Asa cum iti spuneam in prima parte a articolului, pe langa vizita la Piata de Craciun am avut ceva ragaz pentru a vizita Budapesta.
Mi-am dorit sa vizitez cat mai multe locuri mergand pe jos, insa frigul care m-a intampinat in capitala Ungariei mi-a dat putin planul peste cap.
Am reusit totusi sa vizitez cateva locuri principale despre care iti voi povesti in continuare.
In drumul meu spre Piata de Craciun din Piata Vorosmarty(atractie principala in aceasta perioada a anului) m-am plimbat pe renumita strada pietonala, Vaci Utca. Aici am descoperit o frumoasa zona cu cladiri vechi foarte bine intretinute(ca majoritatea pe care le-am gasit in Budapesta), multe magazine si cateva restaurante. Mi-ar placea sa revin aici vara sa simt pulsul orasului. Acum frigul ii inghetase pe toti iar Vaci Utca era cam linistita.
Dupa vizita Pietei Vorosmarty m-am indreptat spre malul Dunarii de unde am admirat impunatorul Palat Regal. Am vazut de la distanta cateva dintre podurile ce fac legatura intre Buda si Pesta si m-am bucurat de liniste in centrul vechi al orasului.
M-am plimbat destul de mult pe stradutele din centrul Pestei si imi amintesc ca era extraordinar de liniste desi eram intr-o zona aglomerata a orasului.
Plimbandu-ma pe stradute am ajuns fata in fata cu Catedrala Sf Stefan, una din cladirile impunatoare ale Budapestei. Si aici era amenajata o Piata de Craciun, mai mica decat cea din Piata Vorosmarty. Mi-a placut atmosfera acestei Piete de Craciun mai mult pentru ca aici erau colinde(in limba engleza) si era mai multa veselie . Veselia se datora teraselor ce serveau numai bunatati traditionale si nelipsitul vin fiert. Totodata, chiar in fata catedralei era amenajat un mic patinoar ce putea fi folosit gratuit.
In una din zile am mers cu metroul pana la Piata Eroilor entru a vedea Monumentul Mileniului si Castelul Vajdahunyad.
Monumentul Mileniului este un simbol al orasului si este unul din locurile cele mai vizitate de aici.
Castelul Vasjdahunad mi-a placut in mod deosebit pentru ca era foarte diferit de alte castele pe care le-am vazut: este un amestec arhitecturat foarte reusit (se regasesc aici stilurile baroc, renascentis, gotic si romantic), castelul fiind construit din peste 20 de cladiri.
In ultima zi pe care am petrecut-o un Budapesta am ales sa urc la Cetate pentru a admira orasul de sus. Zis si facut! De la hotel am facut o scurta plimbare cu tramvaiul (in Budapesta sunt inca tramvaie de model vechi insa acestea fac parte din farmecul orasului) pana la Hotelul Gellert, locul cu cele mai frumoase bai termale si piscine din Budapesta. Am lasat vizita la SPA pe data viitoare cand voi merge in Budapesta si am urcat dealul catre Cetate.
Pe cat de sus urcam Budapesta imi parea din ce in ce mai frumoasa! Dunarea incepea sa se intrevada mai mare, podurile pareau a fi mai multe, Parlamentul era la loc de cinste langa Dunare iar orasul parea a fi nesfarsit. M-am oprit de cateva ori din drumul meu pentru a admira privelistea si pot spune ca a meritat.
Pe toata perioada vizitei mele la Budapesta am filmat si vreau sa impart cu tine ceea ce a iesit.
Sper sa revin cat de curand la Budapesta pentru ca au ramas atatea locuri de exporat!
Frumos articolul si interesant filmuletul. Asa cum am scris si eu pe blog, am vazut Budapesta de mai multe ori, de fiecare data descoperi ceva nou si interesant. Am filmat si eu, intotdeauna filmez in calatoriile mele, insa nu m-am gandit nicio clipa ca as putea pune un filmulet pe blog. Felicitari pentru initiativa.