#WinterExplorer: Pietele de Craciun ale Budapestei sau “Christmas food markets”

Dupa Szeged si Viena, turul Pietelor de Craciun #WinterExplorer a continuat la Budapesta.

La Budapesta am mai fost in urma cu cativa ani (am scris despre asta aici si am facut si un video pe care il gasesti aici) si stiam cam la ce sa ma astept. Sau, cel putin asa credeam eu pentru ca Budapesta s-a dovedit a fi foarte diferita in acest an!

Chiar daca era inceput de decembrie, zapada a lipsit cu desavarsire si aici. Frigul insa a fost prezent si mi-a intrat bine in oase. Din punctul asta de vedere, Budapesta a fost precum imi aminteam 🙂

Am ales sa luam cazare tot in centrul orasului pentru a fi aproape de Pietele de Craciun si pentru a putea merge cat mai mult pe jos. Am ales hotelul Ibis Centrum si, chiar daca aici n-am mai fost cazati la un etaj superior de la care sa avem o priveliste asupra orasului, hotelul s-a dovedit a fi foarte calduros, cu o cafea excelenta si asezat numai bine in mijlocul orasului. Curios, parcarea a fost mai scumpa decat la Viena (20 euro/zi fata de 13,50 euro/zi in Viena).

Am petrecut in Budapesta 2 zile si, ca de obicei, am notat la fata locului cateva lucruri intr-un carnetel pentru a-mi amintit tot felul de detalii cand ajung acasa. Asa ca articolul de astazi se bazeaza pe notitele facute live la fata locului.

Prima zi de vizita in Budapesta a fost dedicata exclusiv Pietelor de Craciun. Stiam ca sunt 2  Piete principale, cea din Piata Vorosmarty si cea din fata Bazilicai Sf. Stefan.

Drumul de la hotel ne-a dus drept pe Vaci Utca, cunoscuta strada dedicata shoppingului, pana la piata de Craciun din Piata Vorosmarty. Este bine de stiut ca aceasta “Vaci Utca” este impartita in 2 parti. Cea mai apropiata de Piata Vorosmary mi s-a parut mult mai aglomerata, cu mai multe magazine decat imi aminteam, o multime de reclame si oferte de tot felul si plina cu oameni aflati in cautare de cadouri. Sa se fi gandit ei oare cu totii atat de devreme la ziua de Craciun? Cealalta jumatate a strazii Vaci Utca insa, la polul opus fata de Piata Vorosmary era mult mai linistita, cam cum imi aminteam eu ca era Budapesta acum 4 ani. Si aici erau magazine si o multime de restaurante dar parca oamenii erau mai linistiti, cautau ce aveau nevoie in tihna si parca vedeai si restaurantele mai bine. M-a distrat unul din restaurante care isi astepta clientii intr-un mod neobisnuit de frumos: la intrarea in magazin amenajase un spatiu pe care pusese cateva feluri de mancare gatite. Era mancare reala care iti facea pofta numai cand o vedeai. Asa mai zis si eu “reclama” in fata unui restaurant!

Dar sa revin la Pietele de Craciun. Prima care ne-a iesit in cale a fost cea din Piata Vorosmarty unde zona era mult mai animata ca acum 4 ani. In centrul acestei Piete era amenajata o zona de food iar in jurul ei erau asezate mese si scaune. Toata zona aceasta era cumva urcata putin mai sus fata de nivelul pietei(aveai 3-4 trepte de urcat ca sa ajungi la ea), iar in jurul ei erau amenajate celelalte casute de lemn cu tot felul de podoabe, cadouri, dulciuri si alte lucruri atragatoare ale Pietei de Craciun.

dscf8633

M-am bucurat sa vad ca unele standuri cu produse traditionale unguresti erau la fel cum le stiam si am gasit totodata si o multime de noutati. In plus, intr-un colt al Pietei era amenajata o mica scena unde se canta live. Partea frumoasa era ca se canta live de catre oricine isi dorea. Atmosfera chiar era de sarbatoare si arata bucuria oamenilor veniti aici sa sarbatoreasca o zi obisnuita de iarna.

Dupa o prima tura prin aceasta Piata de Craciun am mers si catre cea de-a doua pe care o cunosteam, cea din fata Bazilicai Sf. Stefan. Frigul intra din ce in ce mai mult in oase si am zis ca abia astept sa ajung la urmatoarea Piata de Craciun si sa bem un vin fiert.

Am luat-o pe drumul cunoscut si am ajuns in 10 minute. A fost un drum putin ocolit(aveam sa imi dau seama apoi)  insa o data ajunsi aici am descoperit ca Piata aceasta de Craciun era si mai frumoasa!

2016_1208_18564700-01

2016_1208_18574000-02

2016_1208_19291700-01

Pastrasera patinoarul in mijlocul piatetei, pusesera un brad decorat cu luminite rosii in mijloc, iar deasupra bradului era montata o plasa de lumini albe care acoperea tot centrul Pietei. Casutele aranjate in forma dreptunghiulara in fata Bazilicai Sf Stefan aveau un farmec aparte. In plus, o data ce am ajuns aici am descoperit ca la fiecare 15 minute aveau loc niste proiectii de cate 3-4 minute pe fatada bisericii. Ce a fost si mai interesant a fost faptul ca proiectiile erau diferite(daca am numarat eu bine erau 4 tipuri de proiectii, cate 1 la fiecare 15 minute), iar cand rulau acestea, luminile de deasupra bradului de Craciun se opreau pentru a permite publicului sa vizioneze proiectiile.

2016_1208_18543600-01

dscf8661

Am stat cateva ore bune in aceasta Piata de Craciun si m-a uimit modul in care, la fiecare 15 minute, o data cu inceperea proiectiilor, vizitatorii din Piata se opreau din ce faceau si stateau pe loc cateva minute pentru a privi proiectiile si a asculta fundalul muzical cu care erau insotite acestea. Fiecare proiectie reprezenta o poveste asa ca si adult sa fii ca tot erai atras de frumusetea ei!

Si daca tot am admirat Basilica Sf Stefan pe afara,  am vazut ca se poate vizita atat in interior cat si ca se poate urca si deasupra acesteia, in zona din mijloc, in dom. Asa ca am asteptat sa se innopteze si am urcat si noi aici (intrarea a fost 500 HUF/persoana, adica nici 2 euro). Cele 364 de trepte urcate au meritat efortul pentru ca de aici de sus ai o panorama de 360 grade asupra intregii Budapeste. Sa mai spun ca Piata de Craciun se vedea extraordinar de frumos de aici de sus? In plus, de aici de sus se vedea si Parlamentul si Biserica Matthias care erau luminate noaptea.

dscf9068

2016_1209_18105000-02

dscf9106

Coboram din domul bisericii cautam sa mancam ceva si sa ne si incalzim putin.

Ei bine, daca tot am ajuns la subiectul asta, trebuie sa iti spun ca Pietele de Craciun ale Budapestei pot fi usor confundate cu “The best food markets” sau “Christmas Food Markets”. Daca acum 4 ani cand am facut prima vizita la Piata de Craciun din Budapesta zona cu mancare era amanajata in special in Piata din fata Bisericii Sf. Stefan, ei bine, acum, ambele Piete de Craciun despre care ti-am povestit aveau zona de mancare bine delimitata si exrem de imbietoare. Ti se facea foame instant numai vazand si simtind aromele din jur! Daca ar fi sa ma gandesc care ar i primul motiv pentur care m-as intoarce la Pietele de Craciun din Budapesta as spune cu mana pe inima “pentru street food”!

dscf8644

Am gasit aici peste tot o multime de bunatati si din pacate n-am putut incerca decat cateva in cele 2 zile petrecute aici. De la o ciorba gulas servita in paine (aici trebuie sa recunosc ca ungurii s-au “inspirat” de la noi din Romania pentru acest mod de servire pentru ca noi avem de ani multi traditionala “ciorba de fasole servita in paine”), nenumarate feluri de carnati, potatobread (a fost geniala!), sarmale servite cu cate un carnat langa (portia includea mai exact 1 sarma imensa si 1 carnat de aceeasi dimensiune), picior de rata pe varza rosie gatita cu miere(delicioasa si ea) si cartofi copti, peste tinut la afumatoare, castane coapte, kurtoskalac cu arome diferite, vin fiert – alb si rosu, punch simplu sau cu arome, o bautura a carei nume ne-a distrat: “krampampuli”, ceai, palinca si multe altele. Aromele care se amesteca in aer iti fac pofta chiar si atunci cand nu iti este foame!

Sarmale unguresti servite cu carnati
Sarmale unguresti servite cu carnati
dscf8709
Rata pe varza rosie gatita cu miere (in centru)
dscf8720
Somon pus la afumat
dscf8653
Kurtoskalac-ul nu mai are nevoie de nicio prezentare!
dscf9126
Potatobread

dscf8977

dscf8960

Pe langa toate aceste bunatati care alcatuiau un street food exceptional, in Piata de Craciun se gaseau si tot felul de casute cu produse traditionale unguresti. Nu lipsea traditionala paprika si nici produsele din carne (salam, carnati si alte specialitati locale).

Bradut impodobit cu...3 feluri de paprika
Bradut impodobit cu…3 feluri de paprika
Produse traditionale unguresti
Produse traditionale unguresti

La capitolul bauturi calde se diferentia localul numit “Divino” care avea mai multe casute la care vindea vin fiert sau punch cu diverse arome si care avea si un winebar deschis unde puteau savura un vin autentic unguresc. Fiind pasionati de vin, trebuia sa le incercam si pe astea, nu?

2016_1209_18461000-01

Si daca tot am stat 2 zile in Budapesta, am zis ca pe langa Pietele de Craciun sa descoperim cate putin din acest frumos oras. N-am fi avut timp sa vizitam prea multe obiective turistice in interior, insa am avut timp pentru un tur pietonal prin tot centrul orasului, apoi ne-am intors din nou la Pietele de Craciun.

Hotelul nostru se afla foarte aproape de baile Gellert, chiar de partea cealalta a podului care duce la Gellert asa ca cea de-a doua zi a vizitei noastre a inceput chiar de aici.

Am admirat Dunarea de ambele parti ale orasului, am trecut chiar pe langa baile Gellert cu gandul putin blocat pe ele si pe ideea ca ar fi fost bine sa mai avem o zi ca sa o petrecem excusiv aici, am urcat sus la Palatul Regal si am admirat Budapesta vazuta de sus (de aici de sus am observat ca oricat de agitat era orasul, aici era mereu liniste), am fost la Bastionul Pescarilor si la Biserica Matthias, am vazut funicularul construit in 1986 care este functional si astazi (dar la care era o coada imensa si am renuntat la a mai merge cu el), ne-am plimbat pe Podul cu Lanturi (sau cu lei) si am vazut si Parlamentul mai de aproape, apoi am ratacit in continuare pe stradute in cautarea unor noi Piete de Craciun. Si, pe langa cele 2 Piete “oficiale” despre care am povestit mai sus, am mai gasit inca 2, aflate chiar intre acestea! Una era de-a lungul parcului Erzsebet iar cea de-a doua pe strada Deak Ferenc – aceasta din urma era numita “Fashion Christmas Market” insa cred ca moda tine de mancare in Budapesta pentru ca cel putin jumatate din casute serveau mancare….tare imbietoare 🙂

2016_1209_12270000-01

dscf8767
Podul cu Lanturi = Podul cu Lei
dscf8814
Podul cu Lanturi
dscf8823
Funicularul construit in 1986
dscf8885
Bastionul Pescarilor
dscf8894
Biserica Matthias
dscf8904
Podul cu Lanturi

dscf8992 dscf8997

Concluzia mea dupa vizitarea Budapestei in perioada Pietelor de Craciun este ca as merge aici in fiecare an. Si, daca ar fi sa fac o recomandare o fac in special pentru atmosfera de sarbatoare si pentru street food. Sa ne vedem cu bine si in 2017, Budapesta!

Daca fotografiile de mai sus nu ti-au facut chef de duca suficient, stai sa le vezi pe cele ale lui Calin Stan in care surprinde excelent atmosfera Budapestei la Pietele de Craciun!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *