A fost odată ca niciodată: Once upon a time in Romania

Finalul de an se apropie cu pași din ce în ce mai repezi parcă de la un an la altul. Și cum am un obicei ca la final de an să rememorez călătoriile avute pe parcurs și să fac planul pentru anul ce bate la ușă, iată că a sosit timpul, acum in preajma Crăciunului să fac asta.

Spre deosebire de alți ani parcă anul 2019 nu a fost la fel de plin de călătorii stabilite cu scop de vacanță ci mai mult de deplasări pentru proiecte. Dar cum îmi place să îmbin utilul cu plăcutul, am reușit de fiecare dată să mă bucur de câte ceva chiar dacă uneori a durat numai un moment: de un răsărit de soare în mijlocul naturii, de o cafea savurată pe malul lacului, de o drumeție prin satele săsești în timp de sărbătoare și, pe măsură ce stau să îmi amintesc fiecare lună a anului îmi trec prin minte tot felul de flashuri și îmi amintesc exact starea de atunci.

O fi de vină luna decembrie pentru melancolia care mă cuprinde an de an, însă iubesc perioada asta și încerc să rememorez, pe lângă întâmplările din anul ce trece, amintiri din trecut pe care le-am trăit fix în această perioadă. Pentru mine luna decembrie este perioada copilăriei, a poveștilor retrăite cu aceeași nerăbdare ca atunci când aveam 5, 10 sau 12 ani si  m-am tot gândit de-a lungul timpului cum să fac să îmi aștern pe hârtie gândurile și trăirile din fiecare călătorie pentru a le regăsi acolo peste ani. Și la început de an am avut o idee pe cât de simplă pe atât de utilă: mi-am făcut un jurnal de călătorii pe care l-am purtat cu mine peste tot.

Jurnalul a fost luat de la cei de la Art&Craft, companie ce produce dulciuri și suveniruri românești a cărei fan sunt de ani de zile. Și da, au și jurnale și tot felul de agende în colecțiile lor. Și pentru că ideea mi-a venit abia prin martie, iată că jurnalul meu de călătorii scrise pe hârtie a început să prindă formă din această lună cu o primă călătorie. M-a inspirat tare mult colecția lor numită “Once upon a time in Romania“, colecție ce include o mulțime de produse inspirate din povești românești, printre care și jurnalul meu. Și dacă tot era vorba despre povești românești, mi-am propus ca întreg anul să mă însoțească acest jurnal mai ales în deplasările și călătoriile prin România. Lucru zis și făcut și iată-mă acum răsfoind pagină cu pagină jurnalul și reamintindu-mi cu mare drag și mai ales dor de cele mai frumoase momente ale anului 2019.

Ce zici, ți le arăt și ție?

Prima călătorie în care am fost însoțită de jurnalul dedicat călătoriilor a avut loc în luna martie când am făcut o vizită de weekend într-un loc în care îmi doream să ajung de câțiva ani: Hadar Chalet. Aflat în județul Buzău, în apropiere de lacul Siriu, Hadar Chalet este o cabană ascunsă în munte într-un loc înconjurat de pădure și..fără semnal la telefon. Ooo, da! Și cât de frumos a fost să nu am semnal la telefon! Am avut mai mult timp pentru a mă bucura de vacanța în 2, timp de stat pe afară și timp de savurat mâncăruri delicioase asortate cu vinuri românești. Weekendul a trecut repede, m-am bucurat de o mulțime de raze de soare la început de primăvară, dar și de o drumeție prin pădurea din apropiere. Și toate acestea au ajuns să fie scris în primele file ale jurnalului.

Hadar Chalet

Și ca să mă bucur cu totul de colecția “Once upon a time in Romania” am avut alături de mine și cana preferată, și rucsacul (care a fost rucsacul meu preferat și următorul sezon) precum și tricoul din aceeași colecție.

Nimic nu se compara cu o dimineata tarzie de duminica petrecuta la cabana

A lipsit totuși ceva – colecția aceasta include mai multe personaje de poveste dintre care mie mi-a plăcut cel mai tare pisica 🙂 . Ei bine, mi-a lipsit o pisică reală pe care să o am cu mine în momentele de relaxare. Însă nu aveam de unde să știu că mai spre vară urma să rezolv și acest aspect cu…pisica.

Odată cu începerea verii jurnalul meu a mai umplut niște file cu amintiri de la un spectacol cu cai la care merg anual, Karpatia Pony Show – și la care am avut și o pauză dulce cu fursecuri din colecția Vladut’s Story (care rămâne preferatul meu la secțiunea dulciuri de inspirație românească), cu momente petrecute la vizita alături de cititorii acestui blog în noul magazin Art&Craft din Băneasa Shopping City și cu momente de respiro (pe care le-am luat ca pe o adevărată vacanță!) în curtea unor prieteni alături de …. pisicile lor.

In vizita la magazinul Art&Craft din Baneasa Shopping City
Pauza de dulciuri la Karpatia Pony Show

Și uite așa pisica aceea despre care tot spuneam că lipsea din peisajul de primăvară și pe care o tot căutăm inspirată fiind de colecția “Once upon a time in Romania”, iată că și-a făcut apariția.

Și nu oricum: au fost 2 pisici – una portocalie care a și “citit povești” ca cea de pe rucsac și una neagră, puțin mai sperioasă ce a stat în brațele mele numai câteva minute. Ambele și-au făcut culcuș, pe rând, în rucsacul meu și uite așa am rămas pentru o perioadă fără el 🙂

Finalul lunii iulie a fost unul foarte plin cu drumuri prin întreaga țară.

Dintre toate amintirile strânse atunci și-au făcut loc în jurnalul meu câteva rânduri despre drumurile prin satele săsești din Transilvania în cadrul festivalului Săptămâna Haferland (festival despre care am mai scris pe blog și la care merg anual de 4 ani încoace) și mai ales despre prima dimineață de după încheierea festivalului când am mers în Brașov și am savurat din plin un mic dejun târziu chiar în centrul orașului.

Nu știu cum fac însă Brașovul mă fascinează ori de câte ori ajung aici. Din păcate anul acesta nu am prea avut timp de zăbovit aici însă l-am vizitat chiar și pe fugă ori de câte ori am avut ocazia .

Late breakfast – Bistro de l’Arte – Brasov

După vara cea plină de proiecte aglomerate în fiecare zi, fără pauză, a sosit toamna cea puțin mai generoasă (dar nu chiar foarte mult) în momente de respiro. Unul din acestea a fost savurat din plin în Delta Siretului la Zaga Zaga Resort, loc special realizat pentru iubitorii de natură și de…pescuit. Cum eu îmi dorisem de multă vreme să merg la Hadar Chalet (și am ajuns în primăvară), ei bine, Călin își dorea deja de un an să meargă la pescuit la Zaga Zaga așa că am zis că începutul toamnei este unul perfect atât pentru puțină relaxare după un sezon de vară plin cât și pentru această nouă pasiune – pescuitul.

Bungalow-ul pe care l-am ales a fost cea mai bună opțiune pentru noi (locația mai oferă cazare și în vile și într-un fel de corturi de lux) pentru că am avut căsuța noastră cu terasă de pe care am putut pescui, ne-am putut bea cafeaua și ne-am putut relaxa așa cum visasem. Am aici un mic pont pentru tine: am mers în timpul săptămânii pe la jumătatea lui septembrie și am avut o mare parte din întregul teritoriu aproape numai pentru noi.

Bineînțeles și la călătoriile de toamna jurnalul meu călător și-a mai umplut câteva file și tare mult mă bucur că am reușit să notez în el câte puțin din fiecare experiență avută în călătorii.

Toamna m-a întâmpinat și cu o nouă tabără de echitație la Potcoava, locul meu de suflet în care organizez diferite ieșiri pentru iubitorii de natură și cai de cel puțin două ori pe an. Și dacă tot îmi este drag locul acesta hai să îți spun și care îmi e cameră preferată: sunt 2 de fapt, cele de la ultimul etaj de pe colț, camerele nr.12 și 13. De acolo de sus am savurat de atâtea ori cafeaua de dimineață dar și peisajul care îmi aduce multă liniște și stare de visare în fiecare anotimp.

Vedere de la ultimul etaj de la Potcoava

Luna decembrie este pentru mine cea mai frumoasă din an și dintr-un alt motiv: este ziua mea, zi pe care fac tot posibilul să o petrec mereu fie într-un loc nou, fie într-un loc drag mie. Anul acesta ziua asta m-a găsit la Sibiu explorând pentru a patra oară Piața de Crăciun de aici. Este locul meu preferat pentru a petrece perioada asta din an și mă bucur tare mult că una din ultimele file ale jurnalului de călătorie din acest an am scris-o aici.

Și ca să fiu împăcată cu mine că în acest an nu am descoperit Piețe de Crăciun noi pe alte meleaguri, am ajuns și la o a doua Piață de Crăciun aici în România: în drum spre București am făcut un detour de câteva ore la Brașov pentru a vedea ce mai e nou și aici. Brașovul nu are o Piață de Crăciun la fel de cunoscută că alte orașe însă pentru mine a fost perfectă pentru a-mi încheia periplul la Piețele de Crăciun în acest an.

Acestea fiind spuse declar jurnalul călătoriilor mele din acest an încheiat și plin de amintiri frumoase. Ceea ce îți doresc și ție!

PS: în 2020 o iau de la capăt cu jurnalul călătoriilor și sper să reușesc să îl iau cu mine chiar peste tot în lumea largă, nu numai în România.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *