#WinterExplorer Austria: Salzburg si Pietele sale de Craciun

In articolul trecut ai aflat povestea expeditiei noastre, #WinterExplorer, la Pietele de Craciun ale orasului Graz, iar astazi a sosit timpul sa povestesc despre Salzburg.

Pentru mine, Salzburg a fost cu adevarat “orasul Craciunului” din Austria, insa hai sa iti spun de ce!

Dupa cateva zile petrecute in Graz a sosit timpul sa mergem mai departe in turul nostru de explorare a Pietelor de Craciun ale Austriei. Am pornit catre Salzburg iar drumul a fost unul foarte imbietor in ceea ce priveste natura si iarna (zapada) ce parea sa se instaleze. Visam deja cum se schiaza pe muntii inalti pe care ii vedeam la orizont (din pacate, timp pentru schi in aceasta aventura nu am avut in plan) si speram sa gasim ceva zapada in urmatorul oras pe care avea sa il descoperim: Salzburg.

Drumul spre Salzburg

Hangar 7

Prima oprire in Salzburg a avut loc – contrar asteptarilor, pentru ca am mers cu masina – la aeroport.

Cum de am oprit aici? Pentru a vizita Hangar 7, un muzeu cu o colectie privata de avioane, elicoptere, masini de curse si alte minunatii detinute de fondatorul Red Bull – Dietrich Mateschitz.

Hangar 7 si-a deschis portile in vara anului 2003 si de atunci este unul din locurile “de neratat” atunci cand ajungi in Salzburg. Partea cea mai frumoasa, pe langa colectia in sine, este cladirea hangarului care include 1754 de geamuri, toate diferite.

Auzisem de Hangar 7 de acum cativa ani, asa ca daca tot am ajuns in Salzburg, nu team rata vizita, mai ales ca muzeul se afla in afara orasului. Am mers aici atrasi mai ales de ideea de a vedea costumul lui Felix Baumgartnet cu care a sarit in stratosfera si o replica a capsulei sale. Din pacate, costumul nu era prezent in aceasta perioada a anului in expozitia de la Hangar 7 ci era plecat la o alta expozitie. Am primit informatia ca acesta se va intoarce in expozitia de la Hangar 7 in ianuarie 2018, asa ca bine ar fi sa ne facem drum pe aici si cu alta ocazie.

Pietele de Craciun – Christkindlmarkt

Dupa muzeu am ajuns la hotel, ne-am cazat, ne-am echipat corespunzator pentru frigul care stiam ca va fi in a doua parte a zilei si am pornit spre Pietele de Craciun.

Ne-am oprit in Christkindlmarkt, cea mai veche Piata de Craciun a Salzburgului si una dintre cele mai vechi ale Europei, aceasta fiind organizata aici inca din secolul al XV-lea.

Aceasta Piata de Craciun denumita “Christkindlmarkt” este organizata de fapt in 2 Piete, lipite una de alta, mai exact in Domplatz si in Rezidenzplatz. Aici ne-am incalzit cu un vin fiert si ne-am plimbat printre standurile cu bunatati, decoratiuni de Craciun si cadouri de tot felul.

Spre deosebire de Graz unde Pietele de Craciun erau destul de mici, aici in Salzburg atmosfera a fost cu totul alta. Odata ajuns aici recunosti usor faptul ca in Salzburg exista traditia Pietelor de Craciun de sute de ani.

In plus, fiecare membru al familiei are cate ceva de facut: cum sunt copiii din imaginea de mai jos carora li se citea povesti. Putin mai devreme participasera la un mic spectacol sustinut de Mos Nicolae si Krampus.

Aromele au fost mai mult decat imbietoare, asa ca aici am incercat tot felul de bunatati: cum este desertul “kaiserschmarrn”, varianta cu mere si cu gem de prune si punch-ul din lichior de oua simplu sau in varianta cu whiskey (se numeste “Bombardino” si aici a fost singurul loc in care am gasit o bautura atat de interesanta!).

Kaiserschmarrn (cu mere)

Ei, daca tot povestesc despre bunatatile de la Pietele de Craciun nu pot trece peste numeroasele variante de bretzel cu sunca (un fel de sandwich care, in loc de paine, are un covrig imens), carnea sub forma de “speck”,  cartofii copti umpluti cu speck, branza si alte bunatati, “bulgarii” de zapada dulci ce aveau arome de fructe pana la ciocolata de mai multe feluri, fructele trase in ciocolata si servite fie ca bomboane, ca “frigarui” sau alte forme inedite.

Pietele de Craciun ale Salzburgului sunt ideale pentru cei pofticiosi pentru ca ai o multime de mancaruri delicioase din care poti alege. Dintre toate Pietele de Craciun vizitate in Austria, daca vorbim despre mancare, eu le aleg pe acestea din Salzburg ca fiind preferatele mele.

Muzeul Craciunului – Weihnachtmuseum

Salzburg a fost imbietor pentru noi inca de cand l-am pus pe lista scurta de vizite. Am facut research inainte si stiam cam pe unde sa mergem si ce vrem sa vizitam, insa uite ca la fata locului am avut parte de o surpriza.

Nu stiu daca stiai, insa noi am aflat cand am ajuns: in Salzburg exista un Muzeu al Craciunului (Weihnachtmuseum) care este deschis tot timpul anului.

Cum am venit in Salzburg pentru a explora Pietele de Craciun nu puteam ocoli acest muzeu, asa ca am mers impinsi de o curiozitate de copil.

Am aflat astfel ca Austria are o intreaga traditie legata de “Calendarul de Advent”, de Sf. Nicolae si Krampus. Am gasit aici o colectie de obiecte din perioada 1840 – 1940 ce reprezentau, de exemplu, Calendare de Advent realizate manual acum sute de ani, exemple de podoabe pentru brad si jucarii, precum si numeroase reprezentari ale lui Mos Nicolae si Krampus, pe langa cele cu Mos Craciun. In plus, am visat cu ochii deschisi gandindu-ne cum se petrecea Craciunul acum 400 – 500 de ani si am admirat frumoasele felicitari, scrisori catre Mos Craciun si numeroase diorame cu standurile de la Pietele de Craciun – pentru ca si acestea existau in Salzburg inca din secolul al XV-lea.

Banuiesc ca se simte si nu mai trebuie sa mentionez ca vizitand Muzeul Craciunului m-am intors practic la copilarie si mi-am amintit o multime de lucruri asemanatoare cu ce am gasit in acest muzeu: iubeam efectiv felicitarile cu Mos Craciun si podoabele de brad pe care le aveam de pe vremea cand parintii mei au fost copii. Chiar si acum mai am un clopotel al mamei mele, bine ca mi-am amintit sa il caut!

Cetatea Hohensalzburg si orasul vazut de sus 

In calatoria noastra am avut dedicat o zi intreaga explorarii orasului, zi in care am colindat vreo 20 de km pe jos. Am zis sa descoperim si alte lucruri frumoase ale “orasului lui Mozart” in afara Pietelor de Craciun.

Astfel, pentru inceput am luat la rand locurile in care putem vedea panorama orasului.

Dimineata am inceput-o prin a urca cu funicularul la Cetatea Hohensalzburg ce dateaza din secolul al XI-lea si care este simbolul principal al orasului. Am admirat aici privelistea de sus asupra orasului precum si incaperile muzeului de istorie si muzeului marionetelor.

Fiind simbolul principal al orasului ma asteptam ca la Cetatea Hohensalzburg sa gasesc un muzeu cu istoria fortaretei insa nu mi-a trecut prin minte ca as putea gasi un muzeu al marionetelor.

Am gasit aici o multime de diorame cu marionete folosite pe la 1700 si chiar si o marioneta mai actuala pe care am incercat sa o introduc in scena.

Bineinteles, nu a lipsit nici Muzeul de Istorie din cadrul Cetatii Hohensalzburg.

Dupa ce am vizitat Cetatea am coborat in oras pentru o noua tura pe la Pietele de Craciun pentru a ne incalzi putin, apoi am mers in directia opusa pentru a vedea orasul tot de sus, dar pentru a admira panorama asupra Cetatii.

Cetatea Hohensalzburg si Domul – Salzburg

Am dibuit noi un deal aflat in imediata vecinatate a zonei centrale, am gasit drumul de acces si…am urcat. Am admirat astfel de sus cetatea Hohensalzburg, Catedrala (Domul) si Bisericile Salzburgului precum si imaginea generala a orasului. De aici de sus, orasul pare si mai linistit decat este. Am asteptat aici lumina inconfundabila a apusului pentru a-ti arata si tie cat este de frumos orasul.

Ziua s-a incheiat cu o noua sesiune de fotografie la Pietele de Craciun, bineinteles.

Beraria Stiegl

 

De obicei nu beau bere, ci vin, insa nu am putut rata ocazia de a vizita cea mai cunoscuta fabrica de bere din Salzburg, Stiegl-Brauwelt.

Fabrica functioneaza din 1492 si are un muzeu in care afli cum se face berea astazi si cum se facea acum cateva secole si poti admira uneltele si instrumentele folosite la fabricarea berii in trecut.

Vizita incepe cu vizionarea unui film care te pune in tema in legatura cu ingredientele folosite la fabrucarea berii si cu grija pe care o are acest producator asupra calitatii berii produse. Urmeaza apoi vizita in muzeul efectiv ce se intinde pe mai multe etaje.

Ceea ce mi-a ramas in minte este crama care seamana foarte tare cu cea a unei vinarii. Ei bine in aceasta crama se pastreaza colectia de beri internationale pe care o detine crama si totodata aici se organizeaza degustari de bere speciale. Din pacate noi nu am vazut crama decat asa cum se vede mai jos (prin geam), fara a putea intra in ea. Planuim sa ne intoarcem cu o “ocazie speciala” 🙂

Vizita s-a incheiat in restaurantul Braustuberl cu o degustare de bere inclusa in tariful biletului de intrare. Degustare formata din 3 beri diferite din meniul foarte complex de bere disponibil la fata locului. De la stanga la dreapta: Stiegl Columbus 1492 (bere dedicata exploratorilor care a fost prefarata mea), Stiegl Paracelsus Bio- Zwickl, Stiegl Goldbrau.

Bineinteles, am profitat de degustarea de bere pentru a incerca si cateva specialitati de mancare locale, care arata cam asa.

Master Brewer Schnitzel (breaded pork cutlet filled with cheese, mushrooms & garden herbs served with rosemary potatoes)
Salzburg Beer Ragout (feef & pork cooked in beer with potato dumplings & root vegetables)

Cardul de oras: de nelipsit in orice calatorie in Salzburg

Tot vorbeam de degustarea de bere inclusa in tariful biletului de intrare de la Stiegl Brauwelt, asa ca nu pot sa nu mentionez aici cardul de oras pe care l-am avut si care ne-a fost prieten de nadejde tot timpul cat am stat in Salzburg.

Spre deosebire de alte orase in care cardul de oras include de obicei transportul in comun in oras si reduceri la diverse muzee si puncte de atractie, ei bine, in Salzburg, cardul de oras a inclus TOT. Adica: transport peste tot in oras, inclusiv pana la beraria Stiegl si funicularul spre/de la Cetatea Hohensalzburg, biletele de intrare la toate obiectivele vizitate.

Cardul se poate achizitiona de la unul din cele 3 puncte de informare turistica din oras si are tarif diferit in fucntie de numarul de zile pe care vrei sa le aiba si in functie de perioada din an in care te afli. Detalii gasesti aici, iar eu recomand cu mare drag acest card. Dupa multe vizite in diferite orase europene in care eram obisnuita fie ca am numai transportul in comun inclus pe card, fie sa am transportul in comun si cateva reduceri, de data asta in Salzburg am simtit ce inseamna cu adevarat un card de calatorie cu totul inclus!

Legat de transportul in comun din Salzburg mai am o precizare: in cazul in care nu ai apucat inca sa achizitionezi cardul de oras si te urci totusi intr-un autobuz (de exemplu), afla ca biletele se pot achizitiona chiar din mijlocul de transport (este un tarif putin mai mare decat atunci cand cumperi biletul de la un punct de vanzare). Si tot in autobuz gasesti si un ghid printat al traseelor fiecarei linii din ora. Ce-i drept eu am gasit acest ghid numai in germana, insa te ajuta cat de cat sa stii unde vrei sa ajungi.

Cam acestea au fost lucrurile descoperite de noi in Salzburg in aventura #WinterExplorer in Austria, proiect realizat de TravelwithaSmile.net si ClubulFoto.com in parteneriat cu Biroul de Turism al Austriei.

Stai pe aproape, urmeaza povestile din Viena, oras cu cele mai multe Piete de Craciun descoperite de noi pana in prezent.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *