Cum a fost la Coffeehouse Owners’ Ball Viena

Cand spui Viena te gandesti ca este “orasul muzicii” si iti imaginezi ca toti vienezii stiu sa danseze vals.

Cel putin mie asa mi s-a intamplat cand am auzit prima data de Viena. Apoi mi-au confirmat cei care au calatorit inaintea mea la Viena si au admirat frumoasele baluri vieneze. Apoi… am aflat ca acest lucru este adevarat si nu este adevarat in acelasi timp.

Adevarul sta cam asa: toti vienezii au o “cultura a dansului de vals”. Ei invata asta la scoala si pentru fiecare tanar aflat pe la varsta liceului este o adevarata mandrie sa faca o scoala la care sa invete vals si sa participe la deschiderea balurilor vieneze. Apoi o parte dintre ei continua cu o cariera in acest sens, iar restul pastreaza in suflet aceasta experienta si incearca sa o repete cu ocazia balurilor care au loc in Viena anual.

Ne aflam in luna noiembrie, luna ce da startul sezonului de baluri in Viena. In fiecare an aici au loc nu mai putin de 450 de baluri. Da, 450 este cifra oficiala, iar acestea au loc in special in intervalul noiembrie – februarie.

Daca stai sa calculezi, asta inseamna ca timp de 4 luni in fiecare seara au loc intre 3 si 4 baluri in Viena. Avand lucrul acesta in minte parca se mai schimba tabloul pe care il ai in fata si tinzi sa crezi ca intr-adevar fiecare locuitor al orasului este un dansator perfect.

La inceputul lui 2017 am avut ocazia (ca urmarea a unui premiu castigat in cadrul Vienna Secrets la final de 2016 – multumesc pe aceasta cale Oficiului de Turism Al Vienei) de a participa si eu la unul din cele mai prestigioase baluri vieneze si anume “Vienna Coffehouse Owners’ Ball” sau “Wiener Kaffeesieder Ball” care anul acesta a ajuns la editia cu numarul 60. Pe scurt, “Balul Cafegiilor”  (in traducere), bal tematic dedicat celor care detin cafenele in Viena, a fost momentul in care am facut cunostinta cu traditia balului in Viena. Traditie pe care as putea sa o adopt si sa o respect anual 🙂

Episodul 1: Rochia de bal

In primul rand vestea participarii la bal a fost una extraordinara ce m-a facut sa visez la o rochie lunga si sa ma vad pe scena dansand.

Buuun. Stop. Inteleg ca merg la Viena, la bal, ca e vorba de rochie …dar…sa si dansez? Cum sa dansez cand nu stiu cum sa fac asta? Ok, am facut vreo cateva luni de tango acum mai multi ani insa nu prea e acelasi lucru cu valsul si, in plus, nu imi amintesc niciun pas.

Visul a inceput sa prinda contur in momentul imediat urmator cand am zis ca ma descurc eu cumva. Aflasem ca va exista o lectie de dans inclusa in programul excursiei la Viena asa ca m-am mai linistit pe moment si am zis sa ma ocup de ceea ce puteam in acel moment: de rochie.

Desi organizatorii evenimentului au spus ca pot inchiria o rochie de bal la fata locului – inteleg ca sunt o multime case de moda in Viena care inchiriaza rochii de bal – am zis ca participarea la acest bal este un moment cu adevarat special asa ca o sa am neaparat rochia mea.

Primul gand care mi-a trecut prin minte a fost catre Lucia Alexandra Rosca, tanar designer si antreprenor la LuciaRosca.ro. Pe Alexandra (toata lumea ii spune Lucia insa eu o stiu de Alexandra si asa ii spun) am cunoscut-o acum multi ani in momentul in care a inceput sa lucreze in industria turismului. Inca de la inceput am stiut ca ii placea sa faca design de haine, iar de anul trecut a parasit cariera in turism pentru a se dedica lucrului care ii place ei cel mai mult sa-l faca: design de haine.

Nu stiam daca face si rochii de bal insa i-am scris si in scurt timp am primit si raspuns: ca ii face mare placere sa ma ajute cu realizarea rochiei de bal. Asta se intampla undeva prin noiembrie cand am mers in atelierul ei, mi-a luat masurile, am stat de vorba despre cum visez sa fie si mi-a schitat rochia pe caiet.

Prin decembrie am stabilit culoarea si materialul din care urma sa fie creata rochia: catifea bleumarin.

Apoi luna ianuarie si primele zile ale lui februarie au fost dedicate mai multor probe pana cand rochia a fost gata de bal. In fotografiile de mai jos gasesti mai multe stadii ale rochiei, iar la final gasesti varianta finala precum si desenul Alexandrei in acuarela. Am pastrat cu pare drag desenul la loc de cinste acasa.

Cum a fost rochia la bal? Extraordinara! A fost fix pe masura mea, dintr-un material frumos dar si confortabil si a rezistat testului de aproape 12 ore de purtat. Daca ai vreun bal sau eveniment special la care ai nevoie de rochie, vorbete cu Lucia Alexandra Rosca sa te ajute. O sa imi multumesti atunci pentru recomandare 🙂

Episodul 2: Calatoria la Viena si pregatiri de Bal

Rochia a fost gata cu aproximativ o saptamana inainte de bal. Balul urma sa aiba loc pe 17 februarie 2017 iar dimineata zilei de 16 februarie m-a gasit in aeroport, pregatindu-ma de calatorie.

Am ajuns in Viena aproape de pranz si am mers direct la hotel. De data aceasta avea sa stau in unul din cele mai frumoase hoteluri vieneze, Hotel Imperial Vienna, hotel cu traditie recunoscut in intreaga lume pentru service-ul desavarsit pe care il are. S-a dovedit a fi cel mai frumos hotel la care am stat vreodata, insa despre asta pregatesc un articol dedicat pentru ca merita din plin. Pana atunci insa iti las cateva fotografii cu rochia mea de bal asezata frumos in camera de hotel, asteptandu-ma sa o port.

Dupa ce m-am cazat am pornit intr-un tur tematical Vienei axat pe baluri si dans care sa ma aduca mai aproape de tema excursiei in care ma aflam. Parca fiecare pas ma ducea mai aproape de ziua urmatoare, cea in care avea sa aiba loc Balul Cafegiilor.

Dimineata zilei de 17 februarie a inceput cu o lectie de dans la cea mai cunoscuta scoala de dans a Vienei, “Elmayer Dance School“. Aveam sa aflu ca aceasta este si cea mai veche scoala de vals din Viena care si-a transmis de-a lungul anilor meseria din tata in fiu. Am avut placerea de a participa la lectia predata de Dl. Elmayer care ne-a aratat cei 4 pasi esentiali in vals (daca imi amintesc bine 4 erau) si ne-a facut o demonstratie de dans (gasesti mai jos videoclipul de la bal care incepe cu lectia de dans).

Lectie de vals la Elmayer Dance School
Demonstratie vals la Elmayer Dance School

Dupa lectia de dans a urmat pranzul servit intr-un local pe stradutele din centrul Vienei si apoi fiecare dintre noi (in aceasta excursie am avut alaturi de mine reprezentanti din turism ai altor 7 tari) s-a pregatit de bal. Eu abia asteptam sa imi port rochia si sa ajung la sesiunea de machiaj si coafat pe care o aveam in program. Rezultatul il gasesti in imaginea de mai jos.

Da, da, sesiunea de machiaj a fost insotita de un pahar de sampanie 🙂

Episodul 3: Balul

A sosit si momentul mult asteptat al Balului! Am fost preluati cu o trasura si am mers agale pe stradutele din centrul Vienei pentru a ajunge in scurt timp la Palatul Hofburg, locul in care are loc, an de an, atat “Balul Cafegiilor” cat si o multime de alte evenimente renumite.

Vazusem Palatul Hofburg de nenumarate ori, ii recunosteam fatada in orice fotografie, insa nu intrasem niciodata inauntru. Auzisem ca are nenumarate sali si ca sunt rare ocaziile in care acestea se deschid aproape toate. Ei bine, ziua de astazi era una din acele zile rare.

M-am dat jos din trasura si am intrat. Am lasat haina la garderoba si m-am indreptat spre sala principala de bal unde aveam locuri rezervate. Pana a ajunge la ea mi-am dat seama ca nimic din ce auzisem nu era exagerat: chiar erau o multime de sali deschise iar cele 5000 de persoane asteptate mi s-au parut putine fata de cate persoane cred ca erau acolo de fapt.

Echipa oficiala de vizitatori din toata Europa. Credit foto: Biroul de turism al Vienei

N-a trecut mult timp dupa ce m-am asezat la masa si Balul a inceput. Deschiderea a fost facuta chiar de Dl Elmayer, cel cu care facusem lectia de dans de dimineata si cel care a pregatit cei 200 de dansatori care aveau sa deschida balul cu un dans specific Balului Cafegiilor.

Inainte ca dansul sa inceapa au fost invitate in scena diferite personalitati din lumea cafenelelor vieneze precum si sponsorii. Apoi sa dat startul Balului cu dansul dedicat Cafenelelor – fiecare fata a avut tot timpul dansului o ceasca de cafea, iar fiecare baiat a avut o lingurita.

Gasesti mai jos cateva imagini atat de la lectia de dans cat si de la Bal.

Dupa festivitatea de deschidere, scena principala a Balului a fost data publicului si aici am putut dansa in voie cu totii. Si da, am dansat si eu putin. Vals sau…ce mi-a iesit. Cu aceasta ocazie am aflat si ce este un “taxi dancer”: un dansator profesionist care poate fi “inchiriat” la nevoie. Cei de la Biroul de Turism al Vienei ne-au pus la dispozitie in seara respectiva cate un “taxi dancer” specializat in vals pentru a avea cu cine sa dansam. Rezultatul a fost extraordinar – a dansat mai mult el. Fotografii nu am asa ca trebuie sa ma crezi pe cuvant 🙂

Curiozitatea m-a impins sa vad ce se intampla si in celelalte sali ale Palatului asa ca dupa festivitatea de deschidere si dupa dans am pornit in a explora imprejurimile.

Timp de vreo ora am mers din sala in sala fara ca vreuna sa se repete si mi-a luat apoi tot cam atat sa ma intorc. Atmosfera de petrecere era diferita de la sala la sala, la fel si muzica. Dintre toate salile (nu retin exact cate au fost insa au fost multe) numai in 3 aveai spatiu mare amenajat pentru dans, restul salilor fiind mai mult axate pe interactiunea oamenilor la mese de cocktail sau la mese obisnuite.

Banuiesc ca iti trece prin minte intrebarea “Pai daca e bal si ai mai multe sali de petrecere, de ce sa nu existe si mai multe spatii de dans?”. Pentru ca nu a fost nevoie. Dansatorii inraiti au mers in locurile special amenajate, iar in restul s-a gasit suficient spatiu de dans in sali sau pe holurile dintre sali. Si asta pentru ca desi a fost un bal, nu toate dansurile au fost de vals. A fost foarte multa muzica internationala de exemplu.

Concluzia mea dupa participarea la acest eveniment este ca m-as duce la cate un astfel de bal macar o data pe an. Mi-a placut foarte mult faptul ca toti participantii au venit imbracati extrem de elegant si ca fiecare s-a distrat in felul sau, chiar daca stia sau nu stia sa danseze – ce-i drept, balul se adreseaza in special vienezilor motiv pentru care 85% din participanti erau vienezi, 10% austrieci si restul de 5% vizitatori din alte colturi ale lumii. Mi-a placut ca s-a respectat traditia dansurilor, ca au fost prezenti dansatori profesionisti care au facut un adevarat spectacol si faptul ca per total petrecerea a fost una foarte relaxata si nicidecum “stricta” asa cum imi imaginasem.

Sezonul de baluri vieneze urmeaza sa se deschida in 11 noiembrie 2017 asa ca daca te tenteaza unul din baluri ai tot timpul din lume sa cauti unul pe placul tau si sa te bucuri de dans!

Multumesc pe aceasta cale Wien.info pentru invitatie. Vizita la Balul vienez a fost o experienta de neuitat si de repetat!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *