Cum a fost în primele două tabere de fotografie #DeltaExplorer din acest an

Parcă ieri era final de aprilie și scriam impresiile despre cea de-a treia ediție a taberei de echitație. Nu știu când a trecut timpul, însă iată-mă întoarsă acasă după primele două ediții ale taberei de fotografie Delta Explorer organizate în Delta Dunării în acest an alături de Călin Stan – ClubulFoto.com și agenția de turism Descoperă Delta Dunării.

Dacă ar fi să contabilizez exact, acestea au fost taberele cu numărul 6 și 7 organizate în acest format (le organizez din 2017 încoace) și mă bucur că de fiecare dată reușesc să ofer participanților momente unice.

Mai mult decât atât, mă bucur că în aceste tabere avem oameni care revin pentru a surprinde momente noi în frumoasa noastră Deltă a Dunării.

În articolul de astăzi mi-am propus să îți povestesc câte ceva despre cum a fost această primăvară capricioasă în Deltă și să te anunț când urmează o nouă ediție a taberei #DeltaExplorer.

Astfel, deși am fost în alți 2 ani în luna mai în Delta Dunării, nu am avut nicioadata vreme atât de schimbătoare: am avut parte de frig și vânt, de soare, de ploaie, iar apoi iar de soare. Adică am avut o primăvară în toată regula. Și, pentru prima dată am experimentat ploaia în mijlocul turei de fotografiat. Cum a fost.?…interesant aș putea spune 🙂 Și asta pentru că păsările și-au văzut de treabă, au fost prezente chiar și pe ploaie și au fost poate chiar mai active decât de obicei. Confortul nostru termic a fost puțin dat peste cap, însă ne-am redresat rapid făcând o pauză “de uscare” și am așteptat trecerea ploii.

Spre deosebire de alți ani, am întâlnit mai multe tipuri de păsări decât știam. “De vină” cred să fie perioadă aleasă – de data aceasta am mers în Deltă la începutul lunii mai. Așa că pe lângă numeroșii pelicani comuni și pelicani creți pe care i-am întâlnit în colonii de sute (ca să nu zic mii) de exemplare, am întâlnit multe perechi de lebede cu pui, chire, chirighițe cu obraz alb și chirighițe negre, stârci cenușii, stârci galbeni și stârci de noapte, lăcarul de stuf care și-a făcut simțită prezența cu trilurile pe care le-a dat zilnic … în stuf, acesta fiind cam scump la vedere și extrem de rapid în zbor.

Una din cele mai mari colonii de pelicani pe care le-am văzut vreodată.
Lăcarul de stuf
Stârc cenușiu

Pescărușii ne-au întâmpinat și ei cu vreo 3 tipuri de specii dintre care noutatea a fost pescărușul asiatic, ibisul (cunoscut și sub numele de “țigănuș”) ne-a întâmpinat chiar în apropierea satului Mila 23-locul în care am avut noi cazarea, iar lopătarul și-a văzut alene de căutat mâncare și ne-a lăsat să-l fotografiem liniștiți. Nu în ultimul rând, de data aceasta am avut un mare noroc în a fotografia codalbul, adică cea mai mare pasăre răpitoare din Deltă Dunării: am găsit un cuib cu 3 pui destul de mari care ne-au privit curioși făcându-le fotografii.

O altă noutate a taberelor de fotografie din Deltă a fost că de data asta am stat la pândă în hide-uri pentru a surprinde una din cele mai râvnite păsări care cuibărește aici: pescărașul albastru, (“kingfisher” în engleză). Și cele 3 ore petrecute de fiecare participant în hide s-au arătat a fi foarte fructuoase.

Dacă nu știai cum arată un hide pentru fotografiat păsări, iată!
Măria sa, the kingfisher!

Și pentru că una din tabere a inclus ziua de duminică iar pensiunea la care am stat noi se afla chiar lângă Biserica lipovenească din sat, am zis să mergem să vedem puțin din tradițiile satului. Nu de alta, însă oamenii de aici țin foarte mult la tradiții și obiceiuri și chiar îi încurajează și pe vizitatori să le cunoască.

Am aflat noi între timp că doamnele și domnișoarele care doresc să intre în biserică în timpul slujbei ar trebui să poate un fel de costum tradițional așa că am avut bucuria să găsim pe cineva în sat care să ne împrumute câteva ținute. Și uite așa am ajuns noi după răsăritul soarelui (când am fost la fotografiat păsările pe baltă), la 7:30 dimineața îmbrăcate tradițional și mergând la biserică. Acum ghicește tu care sunt “intrușii” din fotografia de mai jos 🙂

Pe scurt, cele două tabere de fotografie de la începutul lunii mai au fost foarte fructuoase în fotografie, distracție și mâncare autentică (care a dispărut din farfurii înainte de a apuca să o fotografiez). Ca și dățile trecute, participanții au fost răsfățați și cu câteva produse autentic românești ale colecției Via Delice de la Art & Craft, magazinul meu preferat de dulciuri și suveniruri românești, precum și cu vinuri semnate de crama Sarică Niculitel din Delta Dunării.

Art&Craft a fost alături de noi cu câteva produse dulci și sărate din colecția Via Delice

Următoarea ediție a taberei de fotografie Delta Explorer are loc în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021 și, dacă vrei să vii cu noi, te aștept cu drag. Detalii și formularul de înscriere sunt aici: https://bit.ly/DeltaExplorerToamna2021

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *