Este vara, vreme potrivita pentru multe calatorii, lucruri noi si destinatii inedite.
Daca nu acum, atunci cand?
Iti spuneam acum cateva zile ca urma sa merg la expozitia de fotografie #TFB4, (apropos, expozitia este inca deschisa si o poti vedea pana pe 15 august) tabara la care am participat in luna mai.Fotografiile au fost facute de catre mine si de ceilalti 15 colegi ai mei cu care am descoperit toate locurile interesante dun Thassos.
Intamplarea a facut ca expozitia sa aiba loc intr-o taverna traditionala greceasca, Meze Taverna, aflata…in centrul vechi al Bucurestiului.
Nu stiam taverna asa ca in seara deschiderii oficiale a expozitiei am avut ocazia sa ajung aici. M-a surprins faptul ca am gasit o atmosfera greceasca… fix ca in Grecia. Personalul zambitor si saritor m0a facut sa imi amintesc si mai mult de tavernele asezate pe malul marii peste tot prin Grecia pe unde am fost si in special in Thassos, locul in care am cele mai recente amintiri.
Si pentru ca tot imi era gandul la Grecia in seara respectiva am gustat cateva bunatati clasice…grecesti. Se numesc MEZE.
Mezele sunt un fel de aperitive, foarte variate si destul de multe ca si numar.
Mi-am amintit apoi ca am intalnit acelasi tip de meze (sub aceeasi denumire) si in Cipru si in Turcia. Despre specialitatile turcesti am scris in articolul “Turul culinar al Europei” insa despre Cipru iti povestesc in cele ce urmeaza.
Tot vara aceasta, pe langa vizita in Thassos din luna mai, am ajuns in iunie in Cipru, in #filieracipriota alaturi de o alta echipa de oameni talentati in ale scrisului si ale fotografiei.
Cipru, insula cu 342 zile insorite pe an, se aseamana foarte tare cu Grecia. Si in acelasi timp sunt 2 tari total diferite.
Cipru este format din 2 parti: cea sudica, locuita de ciprioti de origine greaca si cea nordica, locuita de turci. Cea mai mare deosebire intre cele 2 popoare se poate observa in Nicosia unde jumatate de oras apartine Ciprului de Nord si jumatate Ciprului de Sud.
Sa ma intorc totusi la zona de sud a Ciprului, zona pe care am cunocut-o cu ochi de calator luna trecuta.
Spuneam ca Cipru se aseamana mult Greciei. Asa este, prin atmosfera pe care o are, prin taverele aproape identice pe care le stiam in Grecia, prin mancarurile traditionale si prin obiceiuri.
In Cipru am avut ocazia sa “testez” mancarea traditionala la tot pasul. Am invatat ca exista un singur tip de masline traditional cipriot(nu am retinut numele insa) si ca, asemanator Greciei, si in Cipru esti invitat sa servesti niste meze oriunde te duci.
Stiam de meze atat din Grecia cat si din Turcia dupa cum am spus mai sus insa de data asta, in cipru, am aflat si care a fost istoria acestor meze.
Se spune ca in trecut atunci cand primeai o vizita neasteptata si nu aveai nimic pregatit pentru musafirii tai obiceiul era sa scoti pe masa cam tot ce aveai. Astfel, cipriotii au creat un stil de a manca numit “meze” ce consta in “cate putin din toate” (de aici se explica rostul portiilor mici).
In Cipru am invatat ca exista mai multe tipuri de meze printre care meze de peste si meze de carne. In una din zile am servit la o taverna din Ayia Napa meze de peste care au constat in 4-5 feluri de peste (prajit, marinat, etc), 4-5 feluri de fucte de mare iar pe langa acestea traditionala salata greceasca, masline traditionale cipriote si multe alte feluri de mancare pe care nu mi le mai amintesc.
Apoi, intr-o alta seara am mers intr-un sat traditional cipriot unde am avut meze de carne cu nu mai putin de 39 de feluri de mancare. Din pacate nu am avut aparatul foto la mine in acea seara ca sa imortalizez imaginea insa nu mi-a venit sa cred in momentul in care felurile de mancare tot veneau si nu se mai terminau. Iar masa nu era golita decat la final. Pana atunci, fie ca mancai sau nu, farfuriutele si platouasele cu diverse sortimente de mancaruri veneau si erau asezate unele peste altele pana faceau un fel de turnulet.
Ma intreb daca exista meze de…dulciuri. Inca nu am aflat insa fiind o mare iubitoare de dulciuri cred ca mi-ar placea o astfel de tema 🙂
Niciodata nu am stat sa ma gandesc ce au in comun Grecia, Cipru si Turcia insa asemanarile au venit de la sine atunci cand mi-am dat seama de traditia culinara a fiecarei tari.
Ps. Multumesc Cezar pentru fotografie