Oradea – Capitala art nouveau a Romaniei

Am fost de 2 ori pana acum in Oradea cu treaba si de fiecare data am stat numai cateva ore, motiv pentru care nu am avut timp pentru vizita. Nici n-am stiut ce ratez… pana acum 3 saptamani cand lucrurile s-au schimbat.

Am dat curs cu mare placere invitatiei facute de Blue Air si Visit Oradea de a merge in Oradea si de a explora orasul alaturi de alti cativa calatori.

Astfel m-am imbarcat in zborul direct Bucuresti – Oradea pentru a participa la aventura numita #blueradea. (Daca esti pasionat de calatorii si de social media recomand sa folosesti hastagul #blueradea pentru a descoperi mai multe despre Oradea si imprejurimile sale.)

In primul rand trebuie sa mentionez ca fata de ultimele dati cand am mers in Oradea cu masina si am facut intre 8 si 10 ore de fiecare data, ei bine, de data asta zborul de 45 de minute a fost extraordinar. Mai ca nu imi venea sa cred ca intr-o singura ora am strabatut cateva sute de km…in Romania. Asadar, salut initiativa Blue Air de a conecta orasele din Romania prin introducerea curselor interne.

#blueradea team este gata de decolare
Echipajul BlueAir ne-a primit cu zambetul pe buze
Decolaaaam!

In al doilea rand trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa gasesc in Oradea asa de multa frumusete. Nu cunosc prea multe despre arhitectura, insa stiu faptul ca imi place sa observ locurile in care cladirile vechi s-au pastrat bine sau au fost restaurate. Imi da o senzatie asa, de calatorie in timp 🙂

Iar de cum am pasit in Oradea si am ajuns in zona centrului vechi am avut senzatia ca cineva m-a trimis undeva in timp. Am gasit bulevarde intregi de cladiri art nouveau frumos colorate si decorate.

Prima cladire cu adevarat “colorata” pe care am intalnit-o in drumul spre Calea Republicii a fost “casa albastra”. Daca am retinut corect, cladirea respectiva este o simpla cladire restaurata si nu vreo cladire a unui muzeu sau autoritate publica. Si ca ea sunt multe!

“Casa albastra” – Oradea
Hotel Astoria – Oradea
Calea Republicii – Oradea

Mergand apoi prin aproape tot centrul vechi am observat ca pe Calea Republicii inca sunt multe cladiri aflate in restaurare insa pe langa acestea, cam jumatate sunt deja gata. Si arata extraordinar! Calea Republicii este strada pietonala si gasesti aici o multime de restaurante, cafenele, magazine si …multe statui.

Am ajuns apoi in Piata Unirii, “centrul” Centrului Vechi al Oradei ca sa spun asa. Zona este pietonala si este de departe cea mai frumoasa a orasului. Sau, cel putin mie asa mi se pare.

In Piata Unirii gasim cea mai mare parte de cladiri istorice (daca imi amintesc bine in zona centrala sunt 280 de imobile de acest gen), majoritatea restaurate. Aici este centrul tuturor evenimentelor care au loc in oras iar in perioada in care am fost eu avea loc Street Food Festival (editia a doua). Tot aici se afla si Primaria in al carei turn am urcat pentru a vedea privelistea intregului oras.

Piata Unirii, Oradea
Sinagoga Sion, Oradea

De aici de sus din turn se poate vedea Piata Unirii, Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Luna, Sinagoga Sion. Fiecare dintre acestea are o poveste ce asteapta sa fie descoperita. De exemplu Sinagoga Sion este astazi un amplu spatiu de evenimente si nu mai are nicio legatura cu motivul pentru care a fost construita – cel religios. Mi-ar placea tare mult sa vad aici un spectacol, de exemplu. Pe langa aceasta, Palatul Vulturul Negru a fost preferatul meu inca de cand l-am vazut. Undeva in centrul sau in partea e jos inca avea niste galerii in restaurare asa ca mi-am propus sa revin aici dupa ce va fi gata.

Palatul Vulturul Negru

Toate aceste cladiri frumos restaurate in ultimii 2 ani fac Oradea asa cum o vedem noi astazi: frumoasa si infloritoare. O buna parte din cladirile vechi au fost restaurate iar restul cladirilor sunt in proces de restaurare. Iar cand vor fi toate gata (am auzit o estimare care mentiona ca anul viitor vor fi gata – cel tarziu in 2019) Oradea va concura clar la titlul de “cel mai frumos oras din România”.

Daca frumusetea orasului m-a surprins, recunosc ca faptul ca am aflat dintre colaborarea publica si privata m-a frapat de-a dreptul (mai multe detalii gasesti in interviul pe care l-am avut cu Mihai Jurca de la Visit Oradea, organizatie de management a destinatiei). Am aflat astfel ca exista un oras(cel putin) din Romania in care domeniul public a reusit sa colaboreze cu cel privat si sa construiasca ceva impreuna. Astfel, o buna parte din restaurare s-a facut cu fonduri europene, insa si cu ajutorul locuitorilor orasului.

Din cate am inteles primaria i-a ajutat pe proprietarii de imobile vechi aflate in centrul orasului in a-si restaura cladirile. Le-a dat imprumut 100% din suma cu conditia returnarii a 80% din suma intr-un timp dat. Daca retin bine (sper sa nu ma insel la cifre), un procent de 20% din suma imprumutata a fost nerambursabil. Asadar, proprietarii cladirilor (multi au fost persoane fizice) au avut un impuls imens din partea autoritatilor in acest sens.

Pe de alta parte tot Primaria a impus anumite taxe foarte mari celor care au refuzat sa isi consolideze cladirile si de fiecare data cand acestea se mai deterioreaza putin, dau amenzi. Chiar daca masura este una contestata de public, in timp orasul are un mare beneficiu: ii face pe toti proprietarii de imobile sa le repare/consolideze/restaureze in timp. Iar asta e un lucru de laudat.

Dupa cum spuneam, Piata Unirii m-a uimit insa vreau sa ma las uimita si peste 1-2 ani cand tot centrul vechi va fi restaurat complet. Am inteles ca vor sa faca mai multe zone pietonale si chiar si un drum de acces (tot pietonal) din centrul vechi pana la Cetatea Oradei. Abia astept sa vad ce iese!

Cetatea Oradei este poate cel mai important obiectiv turistic al orasului. A durat 8 ani de zile in care au fost investite 20 milioane de euro (din fonduri europene) pentru ca Cetatea sa fie redata publicului asa cum este astazi. Cetatea a fost redeschisa publicului la inceputul lui 2016 iar astazi este unul din cele mai vizitate obiective turistice ale orasului. Incet incet Oradea devine o destinatie de city break in adevartul sens al cuvantului pentru ca deja ai ce vizita mai multe zile 🙂

Cetatea Oradea. credit foto: Calin Stan – TheDrone.ro
Una din intrarile in Cetatea Oradea
Parcul din afara zidurilor Cetatii Oradea

Cetatea Oradea gazduieste astazi un frumos muzeu si totodata cateva sedii de asociatii si fundatii. In plus, in ultimele sali ale muzeului au expus fotografii cu cetatea asa cum arata ea inainte de restaurare, in timpul restaurarii si dupa. Iar schimbarile sunt nu numai vizibile, dar de necrezut.

Dar ca sa iti faci o idee despre cum arata astazi Oradea si Cetatea sa, iti las mai jos clipul realizat de Calin de la TheDrone.ro.

Zidurile cetatii inca nu au fost restaurate, pentru ele estimandu-se ca este nevoie de aproximativ 25 milioane de euro, insa in aceasta perioada autoritatile se intereseaza de obtinerea unor fonduri pentru aceasta noua restaurare.

Astazi Cetatea beneficiaza si de un mic hotel numit simplu “Hotel Cetate” cu camere generoase si stil traditional. Am zis ca data viitoare cand merg in Oradea aici vreau sa stau. Sa ma simt cu adevarat intr-o poveste!

Pe langa zona cu cladiri art nouveau si Cetatea Oradea orasul mai are o multime de alte obiective de vizitat dintre care enumar numai cateva: Complexul Baroc si Catedrala Romano-Catolica (dintre care astazi se poate vizita numai catedrala),  Casa Darvas la Roche (una din cele mai de pret cladiri in stil art nouveau ale Oradei, un adevarat muzeu art nouveau care de anul viitor la intra in restaurare), privelistea de pe Dealul Ciuperca (si aici sunt cateva lucrari de restaurare).

Catedrala Romano Catolica. Oradea

Peste toate insa, Oradea este un oras al apelor termale. Sa iti spun de ce.

Este drept ca Baile Felix aflate la 4 km distanta sunt cele mai cunoscute, insa daca mergi in Oradea afla ca ai parte de apa termala la cel mai nou aqua park deschis anul trecut: Nymphaea. Aici ai parte atat de piscine interioare cat si exterioare, iar o parte dintre acestea sunt cu apa termala. In scurta vizita pe care am facut-o complexului am incercat piscinele interioare si m-am bucurat de suficient spatiu si liniste. Am mers intr-o zi de vineri pana in pranz si in cele 2 ore petrecute acolo m-am simtit ca si cum as fi stat o zi intreaga. Nu cred ca a fost doar de la capacitatea mea de a concentra experientele pe care le traiesc ci de la faptul ca totul a fost peste asteptari acolo.

Nymphaea Aqua Park Oradea. Credit foto: Calin Stan – TheDrone.ro
O zi la aqua park Nymphaea – Oradea. Credit foto: Calin Stan

Si daca tot am ajuns la capitolul ape termale, ei bine, am mers si la Baile Felix. Mai fusesem si acolo anul trecut insa de data asta am vizitat doua dintre cele mai noi si mai moderne aqua park-uri: cel de la Hotel President si cel de la Lotus Therm (se numeste Felixarium). Ambele aqua park-uri sunt deschise publicului larg, deci si celor care nu sunt cazati la respetivele hoteluri insa cei care aleg un pachet de cazare si acces la aqua park/proceduri spa au tarife mai avantajoase.

Lothus Therm si Felixarium. Baile Felix. Credit foto: CalinStan: TheDrone.ro

In Baile Felix am stat foarte putin insa suficient cat sa imi dau seama ca statiunea a cresct foarte mult si a trecut de bariera aceea de a fi o “destinatie pentru varsta a treia”. Astazi au activitati foarte multe atat pentur tineri cat mai ales pentru familii cu copii si redevine statiunea care era odata: cunoscuta peste hotare si vizitata tot timpul anului de turisti romani si straini.

Si uite asa am ajuns si la capitolul hoteluri, un element foarte important pentru toti cei care calatoresc intr-o destinatie, asa ca ma intorc la hotelurile pe care le-am vazut in Oradea.

Pentru a treia oara la rand am fost cazata la Hilton. Intamplarea face ca si in celelalte 2 dati cand am venit aici pentru niste workshopuri si tata sa fi fost cazata tot la Double Tree by Hilton. Intamplarea m-a bucurat mai ales pentru salteaua speciala pe care o au cei de la Hilton (pe care chiar ei o numesc “Sweet Dreams”) si pentru centrul spa cu piscina Eforea. Am avut din nou seri si dimineti de rasfat la piscina. Iar pentru mine a fost cea mai buna relaxare seara si cel mai bun start al zilei dimineata. Chiar daca de fiecare data am apucat sa ma bucur de ea numai pentru cate o jumatate de ora. Aaa da, era sa uit: mereu am aprecit la lanturile hoteliere acele lucruri de “fine touch” cum imi place sa le spun – la toate hotelurile Hilton ai la sosire un cookie cald pe care il primesti odata cu cartela camerei. Bineinteles, acesta a fost la locul lui si de data aceasta.

Cookie-ul este la locul lui ori de cate ori ajung la Hilton
Eforea Spa, Double Tree By Hilton Hotel Oradea
The view above the city. Double Tree by Hilton Oradea

Pe langa hotelul la care am stat, am avut ocazia ca in una din seri sa merg la Hotel Ramada si astfel am descoperit un alt hotel extraordinar de frumos. Voi incepe prin a spune ca pe acoperis hotelul are o terasa cu priveliste asupra intregului oras si ca este unul din putinele locuri din Oradea in care poti vedea orasul de sus si voi continua cu Riserva Wine Spa. Nu stiu daca in Romania mai aveam vreun wine spa insa daca ar fi sa imi doresc ceva de ziua mea spun cu mana pe inima ca mi-as dori un sejur aici. Nu numai ca au anumite tratamente cu produse Caudalie (cosmetice realizate din struguri), dar au si o selectie de vinuri excelente pe care le poti savura numai aici. Sa mai spun ceva despre mancarea de la Ramada? Pe aceasta am si incercat-o si am transmis deja felicitari chef-ului.

Riserva Wine Spa – Ramada Oradea Hotel

Acestea fiind spuse cam asta am facut timp de 3 zile in Oradea: am descoperit orasul pe indelete si am plecat de acolo cu o curiozitate imensa pentru anii viitori (2018-2019) cand se va incheia restaurarea cladirilor din centrul vechi. Cu toate astea, Oradea cred ca ma va avea din nou ca vizitator pana la finalul anului pentru ca am vazut ca au cateva evenimente foarte interesante. Pe mine m-au atras Serbarile Cetatii Oradea, Toamna Oradeana, Wine Fest (19-22 oct 2017) si Piata de Craciun despre care am auzit ca este foarte frumoasa. Cred ca anul acesta este timpul sa o cunosc!

Oradea a fost o surpriza frumoasa, un oras la care nu m-as fi gandit ca poate fi atat de frumos.

Pe langa asta, ceea ce m-a bucurat si mai tare a fost faptul ca am gasit un “model” de dezvoltare a unui oras din România. Si un model de colaborare intre institutiile publice si cele private. Sper sa incep sa vad din ce in ce mai des acest lucru si in cazul altor orase dinRomânia!

La revedere Oradea. We’ll be back!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

7 Comments

  • Am fost o singura data in Oradea, cu multi ani in urma, nici eu nu am avut timp sa vizitez orasul atunci, dar dupa ce am citit articolul tau, ma gandesc serios sa-mi fac drum in zona! Mai ales ca pozele tale spun totul despre acest oras frumos! 😊

  • Mirela, ma bucur tare mult ca articolul si fotografiile mele te-au inspirat. Da-mi un semn dupa ce ajungi in zona si spune-mi cum a fost 🙂

  • Bună, Carmina! Am fost în Oradea de curând şi am savurat fiecare colţişor al ei, pozele tale mi-au amintit de aceste momente. Din păcate nu am apucat să achiziţionez cartea “Oradea, capital Art Nouveau a României”, pentru o lectură suplimentară. Ştii cumva dacă o pot găsi online (comandă online)? În Bucureşti nu ştiu să se găsească pe undeva 

  • Teodora, cartea “Oradea, capitala Art Nouveau a Romaniei” este realizata de cei de la Visit Oradea si vor sa ti-o trimita prin posta. Tocmai ti-am trimis un email cu mai multe detalii legate de acest lucru.

    Ma bucur tare mult ca ti-a placut Oradea. Este un oras extraordinar si abia astept sa revin si eu acolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *