Am auzit de numeroase cazuri de bagaje pierdute in aeroport, iar de fiecare data problema parea sa fie aceeasi: bagajele au fost amestecate cu cele ale altui zbor.
Problema nu ar fi ca s-a pierdut bagajul ci ca il recuperezi foarte greu. Uneori, niciodata.
Tie ti s-a intamplat?
Pana anul acesta nu am avut parte de astfel de experiente desi am multi prieteni care au patit-o. Iar in majoritatea cazurilor stiu ca au recuperat bagajul dupa cateva saptamani.
Anul acesta insa am simtit si eu cum este sa ramai fara bagaj in vacanta. In luna arilie, cand am mers in vacanta, am pierdut bagajul de cala in aeroport in Antalya. Ce a fost si mai rau: era la dus! In momentele acelea imi doream sa se fi intamplat asta macar la intors, ca asa la dus e aiurea rau. Ma gandeam ca ma asteapta o saptamana “de cosmar” pentru ca nu aveam bagajul! Ma gandeam ca imi voi pierde cel putin 1-2 zile de vacanta in cautare de haine. Iar ideea de a-mi cumpara haine doar pentru ca am ramas fara ale mele nu ma atragea. Cand imi cumpar haine o fac pentru ca imi plac acele haine. N-am fost niciodata fortata de imprejurari sa merg la shopping 🙂
In prima zi de vacanta, spre seara, am aflat ca mi-au gasit bagajul si se afla in Kemer (eu aflandu-ma in Alanya). Una din persoanele care au calatorit in acelasi avion cu mine s-a grabit si a “confundat” bagajul. Ce-i drept, in timpul cat am asteptat in aeroport la banda cu bagaje, ramasese un singur bagaj…m-am gandit atunci ca poate cineva a confundat, dar avand in vedere ca bagajul ramas pe banda nu semana deloc cu al meu, am zis ca ideea mea nu este corecta (bagajul ramas era mult mai mare si mult mai greu decat al meu, era maron inchis- al meu era negru; singurul element comun: era imbracat in folie de plastic).
A doua ziua in jurul pranzului am primit mult asteptatul bagaj la hotel si abia din acel moment mi-am putut incepe vacanta.
Pierderea bagajului pare a nu fi un lucru prea grav. Pana la urma gasim o solutie sa ne descurcam chiar daca am pierdut un lucru sau altul. In momentul in care se intampla, insa, nu te poti simti altfel decat dezamagit.
Iata cum iti poti lua “masuri de siguranta” ca sa nu ti se piarda bagajul”:
- alege un geamantan diferit de cel pe care il are toata lumea: colorat, poate cu un anumit model
- pune-ti un name tag pe el, langa maner; ar fi bine ca aici sa mentionezi numele, numarul de telefon si adresa postala
- ambaleaza-l in folie de plastic la aeroport, insa ai grija ca name tag-ul sa ramana la vedere
- nu pleca la drum cu un bagaj extrem de greu; pe langa faptul ca va trebui sa platesti suplimentar pentru bagaj voluminos, bagajul tau va putea avea de suferit (poate fi rupt la manevrare) sau va fi foarte tentant pentru eventualii hoti (stii ca se mai intampla si astazi din pacate sa te trezesti cu lucruri lipsa din bagaj)
Aceste lucruri nu iti garanteaza faptul ca bagajul tau nu va fi pierdut, insa reduc foarte mult aceasta probabilitate.
Exista si cazuri in care bagajele se amesteca cu unele de pe alt zbor si din pacate in acest caz nu prea ai ce face (in special cand schimbi avionul ca sa iti continui calatoria). Insa, daca ai grija sa-ti personalizezi bagajul (culoare, model, name tag), ai mari sanse ca bagajul tau sa fie in siguranta!
In cazul pe care ti l-am povestit mai sus cu pierderea bagajului meu din aceasta primavara: name tag-ul meu s-a desprins de pe manerul bagajului iar al doilea (aveam 2, unul de back up 🙂 ) nu era la fel de vizibil.
Faptul ca am simtit-o pe pielea mea a fost o lectie pentru mine. In urmatoarea calatorie pe care am facut-o, in luna iunie (tot in Antalya, dar intr-o calatorie “de studiu” in care am vazut toata zona) mi-am luat toate masurile pentru ca bagajul meu sa fie in siguranta si totul a fost in regula. Ca sa fiu sigura ca nu isi mai confunda nimeni bagajul cu al meu, pe langa name tag (bine prins de maner) si impachetarea in folia de plastic, am pus mai multe carti de vizita chiar in folia de plastic. A iesit un geamantan foarte colorat si unic 🙂
Daca pictezi pe bagaj o cheie sol nu mai fuge de tine.:)