the Whales“, „documentar etnografic si totodata mostra de cinema de arta” (The Hollywood Reporter) si
- “Rio Verde, timpul tribului Yakuruna / Green River. The time of the Yakurunas“, o calatorie poetica in inima junglei amazoniene prezentat in cadrul secțiunii Forum a Festivalului de Film de la Berlin.
Social trip aduce la Bucuresti:
- propunerea Columbiei la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, “Rubedenie / Pariente“, un hibrid intre drama si thriller, in care Iván D. Gaona face intreaga dovada a flerului sau ca regizor de actori neprofesionisti (localnici din orăselul Güepsa, unde Gaona si-a filmat scurtmetrajele).
- Dupa parcursul festivalier Locarno-IndieLisboa-San Sebastián-Busan, drama “Ideea unui lac / The idea of a lake” va fi proiectata sambata, 25 noiembrie, la Cinemateca Union, de la ora 20,00.
- In completare, cel mai bun documentar de la Edinburgh International Film Festival, “Donkeyote“, spune povestea lui Manolo care pleaca intr-o ultima drumetie in Statele Unite, in care planuieste sa refaca celebrul Trail of Tears (Drumul Lacrimilor).
Secțiunea „Exploratorii” aduce anul acesta 5 filme si un invitat special.
- Regizorul Frédéric Favre prezintă la București documentarul “În coardă / Encordés“, ce urmareste drumul parcurs de trei schiori in pregatirea lor pentru Patrouille des Glaciers, o cursă de ski extrem de dificila ce se desfasoara in Alpii Elvetieni.
- Acelasi regizor semneaza si “Cyclique“, film selectat la Festivalul de Film de la Locarno, un documentar emotionant despre procesul de maturizare pe care il traverseaza Caroline, Raph si Matila, trei curieri pe bicicleta din Lausanne.
- Pentru prima data in România vom vedea si “Nopti luminoase / Bright Nights“, castigatorul “Ursului de Argint” pentru cel mai bun actor (Georg Friedrich). O calatorie tata-fiu in care tatal incearca sa schimbe dinamica relatiei pe parcursul drumului parcurs spre nordul Norvegiei.
- Povestea cinematografelor ambulante din India se spune în “Calatorii cinemaului / The Cinema Travellers“, filmul numit de The Hollywood Reporter “bijuteria ascunsa a Cannesului” in 2016.
- Nu în ultimul rând, la HipTrip Travel Film Festival vom avea ocazia de a vedea pe marele ecran “La pas pe Litoral“, filmul expeditiei pe care documentaristul Vlad Petri si jurnalistul Vlad Ursulean au facut-o in 2015, cand si-au luat rucsacurile in spate si au pornit-o pe jos de la Sulina la Vama Veche.
HipKids este secțiunea dedicată celor mici si spune doua povesti impresionante:
- “Imblanzitorul de reni / Cloudboy” il are ca personaj principal pe Niilas, un baiat de 12 ani care trebuie sa calatoreasca, impotriva vointei lui, in Laponia, acolo unde mama sa si noua ei familie traiesc printre Sami – un popor de crescatori de reni.
- In premiera natională la HipTrip vom vedea filmul “Comori / Tesoros“, unde Jacinta (6 ani) este ghidul nostru in aventura fratilor Dylan (6 ani), Andrea (11 ani) si Lucas (2 ani si jumatate), care se muta intr-un satuc pesaăresc de pe coasta Pacificului.
Un eveniment special HipTrip va fi premiera filmului “Rost.12 hotare”, un documentar semnat de Ana Maria Pîrvan si Razvan Voiculescu (ti-am povestit despre film in articolul trecut), proiect mixt de fotografie si film, rezultatul a doi ani de calatorii in România.
Gasesti aici programul detaliat al filmelor din cadrul festivalului precum si orele si zilele in care vor avea loc proiectiile.
Biletele pentru HipTrip Travel Film Festival sunt disponibile pe Eventbook.ro si in reteaua de parteneri Eventbook.
HipTrip Travel Film Festival este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Sponsori principali: Vivolis Travel și Vivolis Events.
BlueAir este linia aeriană oficială și partener strategic al HipTrip Travel Film Festival.
Parteneri instituționali: Arhiva Națională de Filme.
HipTrip Travel Film Festival este un proiect derulat de Fundaţia OVI.