Dupa Graz si Salzburg a sosit timpul pentru vizitarea Pietelor de Craciun ale Vienei.
Daca celelalte doua orase au fost la “prima vizionare” ca sa spun asa, ei bine, in Viena lucrurile au stat diferit. Aici stiam la ce sa ne asteptam pentru ca am vizitat Viena in aceeasi perioada si anul trecut (am scris despre asta aici).
Pietele de Craciun
Pietele de Craciun ale Vienei nu s-au lasat mai prejos decat anul trecut si ne-au intampinat cu arome imbietoare de punch si vin fiert dar si cu turta dulce si o multime de decoratiuni facute din fructe uscate. Cam asta am simtit noi la prima oprire la Piata de Craciun din Maria Theresien Platz.
Am ajuns aici chiar inainte de apusul soarelui si am facut o tura printre casutele decorate ca in povesti. Am admirat frumoasele decoratiuni pentru brad facute din lemn precum si globurile pictate pentru care Viena este atat de cunoscuta.
Si am baut punch de portocale, bineinteles. In noile canute disponibile numai la Piata aceasta de Craciun.
Nu stiu daca stiai, insa fiecare Piata de Craciun a Vienei are canute diferite pentru vin fiert (sau punch). Cand cumperi una din bauturi lasi un depozit de 4 euro/canuta (si 3/euro/canuta la Pietele de Craciun din Graz si Salzburg). O poti aduce inapoi dupa ce bei continutul sau o poti pastra ca si suvenir. Buuun, anul trecut ne-am intors cu 14 canute dupa vacanta la Viena. Ma intreb oare anul acesta cate se vor aduna? 🙂
Daca anul trecut in Viena au fost 19 Piete de Craciun oficiale, iata ca in acest an numarul lor a crescut la 20. Dintre toate noi am vizitat numai 6.
Prima a fost cea din Maria Theresien Platz despre care am povestit mai sus, iar cea de-a doua a fost cea din fata cladirii Primariei, din Rathausplatz. Aceasta este cea mai mare si mai cunoscuta Piata de Craciun a Vienei si este totodata si cea mai vizitata.
Aici ne-am bucurat de privelistea asupra Pietei de Craciun din 3 locuri pentru a avea o experienta completa: de jos, dintre casute, de sus din roata special amenajata pentru perioada aceasta a anului si de la balconul Primariei. Privelistea a fost superba din fiecare loc!

Cum am ajuns in balconul de la etaj al Primariei? Am avut nevoie, bineinteles, de o aprobare speciala care ne-a fost acordata cu ocazia realizarii interviului cu Nikolaus Graeser, reprezentantul Vienna Tourism Board. Pentru al doilea an la rand am tinut interviul aici iar Nikolaus ne-a facut un update legat de schimbarile care au aut loc in acest an la Pietele de Craciun si ne-a povestit mai multe despre ce poti face in Viena dupa incheierea Sarbatorilor. Gasesti interviul complet aici.
Cu aceasta ocazie am aflat ca in acest an Piata de Craciun din Rathausplatz (adica ce adin fata Primariei) aniverseaza 31 de ani de existenta si ca face imbunatatiri de la an la an. Anul trecut de exemplu a fost amenajat pentru prima data un patinoar imens, iar in urma feedkackului primit de la participanti anul acesta nu numai ca au readus patinoarul ci l-au facut si mai incapator. Iar din ianuarie patinoarul va fi cel putin dublu ca si marime pentru ca se va extinde pe tot spatiul in care este amenajata acum Piata de Craciun. Intre 19 ianuarie si 4 martie aici va fi centrul distractiei pentru toti cei ce iubesc patinajul: la Ice World Vienna.
Daca esti curios cum arata acest patinoar in lunile ianuarie – martie ale fiecarui an, gasesti mai jos cateva fotografii de anul acesta din luna februarie cand am avut ocazia de a ajunge la Viena cu ocazia unui bal (despre care am povestit aici).
Urmatoarele Piete de Craciun vizitate au fost cele din Piata Sf. Stefan, Piata de Craciun Am Hof, cea din Freyung, cea mai veche Piata de Craciun a Vienei care se organizeaza inca din 1772, iar la final, cea din fata Palatului Schonbrunn.




Fiecare Piata de Craciun vizitata a fost diferita mai ales ca si atmosfera. Daca in Rathausplatz atmosfera era clar data de existenta patinoarului si a numeroaselor activitati pentru copii si…copii mai mari, iata ca in cea din Freyung atmosfera a fost mai degraba una de poveste: am intalnit aici mai multe decoratiuni facute manual, se cantau colinde live si parca oamenii din jur te duceau cu gandul la vremurile demult apuse.


La Schonbrunn Piata de Craciun se deosebea foarte mult de celelalte mai ales prin accentul pus asupra jucariilor pentru copiii foarte mici. Bineinteles, majoritatea vizitatorilor erau parinti insotiti de copii si copii veniti cu scoala la Palat 🙂


Deliciile Vienei: Strudel, Sacher Torte, Schnitzel
Nu puteam vizita Viena fara sa incercam cateva delicatese locale, nu? Sa le luam pe rand…
Ei bine, inca de cand am facut planul de a veni in Viena am facut rezervare la cel mai gustos show. Mai exact la Strudelshow, spectacol in care inveti cum se face strudelul vienez care se tine la Cafe Residenz din cadrul Palatului Schonbrunn.
Spectacolul dureaza in jur de jumatate de ora, iar biletul costa de la 6 euro la 11,50 euro, in functie de ce vrei sa includa. De exemplu, daca optezi pentru varianta biletului de 6 euro pe langa spectacolul in sine ai ocazia sa gusti o bucatica mica de strudel. Daca optezi pentru varianta de 11,50 euro (sau 10,50 euro daca ai cardul Vienna City cum am avut noi) aceasta include pe langa participarea la spectacol, o bucata consistenta de strudel si o bautura calda (vezi fotografia de mai sus).
Spectacolul se tine din ora in ora (de la orele 11 pana la 16) insa daca ai de gand sa ajungi si tu aici bine ar fi sa iei in calcul varianta rezervarii. Locurile sunt destul de putine si de obicei cafeneaua este plina.
Despre Strudelshow mai sunt multe de spus asa ca pregatesc un articol dedicat acestui spectacol delicios in luna ianuarie. Va include si un video, asa ca…stai pe aproape 🙂
Un al doilea “deliciu” al Vienei este Sacher Torte. Inventat in 1832 de catre Franz Sacher, ucenic la vremea aceea in bucataria Printului Wenzel vom Metternich (detalii despre istoria acestui tort gasesti aici), este astazi unul din deserturile simbol ale Vienei.
Tortul este facut cu ciocolata si un strat foarte subtire de gem de caise ce este adaugat cu mare maiestrie intre blatul tortului si glazura tot de ciocolata a acestuia.

Se spune ca reteta originala a Sacher Torte a fost realizata la Hotel Sacher in Viena. Totodata si cei de la cofetaria Demel spun ca si ei detin reteta originala. Pe cine sa credem? Noi am luat pentru acasa un tort de la Demel care a fost delicios. Acum trebuie sa ne intoarcem in Viena sa gustam si varianta de la Hotel Sacher.
Nu puteam pleca din Viena fara a incerca schnitzelul, nu? Am mers la restaurantul Lugeck (parte din grupul Figlmuller) unde am mai sarbatorit inca o data cu arome noi de vin rosu: Blaufrankisch 🙂
Ce mi s-a parut mereu interesant (si am fost in Viena de 3 ori pana acum) este ca intotdeauna schnitzelul vine insotit de salata de cartorfi (delicioasa) si de o bucatica de lamaie .
Am incheiat seria iesirilor gastronomice in Viena in cel mai simplu mod posibil: savurand un bratwurst pe strada. Alaturi de un vin rosu local servit in pahare de vin (de sticla, nu de plastic). Cine zice ca daca mananci street food nu o poti face cu stil?
Viena culturala: Technisches Museum si Haus des Meeres Zoo (Aqua Terra Zoo)
Viena este impanzita cu muzee si tot felul de expozitii. Daca in iesirile trecute am vizitat Schonbrunn-ul si Muzeul de Istorie Naturala, acum a sosit timpul pentru vizitarea a doua muzee mai putin cunoscute: Technisches Museum si Haus des Meeres Zoo (Aqua Terra Zoo).
Daca despre primul am aflat chiar cu ocazia acestei calatorii cautand in ghidurile turistice ceva interesant si mai putin stiut, ei bine, cu Haus des Meeres Zoo povestea sta altfel: in toate cele 3 dati in care am fost in Viena am incercat sa ajungem aici insa de fiecare data a fost coada foarte mare si nu am stat (era vorba de a sta vreo 2-3 ore la coada iar noi am preferat sa ne bucuram de acest timp in alt fel).
De data aceasta, spre surprinderea noastra, la Haus des Meeres Zoo (il voi numi in continuare “Acvariu”) nu a fost coada deloc si am intrat imediat. Si aici am avut o surpriza datorita Viena City Card. Nu am primit reducere ci am primit un DVD cu lumea marina. Pretul biletului de intrare a fost 17,60 euro/persoana si a meritat toti banii!

“Acvariul” este amenajat intr-un fost buncar antiaerian construit in al doilea Razboi Mondial iar expozitia se intinde pe mai multe etaje.
Sus de tot la ultimul etaj gasesti o cafenea iar in jurul ei un balcon de la care se poate admira intregul oras de sus.
Despre ce poti vedea in cadrul Acvariului las mai bine imaginile sa vorbeasca de la sine iar pentru mai multe detalii te sfatuiesc sa ajungi si tu aici.
Pe mine m-a impresionat imensitatea apelor si multitudinea de vietuitoare pe care cei de la Acvariu le-au prezentat intr-un mod foarte detaliat si interesant. In plus, pe langa vietuitoarele marine aici este amenajata si un fel de gradina in care poti admira de la 2-3 tipuri de maimute care se tot invart pe langa tine pana la numerosi lilieci, broaste testoase si…multe altele.
Pe langa Acvariu spuneam ca am vizitat si Technisches Museum (Muzeul Tehnicii) care s-a dovedit a fi foarte intersant.
Am pornit aici de la a afla diferenta de caldura a fiecarei parti din corpul nostru, am condus o locomotiva de tren, am simtit cum este sa fii int-un balon cu aer cald si am admirat evolutia avuta de jucarii, aparate electrocasnice, biciclete, automobile, aparate de zbor (avioane, elicoptere, drone si chiar sateliti) si…nici nu mai stiu cate altele.




Muzeul avea cate o sectiune dedicata fiecaruia din lucrurile mentionate mai sus iar noi am apucat sa vedem cate putin din toate.
Bineinteles, Muzeul avea o sectiune dedicata Fotografiei, Filmului si chiar Jurnalismului. Dar despre acesta gasesti mai multe informatii in articolul lui Calin despre Muzeul Tehnicii.

Vienna City Card
In toate zilele petrecute in Viena de mare ajutor ne-a fost cardul Vienna City care ne-a oferit reduceri (sau cadouri) la intrarea in muzee (si la Strudelshow, de exemplu).
Cand ajungi in Viena iti recomandam sa iti achizitionezi acest card: pe langa reduceri la muzee, restaurante si magazine, acesta include transportul public peste tot in oras. Plus o tura cu autobuzul turistic Hop On – Hop Off.
Apropos de recomandari, daca pana acum la toate vizitele in Viena am gasit harti in limba engleza, ei bine, de data aceatsa Info Point-ul din Albertinaplatz era dotat cu harti in limba romana. Aviz celor care se descurca mai bine in limba materna!
Am fi putut sta cate o zi intreaga in fiecare dintre cele 2 muzee insa am vrut neaparat sa mai prindem o plimbare prin Pietele de Craciun asa ca ne-am intors in centru, la Rathausplatz pentru a ne lua la revedere de la oras si de la Piata de Craciun.
Cam acestea au fost lucrurile descoperite de noi in Viena in aventura #WinterExplorer in Austria, proiect realizat de TravelwithaSmile.net si ClubulFoto.com in parteneriat cu Biroul de Turism al Austriei.
Stai pe aproape, urmeaza o ultima poveste despre ce am descoperit in orasele mici si mai putin cunoscute, in perioada Pietelor de Craciun.
Foarte frumos Carmina! Iti multumesc si LA MULTI ANI! AN NOU 2018 FERICIT SI SUCCES!