Calendar de Călător 2019

A mai trecut un an și iată-mă reamintindu-mi călătoriile făcute în aceste ultime 12 luni.

De fiecare dată când ajung să scriu despre acestea mă încearcă o stare de melancolie, de bucurie și de nerăbdare legată de următoarele planuri de vacanță. N-am ce-mi face, așa sunt eu: mereu cu bagajul pregătit și cu o filă din pașaport liberă pentru următoarea viză.

Ianuarie 2019

Am început anul 2019 cu o călătorie începută la final de 2018 în Egipt. A fost împlinirea unui vis din copilărie să ajung să văd Piramidele, Sfinxul, Valea Regilor, controversata mască a lui Tutankhamun. Ziua de 1 ianuarie m-a prins pe vasul de croazieră Semiramis I chiar în Aswan, pornind spre Luxor.

A fost o călătorie încărcată de emoție din toate punctele de vedere: am văzut locurile mult-visate, am putut simți aerul uscat al Egiptului și mi-am imaginat cum trăiau vechii egipteni (apropos de asta, ei viața o trăiau aproape exclusiv cu pregătiri pentru “viața de apoi”), însă am observat și cum este Egiptul astăzi și m-a impresionat profund diferența între măreția de altădată și sărăcia de acum. Despre prima impresie în Egipt am scris aici însă intenționez să revin la subiectul Egipt în viitoare articole pentru că destinația merită din plin prezentată. Măcar acum, cât o mai avem.

Restul lunii ianuarie l-am petrecut pe drumuri prin țară pentru traininguri de vânzări dedicate companiilor de turism însă, ca de fiecare dată când sunt plecată pentru proiecte, găsesc un pic de răgaz să mă bucur de ce am în jur. Cum a fost această dimineață de ianuarie ce mi-a adus iarna la geam.

Februarie 2019

Călătoria lunii februarie a fost dedicată iubirii. A fost, ca în fiecare an, un “2 în 1” pentru că sărbătorim și Valentine’s Day și ziua lui Călin. Așa că an de an găsim un loc drag în care să ne bucurăm de zilele acestea sau descoperim locuri noi.

Anul acesta am mers în căutarea zăpezii și am găsit-o pe lângă Brașov.

Și a sărbătorit cu vin, bineînțeles. O să vezi de ce spun asta ceva mai încolo în articol și…în articolele din anul viitor.

Martie 2019

Luna martie a fost și ea plină de deplasări pentru a ține traininguri însă cu ocazia asta am descoperit și un spa foarte cochet: Herculum Spa din cadrul Hotel Afrodita din Băile Herculane. Așa că după mai multe zile de curs am încheiat săptămâna cu multă relaxare.

Finalul lunii martie m-a găsit într-un loc în care îmi doream să ajung de câțiva ani: la Hadar Chalet. Am nimerit un weekend dedicat adulților și ne-am bucurat din plin de 2 zile și jumătate fără semnal la telefon, de somn până târziu dimineața, de o cină romantică în căsuța din copac, de mâncăruri delicioase și o atmosferă perfectă de petrecut în doi, de o drumeție prin pădurea din jur și de primii ghiocei văzuți în natură anul acesta.

Am tot zis că o să scriu un articol dedicat despre Hadar Chalet pentru că merită din plin însă uite că nu am reușit până acum. Aglomerarea de proiecte din acest an a fost extrem de mare și am constatat până la momentul în care scriu aceste rânduri că au fost atât de multe subiecte despre care mi-am dorit să scriu aici pe blog și nu am reușit. Cumva în 2020 mi-am propus să ajung “la zi” cu toate aceste subiecte.

Aprilie 2019

Am așteptat luna aprilie cu sufletul la gură: atunci a avut loc cea de-a treia tabără de echitație pe care am organizat-o la centrul de echitație Potcoava. Cum iubesc să fiu în mijlocul naturii și în preajma cailor, ori de câte ori merg la Potcoava (de multe ori cu treabă sau pentru proiecte), simt că sunt în vacanță. Am scris despre cum a fost în această tabără aici.

Și, ca în toate taberele tematice pe care le organizez de ceva vreme încoace, una din seri a fost dedicată degustării de vin făcute ca la carte. Ce-i drept, a început să îmi placă foarte mult să țin degustări, motiv pentru care presimt că acestea vor fi din ce în ce mai dese.

Mai 2019

Finalul lunii aprilie și primele zile ale lui mai m-au găsit descoperind noi destinații alături de un grup de profesori pe care i-am însoțit ca ghid la un schimb de experiență în Cehia. Am făcut astfel cunoștință cu Praga și Karlovy Vary și am făcut chiar și o scurtă oprire în Bratislava.


Imediat ce m-am întors din Cehia au urmat cele 2 tabere de fotografie pe care le-am organizat alături de Călin în Delta Dunării. Luna mai este cea mai potrivită pentru a face fotografie wildlife aici așa ca participanții celor două grupuri de călători fotografi (sau pasionați de fotografie) au fost încântați să facă cunoștință cu fauna Deltei Dunării în cea mai faină perioadă.

Despre aceste prime două ediții ale taberei de fotografie din acest an am scris aici.

Ultima călătorie a lunii mai a fost o fugă de o zi la Potcoava pentru a pune la cale planul pentru ediția a patra a Haidook Summer Fest ce va avea loc la final de iunie.

Iunie 2019

Luna iunie a început cu mult timp dedicat unui eveniment drag mie, Haidook Summer Fest, eveniment la care în acest an am făcut parte din echipa de organizatori. Și dacă tot caii au fost subiectul “dominant” al lunii, ei bine, iunie a început cu un drum la Karpatia Pony Show, un alt spectacol cu cai ce se organizează anual în luna iunie la Florești, lângă Ploiești.

Jumătatea lunii iunie m-a găsit din nou pe meleaguri europene: de data asta am mers la Viena ca ghid însoțind un nou grup de profesori la un schimb de experiență cu o școală austriacă.

A fost prima dată când vedeam Viena pe timp de vară și, cum nu am avut prea mult timp de savurat aici, am zis că va exista o dată viitoare în care să vin într-o vacanță de vară în acest oraș extrem de frumos și vibrant vara.

Bineînțeles, oricât de scurte ar fi vizitele mele în călătoriile “cu treabă”, îmi fac timp pentru micile plăceri. Așa că de data asta fiind foarte obosită și căutând un traseu anume pe străduțele din centrul Vienei m-am nimerit față în față cu unul din resturantele Figlmuller. Cum este locul meu preferat pentru a savura un snitzel vienez făcut după rețetă originală și cum deja găsisem străduțele cu pricina și îmi pregătisem itinerariul pentru a doua zi, m-am oprit pentru o masă de prânz vieneză însoțită de un pahar de vin alb Gruner Veltliner (care aveam să aflu între timp că este soiul meu de vin alb preferat).

A urmat apoi ediția a patra a Haidook Summer Fest, festival dedicat iubitorilor de cai și natură ajuns la ediția a patra. A fost greu și frumos să fac parte din echipa organizatorică însă spun cu mâna pe inimă că este cel mai muncit și cel mai frumos festival nișat din România. Nu pentru că îl organizez și eu, ci pentru că știu câtă dedicare este în spate atât la echipa organizatorică, cât și la echipa de artiști prezenți în spectacol. Așadar, să ne vedem cu bine la ediția a cincea în 2020. Tot pe final de iunie.

Ultimele zile ale lui iunie m-au găsit luându-mi o binemeritată vacanță de relaxare de 4 zile în…Delta Dunării. Spre deosebie de celelalte dăți când am fost în Deltă, de data asta am mers fără un plan anume și doar pentru relaxare într-un loc care îmi place oricum foarte mult. Bineînțeles, am fost înconjurați de prieteni dragi și am mai avut un motiv de sărbătoare: la început de iulie se împlinea un an de la căsătoria noastră.

Iulie 2019

Începutul lunii iulie m-a găsit nu prea departe de casă – la Mogoșoaia la festivalul Forbes Kids Festival. Am fost într-o “călătorie în lumea copiilor” așa cum îmi place să îi spun alături de cei de la centrul de echitație Potcoava și de 2 dintre caii de acolo. Și ce bucurie am putut să simt în jurul meu când toți copiii abia așteptau să facă cunoștință cu unul din căluți.

Pe la jumătatea lui iulie am fugit de căldură din București și am mers la brunch-ul de la Corbi, jud. Argeș, organizat de My Secret Romania. Avea să fie primul brunch al verii după cele savurate în 2018 și unul dintre cele mai frumoase. Am descoperit aici la Corbi o casă-muzeu foarte frumoasă, albastră, chiar lângă Biserica din stâncă.

Apropos, despre brunchuri am scris un articol dedicat aici. Recomand cu tot dragul să ajungi și tu măcar la un brunch undeva în România. Fie cu My Secret Romania, fie cu My Transylvania, fie cu alt organizator: oamenii aceștia fac tot posibilul să păstreze și să aducă în atenția noastră, a publicului, tradițiile culinare și gustul de altă dată. Eu la aceste brunchuri mi-am reamintit gustul mâncărurilor din copilărie (mâncare de prune, de gutui) și am învățat gusturi noi (ex. teci cu lapte) chiar și din zona în care m-am născut-jud. Argeș. Mai mult de atât, o bună parte din venitul pe care îl au din aceste brunchuri merge în comunitatea locală. Așa că iată un motiv în plus să vrei să participi.

Au urmat apoi mai multe drumuri prin toată țara cu diverse proiecte și uite că și de data asta am reușit să ajung în câteva locuri noi-cum ar fi salinele din România. Am fost la Praid, la Târgu Ocna și Cacica și am descoperit și alt tip de turism. Voi reveni și în acest caz cu un articol dedicat pentru că merită din plin.

Finalul lunii iulie m-a găsit pentru al patrulea an la rând la festivalul Săptămâna Haferland ce se ține de 6 ani în Transilvania.

Și, pentru că de 4 ani încoace de când merg la Săptămâna Haferland am prins drag de tradiții și obiceiuri, de data asta m-am îmbrăcat special pentru festival în ziua principală a acestuia, la Criț.

August 2019

După săptămâna plină de la Haferland am dat o fugă de o zi și în Brașov, oraș ce mă inspiră întotdeauna la relaxare.

După jumătatea lui august a urmat cea de-a treia – și ultima-ediție a taberei de fotografie (și canoe) #DeltaExplorer din acest an. De data asta am avut un grup mai mare și am nimerit în Deltă în una din cele mai călduroase perioade de peste an. Măcar n-a mai plouat, că în primăvară 🙂

Finalul lunii august și începutul lui septembrie m-a găsit întorcăndu-mă cu dor în Grecia. Am râvnit toată vara la câteva zile de plajă și iată că momentul potrivit a sosit. Așa că ne-am urcat în mașină și am mers din nou în Thassos. A fost, că și anul trecut, o decizie de azi pe mâine, în funcție de cum s-au mișcat proiectele în jurul nostru. Și uite că am reușit să găsim o săptămână vara aceasta în care să ne întoarcem la marea albastră.

Septembrie 2019

După zilele de relaxare petrecute în Grecia la început de septembrie, m-am întors acasă la timp pentru următorul brunch ce a avut loc în Muscel, jud. Dâmbovița.

Peste încă o săptămână, a urmat brunchul de la Ciocănești, jud. Călărași, și nici că se putea încheia vara mai bine de atât.

Spre final de septembrie am ajuns într-un loc la care Călin visa de vreun an: Zaga Zaga Resort din Delta Siretului. Sau locul de pescuit mult visat 🙂 Am petrecut aici 2 zile liniștite și ne-am bucurat foarte tare de tipul de cazare aleasă.

Bungalow-ul pe care l-am ales a fost cea mai bună opțiune pentru noi (locația mai oferă cazare și în vile și într-un fel de corturi de lux) pentru că am avut căsuța noastră cu terasă de pe care am putut pescui, ne-am putut bea cafeaua și ne-am putut relaxa așa cum visasem. Am aici un mic pont pentru tine: am mers în timpul săptămanii pe la jumătatea lui septembrie și am avut o mare parte din întregul teritoriu aproape numai pentru noi.

Și tocmai când credeam că vara chiar s-a dus, am mai avut o surpriză: în august participasem la un concurs foto organizat de Tourism Authority of Thailand și la început de septembrie am primit vestea că am câștigat marele premiu, adică o excursie de o săptămână în Thailanda ce avea loc chiar la final de septembrie.

Așa că m-am dus și am avut parte de unele dintre cele mai frumoase experiențe de călătorie din acest an. Programul a inclus zone mai puțin turistice și tocmai acest lucru mi-a plăcut cel mai mult.

Am început cu Khao Sok National Park și primul resort al călătoriei, 500 Rai, loc lipsit total de semnal la telefon și acces la internet.

Am continuat călătoria în zonă Khanom unde am avut acces direct la plajă. Nimerisem în sezonul ploios și am aflat și ce însemna asta: n-a plouat prea tare și nici prea mult însă în reprizele scurte de 15 minute când ploua ziceai că te ia apa.

Tot aici m-am îndrăgostit de baby coconut și am gustat pentru prima oară în viața mea lychee. Acum nu mai am scuză să nu recunosc aroma de lychee în anumite vinuri. Asta ca să nu mai zic de mâncarea thailandeză – iute și delicioasă!

Următoarea zonă vizitată și cea care mi-a plăcut cel mai mult a fost Phattalung. Am mers aici să văd diferite forme de pescuit, zona fiind recunoscută pentru această activitate, localnicii trăind și astăzi din pescuit.

Pe lângă frumusețea naturală a zonei mi-a plăcut simplitatea oamenilor și zâmbetul pe care l-am găsit peste tot.

În călătoria această am schimbat cazarea foarte des însă cea care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea în care m-am simțit în mijlocul naturii, aici în Phattalung. Și a fost “la propriu” în mijlocul naturii pentru că toată noaptea auzeam tot felul de sunete care păreau a fi de greieri dar…erau alte viețuitoare de pe acolo pentru că sunetul era foarte diferit.

Octombrie 2019

Dacă luna septembrie a fost, fără plan inițial, una din cele mai pline de călătorii luni de peste an, am avut surpriza ca și octombrie să fie aproape la fel.

Odată întoarsă din Thailanda am plecat la Ziua Vinului din Republica Moldova la invitația celor de la Wine of Moldova. Și a urmat un tur pe la crame noi și crame pe care le cunoșteam deja însă a fost o adevărată plăcere să le vizitez din nou. Un astfel de tur mai făcusem acum 4 ani și atunci a început pasiunea mea pentru vin.

Jumătatea lunii octombrie m-a găsit la ultimul brunch din acest an, la Costești, Vâlcea. Și pentru că tot am ajuns la Vâlcea mi-am luat și o zi de petrecut în acest oraș pentru că îmi doream mult să ajung la salina Ocnele Mari aflată lângă Vâlcea.

Spre final de lună a urmat o nouă ediție a taberei de echitație, ultima din acest an. Și am avut vreme aproape ca de vară. Nici că se putea mai bine pentru 4 zile petrecute în natură admirând culorile toamnei.

Noiembrie 2019

Ultima zi din octombrie și primele zile din noiembrie m-au găsit colindând din nou Europa ca și ghid pentru un nou grup de profesori plecați la schimb de experiență. De data asta am revenit în Grecia, mai exact în Salonic și Paralia și m-am bucurat de ultimele zile călduroase din acest an (acum chiar că au fost ultimele!)

Decembrie 2019

Decembrie este mereu lună de sărbătoare și începe cu…ziua mea de naștere. Cum anul acesta nu am avut în plan Piețe de Crăciun de prin Europa am revenit cu drag să văd Piețele de Crăciun din Sibiu și Brașov. Au fost două zile pline, cam friguroase, însă atât de frumoase pentru a încheia anul călătoriilor 2019.

Când stau să mă gândesc câte experiențe frumoase am avut anul acesta mă bucur enorm că am reușit să le trec în revistă atât aici în acest articol, cât și pe hârtie, în jurnalul de călătorii “Once upon a time în Romania” care m-a însoțit tot acest an în călătoriile din România.

Totodată mă bucur că ori de câte ori sunt plecată cu vreun proiect reușesc să găsesc timp și pentru mine, și pentru a descoperi locuri noi sau a revedea locuri care îmi sunt dragi mai demult. Am norocul de a lucra în industria de turism, ce-i drept, acest lucru ajutându-mă să călătoresc ceva mai mult. Așa că an de an prefer să țin minte lucrurile bune și locurile frumoase pe care le-am întâlnit și dau deoparte oboseala acumulată.

Sper că cele citite mai sus te-au inspirat și ți-au dat câteva idei legate de viitoarele tale călătorii. Un an plin de călătorii îți doresc să ai în 2020!

 

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *