#WinterExplorer Austria: Mondsee, Gmunden, Steyr

Turul  Winter Explorer in Austria a insemnat vizitarea Pietelor de Craciun si a oraselor cunoscute precum Viena, Salzburg si Graz, dar si descoperirea unor zone mai mici si mai “traditionale”. Astfel in itinerariul nostru am inclus cateva orase mai mici despre care nu stiam nimic inainte de a ajunge aici: Mondsee. Gmunden si Steyr.

Salzkammergut: Mondsee si Gmunden

Dintre cele trei, primele doua fac parte din (poate) cea mai frumoasa zona a Austriei, Salzkammergut.

Salzkammergut se afla in centrul Austriei si reprezinta o zona formata din lacuri si munti inalti de 3000m, vai pitoresti si peisaje ca in povesti. Zona este cunoscuta in special pentru frumusetea naturii si a posibilitatilor diferite de petrecere a timpului in natura in orice sezon.

Calatoria noastra in Austria a inclus o zi dedicata zonei Salzkammergut, iar ca si orase am ales Mondsee si Gmunden.

Prima oprire a fost in Mondsee, oras aflat pe malul lacului cu acelasi nume, cel mai “cosy” oras pe care l-am intalnit pana acum in Austria. Piata de Craciun din centrul orasului era deschisa numai in weekend asa ca ne-am facut planul special pentru a ajunge aici intr-o zi de weekend.

Am descoperit astfel o atmosfera foarte calda oferita de comunitatea locala: copiii aveau serbare chiar la Piata de Craciun din fata Basilicai Sf. Mihail si i-am ascultat cantand “O tannenbaum”, iar oamenii aflati in Piata Centrala pareau a se cunoaste cu totii. Nu stim daca noi am fost singurii participanti “non-austrieci” insa ne-am simtit tare bine aici.

Am admirat interiorul Basilicai despre care am aflat ca este faimoasa datorita aparitiei in filmul “Sunetul Muzicii” si este a doua ca si vechime a Austriei fiind construita intre 1470 si 1487. In plus am gasit in salile adiacente Basilicai o a doua Piata de Craciun, in totalitate acoperita si cu multe produse locale.

Comunitatea locala se pare ca are multi artisti: in cadrul Pietei de Craciun am descoperit si o expozitie cu diorame referitoare la Craciun construite in trunchiuri de copac.

Recomand cu drag sa mergi sa descoperi si tu oraselul Mondsee. Pentru mine a fost cel care m-a fermecat de-a dreptul. Iar daca vrei sa simti cu adevarat atmosfera aceea de Sarbatoare intr-un oras mic in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea si in care sa te simti ca intr-o familie, aici este cel mai indicat loc in care sa mergi. Apropos de asta, tocmai am observat ca s-au stabilit datele pentru Piata de Craciun 2018 (Advent Market 2018) . Poate ca ar fi  o idee sa iti faci planul inca de pe acum 🙂

Partea a doua a zilei de astazi am petrecut-o pe ploaie descoperind orasul Gmunden si Castelul Ort (“Schloss Ort”).

Orasul se afla pe malul lacului Traunsee, iar Schloss Ort pe o insulita adiacenta a lacului, impreuna avand un farmec aparte.

Gmunden s-a dovedit a fi un orasel foarte traditional si simplu, a carui Piata de Craciun din zona centrala este deschisa doar in weekend (in toate orasele mici ale Austriei Pietele de Craciun sunt deschise numai in weekend sau in intervalul vineri – duminica, iar uneori chiar si orasele mari au cateva Piete de Craciun care respecta acest program).

Am facut un scurt tur pentru ca ploaia nu ne-a permis mai mult, insa a fost suficient cat sa simtim atmosfera si sa ne bucuram de mirosul de lemn ars – in zona Pietei de Craciun se gatea pe foc de lemne si, in plus, localnicii amenajasera cateva locuri pentru a arde lemnele cu scop de a se incalzi. Iar pe ploaia pe care am prins-o, pot spune ca ne-am incalzit si noi numai bine in acest fel.

Castelul “Schloss Ort” a fost locul principal al orasului pentru Piata de Craciun asa ca am mers si aici. Ne-am bucurat aici atat de arhitectura cat si de un muzeul al sculpturilor in lemn si de doua Piete de Craciun: una interioara si una exterioara.

De departe, acesta a fost cel mai popular oras mic vizitat in zona Salzkammergut iar acest lucru nu este de mirare mai ales datorita faptului ca locul este cunoscut datorita serialului “Schlosshotel Orth” care a tinut atentia publicului pe micile ecrane intre anii 1996 si 2004.

Totodata cladirea Castelului Ort este si una din cele mai vechi cladiri din regiunea Salzkammergut si se spune ca are legende interesante. Asta inseamna ca ne vom intoarce aici intr-o buna zi ca sa le aflam. Cred ca vara este o adevarata placere sa vizitezi Castelul, mai ales ca in incinta lui se afla si un restaurant renumit.

Steyr – Christkindl Post Office

Steyr a fost cel de-al treilea oras mic vizitat de noi in aventura Winter Explorer in Austria.

Chiar daca ne-am dorit sa vedem zapada (macar sa o vedem daca nu reusim sa ne bucuram prea mult de ea), anul acesta n-am prea avut parte de ea. Am intalnit-o totusi la iesirea spre autostrada cand plecam spre Steyr si apoi spre Viena.

In drum spre Viena ne-am oprit la Steyr la “Christkindl Post Office”, oficiu postal amenajat special pentru a trimite scrisori catre Mos Craciun. Pai cum sa ajungi in Steyr si sa nu treci pe aici?

Oficiul Postal poarta numele oficial de “A-4411 Christkindl Post Office” este amenajat in cadrul Hotel & Restaurant Christkindlwirt si se deschide anual de 60 de ani incoace pe perioada de Advent (pe perioada in care au loc Pietele de Craciun). De exemplu anul acesta este deschis intre 1 Decembrie 2017 si 6 Ianuarie 2018.

Anual acest oficiu colecteaza peste 2 milioane de scrisori pe care le trimite lui Mos Craciun. Scrisorile vin din intreaga lume, iar cei care le trimit primesc raspuns semnat si stampilat de Mos Craciun.

La deschidere, in 1950,  aici au ajuns in jur de 42 000 de scrisori dedicate lui Mos Craciun iar de atunci traditia se pastreaza in fiecare an.

Ne-am oprit din curiozitate sa vedem cum se scriu si trimit scrisorile. Am gasit oficiul postal foarte foarte plin de copii dar si adulti nerabdatori sa ii scrie lui Mos Craciun. Lasam fotografiile sa vorbeasca de la sine.

Recomandam cu drag sa vii sa simti macar o data atmosfera de aici si sa ii scrii si tu lui Mos Craciun. Atentie insa ca toate informatiile afisate in Oficiul Postal sunt scrise in limba germana, iar vorbitori de limba engleza nu am prea gasit in zona. Inainte de a ajunge aici este bine sa te informezi legat de cum poti scrie si trimite scrisorile catre Mos Craciun. Nu de alta, dar existau o multime de variante!

Cam acestea au fost locurile descoperite de noi in aventura #WinterExplorer in Austria, proiect realizat de TravelwithaSmile.net si ClubulFoto.com in parteneriat cu Biroul de Turism al Austriei.

Speram ca povestile noastre iti vor fi de ajutor in alegerea urmatoarei destinatii de vacanta si iti uram calatorie placuta!

 

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *