Zilele trecute spuneam ca ma pregateam de o noua calatorie cu numele de #filieracipriota.
Am petrecut aici 4 zile foarte calduroase, am intalnit oameni noi si am cunoscut putin insula ca si destinatie.
Mi-a placut. Dar sa incep cu inceputul 🙂
Vineri dimineata, ora 5:30 – intalnire cu echipa #filieracipriota la Aeroportul Henri Coanda. Ora 07:35 decolare spre Larnaca.
O data ajunsi in Larnaka am mers sa incepem dimineata cu o cafea pe malul marii. Am vazut cu ocazia asta plaja Mackenzie, o plaja destul de lata, cu nisip si multe sezonguri. Ce mi s-a parut interesant a fost faptul ca plaja se afla relativ aproape de aeroport si puteai admira destul de multe avioane care aterizau sau care decolau. Nu era cazul de prea mult zgomot din cauza avioanelor ci de mai multa veselie pe chipul celor de pe plaja si in special al copiiilor.
Dupa cafea am plecat spre Hotel Lordos Beach 4* unde ne-am cazat si am ramas destul de putin, fiind nerabdatori sa testam temperatura apei marii 🙂
Ne-am indreptat apoi spre Ayia Napa, locul de unde urma sa ne imbarcam pe un vaporas cu fund de sticla si sa pornim in croaziera.
Inainte de croaziera ne-am oprit la o taverna traditionala chiar in port pentru a testa o masa cu specialitati pescaresti. Sau “fish meze” cum s-a numit. Am testat aici tot felul de mancaruri mai mult sau mai putin cunoscute de noi: salata greceasca(era totusi usor diferita de cea traditionala in sensul ca erau folosite numai masline traditionale cipriote), preparate din peste pregatite in multe feluri si fructe de mare.
Dupa masa am pornit direct pe mare. Ne-am imbarcat in “Submarine”, vaporasul care avea sa ne poarte pe apele linistite si albastre ale marii.
La bord ne-a asteptat capitanul vasului al carui nume nu l-am retinut din pacate. Pot spune insa ca acestuia ii placeau tare mult forografiile. Dovada mai jos.
Au urmat cateva ore tare relaxante pe vas. Am facut plaja pe vas, ne-am oprit pentru baie in mare, vizitarea unor grote si snorkeling. Totodata am admirat viata din adancuri de la subsolul vaporasului (vezi a doua fotografie de mai jos)
Seara am mers in Galu Bar pentru a cunoaste reprezentantii companiilor locale de turism (Visit Cyprus, Larnaka Region si Knossos Travel). Am intalnit aici o multime de oameni ospitalieri si dornici in a impartasi cu noi frumusetile aflate pe insula.
Am aflat de la ei povestea diferentei dintre partea de nord si de sud a Ciprului, ce se poate vizita pe insula si de ce activitati te poti bucura aici.
Tot de la ei am aflat ca Insula Cipru este o destinatie cu 342 zile insorite pe an ceea ce inseamna ca este o destinatie de care te poti bucura oricand. Ajungi aici in 2 ore cu avionul, ceea ce inseamna ca Cipru este o destinatie accesibila.
Ce poti face aici? Pe langa plaja si baie in apa foarte calda (cel putin zilele trecute asa era) poti vizita statiuni precum Larnaka, Ayia Napa si Paphos, poti merge in capitala Nicosia(sau Lefkosia) sa vezi diferenta dintre partea de nord (turceasca) si cea de sud(greceasca) a insulei, poti face cateva sporturi de apa (ex. kitesurfing, paddle up). Daca esti iubitor de istorie si iti place sa cunosti oameni poti merge sa stai de vorba cu localnicii pe care ii vei descoperi a fi foarte deschisi.
Ce am observat in Cipru si mi-a placut foarte mult a fost faptul ca majoritatea vorbesc limba engleza foarte bine. Spre deosebire de toate tarile vizitate aici era un lucru normal sa intrebi ceva in limba engleza si sa ti se raspunda, ba chiar sa se deschida o conversatie mai lunga. Din cate am inteles 90% din populatia Ciprului de Sud este vorbitoare de liba engleza, acesta fiind rezultatul celor 100 de ani (aproximativ) in care au fost colonie engleza.
Daca in prima zi am mers cu vaporasul pe mare in cea de-a doua zi am vrut sa testam sporturile de apa (am mers la Kahuna Surfhouse). Aveam in plan sa fac kitesurfing si paddle up. Vantul insa nu ne-a ajutat prea mult air kitesurfing a fost imposibil de facut. In schimb m-am bucurat sa invat sa fac paddle up si am stat cateva ore la plaja.
In cea de-a treia zi am mers din nou in larg insa de data aceasta pe un vas mai mare. Aici colegi mei de vacanta au putut pescui, insa eu am ales sa ma bucur de baie si plaja 🙂
Dupa o noua dimineata relaxanta am pornit spre Limassol de data aceasta. Aici aveam sa facem treasure hunt in orasul vechi. Am avut ocazia sa vedem in acest fel orasul si sa ne pierdem putin pe stradute. Orasul nu e prea mare insa are 2 lucruri esentiale: taverne traditionale si magazine pentru shopping(din pacate in ziua in care am fost noi acestea erau inchise din cauza unei sarbatori nationale).
Treasure hunt-ul mi s-a parut interesant, am avut o multime de sarcini de indeplinit insa pana la urma le-am facut pe toate (pot spune insa ca a gasi un ou fiert in centrul Limassol-ului nu este o sarcina prea usoara). Si am ajuns primii din cele 3 echipe. Ne-am cam grabit putin ce-i drept, insa a meritat acest lucru si am luat medalia de aur 🙂
Pe langa plaja si baie in Marea Mediterana, in Cipru am avut ocazia sa testez un nou aparat foto (cum aparatul meu s-a stricat de curand, am zis ca e momentul sa testez ceva nou).
Am avut la mine un Nikon D5200 cu obiectiv Nikkor 18-300 de la Nikon. Mi-a placut sa ma joc cu acest aparat, insa simt ca nu l-am descoperit complet.
Obiectivul 18-300 s-a dovedit a fi perfect pentru fotografia de calatorie pentru ca mi-a oferit o mare lejeritate in ceea ce priveste fotografia de peisaj si cea de detaliu de exemplu.
#filieracipriota este un eveniment organizat de Paravion.ro si sustinut de Visit Cyprus, Larnaka Region si Knossos Travel