Festival cu mestesug sasesc – Saptamana Haferland

Acum 3 ani prin luna mai auzeam pentru prima data de festivalul Saptamana Haferland.

Oare ce sa insemne numele asta, “Haferland”? Am mers atunci la o conferinta de presa ca sa aflu mai multe, apoi am mers in recunoastere la fata locului (am scris despre asta aici) si apoi am mers la festival. Iar in 2017 incoace am continuat vizita in Haferland ce a devenit deja o traditie.

Sa incep cu inceputul. Numele “Haferland” inseamna, in traducere, “Tara Ovazului” si reprezinta zona ce se afla intre Rupea si Sighisoara. In trecut zona aceasta era locuita in special de sasi (sau “saxoni” cum poate ai mai auzit) iar acestia cultivau ovaz in special datorita climatului mai arid al locului.

In anii ’90 majoritatea sasilor au plecat din Romania si s-au mutat in Germania. Cativa au ramas iar astazi acestia duc numele si traditiile mai departe catre generatiile noi.

De 6 ani incoace Fundatia Michael Schmidt si-a propus conservarea patrimoniului cultural sasesc si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in România iar una din activitatile sale este organizarea acestui festival.

Daca la inceput au fost 5 sate, iata ca in 2018 festivalul Saptamana Haferland aduce in prim plan 10 sate: Crit, Viscri, Rupea, Bunesti, Saschis, Roades, Archita, Homorod, Cloasterf si Mesendorf. In cadrul festivalului, fiecare sat se ingrijeste  de bunul mers al activitatilor de pe teritoriul sau. Este extraordinar sa participi la festival si sa observi toate aceste lucruri. Iar ce mi-a placut de fiecare data este atitudinea oamenilor care se ocupa de fiecare detaliu: desi sunt in majoritate batrani, nu lasa nimic la intamplare si se preocupa de tot ce pot pentru ca turistii care vin la festival sa aiba parte de o experienta frumoasa.

In fiecare an festivalul are o tema. Ca si “istoric”, temele au fost urmatoarele:

  • 2013 – “Anul Muzicii”
  • 2014 – “Anul Restaurarii”
  • 2015 – “Anul Educatiei”
  • 2016 – “Anul Familiei”
  • 2017 – “Anul Gastronomiei”
  • 2018 – “Anul Mestesugului sasesc”

Am participat cu drag la editiile din 2016 si 2017 ale festivalului si abia astept editia din acest an. Mi-am pus deja perioada 2-6 august in calendar.

Din ce am observat de la an la an organizatorii pastreaza experientele traite si lucrurile invatate in anii trecuti si de fiecare data vad cu ochii mei cum festivalul creste. De exemplu, editia din 2016 a fost dedicata familiei si activitatile au fost in special pentru familii cu copii. In 2017 tema principala a fost gastronomia locala insa am gasit si o multime de activitati pentru copii. In 2018 tema este legata de mestesugurile sasesti insa am vazut in program in fiecare zi cate un brunch sau o masa saseasca in program. Astfel daca vii anul acesta o sa te bucuri de tot ce a fost la festival in anii trecuti si de ceva in plus: vei ava ocazia sa participi la cateva ateliere de mestesuguri.

Programul detaliat al editiei din acest an ti-l las mai jos insa cred ca e cel mai bine sa urmaresti eventualele modificari direct pe siteul lor, aici. Totodata, daca vrei sa participi la o anumita activitate (brunch, atelier, drumetii, bal sasesc, picnic muzical, tur cu bicicleta) in una din zilele festivalului este bine sa te inscrii aici pentru ca locurile sunt limitate si daca vii direct la fata locului sa te inscrii e posibil sa afli ca au fost ocupate toate locurile.

Dupa cum iti spuneam, abia astept sa merg si in acest an in Haferland pentru ca de cand cu festivalul asta vad Transilvania cu alti ochi (am si povestit la un moment dat despre zona asta in cadrul Travel Caffe Transilvania, poate stii). Si daca tot imi place atat de mult, hai sa iti spun ce imi place in fiecare sat (participant la Haferland) pe care am apucat sa il cunosc cat de cat.

Crit

Crit este locul in care s-a nascut Saptamana Haferland.

Biserica fortificata de aici a fost restaurata si redata publicului larg in 2014. De atunci locul a prins viata si, din 2016 de cand am ajuns prima data aici, mi-a mers la suflet. Asa se face ca an de an ajung aici de cel putin 2-3 ori. Adica am mers la festival insa m-am oprit ori de cat ori am avut ocazia (exemplu: cand am fost in calatoria #AlwaysYesToRomania)

Biserica Fortificata si Casa Kraus. Credit foto: Calin Stan – TheDrone.ro

Ce-mi place la Crit? Atmosfera, linistea si povestea spusa si dusa mai departe de dna Sofia Folberth. Doamna Sofia are 95 de ani si s-a nascut in Crit insa viata a dus-o departe de satul natal si i-a dat o multime de intamplari in tinerete (evenimente pe care si le aminteste cu lux de amanunte si asta). Dansa locuieste in Germania insa in viecare vara vine la Crit, in satul natal, pentru ca asa ii spune sufletul. Iar pe perioada cat sta aici ea este “ghidul oficial” al bisericii fortificate. Nu stiu daca ai avut ocazia sa o cunosti insa povestea ei a scris-o Ruxandra Hurezean in cartea “Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi”, carte pe care o gasesti si o poti achizitiona din Biserica Fortificata.

In cadrul festivalului Saptamana Haferland ziua principala a evenimentului este ziua Crit-ului, asa ca ca recomand sa fii aici pe 4 august 2018. Si sa nu ratezi balul sasesc ce are loc seara.

Saschiz

Mereu mi-au placut castelele si cetatile. Iar satul Saschiz are o cetate fortificata sus in deal la 2 km distanta de vatra satului. Cetatea inca nu este restaurata insa ani la rand am batut drumul Transilvaniei si m-am uitat sus pe deal imaginandu-mi cum era cetatea odata. La cativa ani dupa ce trecusem pe acolo prima data, am urcat pe jos spre cetate. Dupa 30 de minute de urcare mi s-a aratat in fata cea mai frumoasa panorama a satului Saschiz ce este dominata de Turnul cu Ceas (asemanator cu cel din Sighisoara; turnul inca nu a fost restaurat si nu se poate urca in el insa in 2018 se pare ca vor incepe lucrarile de restaurare).

Biserica fortificata am vizitat-o in 2016 penru prima data. Si am urcat si sus, pe biserica, pentru a vedea fortificatiile. Cand mergi in Saschiz intreaba de turul ghidat in Biserica fortificata si roaga-i sa iti arate si fortificatiile. Povestea te las sa o afli singur.

 

Biserica fortificata Saschiz. Credit foto: Calin Stan – TheDrone.ro

Tot in Saschiz am aflat cum e sa vrei sa mentii o traditie: sa faci vase din ceramica. Cei de la Fundatia Adept sustin un astfel de atelier de ceramica ce astazi produce diferite vase ce sunt puse la vanzare in magazinul de suveniruri din cadrul Bisericii Fortificate alaturi de alte produse traditionale din zona (cum sunt gemurile, siropurile si sosurile de la Pivnita Bunicii si Casa de pe Deal – ca sa ai inca 2 exemple). In cadrul festivalului din acest an vei avea ocazia sa inveti si tu cum se fac vasele de ceramica si cata munca implica.

Viscri

Da, este cel mai cunoscut sat din Transilvania. Isi merita numele, insa nici celalalte sate nu sunt mai prejos.

Biserica fortificata Viscri. Credit foto: Calin Stan – TheDrone.ro

Punctul de atractie principal este Cetatea Viscri, aceasta fiind, conform amplasarii ei, o cetate de pe deal si, ca majoritatea cetatilor sasesti, este o biserica fortificata cu ziduri inconjuratoare. Biserica a fost ridicata undeva in secolele XVII-XVIII iar astazi este una dintre cele mai bine pastrate biserici evanghelice din Transilvania. Aici am articipat pentru prima data la un concert gospel si mi-a ramas in suflet. Imi amintesc si acum ca s-a cantat o melodie ale carei partituri fusesera scrise pe la 1200 chiar in zona pe care astazi se afla satul Viscri.

Acestea sunt numai 3 din satele participante la Saptamana Haferland. Te invit sa le descoperi si pe celelalte. Ce zici, ne vedem acolo?

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

  • Bravo Carmina! O frumusete de fotografi si reportaje! Sã trãesti si succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *