Povești cu cai și vacanțe tihnite: Potcoava Mountain Hideaway

La centrul de echitație și pensiunea Potcoava Mountain Hideaway am ajuns pentru prima oară în aprilie 2016. Deschiseseră de câteva luni și mi-a plăcut tare mult conceptul: au ales o zonă deloc cunoscută din România din comuna Runcu – Județ Dâmbovița, au visat la a construi un loc în care oaspeții să vină cu drag de natură și de cai și să petreacă timp alături de cei dragi.

Am scris despre povestea lor chiar în 2016 însă astăzi a sosit timpul să îți povestesc din nou despre ei pentru că lucrurile s-au dezvoltat foarte frumos în acești ani, locația s-a transformat într-un loc de poveste și, dacă încă nu ai ajuns acolo, este timpul să o faci.

Din 2016 până astăzi au trecut 4 ani în care le-am făcut o mulțime de vizite, locul devenind unul din preferatele mele din România.

Dacă urmărești acest blog știi deja despre taberele de echitație Horse Riding Adventure (vezi detalii aici) pe care le-am organizat și le organizez la ei, despre degustările de vin pe care le-am ținut acolo cu mai multe ocazii, despre călătoriile de inițiere în călărie Haidook Experience și chiar și despre cel mai frumos eveniment din viața mea – nunta – organizată tot acolo (am scris despre asta aici).

Da, știu că sunt subiectivă, însă, mergând de atâtea ori acolo am prins drag de loc, de oameni, de cai și nu am cum să nu văd dezvoltarea locului în toți acești ani.

Toți cei care au ajuns până acum la Potcoava spun că “totul se învârte în jurul cailor” acolo și așa este. Centrul de echitație se află în afara oricărei așezări organizate, cel mai apropiat sat aflându-se la 3 km depărtare. Și tocmai asta e frumusețea! Poți sta la orice oră din zi sau din noapte pe balconul camerei pensiunii sau pe terasa restaurantului sau oriunde prin curte și…asculta liniștea. Sau broaștele din micul lac format natural chiar în curte. În jurul tău, cât vezi cu ochii sunt dealuri, munți, pădure și multă verdeață. Nu vezi nicio altă clădire în afară de cele din curtea de la Potcoava și, pentru mine cel puțin, locul asta e un punct de reper atunci când vreau liniște și o vacanță tihnită.

Față de acum 4 ani la Potcoava au apărut o mulțime de îmbunătățiri, atât în ceea ce privește unitatea de cazare cât și în zonele dedicate echitației, dar și în zonele dedicate relaxării.

Și pentru că articolul de astăzi este dedicat schimbărilor realizate în ultimii ani, voi începe chiar cu drumul de acces. Dacă în 2016 se putea ajunge la Potcoava pe drum asfaltat până la vreo 400-500 m de poartă, ei bine, din vara trecută există asfalt până la poarta centrului de echitație. Accesul nu a fost niciodată o problemă aici (nici măcar iarna), însă e bine de știut despre această modificare mai ales că sunt persoane cu mașini destul de joase care mereu aveau emoții pe acea porțiune de drum.

În ceea ce privește zonele interioare ale pensiunii, Potcoava a făcut renovări încă din primăvara anului trecut, camerele fiind acum schimbate total (toate sunt diferite în ceea ce privește culoarea, mesajele tematice despre cai incluse în fiecare cameră, precum și designul draperiilor), zonele comune – Recepția, livingul și micul centru SPA fiind și ele mult schimbate.

În ceea ce privește camerele o mare schimbare a fost când, din 13 camere duble standard au transformat 8 în camere family ce pot acomoda confortabil 2 adulți și 3 copii – acestea dispun de un pat suprapus realizat de același meșter popular ce a lucrat în lemn toată mobila de la Potcoava – Handmade by Bogdan.

În ceea ce privește zonele exterioare: manejul principal aflat în fața clădirii pensiunii a fost și el renovat, și, între timp a mai apărut un al doilea manej. Acesta este acoperit și este extraordinar de potrivit  pentru activitățile de echitație în sezonul rece sau atunci când plouă. Și uite așa, lecțiile de echitație se pot ține acum pe tot parcursul anului la un confort termic bun indiferent de vreme, iar aici mă refer la călăreți pentru că din punct de vedere al cailor aceștia se simt foarte bine și pe ploaie sau atunci când ninge.

Partea cea mai interesantă este că manejul acoperit poate fi transformat și în spațiu elegant pentru evenimente, acestuia adăugându-i-se podea de lemn și amenajare interioară. Cum eu și Călin am fost deschizători de drumuri în ceea ce privește organizarea nunților tematice la Potcoava , mă bucur că au urmat apoi mai multe cupluri ce și-au organizat nunta în acest loc. De aici a pornit și ideea realizării unui spațiu pentru evenimente private și uite așa a apărut manejul acoperit ce se transformă în spațiu elegant pentru nunți. Acesta a fost folosit vara trecută la câteva evenimente iar în primăvara aceasta a primit noi îmbunătățiri, i s-a adăugat o mică grădină și urmează a fi gata în formulă completă chiar în săptămânile care urmează.

Între manejul acoperit și clădirea principală a pensiunii mai sunt 2 zone de luat în calcul atunci când te gândești că vrei să mergi la munte la relaxare. Foișorul acoperit a fost întotdeauna unul din locurile preferate ale tuturor celor care au ajuns aici. De pe treptele acestuia vezi aproape întreg domeniul pornind cu peisajul Munților Leaota în fundal, continuând cu întreaga curte, cu manejul neacoperit și pensiunea. Nu în ultimul rând de aici se ajunge imediat la locul de joacă pentru copii care de vreun an și jumătate a devenit foarte generos. Las imaginile să vorbească de la sine ca să îți dai seama exact de loc.

Stanga sus: foisor acoperit. Pe centru: loc de joaca. Dreapta sus: manej acoperit

O altă noutate este construirea unei mici sere și al unui spațiu dedicat pentru creșterea legumelor. Mâncarea este un subiect extrem de important la Potcoava: aici mâncarea se gătește zilnic din produse proapete la toate mesele. Se servește în regim de “meniu al zilei” (toate mesele sunt bufet) tocmai din acest motiv pentru că se dorește ca totul să fie proaspăt și sănătos. Nu se folosesc produse congelate și nici cuptoare cu microunde, iar felurile de mâncare sunt variate la fiecare masă astfel încât să fie tot timpul ceva potrivit atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care mănâncă de toate. Pâinea se coace în cuptorul de lut din pensiune, iar de curând au introdus în meniu lapte proaspăt de la vacile de la noua fermă.

Sera si gradina de legume

Ideea unei ferme cu animale este în picioare de câțiva ani însă abia acum a început să prindă contur. Având în vedere că locația este dedicată în special oaspeților familii cu copii și iubitorilor de natură, în eforturile de a oferi mâncare cât mai sănătoasă, Ionuț Popescu, proprietarul de la Potcoava, a decis să adauge domeniului o mică fermă cu animale. Astfel vor putea produce ei anumite specialități locale certificate și, în plus, copiii care ajung aici vor avea ocazia să vadă animalele în mediul lor natural-aviz faptului că majoritatea copiiilor ce cresc în orașe ajung destul de puțin să vadă animalele în afara televizorului sau la zoo. Ei bine, în curând la Potcoava se va dezvolta și o fermă de animale, acestea fiind bine îngrijite și având loc suficient de păscut și de crescut. Dar despre acest lucru voi pregăti un articol dedicat în momentul în care lucrurile vor fi gata.

Și dacă tot scriam mai sus despre mâncare, ei bine, să tot fie un an și ceva de când Potcoava oferă oaspeților ei atât în cadrul meselor din pensiune, dar și pentru acasă diferite produse tradiționale realizate chiar de ei: gemuri și siropuri din fructe culese din zonă. Nu le-am gustat încă pe toate dar din cele pe care le-am încercat pot să recomand gemul de cireșe amare și pe cel de vișine.

Tot la categoria noutăți familia cailor de la Potcoava a crescut și ea în ultimii ani. Dacă anul trecut și-au găsit casă aici 3 ponei ce au învățat între timp să plimbe copiii cu trăsurica, anul 2020 a venit cu 3 cai proaspăt sosiți din Tirol: Tina, Venus și Viola vor face cunoștință cu oaspeții în cadrul lecțiilor de echitație de îndată ce trainingul lor va fi complet.

De la stanga la dreapta: Tina, Viola, Venus
Ea este Piersicuta si abia astepta intalnirea cu copiii

Ajung la Potcoava o data la câteva luni și, cum de fiecare dată observ lucruri noi sunt tare curioasă ce noutăți vor veni între timp. Însă dacă tot am fost de curând la ei, am profitat de ocazie și am făcut un scurt filmuleț alături de Ionuț în care acesta îmi arată amenajările exterioare pe care le-au făcut chiar pe perioada pandemiei.

Am surprins totul într-o filmare 360° așa că o las mai jos ca să îți faci o idee.

Pentru a vedea corect videoclipul în 360°, dacă ești pe laptop mișcă cursorul stânga-dreapta, iar dacă ești pe telefon sau tabletă mișcă telefonul sau tableta în direcția în care vrei să te uiți.


Și pentru că mereu în călătoriile mele Călin îmi este alături, pe lângă fotografiile surprinse la fața locului, de data asta a făcut și un tur virtual foto 360° pentru ca cei care nu au ajuns încă la Potcoava să se poată “plimba” virtual prin curte, dar și prin Recepție, prin camere, prin living și chiar și prin restaurant pentru ca apoi să iasă pe terasă.

Las mai jos turul virtual foto 360° cu mențiunea că în tur am inclus atât cadre de la sol cât și din aer, dar și câteva pin-uri ce au în spate fie fotografii, fie videoclipuri de la diverse evenimente pe care te las să le descoperi singur. Dă click pe pin-uri, mișcă cursorul/telefonul stânga-dreapta și descoperă întreaga locație.

Sper să îți fie util acest articol, mai ales dacă ești în căutare de locuri mai puțin știute din România în care să petreci o vacanță în tihnă, să ai parte de natură, aer curat, de activități frumoase și de mâncare proaspătă și gustoasă. Recomand cu drag să faci cunoștință cu caii de la Potcoava chiar dacă nu ai făcut niciodată echitație. Pe mine m-au învățat să fiu mai prezentă în ceea ce fac, să “trăiesc momentul” și să mă detașez de toate celelalte lucruri pe care le am în minte. De câte ori cunt acolo timpul trece mult mai greu și parcă mă bucur mai mult de el. Ceea ce îți doresc și ție!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *