Calatorind prin atatea tari, ajungi sa incerci multe mancaruri traditionale din fiecare tara in care ajungi.
Pentru mine este o placere sa incerc feluri de mancare cat mai diferite. Atunci cand merg undeva in vacata, cand vine vorba de mancare,caut intotdeauna ceva specific, traditional. Mi se pare un mod foarte bun de a explora traditiile si obiceiurile culturii respective.
Si pentru ca mi-au placut la nebunie mancarurile traditionale de prin locurile in care am fost m-am gandit sa fac o trecere in revista a acestora.
Grecia
Am mancat foarte bine in Grecia. O multime de masline si tot felul de mancaruri cu ulei de masline.
Cunosti deja salata greceasca, insa daca ai sa o gusti “la ea acasa” vei vedea ca este mult mai buna decat la noi. Nu mi-am dat seama de ce: ingredientele par a fi aceleasi…poate uleiul de masline face diferenta!
In Grecia am incercat o multime de mancaruri cu legume (din pacate nu-i mai amintesc numele acestora), nenumarate soiuri de masline (tot cele verzi raman preferatele mele) si multe fructe de mare. Avand marea aproape (de jur imprejurul tarii mai bine spus), grecii au intotdeauna fructe de mare si peste proaspat. Exista inclusiv restaurante unde se servesc numai peste si fructe de mare si ai siguranta ca totul este intr-adevar proaspat.
Daca mergi in Grecia ai grija sa nu uiti sa gusti traditionalul sos tzatziki. Acesta este facut cu iaurt, castraveti si usturoi si este tare gustos atunci cand mananci gyros (un fel de “shaorma” greceasca). Totodata, tzatziki este si un fel de aperitiv ce merge foarte bine cu pita (lipie).
Cand eram in Santorini am mancat o salata (cred ca salata greceasca era insa nu mai tin minte exact) in care erau folosite rosii cherry uscate. Au fost cele mai gustoase rosii uscate pe care le-am mancat vreodata! Daca nu stiai, in Santorini ploua foarte rar si se pare ca solul nisipos si uscat face ca rosiile chery sa fie atat de gustoase. Oare asa sa fie?
Specific mancarurilor grecesti sunt: maslinele, uleiul de masline, iaurtul, legumele (in special vinetele si dovleceii), carnea de pui, de iepure si de porc. Dulciurile sunt in principal facute cu miere si tot felul de seminte (nuci, alune, migdale).
Spania
Una din tarile mele preferate: Spania! Aici tipurile de mancare difera de la o zona la alta. Este minunat cate poti sa descoperi in fiecare din zonele acestei tari!
Si aici ca si in Grecia, fructele de mare si pestele sunt undeva in primele locuri ca si ingrediente folosite.
Daca ai fost in Spania este imposibil sa nu fi vazut micile magazine cu Jamon Iberico. Eu am intalnit acest fel de delicatesa atat in Madrid, Valencia cat si in nordul Spaniei, in zona Asturias. Jamon-ul este facut din porc negru specific zonelor de sud si sud vest ale Spaniei si este o delicatesa.
In toate zonele Spaniei daca mergi la micile restaurante traditionale vei intalni asa numitele Tapas. Tapas sunt un fel de aperitive si pot fi atat reci (de exemplu branza cu masline) cat si calde. Unele tapas sunt facute din aluaturi prajite, iar altele sunt facute din fructe de mare (depinde de cat de “sofisticat”este barul/restaurantul in care mananci).
Specifice Cataloniei sunt: homarul la cuptor, gasca cu pere glasate si sos Romesco picant.
In zona Valenciei intalnim binecunoscuta paella. Paella este o mancare facuta din orez cu fructe de mare (varianta “traditionala”). Daca nu te incanta fructele de mare poti incerca paella cu pui. Este aproape la fel de buna!
Mancarurile traditionale spaniole se fac cu: orez (paella), carne de porc (jamon iberico si alte nenumarate feluri de mezeluri), fructe de mare, cartofi si multe alte legume.
Italia
Tara cu cele mai multe mancaruri cunoscute de noi, romanii: pizza, paste si inghetata.
Pe langa binecunoscuta pizza pe care o gasim si la noi in diverse sortimente, in Italia gasim mancaruri gatite cu foarte multe plante aromatice, rosii si usturoi. Sosul pesto de Liguria este inconfundabil: este uspr intelaptor, contine un amestec de usturoi pisat, ulei de masline, bucuioc si seminte de pin. Odata ce ai gustat acest sos in Italia, nu te va mai multumi sosul de la supermarket!
Mancarurile traditionale italienesti se prepara cu: paste, cartofi, ardei gras, rosii, legume de sezon, multe ierburi aromatice, branza si vin!
Franta
Una dintre cele mai sofisticate bucatarii pe care le stiu! Bucataria frantuzeasca este inspirata de bucataria Italiei, dar cu diverse accente.Branzeturile frantuzesti sunt unul din punctele forte ale Frantei din punct de vedere culinar. Totodata, diversele sortimente de vinuri pe care le gasim in Franta sunt recunoscute la nivel international ca fiind unele dintre cele mai fine.
Principalele ingrediente folosite de francezi in bucatarie sunt: legumele de sezon si cele regionale (cartofi, rosii, morcovi, fasole verde), mai multe feluri de ciuperci, carne de pui, de curcan, de porumbel, de rata, de gasca, de iepure, de vita, de porc. Francezii folosesc multe oua si plante aromatice in bucataria traditionala.
