#WinterExplorer Austria: Pietele de Craciun din Graz

“Salut! Noi suntem Carmina Nitescu și Călin Stan iar astăzi plecăm în călătoria “Winter Explorer” pentru a vizita cele mai frumoase Piețe de Crăciun ale Austriei.”

Cam asa a fost anuntul plecarii noastre in aventura #WinterExplorer in Austria pe pagina de Facebook “Descopera Austria“, pagina pe care am preluat-o pe perioada calatoriei si pe care am transmis zilnic noutati de la cele mai frumoase Piete de Craciun ale Austriei.

Calatoria #WinterExplorer in Austria a avut loc in perioada 3 – 15 decembrie 2017 iar ceea ce urma sa vizitam am anuntat in acest articol.

Acum ca ne-am intors, este timpul sa iti povestesc despre cum a fost. Ia-ti o cafea sau un ceai si cateva minute libere numai bune pentru a visa la urmatoarea ta vacanta. Promit ca pana la finalul articolului sa iti ofer suficiente motive pentru a vizita si tu Austria in perioada Pietelor de Craciun.

Planul nostru de vizita initial a coincis cu cel final, iar astfel am reusit sa vizitam toate cele 6 orase propuse: Graz, Salzburg, Mondsee, Gmunden, Steyr, Viena si Pietele lor de Craciun. Timp de aproape 2 saptamani ne-am intors cumva la copilarie si ne-am bucurat de tot ce inseamna spiritul Craciunului pe meleagurile Austriei.

Pentru ca in toata perioada aceasta am vazut atat de multe locuri frumoase, am ales sa acord fiecarui oras atentia cuvenita, iar astazi ma bucur sa iti povestesc cum a fost in Graz, primul oras vizitat de noi in aventura #WinterExplorer. Bineinteles, in zilele ce urmeaza vin si articole despre celelalte orase.

Dupa un lung drum cu multa ploaie am ajuns astazi cu soarele in Graz. Am pornit din Bucuresti cu masina pe 3 decembrie pentru a ajunge (dupa o scurta pauza de somn in Budapesta) pe 4 decembrie la orele pranzului in Graz, cel de-al doilea oras ca marime al Austriei.

Kunsthaus Graz – Muzeul de Arta Moderna

Stiam ca in Graz exista un mix intre “vechi” si “modern” si ca acest lucru este foarte vizibil. Si asa a fost: orasul este impanzit de un amestec foarte interesant, iar primul exemplu care imi vine in minte sunt cladirile. Gasesti aici atat cladiri foarte moderne – cum este “Kunsthaus”, Muzeul de Arta Moderna, cat si cladiri din evul mediu – este suficient sa dau exemplul Schlossberg (Dealul Cetatii), cladirea  Herzoghof – “Painted House”- fatada pictata cu fresce in 1742 de Johann Mayer ce reprezinta zeii din mitologia greaca – sau Luegghaus (cladire in care isi are sediul Swarovski).

Herzoghof, “Painted House”- fatada pictata cu fresce in 1742 de Johann Mayer
Luegghaus

In ciuda faptului ca este al doilea oras ca marime al Austriei, aici am gasit atmosfera aceea de oras micut de provincie, numai bun pentru a incepe povestea Pietelor de Craciun.

Cum am ajuns in Graz, am si pornit la explorat!

Am pornit din Hauptplatz (Piata Centrala) unde este amenajata principala Piata de Craciun pe stradutele adiacente si ne-am plimbat agale prin imprejurimi.

Hauptplaz Graz

Aproape la fiecare colt de strada ne-au intampinat casute cu jucarii, vin fiert, turta dulce si alte bunatati. Nici nu am numarat cate Piete de Craciun am gasit, insa toate aveau aceeasi caracteristica: erau micute, dichisite si “tematice”: una era axata numai pe jucarii, alta pe vin fiert, alta pe lucruri handmade, alta pe obiecte facute din sticla si tot asa.

Dorinte scrise pe foi de hartie atarnate in brad.

 

Ne-am ratacit pe stradutele inguste pana la lasarea serii cand ne-am bucurat de un vin fiert aromat si de linistea neobisnuita ce inconjura centrul orasului.

Nu mai spun ca la tot pasul orasul era impanzit de decoratiuni de Craciun care mai de care mai interesante!

“Nativity Scene”, statuie din gheata – simbol al Pietelor de Craciun din Graz

A doua zi, 5 decembrie, urma sa fie o zi de sarbatorit. Credeam ca este vorba de ziua mea (ceea ce a si fost), insa pana seara tarziu am mai adaugat un motiv de sarbatorit. Vei afla despre ce este vorba pana la finalul articolului!

Dimineata am pornit din nou in explorarea orasului, de data aceasta acordam atentie mai mare orasului in sine decat Pietelor de Craciun.

Am inceput prin a vizita “Murinsel”, sau “insula de pe raul Mur”, ce a fost contruita in 2003, an in care Graz a fost Capitala Cultural Europeana. Designul a fost realizat de Vito Acconci, artist din New York ce a dat acesteia forma unei scoici.

Murinsel

Murinsel gazduieste o cafenea, precum si un amfiteatru ce este folosit in cadrul diverselor evenimente speciale ce au loc in oras. Si ce frumos este sa savurezi o cafea din interiorul “scoicii” si sa vezi cum trece apa raului pe langa tine! Mai multe detalii despre insula gasesti aici.

Cum era zi de sărbătoare am zis sa savuram o prajitura autentic austriaca in loc de tort asa ca ne-am oprit la Kastner & Ohler, unul din cele mai cunoscute centre de shopping din Graz care are o cafenea chiar pe acoperis. Am savurat aici un “Apfelschnilte” alaturi de privelistea de sus asupra orasului si a Schlossberg.

Am continuat apoi explorarea imprejurimilor si a arhitecturii orasului si am urcat cu funicularul la Schlossberg. Apropos de funicular, noi am avut carduri de transport valabile 3 zile in Graz, iar drumul cu funicularul este inclus in acest card. Cardul costa 12,10 euro/persoana, include tot ce tine de transportul public in Graz si se poate procura fie de la Biroul de Informare Turistica din centrul orasului fie de la un automat de bilete (disponibile in toate statiile de autobuz), fie chiar de la automatele din autobuze.

Funicularul

Din 1999 Graz face parte din patrimoniul UNESCO, iar daca vrei sa vezi intreg orasul dintr-o privire recomand o plimbare pe Dealul Cetatii – The Schlossberg. Poti urca cu funicularul cum am facut noi, fie pe trepte, fie cu liftul (liftul nu este inclus in cardul de trasport, are un cost extra de 1,5 euro/ persoana/sens). Indiferent de varianta aleasa, garantez ca merita efortul. De aici de sus poti admira orasul pana la orizont si vei putea recunoaste usor cateva simboluri cum sunt Turnul cu Ceas al Cetatii, Kunsthaus Graz (“Muzeul de arta moderna” a carui forma nu o poti rata), Biserica Mariahilfer, Primaria, Murinsel (Insula de pe raul Mur). Poti admira toate aceste obiective in fotografiile de mai jos realizate de la Schlossberg.

Dar si la Schlossberg ai o multime de locuri de vazut! In traducere “Schlossberg” inseamna “Dealul Cetatii” si, daca tot sunt la capitolul denumiri trebuie sa amintesc faptul ca  numele orasului “Graz”  vine de la cuvantul de origine slava “Gradec” care inseamna “micul castel”.

In urma cu 1000 de ani micul castel aflat pe varful dealului a dat numele orasului, iar apoi, in 1544, acesta s-a trasformat intr-o adevarata fortareata ce astazi figureaza in Guinness Book of Records pentru “cea mai puternica fortareata a tuturor timpurilor”. Se spune ca si Napoleon a considerat aceasta fortareata “imposibil de cucerit” si ca abia in 1809 cand acesta a ocupat Viena si a amenintat ca va distruge capitala Austriei, Graz a cedat.

Astazi simbolul principal al orasului si totodata a Schlossberg-ului este Turnul cu Ceas, turn pe care il poti vedea aproape de oriunde din Graz.

Alte puncte de interes ce fac parte din Schlossberg sunt: Turnul cu Clopot – este primul pe care il vei vedea cand cobori din funicular, Cazemata – astazi avand rol de spatiu pentru evenimente (aici era amenajata si o Piata de Craciun dar care fiind deschisa numai in weekend, nu am prins-o), poarta gotica, mai multe bastioane, Pavilionul Chinezesc – un loc perfect pentru a admira atat panorama orasului cat si a Turnului cu Ceas aflat in apropiere.

Seara am cautat un restaurant traditional unde sa gasim mancare austriaca autentica. Am fi vrut sa mergem la restaurantul de la Schlossberg pentru a savura cina alaturi de privelistea asupra orasului insa nu am avut rezervare asa ca am coborat de pe deal si am cautat prin centrul vechi. Ne amintisem ca cu o seara inainte trecusem pe langa o multime de restaurante dragute asa ca am mers la unul dintre acestea.

Die Herzl” s-a numit restaurantul la care ne-am oprit si am gustat curiosi din specialitatile locale:
– styrian mushroom soup – supa crema din 3 tipuri de ciuperci
– pumpkin cream soup – supa cremă de dovleac (mancarurile cu dovleac sunt specifice zonei Styria, locul in care se afla si Graz)
– steirer schnitzel – snitel in crusta din semințe de dovleac
– “house pan”, un fel de tigaie picanta.

Toate bunatatile de mai sus au fost asezonate cu un vin rosu, Dunkelbunt Cuvee (Zweigelt, Merlot, Syrah) 2014 care s-a baut si a ramas nepozat.

Finalul zilei mi-a adus cea mai frumoasa surpriza din viata mea. Pe langa faptul ca imi sarbatorisem ziua de nastere facand ceea ce imi place mie mai mult – calatorind, in aceasta seara am aflat cum cuvantul “Da!” este cel mai frumos cuvant din lume. Am primit cea mai frumoasa propunere si am sarbatorit iubirea asa cum nu am mai facut-o pana acum 🙂

Am pornit apoi spre hotel iar pana la destinatie am avut parte si de un moment legat de traditiile austriece in preajma de Mos Nicolae: ne-am intalnit cu Krampus in Piata Centrala din Graz.

In traditia folclorica, Krampus este un fel de demon ce il insoteste pe Mos Nicolae in noaptea de 5 spre 6 decembrie si care ii inspaimanta pe copiii care nu au fost cuminti in ultimul an si le da dulciuri celor care au fost cuminti.

Krampus si-a facut aparitia in Rathausplatz purtand clopote si lanturi. Din cate stim, traditia spune ca in acest fel alunga iarna cea friguroasa. Ce bine ar fi sa imblanzeasca putin frigul, ca maine pornim spre o noua destinatie!

Articolul de mai sus este scris in cadrul proiectului #WinterExplorer in Austria, realizat de TravelwithaSmile.net si ClubulFoto.com in parteneriat cu Biroul de Turism al Austriei.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *