Au mai ramas numai cateva zile pana la Craciun si, daca tot suntem in perioada asta frumoasa din an, hai sa iti povestesc despre un vis al meu de cativa ani, vis care anul acesta s-a implinit 🙂
Copilaria mi-a fost presarata cu luni de decembrie pline de zapada si de bucurii – doar sunt nascuta in decembrie -, colinde, cozonac cald facut de bunica, oameni de zapada pe care ii construiam in fiecare zi, derdelusuri pe care ma dadeam din zori si pana-n seara.
Eram obisnuita sa ma bucur de perioada asta cat de mult puteam. Iubeam luminitele cu care impodobeam casa si cu care era impodobit orasul si imi inflorea pe fata un zambet strengar cand gaseam tot felul de dulciuri si jucarii prin cizme (aduse de Mos Nicolae).
Timpul a trecut insa bucuria Sarbatorilor de iarna a crescut si ea de la an la an. Iar acum, in ultimii ani, am inceput sa imi amintesc si mai mult de Sarbatorile din copilarie mergand la Targurile de Craciun.
De vreo 2-3 ani mi-am spus “Ce frumos ar fi sa fac la un moment dat un tur al Pietelor de Craciun!” Si cum sunt genul de persoana care atunci cand isi pune ceva in minte, face, am inceput sa imi indeplinesc si visul acesta.
Daca anul trecut am reusit sa fac un “Tur al Pietelor de Craciun ale Romaniei”(am spus povestea aici), iata ca anul acesta planul meu a fost sa fac un “Tur al Pietelor de Craciun ale Europei”. Aventura am numit-o “#WinterExplorer” si a cuprins vizite la Pietele de Craciun din Viena, Budapesta, Szeged, Sibiu, Brasov si, bineinteles, Bucuresti.
#WinterExplorer a durat 11 zile, a fost facut cu masina, iar traseul complet a fost: Bucuresti – Szeged – Viena – Budapesta – Sibiu- Brasov -Bucuresti. Cu opriri de 2-3 nopti in fiecare din locatii.
Ca mi-a placut este evident. Ca as mai face sau nu turul acesta….ramane sa descoperi pana la finalul acestui articol 🙂
Care Piata de Craciun mi-a placut cel mai mult? N-as putea alege una singura! Dar hai sa iti spun ce mi-a placut la fiecare din Pietele de Craciun descoperite in aceste orase.
Astazi povestesc despre cele din Szeged (Ungaria), iar in articolele urmatoare din seria “#WinterExplorer” despre cele din Budapesta, Viena si Sibiu.
Pietele de Craciun din Szeged
La Szeged am ajuns neasteptat de repede. Am facut numai 7-8 ore din Bucuresti pana acolo datorita distantei suficient de lungi de autostrada (pentru ca s-a deschis de cateva luni si autostrada de langa Sibiu iar de aici pana la granita am mers 80% din drum numai pe autostrada). Am plecat pregatiti pentru un drum de o zi; de asta am si luat cazare in Szeged, gandindu-ne la acest oras ca la o destinatie de “tranzit” si neluand in calcul faptul ca am putea gasi vreo Piata de Craciun aici.
Am ajuns in Szeget pe la ora pranzului asa ca am avut o dupa amiaza intreaga pentru a descoperi orasul si atmosfera de Craciun de aici. Cazare am avut la Novotel Szeged, hotel aflat chiar in centrul orasului. Si cum de fiecare daca cand vrem sa exploram un oras, luam cazare in centru ca sa putem merge cat mai mult pe jos, se pare ca si de data asta a fost alegerea cea mai potrivita. Privelistea de la Novotel de la etajul 8 a fost uimitoare si in momentul sosirii noastre, si seara, dar mai ales la rasaritul soarelui. Vedeam de aici raul Tisza, Biserica Votiva si o buna parte din centrul orasului.
Fiind total nepregatiti pentru vizita Pietelor de Craciun din Szeged am cerut o harta la hotel si am intrebat unde este Piata de Craciun, daca exista. Ni s-a explicat ca exista mai multe Piete de Craciun, in Szechenyi Square, Dugonics Square si in Dom Square, in fata Bisericii Votive.
Toate erau apropiate asa ca le-am luat la rand. Prima oprire a fost in Szechenyi Square, una din cele mai mari piete publice din Ungaria, avand mai mult de 50 000 metri patrati. Aici am gasit o mica Piata de Craciun (desi ni se spusese ca este “cea principala”) cu tot felul de jucarii, cateva produse locale, mancare (aici am observat nenumaratele feluri de placinte si branzeturi) si loc de joaca pentru copii. Nu ni s-a parut ceva special neaparat asa ca am mers mai departe pe strada principala (pietonala) catre Dugonics Square.
Pe drum nu am putut sa nu observam numeroasele statui si micile piatete amenajate special pentru Craciun. Pe strada pietonala Karasz (sper ca am retinut bine numele), cam pe la jumatatea ei, era amenajata o mica zona cu un brad foarte frumos impodobit si o mica scena pe care se cantau colinde. Gasim aici si o cauta cu tot felul de bunatati si vin fiert (atunci nu stiam, insa seara aveam sa venim aici sa mancam si sa savuram putin din atmosfera).
In Dugonics Square gasim o alta Piata de Craciun insa aceasta este axata mai mult pe cateva casute cu mancare si mai mult pe zona iluminata special. Dupa apusul soarelui aici am putut admira un frumos ren luminat.
Ajungem intr-un final si in Dom Square, in fata Bisericii Votive si, pentru ca aceasta a fost Piata de Craciun care ne-a placut cel mai mult din Szeget, am zabovit mai mult.
In primul rand nu are cum sa nu te uimeasca frumusetea Bisericii cu cele doua turnuri impunatoare.
Cand am ajuns in Dom Square am venit cumva din lateralul acestei biserici si nu i-am vazut turnurile decat cand am ajuns langa ea. Se spune ca piata aceasta este una din “minunile arhitecturale” ale Szeged-ului si ca a fost construita in 1930. Aici are loc inca din 1931 un festival in aer liber pe timpul verii. Biserica Votiva a fost construita intre anii 1913 si 1930 dupa planurile lui Erno Foerk pe baza juramantului dat de supravietuitorii “Marii Inundatii” care a avut loc aici.
Aici in Dom Square am simtit cu adevarat atmosfera festiva de Craciun.
Piata era amenajata extraordinar de frumos, cu casute de lemn cu acoperis rosu care formau un fel de cerc neregulat, cu un castel (cort) mare in mijloc (loc de joaca pentru copii) si cu un labirint din fan asezat chiar langa cort. Casutele de lemn vindeau de toate, de la produse locale (jucarii, produse din ceramica sau lemn, podoabe de Craciun) pana la tot felul de podoabe pentru brad/casa, spatii de joaca pentru copii in care acestia se plimbau inclusiv pe magarusi, mancaruri locale si o multime de tipuri de vin fiert, punch si ceai cald. Am fost surprinsa sa vad aici ca cei care vindeau vin fiert aveau nenumarate tipuri de vinuri atat pentru fiert cat si pentru a le consuma ca atare, ca la un wine bar. Chiar daca de ceva timp suntem pasionati de vinuri si dorim sa cunoastem vinurile locale acolo unde calatorim, de data asta frigul si-a spus cuvantul, ne-a facut sa intram mai bine in atmosfera Pietei de Craciun si am ales sa savuram un vin fiert. Care a venit la fix si si-a indeplinit rolul de a ne incalzi 🙂
Si pentru ca frigul este foarte pronuntat in Szeged, organizatorii Pietei de Craciun de aici s-au gandit la toate: printre casutele de lemn, din loc in loc, gasim niste butoaie negre care la un moment dat au fost aprinse si au inceput sa fumege. Aveau rolul de a mai incalzi putin atmosfera. Asta ca sa nu zic ca au dat extraordinar de bine in fotografii!
Chiar la intrarea in Biserica Votiva si in fata castelului – cort (loc de joaca) am gasit o coronita de Craciun imensa. Partea interesanta era ca avea o lumanare foarte mare care era aprinsa si intregea cumva atmosfera. Bineinteles, acesta era locul “de poza” pentru toti vizitatorii din Dom Square.
Langa coronita era si intrarea spre turnurile Bisericii Votive asa ca am zis ca nu e timp de pierdut (se apropia blue hour) si sa intram. Avem noroc, este ora 4 si biserica mai este deschisa inca o ora. Achitam taxa de intrare (600HUF/persoana; adica in jur de 2 euro) si urcam. Sunt 175 de trepte numerotate (trepte normale, suficient de spatioase cat sa urce/coboare mai multe persoane) pana aproape de varf. Apoi dam peste niste scari inguste si rotunde unde nu ti-ai fi dorit sa te intalnesti cu nimeni pe drum pentru ca nu prea puteau trece 2 persoane una pe langa alta. Urcam intr-un suflet pana sus – ne intalnim aproape de capat doar cu 1 copil si trecem usor. Privelistea de aici de sus merita tot efortul si aerul rece inghitit pana aici!
De aici de sus casutele de lemn par de jucarie. Butoaiele fumega chiar acum, dupa apusul soarelui iar copiii care se joaca in labirint chiar par a fi liliputani. Si mai e ceva: aici sus e liniste si putem admira apusul soarelui si intregul oras. Simtim cumva ca unul din motivele importante ale acestei excursii va fi privelistea de ansamblu a locatiilor pe care le vedem (si am avut dreptate, insa atunci nu stiam asta!)
Coboram din turn si cautam sa gasim cel mai imbietor loc sa mancam si sa mai bem un vin fiert pentru a ne incalzi. Ne inghetasera mainile pe aparatele foto in turn iar manusile parca abia se mai miscau si ele. Ne oprim apoi in drum spre hotel pe strada pietonala intr-o piateta (nu i-am retinut numele), cea pe care o retinusem pentru bradul frumos impodiobit si pentru colindele care se auzeau aproape in surdina. Mancam un fel de mancare de cartofi cu jambon extraordinar de buna dar careia nu i-am aflat numele. Vinul fiert ne incalzeste si el si ne da putere sa ajungem la hotel. bineinteles, din Piata nu puteam pleca fara “delicatesa” ungureasca, kurtoskalac-ul 🙂
Mai multe fotografii cu atmosfera Pietelor de Craciun din Szeged gasesti pe site-ul lui Calin Stan 🙂