Turcia
Una dintre cele mai variate bucatarii ale lumii este cea turceasca. Avand la baza tipuri de mancaruri traditionale din mai multe colturi ale lumii, in Turcia vei manca foarte multe feluri de macare pe care le cunosti deja dar si unele noi!
Se spune ca sarmalele ar fi mancarea noastra traditionala in Romania. De fapt..nu este asa… Avem o istorie bogata in care turcii sunt foarte prezenti la noi in tara… Asa ca daca nu stiai de unde avem noi reteta de sarmale, tocmai ai aflat.
Ce-i drept, in bucataria turceasca se gasesc mai multe feluri de sarmale printre care preferatele mele sunt cele cu orez cu putina menta. Prima data cand am gustat mi s-au parut tare ciudate, dar apoi au ajuns sa imi placa.
Felurile de macare traditionale turcesti includ multe mancaruri cu sos, carne tocata si foarte multa mancare preparata in cel mai minutios mod. Daca nu esti adepta/adeptul mancarurilor cu sos, ai grija la urmatoarea vizita in Turcia, s-ar putea sa fii dezamagit.
Ce mi-a placut cel mai mult la mancarea turceasca? Orezul, facut in 100 de feluri, nautul, legumele umplute si frigaruile cu pui si legume.
In Turcia vei intalni foarte multe mancaruri cu carne de oaie si de pui. Niciodata nu vei gasi carne de porc (nici in restaurante, nici in supermarket) pentru ca religia musulmana nu le permite.
Principalele ingrediente folosite in mancarurile turcesti: multe condimente si ierburi aromatice, masline, ulei de masline, naut, orez, carne depui sua de oaie/miel, iaurt, fructe de mare.
Specific Turciei sunt asa numitele “meze”, un fel de aperitive (cum sunt tapas in Spania). Acestea se servesc la inceputul mesei si pot fi reci sau calde. Exista restaurante si baruri in care se servesc aceste meze si le gasesti peste tot in Turcia.
Ca si curiozitate: in familiile traditionale turcesti, vara, se serveste pepene rosu pe toata durata mesei. Mi s-a parut curios prima data cand am vazut si nu am vrut sa mananc. Cu trecerea timpului am devenit curioasa si intr-o zi am incercat putin pepene rosu in timp de mancam o macare foarte picanta. A fost o “recorire”binevenita: dulceata pepenului rece a venit la fix peste mancarea picanta.
O mancare simplu de preparat si al carui nume nu mi-l amintesc (se pare ca niciodata nu retin numele mancarurilor) este lipia cu ou. Ai nevoie de o lipie mica, un ou(sau 2, in functie de gust), putina sare. Se fierbe oul/ouale timp de 3 minute si jumatate astfel incat sa iasa mai moi. Se decojeste oul, se aseaza pe lipie si se zdrobeste cu o furculita astfel incat sa acopere o parte cat mai mare din lipie. Se adauga un praf de sare(dupa gust), apoi se infasoara lipia (ca pe o clatita). Ready! Mie imi place foarte mult aceasta lipie cu ou!
Cand mergi in Turcia trebuie sa mai incerci ceva, chiar daca mergi vara si este foarte cald: cafeaua turceasca (cea traditionala, facuta in nisip) si ceaiul turcesc. Ambele se servesc fierbinti. Te vei simti extraordinar si te vei racori (contrar asteptarilor) !
Cam aceasta este mica mea incursiune in bucataria Europei. Sper ca ti-ai facut cateva idei de ce ai putea manca in vacanta in functie de tara in care alegi sa mergi.
Tu pe unde ai fost si ce ti-a placut cel mai mult sa mananci?
Pfffuuu!… Dar nu-i a bine!…Mi-ai facut pofta. 🙂
Am mancat gyros grecesc;ba mai stiu si sa-l fac.Dar iese la fel de bun daca am: pita si tzatziki ( facute de greci)
Pentru mine o calatorie fara a gusta preparatele si bauturile traditionale ale unei tari, nu e calatorie adevarata :). De obicei eu nu calatoresc doar sa vizitez obiective, imi place, pe langa asta, sa descopar cultura, historie, traditii si fireste bucataria acelui loc, desi recunosc, de fel, nu sunt o mare gurmanda. Dar imi place sa incerc.
Dintre cele prezentate de tine ador bucataria italiana, mai ales sosurile lor si apoi, poate chiar la egalitate pe cea franceza. Apropo, unul dintre cele mai importante ingrediente ale bucatariei franceze este untul. Se spune ca bucataria franceza are 3 secrete: untul, untul si…untul :))! Despre vinuri nu mai vorbesc…sunt cele mai bune si rafinate, judecand dupa gusturile mele fireste ;).
Desi traiesc in Franta, din punctul meu de vedere o bate Italia de departe la capitolul culinar. Si nici Spania nu-i de lepadat 🙂
@Alina: fiecare tara cu specificul ei! Fiecare are “ceva mai bun”decat cealalta 🙂
@ Larisa: da, am mai auzit despre acest “ingredient secret”, untul!
Legat de vinuri stiu ca Franta are o multime de tipuri de vinuri si cred ca exista si cate un fel de mancare potrivit pentru fiecare tip de vin 🙂 Nu stiu daca exista, dar ma astept!