Ma pregatesc de vacanta. Imi fac lista cu ce iau la mine, cu ce am de cumparat, ce acte am nevoie si de cati bani de buzunar am nevoie.
Pregatirea vacantei este o cheltuiala in sine.
De cand te hotarasti sa pleci undeva trebuie sa te gandesti la cheltuieli. Pe langa cheltuielile cu drumul pana la destinatie si cazarea ai nevoie de diverse lucruri:
- crema de plaja, prosop de plaja si costum de baie- daca mergi la mare
- o noua pereche de incaltari pentru catarat- daca mergi sa te urci pe munte
- un nou obiectiv pentru imagini panoramice- daca esti pasionat de fotografie si mergi in vacanta special pentru a face fotografii.
Exemplele pot continua, iar cheltuielile cresc.
De multe ori renunt sa plec de mai multe ori in vacanta intr-un an tocmai datorita cheltuielilor ce par a se diversifica din ce in ce mai mult de fiecare data.
STOP. Daca ma gandesc ca este destul de costisitor sa plec undeva in vacanta nu ajung nicaieri. Asa ca am preferat sa caut solutii de fiecare data 🙂
Mie imi place foarte mult sa calatoresc. De aceea, caut mereu noi modalitati de a cheltui mai putin, de a economisi mai mult si de a obtine cat de mult pot dintr-o vacanta.
Prima mea iesire din tara (2003) a fost intr-un circuit organizat cu destinatia Paris. Asta se intampla acum 10 ani de zile. Nu stiam mare lucru despre calatoriile in afara tarii, nu stiam cum sa estimez de ce anume voi avea nevoie la destinatie si mai ales de cati bani de buzunar trebuie sa am la mine!
Stiam ca in circuitul in care voi merge nu am decat micul dejun inclus (deci trebuia sa imi asigur bani pentru mancare) si stiam ca voi vizita foarte multe obiective turistice – imi doream sa vizitez cat mai mult (biletele de intrare la respectivele obiective turistice nu erau incluse in ceea ce platisem in avans, deci trebuia sa iau in calcul si aceste bilete).
Avand in vedere ca era vorba de Paris, aveam impresia ca totul este foarte scump…
Am avut 275 euro bani de buzunar. Si m-am intors inapoi cu 90 euro, in conditiile in care am vizitat tot ce se putea vizita in cele cateva zile in care am stat in Paris!
Iar cu cei 90 euro, schimbati apoi in lei, am avut si o mica escapada la noi la mare in acea vara!
Am fost putin ingrijorata din cauza banilor (a lipsei lor) la inceputul vacantei mele, dar grija a trecut repede pentru ca gasisem solutii 🙂
Partea cu mancarea am rezolvat-o destul de simplu. La Paris, supermarketurile erau accesibile, asa ca mancarea nu a fost o problema.
Cum ramane cu vizitele? Aici am gasit solutia ideala! Inca dinainte de a pleca in vacanta!
Auzisem despre cardul de oras, Paris Visite. Cautasem mai multe informatii si aflasem ca in acel card am incluse 80 de muzee, inclusiv Palatul Versailles + transportul in comun in Paris. Stiam zonele in care urma sa merg in Paris si am descoperit ca majoritatea obiectivelor turistice pe care urma sa le vizitez erau incluse in acel card.
Despre cardul de vizitare a Parisului am mai scris, insa am scris despre cardul valabil astazi care include mult mai multe lucruri decat acum 10 ani!
Ei bine, odata ajunsa in Paris (acum 10 ani de zile) mi-am cumparat cardul si cu acesta pe langa faptul ca am avut intrare gratuita la Catedrala Norte Dame, la Domul Invalizilor, la Muzeul Brancusi, la Centre Pompidou si multe alte muzee, am avut si acces rapid la Luvru de exemplu.
In ziua in care am ajuns eu la Luvru se intampla sa fie prima duminica din luna august, iar acest muzeu oferea intrare gratuita tuturor vizitatorilor in prima duminica din fiecare luna. Evident ca la fiecare intrare in muzeu erau cozi interminabile! Pentru mine nu a fost o problema insa, am intrat prima! Avand cardul de oras am avut acces rapid, inaintea tuturor care stateau la coada de ceva timp!
Cardul de oras a costat 35 euro si a fost valabil 3 zile . Eu zic ca a meritat! Daca nu as fi avut acest card, numai intrarea la Palatul Versailles era 25 euro.
Bineinteles, nu toate obiectivele turistice au fost incluse in card, insa majoritatea au fost.
Ce am vizitat fara card, cu plata suplimentara? Am urcat in Turnul Eiffel (a costat undeva in jur de 10-12 euro, nu imi amintesc exact) si am ales o plimbare pe Sena in amurg (si aici a fost in jur de 10-15 euro). Nu stiu ce preturi mai sunt valabile astazi la aceste obiective.
Asa am descoperit eu cardurile de oras. De atunci, de cate ori vizitez un oras mare, cumpar cardul de oras.
Ce mi se pare foarte util la aceste carduri este faptul ca include transportul in orasul respectiv (sau si in zonele din apropierea oraselor, in functie de fiecare card in parte). Daca nu ai masina, este foarte util sa ai aceasta facilitate pentru ca transportul poate fi destul de scump!
Sa-ti dau un exemplu de cost de transport.
La sfarsitul anului trecut am fost in Valencia. Cum m-am dat jos din avion, am cumparat cardul de oras de la punctul de informare turistica aflat aici. Am avut inclus transportul cu metroul chiar din acel moment, din aeroport si am ajuns foarte rapid la hotel. La intoarcere insa, imi expirase cardul si nu a mai avut rost sa imi cumpar inca unul nou valabil o zi (nu mai aveam timp sa vizitez nimic in acea zi, zborul de intors fiind de dimineata; cardul de o zi era 15 euro) asa ca a trebuit sa imi iau cartela de metrou. M-a costat 6 euro cartela de 2 calatorii….si am folosit doar o calatorie 🙂
Cardul de oras te scuteste de multe cheltuieli in vacanta asa ca eu il prefer oriunde ma duc. A devenit o obisnuita la mine: de cate ori am in plan sa vizitez un oras, caut informatii despre cardul de oras!
Tu ai folosit un astfel de card? Sunt curioasa ce serviciu ti s-a parut cel mai util la card? Intrarile la obiectivele turistice, transportul in acel oras, reducerile pe care le-ai avut la diverse magazine sau restaurante?
Eu am folosit in Viena un astfel de card si inca nu imi dau seama daca a fost avantajos sau nu. Asta pentru ca, desi am avut transportul asigurat timp de 3 zile (ca si al tau de la Paris) la mai toate obiectivele importante nu mai acordau reduceri cu VienaCard. Poate am prins eu o perioada care nu trebuia, ori am vizitat chiar obiectivele neincluse la reduceri (desi am vizitat destul de multe in 6 zile).
Cert e ca a doua oara cand merg undeva si ma gandesc sa imi cumpar un astfel de card socotesc la centime.
Narcis
Narcis, cardurile sunt avantajoase daca stii ce includ inainte si stii ca vei vizita locatiile incluse pe acel card.
Nu toate obiectivele turistice sunt incluse intr-un card. De exemplu, la Paris, ce spuneam mai sus de intrarea la Turnul Eiffel si de plimbarea pe Sena. Acestea nu erau incluse in cardul meu de vizita, ins adin obiectivele importante acetea 2 au fost singurele care nu erau incluse.
Un alt exemplu ar fi in Valencia: cel mai important obiectiv turistic de aici, City of arts & sciences avea numai o reducere la intrare daca aveai cardul de oras(nu era inclus in acel card). Dar am stiu acest lucru de la inceput si l-am calculat 🙂
Data viitoare studiaza un pic inainte ce vrei sa vizitezi si ce include cardul de la destinatie. Vezi daca renteaza!