Sarmizegetusa Regia – descoperiri noi

Au mai trecut cateva zile de vacanta de data aceasta petrecute in tabara #CalareInCarpati de care aminteam acum cateva zile.

Am hoinarit pentru cateva zile pe fostele meleaguri ale dacilor, am vizitat cateva din cetatile vechi si m-am simtit putin mai aproape de…radacini.

A fost liniste si pace pe drumul dacilor, am putut sa observ in liniste detaliile din jur si am putut doar sa-mi imaginez cum era viata aici in trecut.

Daca ar fi sa descriu intr-un singur cuvant ceea ce am simtit in fiecare zi acel cuvant ar fi “liniste”. Demult n-am mai simtit asa o liniste si pace si tot la fel de demult nu m-am mai odihnit atat de mine. Se pare ca aerul de munte imi prieste vara asta.

Dintre cele 3 cetati dacice pe care le-am vizitat in aceasta aventura cea mai cunoscuta si mai mare a fost cetatea Sarmizegetusa Regia.

Din satul Costesti un am avut resedinta taberei #CalareInCarpati am mers pentru aproximativ o ora cu masina catre Sarmizegetusa Regia. Drumul ducea prin satul Gradistea de Munte si strabate o zona cu un peisaj tare frumos. Ce-i drept, drumul era nepavat insa accesibil oricui vrea sa ajunga aici cu masina (nu este neaparat nevoie de masina de teren).

O data ajunsa la intrarea la Sarmizegetusa am avut surpriza sa observ ca zona era intretinuta, existau indicatoare si placute cu cateva descrieri ale zonelor cetatii. Partea mai putin buna pe care am observat-o a fost ca in afara de biletele de intrare (5 lei/persoana- o suma extraordinar de mica) nu puteai cumpara nimic altceva (mi-as fi dorit sa cumpar o carte despre Sarmizegetusa asa cum fac de la toate obiectivele turistice pe care le vizitez).

Am trecut peste acest aspect rapid pentru ca imi doream sa intru in cetate sa vad imaginea aceea pe care o recunosteam din carti se reviste.

Asa ca am intrat in cetate. Pentru inceput am gasit cateva ziduri (si acestea intretinute destul de mine), apoi am dat peste un fel de “alee” care ducea spre centrul cetatii. Pe drum mi-a atras atentia un copac cu o tulpina foarte dreapta si cu o coroana de frunze micuta in varf. Privit de jos imi inspira maretie, un lucru pe care ma asteptam sa il simt aici in cetate.

DSC_0094_1

Am mers mai departe si dupa numai cativa metri am ajuns. Aveam o nerabdare tare copilareasca in mine iar cand am ajuns cu privirea asupra formelor acelea asezate in cerc n-am mai stiut ce sa zic. Asa ca am facut fotografii. Am privit, am admirat si am vrut sa iau cateva imagini cu mine acasa.

DSC_0395_1

Intre timp, am ascultat povestile ce se spuneau despre Sarmizegetusa Regia si am aflat cu uimire ca si astazi se descopera lucruri noi aici: in urma cu doar cateva saptamani a fost descoperit un nou zid care pana acum a fost acoperit de pamant iar acum cateva luni s-au descoperit la radacina unui copac copac cazut in urma unei furtuni mai multe bratari dacice din aur de o valoare inestimabila (vezi foto mai jos).

DSC_0271_1

Cetatea Sarmizegetusa Regia aflata pe Dealul Gradistei este cea mai mare cetate dacica din Romania. Cetatea a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei si era formata din 6 citadele.

Fortareata era alcatuita din blocuri mari de piatra si era construita pe 5 terase ce cuprindeau aproximativ 30 000mp.

La Sarmizegetusa gasim o zona sacra in care se afla si astazi unul dintre cele mai mari si mai importante sanctuare circulare dacice: Calendarul Circular.

M-am bucurat sa constat ca Sarmizegetusa Regia este una din cetatile intretinute relativ bine (din cate am inteles peste cateva luni urmeaza a fi restaurata) si mi-ar placea sa constat acest lucru in cazul mai multor cetati din Romania.

Mai jos iti las cateva fotografii din expeditia mea la Sarmizegetusa.

DSC_0256

DSC_0379_1

Tabara “Călare în Carpați” este un eveniment organizat de Foto UnionDacia Plant și Asociația Descoperă Natura.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

5 Comments

  • De mult timp imi doresc sa ajung acolo. Ai idee daca prin zona exista posibilitati de cazare? La un moment dat stiu ca erau ceva casute langa cetate, dar informatia e veche.

  • am fost cazati la Pensiunea Soarelui – Nucsoara – The Best of chalets – cam la 50km de aceasta locatie importanta pentru intreaga natie a romanilor. Iar drumul pana acolo nu a mai fost o problema. este indicat sa ajungeti in momentul apunerii soarelui. este de vis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *