Nici nu știu cu ce să încep. E final de martie 2020 iar anul acesta m-a luat pe sus cu totul. L-am început înconjurată de proiecte, am amânat să scriu ceva aici din lipsă de timp, apoi parcă totul s-a oprit brusc.
Suntem cu toții marcați de criza adusă de Coronavirus la nivel internațional și, cum sectorul turism este unul din cele mai lovite iar eu lucrez în industria asta de aproape 14 ani, în ultimele 2 săptămâni m-am concentrat pe a ajută cum am putut mai bine industria de turism din România.
Am discutat cu cât de multe companii de turism am putut (agenții de turism și unități de cazare), am studiat toate știrile internaționale din turism din ultima perioadă, sunt la curent cu imaginea globală a turismului și a sosit timpul să scriu acest articol despre călătorii pentru tine, călătorule!
Dacă citești acest blog înseamnă că îți plac călătoriile, ca și mie. Și mai înseamnă că ești în căutare de idei noi de experiențe frumoase de călătorie în mod obișnuit.
Dacă citești acum acest articol cred eu că ești în căutare de răspunsuri și sper că în cele ce urmează să fiu în măsură să îți răspund la întrebările ce te frământă.
Spun asta pentru că și eu sunt călător la fel ca tine și mă întreb o mulțime de lucruri în acest moment. Mai mult de atât, am fost nevoită să reprogramez o călătorie foarte importantă pentru mine – luna de miere.
![](https://travelwithasmile.net/wp-content/uploads/2020/03/Doha-from-Above-sept-2019.jpg)
Ce se va întâmpla cu călătoriile în 2020?
E cert că anul 2020 este afectat profund la nivel mondial în ceea ce privește călătoriile. Dacă în ianuarie auzeam cu toții că ar fi un virus nasol prin China și că acolo s-au luat măsuri drastice care îi afectează pe toți cetățenii acelei țări (mi-a atras atunci atenția faptul că aveau drone pe stradă care îi abordau pe cei care ieșiseră fără scop și îi îndemnau să meargă acasă – mi s-a părut SF scenariul dar uite că-i atât de aproape de ce se poate întâmpla și la noi), ei bine, iată că din februarie virusul a ajuns și în Europa și a început să facă ravagii luând la rând țară după țară.
Când scriu aceste rânduri în România este instituită stare de urgență pentru 30 de zile încă de pe 16 martie, cazurile de persoane atinse de Coronavirus cresc de la o zi la alta (azi, 22 martie 2020, au anunțat 433 de cazuri în total) iar ideea de a ieși din casă ar trebui să fie pusă undeva deoparte. Asta înseamnă că la călătorii nici nu ajungem să ne gândim în perioada asta!
Companiile de turism din întreaga lume sunt afectate de situație. Și, în majoritatea lor, caută soluții atât pentru a-și păstra clienții în condițiile închiderii granițelor mai multor state sau a înăspririi accesului în alte state și în condițiile reducerii la minim sau a opririi activității pentru o perioadă de timp.
Scriam la început de articol că de 2 săptămâni încerc să ajut companiile de turism din România cu ce pot. Am scris un articol dedicat agențiilor de turism încă de acum o săptămână în care explicam ce e de făcut astfel încât să reducem cu toții pierderile în perioada asta.
Să NU ne așteptăm la pierderi nu e o soluție pentru că pierderi vor fi. Însă să facem ceva să le limităm-e o idee bună. Scriam în acel articol, printre altele, că e bine ca agențiile de turism să îi sfătuiască pe clienții lor să nu anuleze vacanțele ci mai degrabă să le reprogrameze.
Și vin și aici către tine, călătorule, cu același mesaj. Nu știe nimeni ce se va întâmpla de aici înainte și nici cât va dura situația asta, însă, dacă vrem să ne bucurăm în continuare de vacanțe frumoase pe viitor cred că cu toții ar trebui să fim înțelegători și să găsim soluții împreună. O astfel de criză întinsă în întreaga lume într-un timp atât de scurt nu a mai existat în lumea modernă-așa că nu există “rețete” după care să ne ghidăm în rezolvarea situației. Însă cu sănătate (și asta înseamnă să stăm potoliți acasă o perioadă), calm și înțelegere din partea tuturor părților putem să răzbim.
Astfel, în perioada asta majortatea companiilor de turism caută să modifice rezervări astfel încât să își mulțumească și clienții dar să aibă grijă și de angajați în același timp și de situația financiară a companiei tocmai pentru a se menține pe linia de plutire (și a NU intra în colaps financiar).
Companiile aeriene din întreaga lume și-au oprit activitatea sau au redus-o la minim. În plus, multe oferă călătorilor opțiunea de a reprograma zboruri sau de a da vouchere în valoarea sumei cheltuite de fiecare turist în parte, vouchere ce vor putea fi folosite în viitor de îndată ce situația o va permite.
Unitățile de cazare și-au redus și ele activitatea sau s-au închis pentru o perioadă tocmai pentru că siguranța și sănătatea tuturor e în joc și e mai bine așa. Și ele oferă opțiunea de reprogramare a sejururilor.
Liniile de croazieră au acționat la fel, agențiile de turism au acționat la fel.
Și toate fac ce pot mai bine în perioada asta-așa că dacă ai încercat să iei legătura cu vreo companie de turism zilele astea și nu ai primit încă răspuns te rog mult să ai răbdare pentru că majoritatea abia fac față cererilor de modificare ce au venit în valuri. Rugămintea mea către tine este să nu renunți la ideea de a călători dacă aveai deja planul făcut ci mai degrabă să reprogramezi vacanțele decât să le anulezi. Sau, dacă încă nu te-ai gândit la călătorii anul acesta să nu excluzi ideea de a pleca undeva odată ce vom fi în siguranță să călătorim-ai putea susține chiar mai multe companii mici făcând asta odată ce criza va fi trecut!
În acest moment știu că sunt mulți călători care și-ar dori să primească banii înapoi pe vacanțe. O mică parte din aceștia și-au recuperat o parte din costuri însă cum situația la nivel mondial s-a înrăutățit nicio companie de turism (linie aeriană, linie de croazieră, hotel sau alt tip de unitate de cazare, agenție de turism sau touroperator) nu își mai permite să returneze bani ci mai degrabă să ofere posibilitatea de reprogramare pe o altă perioadă aleasă de călător sau posibilitatea emiterii unui voucher pe suma încasată de la acel călător-iar acesta să îl folosească de îndată ce călătoriile își vor relua cursul normal.
De ce nu își mai permit companiile de turism să returneze bani? E simplu: pentru că nu mai au de unde. Banii încasați până acum (chiar și pentru sejururi ce urmau să aibă loc peste mai mult de 2 luni) au fost cheltuiți fie cu personalul, fie cu pregătirea noului sezon turistic și așa mai departe. Tocmai pentru a nu intra în colaps financiar companiile fac tot posibilul să se salveze: pe de o parte pe ele, de la faliment, pe de altă parte caută să își păstreze angajații și caută să își onoreze și rezervările – chiar dacă cu “prețul” reprogramării acestora.
Să anulez sau să reprogramez călătoriile? Sunt companiile de turism de încredere? Să apelez la ele în continuare?
Așa cum scriam și mai sus, este bine să reprogramezi călătoriile deja planificate și probabil plătite pentru că:
- în felul acesta vei ajunge să te bucuri de resprectiva vacanță (e drept, la un moment dat și nu atunci când visai tu); și, după perioada asta de izolare cine nu și-ar dori să meargă liniștit în vacanță? Eu una abia aștept să plec undeva!
- nu vei avea pierderi de bani (sau dacă acestea apar, vor fi mai mici decât cele generate de anulări)
- îi vei ajuta în felul acesta și pe operatorii de turism să se mențină pe linia de plutire pentru ca atunci când va veni vremea, să poată presta serviciile promise ție. Ei nu au încasări în perioada asta (dar muncesc mult mai mult!) și, fără înțelegerea de ambele părți nu ar putea să supraviețuiască.
Lucrez în turism de 14 ani, de 7 ani sunt chiar pe cont propriu ca și antreprenor și “văd” situația global, dincolo de situația mea personală. Văd oameni care își fac meseria cât de bine pot și cu mare plăcere. Iar oamenii ăștia sunt alături de clienții lor chiar și în situația asta nemaintalnita până acum: majoritatea caută soluții pentru clienții lor și încearcă să îi mulțumească pe toți. Și văd că și ei sunt în impas-fac parte din multe grupuri pe Facebook dedicate companiilor de turism și citesc ce probleme întâmpină acum fiecare-fie în discuțiile cu partenerii (unii nu s-au aliniat încă la a oferi soluții fără penalizări), fie în discuțiile cu anumiți clienți care au intrat în panică și nu acceptă altceva decât “banii înapoi”-chit că vorbim de vacanțe programate pentru iulie-august (care se anulează cu penalizări evidente), perioadă în care nu știm cum va fi însă sperăm să ne redresam cu toții până atunci cât de cât și să continuăm să funcționăm.
Așa că da, companiile de turism (agenții de turism, touroperatori, companii aeriene, unități de cazare, linii de croazieră, ghizi de turism) sunt de încredere și recomand să apelezi la ele în continuare. Majoritatea lor fac eforturi imense chiar în acest moment când citești articolul ăsta. Și sper că majoritatea să reușească să răzbească pentru că toate eforturile sunt făcute cu dublu scop: să își mulțumească clienții și să supraviețuiască. Ambele scopuri sunt la fel de importante și nu pot exista unul fără celălalt.
Și aici am un exemplu personal.
La început de an m-am hotărât împreună cu Călin, soțul meu, să mergem în luna de miere. Am amânat aproape 2 ani momentul ăsta din lipsă de timp însă am visat la el și am hotărât să mergem în luna de miere anul acesta. Pentru că nu cunosc destinațiile îndepărtate prea bine și am vrut să ne răsfățam în vacanța astă, am zis că vrem să se ocupe cineva specializat de ea. Am pus mâna pe telefon și l-am rugat de Cosmin de la Fresh Holidays să ne ajute. Am mai lucrat cu Cosmin și soția lui, Diana, știu agenția și mai ales lunile de miere pe care le pregătesc pentru clienții lor – și de ani de zile de când îi știu am zis că dacă voi vrea vreodată o vacanță aparte la ei vin! Zis și făcut!
Așa că în urma cerințelor noastre, Cosmin a făcut mai multe recomandări iar noi am ales o vacanță personalizată cu tot ce trebuie. Am ales plecarea în aprilie 2020, am plătit vacanța, s-au confirmat toate serviciile exacta sa cum am visat (zboruri, cazări, transferuri, ghizi, etc). Asta se întâmpla la început de ianuarie când în lume era business as usual și numai China părea să aibă o “situație” cu Coronavirus. Iar China nu era pe lista noastră de vizite.
Dar…ghici ce? Din februarie lucrurile au început să escaladeze rapid și în Europa pe tema Coronavirus. Chiar dacă destinația aleasă de noi nu avea niciun caz raportat (și nici nu a avut până de curând), iar destinația de tranzit avea foarte puține cazuri, am urmărit îndeaproape situația și am analizat posibilitatea de a reprograma vacanța. În momentul în care am cerut inițial o estimare de preț pe o modificare numai compania aeriană avea niște tarife extrem de mari (vreo 1700 euro/2 persoane ca să nu tranzităm o țară ci alta). Nu am mers mai departe cu cererea aceasta, am zis să așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile – recomandare făcută totodată și de agenția de turism. La o săptămână după întâmplarea asta compania aeriană anunța că își restrânge zborurule și, cum o bucată de zbor ne afecta și pe noi, ne-a dat opțiuni de modificare – free of charge. Am optat pentru una din variante, totul a fost ok. Au mai trecut 3 zile și l-am rugat pe Cosmin să îmi spună ce opțiuni avem totuși de a amâna cu câteva luni vacanța (situația părea să se înrăutățească și în destinația noastră). Acesta a mers mai departe, a discutat cu compania aeriană, touroperatorii locali și a venit cu răspuns. Da, putea modifica cu costuri minime zborul principal (216 euro/2 persoane) și restul serviciilor, inclusiv cazările, fără penalități în perioada propusă de noi la final de 2020. Așa că am modificat rezervarea, am respirat ușurați și acum…urmărim în continuare ce se întâmplă.
Nu știm încă cum vor fi următoarele luni. Și nici dacă noua perioadă aleasă de noi e viabilă. Însă știu că am apelat la profesioniști-mulțumesc, Cosmin!-care au făcut tot posibilul să mute vacanța visată de noi, a găsit chiar și înțelegere de la partenerii locali(fără penalizări) și a făcut modificarea. Cu siguranță că dacă situația o va cere, vom modifica din nou.
Însa sper eu că situația cu Coronavirus să se mai domolească în următoarea perioadă, de prin vară să începem să putem călători, iar până la final de 2020 să revenim cu toții la normal (atât cât situația o va permite).
Vrând nevrând aproape toate statele lumii au acum cel puțin 1 caz confirmat și cel mai probabil va trebui să învățam cu toții cum să trecem prin situația asta-sper eu că cu cât mai puține victime. Unele state-cum este China care a fost prima și cel mai greu încercată-dau semne de redresare și am încredere că vor urma și altele. Si să se găsească tratamente potrivite pentru majoritatea celor bolnavi și sper și la un vaccin cât de curând.
Situația actuală cu siguranță va genera și o criză economică, însă hai să vedem fiecare dintre noi ce putem face cât să ne menținem pe această perioadă. Nu e prima criză cu care ne confruntăm și sunt sigură să vom găsi modalitatea de a trece peste ea. Contează însă și CUM trecem – sper eu că cu cât mai puține pierderi. Cu muncă mai multă, cu obiceiuri regândite și cheltuieli recalculate. Dar și cu înțelegere și decizii luate cu cap.
În încheiere am o singură recomandare: ia fiecare zi așa cum vine, gândește-te ce ține de tine să îți fie și ție mai bine dar și celor din jur, ia decizii în cunoștință de cauză și înțelegând implicațiile tuturor și…nu uită că va veni vremea să călătorim din nou!
Acum cel mai bine ar fi să respectăm cu toții recomandările autorităților și să stăm acasă. Chiar dacă nu avem (încă!) o obligativitate în a face asta, a sta acasă și a-i îndemna și pe cei din jurul nostru să facă la fel e o dovadă că înțelegem că situația chiar e urâtă și că, stând acasă, ne protejăm și pe noi, pe cei dragi nouă și pe cei din jur.
Știi vorba aia “a avea furnici în talpă”? Ei bine, de 14 zile (da, azi se fac 14 zile) de când stau acasă – am ieșit o singură dată la supermarket și la farmacie – simt cum am așa un dor de ducă și “furnici în talpă” încât abia aștept să plec undeva atunci când o să pot.
Mai mult de atât! Perioada asta de izolare auto-impusă mi-a dat timp să mă gândesc mai mult la mine și la viteza cu care îmi duc viața de zi cu zi. Auto-izolarea asta parcă m-a făcut să pun frână, să înțeleg ce se întâmplă, să văd mai clar unde și cum pot ajuta și să îmi propun să mă bucur de viață mai mult și mai conștient. Da, am călătorit mult în ultimii ani însă în cele mai multe cazuri am fost în viteză și nu m-am bucurat pe cât puteam să o fac dacă luam lucrurile mai ușor. Așa că unul din lucrurile e care mi le propun de aici înainte este să fiu mai conștientă și să mă bucur mai mult de următoarele călătorii. Fie că vor fi scurte sau lungi, la cort sau la hoteluri de 1000*. Ceea ce îți doresc și ție!
Visează la vacanțe, rememeoreaza unele (eu asta am în plan să fac în următoarele zile și, sper eu, să și scriu despre destinațiile în care am fost și niciodată nu am găsit răgaz să scriu despre ele), fă-ți planul pentru următoarele și, când o fi să pleci undeva, bucură-te de fiecare secundă!
Acum însă, hai să STĂM ACASĂ pentru o perioadă pentru ca mai apoi să putem cuceri lumea din nou. Mai conștienți, mai pozitivi și cu mai mult dor de ducă!
Foarte bune sfaturile, multumesc pentru postare!