Cand am auzit prima data de “Potcoava” m-am gandit ca trebuie sa fie ceva legat de cai.
Numele imi suna foarte poetic cu acel “Mountain Hideaway” din coada asa ca am intrebat mai multe despre loc. Intamplarea face sa fi avut norocul sa aud pentru prima data de “Potcoava” chiar de la omul care sta in spatele conceptului: Ionut Popescu.
Si cum sa nu fii curios cand iti povesteste chiar cel care a avut ideea de “mountain hideaway”, care a cautat timp de cateva luni locul perfect pentru a face un loc numai bun pentru iubitorii de natura si de cai in acelasi timp.
Ionut povestea cum ideea lui a pornit de la pasiunea pentru calarie si cum, la inceput, si-a dorit numai un grajd in care sa aiba cativa cai frumosi cu care sa poata face cursuri de echitatie atat pentru adulti cat si pentru copii. Cum ideea lui lua forma din ce in ce mai mult, si-a dat seama ca are nevoie si de alte servicii pentru cei care vor veni la cursuri: de cazare si servicii de masa. Asa ca s-a pus pe construit pensiunea Potcoava.
Pensiunea si-a deschis portile in decembrie 2015 si ma bucur tare mult ca am avut ocazia sa ajung aici in primele luni de la deschidere. Lucruri inca mai sunt de facut insa fix asta e frumusetea pentru ca poti observa pas cu pas ce se mai dezvolta aici.
Pentru inceput, inainte de a intra in detalii legate de cazare, mese si activitatile pe care le poti face aici, iata un videoclip realizat la Potcoava pentru a-ti face o idee despre ce gasesti aici.
Videoclipul este realizat de Calin Stan si TheDrone.ro – Filmari Aeriene pe care il felicit pentru un material atat de cuprinzator si imbietor (eu am vrut sa ma intorc la Potcoava chiar in momentul in care am terminat de vizionat videoclipul pentru prima data).
Localizare
Pensiunea Potcoava Mountain Hideaway este situata la aproximativ 120 km de Bucuresti, in judetul Dambovita, in comuna Runcu, imediat in vecinatatea satului Brebu.
Pensiunea este asezata in mijlocul naturii, pe un deal de unde poti vedea imprejurimile si poti asculta numai sunetul naturii, al pasarilor care trec in zbor, al broastelor ce salasluiesc in micul lac natural format chiar langa pensiune si al calutilor care asteapta nerabdatori sa te cunoasca.
La pensiune se ajunge foarte usor urmand drumul de la Bucuresti catre Targoviste – Fieni – Runcu – Brebu.
Este important de stiut ca singurul drum de acces la pensiune este prin satul Brebu. Spun asta din proprie experienta dar si din explicatiile lui Ionut.
Daca mergi cu Waze, in satul Runcu e posibil sa iti sugereze sa faci stanga in dreptul unei troite. Este important sa nu iei in calcul aceasta sugestie a Waze pentru ca daca faci stanga ajungi pe un drum nepavat care la un moment dat se transforma intr-o poteca. Pe acest drum se poate ajunge numai pe jos sau calare, dar in niciun caz cu masina. Astfel, drumul corect este prin satul Runcu, apoi prin satul Brebu si abia apoi stanga catre Potcoava. Se merge pe asfalt pana ca aproximativ 500m de pensiune (cei 500 m ramasi sunt formati dintr-un drum neasfaltat insa practicabil cu orice fel de masina).
Pentru o mai buna imagine de ansamblu a zonei intra aici unde gasesti o harta marcata cu traseul corect.
Serviciile de cazare si inca ceva
Odata ajuns la pensiune nu vei putea sa nu observi simplitatea si bunul gust cu care au fost realizate toate detaliile locatiei de cazare.
Pensiunea este una micuta, are numai 13 camere (camere duble, insa unele din acestea se pot transforma cu usurinta in camere triple prin adaugarea unui pat suplimentar) si nici ca ar avea nevoie de mai multe pentru a pastra promisiunea facuta catre toti cei care ii trec pragul: savurarea unor zile pline de liniste si tihna in mijlocul naturii.
Camerele sunt simple dar spatioase, dispun de balcon cu priveliste asupra intregii regiuni. Baile mi-au placut in mod deosebit pentru ca sunt generoase si au un design minimalist.
Pensiunea dispune de un restaurant la care se servesc toate cele 3 mese ale zilei (se bazeaza in principal pe “meniul zilei” insa daca tu iti doresti altceva decat iti propun ei este bine de stiut ca le poti spune acest lucru si, in masura in care au ingredientele necesare, cei de la pensiune iti vor pregati mancarea dorita) si o terasa pe care este o placere sa savurezi o cafea sau orice fel de mancare privind imprejurimile.
Pe langa restaurant, aici mai gasesti si un living foarte incapator care poate servi atat ca si zona de relaxare cat si ca si spatiu pentru citit (au o biblioteca foarte interesanta aici – cu multe carti despre cai dar si teme precum business si dezvoltare personala) sau ca spatiu pentru petreceri private sau, de ce nu, ca spatiu de joaca pentru copii (in acest sens la pensiune gasim si o zona outdoor amenajata pentru copii cu 2 leagane, 1 tobogan si o casuta ).
Afara, chiar langa cladirea pensiunii este amenajat un loc special pentru organziarea unui foc de tabara si chiar si pentru o cina la focul de tabara.
Am lasat la final una din zonele cele mai importante din punctul meu de vedere: micul SPA.
Nu ma asteptam ca aici in mijlocul naturii, intr-o pensiune micuta si simpla, sa am parte de cel mai bun jacuzzi pe care l-am incercat vreodata. Potcoava dispune de un mini centru SPA cu sauna, jacuzzi, salina si masaj. Sa mai spun ca sedintele de masaj se pot tine in salina? Nu am incercat inca, dar masajul in salina este pe lista mea la viitoarea calatorie la Potcoava 🙂
Mancare traditional romaneasca
Atentia la detalii a celor de la pensiune se vede si in meniul pe care il au. Mancarea este in general simpla, realizata dupa retete romanesti si este foarte gustoasa.
Nu stiu de ce mi-a ramas mie in minte fix supa crema de ciuperci, insa nici ciorba de perisoare nu este de neglijat, nici rata pe varza sau copanelele de pui. Toata mancarea pe care am gustat-o aici pot spune ca am savurat-o pana la ultima…lingurita/imbucatura/picatura 🙂
Sa nu uit: portiile sunt foarte mari. Nu am stiut acest lucru cand am fost aici pentru prima data si, abia ajunsa la locatie, am fost tentata de tot meniul de pranz pe care l-au propus ei. Adica de felul 1 + felul 2 + desert. Cum nu mai sunt obisnuita sa mananc nici de 3 ori pe zi si nici sa amestec 2 feluri de mancare + desert la o singura masa, am fost “infranta” de primele 2 feluri de mancare si am lasat desertul pentru mai tarziu.
Calarie
Asa cum ii spune si numele, Potcoava este locul in care poti sa calaresti. Fie sa inveti, fie sa calaresti linistit pe dealurile din jur.
Cei de la Potcoava au pus la punct cursuri de calarie atat pentru cei mici cat si pentru cei mari si te asteapta cu personal calificat si rabdator care sa fie alaturi de tine in orice moment.
Pentru mine, prima lectie de calarie a avut loc aici. S-a intamplat la inceput de aprilie si tare mi-a fost draga. Nu am reusit atunci decat sa ma plimb (tematoare) prin manej si sa inteleg cat de cat cum se calareste. Pana la finalul lectiei m-am relaxat cat de cat, insa, ca orice activitate pe care o faci prima oara si nu stapanesti inca prea bine lucrurile, aceasta prima experienta mi-a dat ceva batai de cap.
Urmatoarele lectii de calarie au avut loc in luna iunie cand am revenit la pensiune alaturi de un grup de bloggeri de travel in infotripul “Romania Autentica: calarie si relaxare la Potcoava“. De data asta am iesit din manej si ne-am plimbat pe dealurile din jur. Bineinteles, am fost cu totii insotiti de cate cineva din partea pensiunii.
A doua experienta cu calutii a fost una foarte frumoasa si mi-am propus sa revin la Potcoava sa fac un curs complet (de incepatori). L-am intrebat chiar si pe Ionut ce as putea invata daca vin sa stau o saptamana si sa fac calarie. Mi-a spus ca as putea invata sa ies singura cu calul la plimbare (adica fara un insotitor care sa controleze calul). Acum mai trebuie sa stabilesc doar perioada cand merg la cursul de calarie 🙂
Pentru mine, Potcoava este intr-adevar locul ideal pentru a invata sa calaresc. Mi-au placut oamenii, rabdarea lor, explicatiile date cu calm si..repetat atunci cand a fost nevoie. Si mi-au placut si calutii. Sunt toti din rasa Haflinger, sunt blonzi si foarte blanzi.
In plus, toti calutii acestia au fost special antrenati pentru scoala de calarie. Antrenamentul lor a avut loc in Spania de catre un talentat “magician de cai”, Miron Bococi. Dar despre Miron si ale lui talente legate de cai voi povesti in articolul urmator cand vorbesc despre “Haidook Summer Fest”, festivalul realizat la Runcu ce a gazduit un frumos spectacol de dresaj de cai in aer liber.
Pana data viitoare iti las doar o imagine pentru a-ti face o idee ce inseamna dresajul de cai. In mod normal, un cal nu m-ar fi lasat sa stau asa pe el. Dar, la indemnul lui Miron, calul pe nume Bruce m-a lasat sa ma asez si sa il mangai cat am dorit eu.
Acest articol a fost scris in infoturul “RomaniaAutentica: calarie si relaxare la Potcoava” organizat de Turism Market si Potcoava, in parteneriat cu Romanian Art & Craft .