Este inceput de noiembrie si chiar daca vremea de afara este inca frumoasa, sunt semne ca iarna incepe sa isi intre in drepturi. Si, daca tot vine iarna, mi-am pus intrebarea “unde merg de data asta?”
Trebuie sa recunosc ca nu mi-a placut niciodata frigul insa vacantele petrecute in sezonul de iarna au fost intotdeauna unele dintre cele mai frumoase: fie datorita locurilor unice pe care le-am vazut, fie datorita activitatilor pe care le-am avut la fata locului, Sarbatorii cu ocazia careia am ajuns in destinatia respectiva sau lucrurilor pe care le-am invatat pe parcurs.
Cateva exemple de vacante de iarna de care imi amintesc cu drag sunt:
- vizita la Piata de Craciun de la Budapesta: povestea si fotografiile le gasesti aici, iar videoclipul pe care l-am realizat atunci il gasesti aici
- tabara #PovestiCuScortisoara in care am recreat atmosfera Craciunui si, pentru cateva zile, am retrait cateva zile de “copilarie” (detalii aici si aici)
- prima mea tura montana de iarna pe care am dus-o la capat fara echipamentul potrivit si din care am invatat mai multe decat in orice alta vacanta (detalii aici)
- ziua in care am invatat sa fac snowboard si, cu toate ca mi-am rupt mana, ramane una din cele mai frumoase amintiri de vacanta (detalii aici)
- vizita in unul dintre cele mai frumoase orase ale Austriei, imediat dupa Sarbatorile de iarna, la inceput de an: Innsbruck (detalii aici)
Daca vizitarea Pietelor de Craciun si vacantele la ski sunt 2 tipuri de vacanta foarte obisnuite in ziua de astazi, mi-am propus ca in fiecare an sa gasesc ceva nou in materie de vacante: fie o destinatie mai putin cunoscuta, fie o activitate pe care n-am mai incercat-o niciodata, fie un festival sau eveniment dedicat acestui sezon.
Pentru ca mi-am pus acest lucru in minte inca de la inceputul anului, este timpul sa iti povestesc despre ce destinatie inedita am aflat si in care vreau sa ajung iarna asta.
Cred ca stii despre Hotelul de Gheata de la Balea Lac, nu? Ei bine, inspirandu-ma de aici, de la un hotel construit din blocuri de gheata scoase din lacul Balea, am cautat in intreaga lume mai multe hoteluri de gheata si activitati legate de acestea. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca in lume exista peste 20 de festivaluri de gheata. Deci nu numai hoteluri, ci festivaluri unde ai ocazia sa admiri diferite structuri construite din gheata si sa te implici in diverse activitati specifice. Cand am vazut fotografii si videoclipuri de la fata locului am zis ca trebuie sa ajung si eu macar la unul din festivaluri.
Dintre toate, Festivalul de Gheata din Harbin, China, mi-a atras atentia cel mai mult.
Festivalul este renumit pentru sculpturile realizate din blocurile imense de gheata ce provin din raul Songhua iar pe toata perioada acestuia orasul devine o lume de basm. Totodata aici are loc una dintre cele mai importante 3 competitii de sculptura in gheata din lume, prilej cu care la “Ice & Snow Festival Harbin” sunt prezente peste 15 000 de persoane talentate care participa la competitie. Este uimitor sa stai sa admiri creatiile acestor oameni: pot fi cladiri foarte cunoscute in lume, monumente, personaje din mitologie si multe altele. Este ca si cum pasesti intr-o lume de gheata si totul in jurul tau ia forme nebanuite. Seara lucrurile se schimba in Orasul d Gheata: toate sculpturile sunt iluminate cu laser sau lanterne colorate asa ca daca ajungi aici te vei simti din nou copil!
Pentru ca imaginile sunt intotdeauna mult mai sugestive, te invit ca in urmatorul minut si jumatate sa te uiti peste videoclipul de mai jos:
Documentandu-ma despre festival am aflat ca acesta a inceput inca din anul 1963 ca un spectacol de lumini pe gheata. Apoi, datorita Revolutiei Culturale din China, festivalul a fost amant pana in anul 1985, cand a fost reluat ca eveniment anual.
Astazi “Ice and Snow Festival Harbin” dureaza aproximativ o luna si se incheie cu o zi speciala dedicata distrugerii sculpturilor de gheata. In 2016 festivitatea de deschidere a festivalului are loc pe 5 ianuarie si tare mult mi-ar placea sa ajung si eu acolo.
Cautand in piata de turism daca se organizeaza excurii de grup in Harbin cu ocazia festivalului am aflat ca agentia de turism Agenius Travel din Bucuresti organizeaza o plecare cu ocazia acestui festival. Asa ca i-am sunat si i-am intrebat mai multe despre festival.
Din conversatia cu ei am aflat ca nu este primul an in care organizeaza o excursie in Harbin. Anul trecut au organizat o excursie asemanatoare insa programul a fost unul individual si nu unul de grup. Avand in vedere cererea publicului pentru a face aceasta excusie cu insotitor de grup, ei au fost receptivi la aceasta si pentru 2016 au creat un program de grup cu insotitor. Programul suna tare bine!
Uitandu-ma peste programul lor am descoperit mai multe activitati super interesante incluse in program asa ca mi-am pus pe wishlist excursia asta.Programul organizat de Agenius Travel are 7 zile iar dintre locurile vizitate enumar:
- Sun Island International Sculpture Art Expo: aflata pe cealalta parte a raului Shonghua fata de oras, Sun Island este o zona recreationala in care sunt expuse sculpturi de gheata imense.
- Ice and Snow World: zona cea mai cunoscuta a festivalului. Este deschisa pe timpul noptii in care ai ocazia de a admira cladiri din gheata in marime naturala. Cladirile sunt iluminate iar pentru realizarea acestora s-au folosit blocuri imense de gheata care provin din raul Songhua. Astazi Ice And Snow World este cea mai cunoscuta atractie de iarna din lume si, pe langa faptul ca poti admira jocul luminilor proiectate pe sculpturile de gheata, poti participa la una din activitatile culturale care au loc aici pe perioada festivalului sau te poti bucura de sporturile de iarna.
- Harbin Ice Lantern Show: daca in trecut felinarele de gheata erau folosite pentru a ilumina zonele de pescuit pe timpul noptii pentru pescarii de la raul Songhua, in timp, acestea au inceput a fi folosite ca decoratiuni asezate in fata portilor, iar astazi sunt considerate a fi o forma de arta in Harbin.
- Siberian Tiger Park: Asta este cea mai atragatoare activitate dupa Ice & Snow World pentru mine! Vei avea ocazia sa vezi tigri siberieni si sa te plimbi (in conditii de siguranta) in parcul cu nu mai putin de 600 de tigri. Dintre toate experientele de calatorie din Harbin aceasta este cea mai incitanta si apreciata de publicul numeros care ajunge aici in fiecare an.
Pe mine m-a atins in suflet programul acesta asa ca m-am inscris pe lista celor care vor merge in ianuarie 2016 in Harbin. Ce zici, vii si tu?
Programul detaliat il gasesti aici.
In 2016 are loc editia cu numarul 32 a festivalului si se anunta a fi una spectaculoasa. Cu fiecare an care trece sculpturile de gheata iau o amploare si mai mare iar temele abordate de participantii la concursul de sculpturi de gheata sunt si ele din ce in ce mai atractive. Eu una abia astept sa merg in Harbin si m-am gandit sa iti povestesc si tie despre festival. Poate esti si tu iubitor al festivalurilor inedite si iti place sa cunosti macar odata pe an o destinatie noua!