Traditii romanesti, sasesti si unguresti in Transilvania. Tur culinar si experential – Septembrie 2016

A trecut ceva timp de la ultima tabara tematica pe care am organizat-o.

Prea mult timp, daca ar fi sa iau in considerare mesajele primite de la o parte din cititorii acestui blog. Asa ca este momentul sa reiau seria taberelor tematice si sa iti fac o noua invitatie!

Stii doar ca sunt calatoare si ca bat tara in lung si-n lat, nu? Ei bine, am pus la cale un program numai bun pentru cei care iubesc mancarurile gustoase si totodata vor sa incerce diverse activitati in vacanta.

In cautarile mele prin tara am descoperit caile mai putin batatorite ale Romaniei, locuri in care simti ca te intorci cu 100 de ani in urma, locuri in care simti tihna si linistea din jur, locuri care te fac sa crezi ca timpul a stat pe loc si ca “ai timp”, nu trebuie sa te grabesti cu nimic (lucru foarte rar in ziua de astazi cand totul in jurul nostru pare a fi in contra – timp).

Am cautat esentialul din fiecare loc pe care l-am vizitat si experienta autentica pe care o poti avea la fata locului si le-am gasit pe toate si un pic mai mult. Plecand de la aceste lucruri am creionat urmatoarea tabara tematica pe care o dedic tuturor iubitorilor de natura si celor care vor sa cunoasca traditiile pe care le-au lasat romanii, sasii si ungurii in Transilvania asa cum o cunoastem noi astazi.

In perioada 14 – 18 septembrie 2016 te invit astfel in tabara “Traditii romanesti, sasesti si unguresti in Transilvania“. Turul este unul culinar si experential si este promisiunea mea ca vei cunoaste Transilvania asa cum nu ai mai facut-o pana acum!

Pornim astfel in redecoperirea Transilvaniei Multiculturale!

Si, pentru ca o promisiune ca cea de mai sus este mare lucru si planuiesc sa ma tin de cuvant, afla ca tabara aceasta tematica o organizez in parteneriat cu agentia de turism care mi-a fost cea mai apropiata in ultimii ani, Agenius Travel. Cu ei am mers in vacante asa ca acum a sosit timpul sa organizam ceva frumos impreuna.

Totodata, la fata locului, in Transilvania, o vom avea alaturi de noi pe Adela Dadu – Ghid specializat de la Transilvania Guide Sibiu. Si cu Adela am mai lucrat in trecut si povestile pe care le-am aflat de la ea m-au surprins si totodata m-au facut sa o ascult ore in sir de nu ma mai saturam!

Asa ca, echipa fiind acum completa, sa pornim la drum. Deocamdata aici pe blog, iar in septembrie, prin Transilvania!

avis-v1 (1)

De ce un “tur culinar si experential”?

In primul rand pentru ca in Romania avem o multime de traditii si obiceiuri inspirate din diverse culturi. Iar partea culinara face parte din traditiile care inca le mai gasim astazi aproape intacte in aceasta zona.

Pe teritoriul Transilvaniei au trait secole de-a randul atat romani cat si sasi si unguri. Fiecare dintre aceste natii si-au lasat amprenta asupra traditiilor si obiceiurilor zonei si, din fericire, astazi mai sunt cateva locuri in care gasim romani, sasi si unguri autentici.

Fiecare zi a taberei tematice este dedicata unei anumite culturi cu tot ce tine de ea: pornim de la povestea zonei, traditiile si obiceiurile acelei culturi, mestesugurile care ne-au ramas de la ea si…mancarea traditionala.

Partea “experentiala” a taberei va fi formata din faptul ca fiecare participant va putea incerca (deci experimenta) sa se implice in unele din mestesugurile care vor fi prezentate pe parcursul excursiei. Poate vei dori sa pictezi pe sticla, sa incerci sa faci si tu o tigla sau sa pregatesti masa de picnic alaturi de gospodinele din sat. Pe parcursul celor 5 zile de excursie vor fi mai multe ocazii in care poti sa experimentezi si tu cate un mestesug.

Ca sa iti dai seama exact despre ce vorbesc, gasesti mai jos programul detaliat al taberei.

Programul detaliat al turului este urmatorul

 

Ziua 1 – Miercuri, 14 septembrie. Bucuresti – Sibiu. Vizita Sibiu (Hermannstadt) si introducere in multiculturalitate

In cursul diminetii ne intalnim cu totii in zona Piata Victoriei – Bucuresti pentru a pleca cu microbuzul spre Sibiu.

Drumul catre Sibiu va fi unul relaxat si plin de povesti. Vom face o trecere in revista a activitatilor din fiecare zi in parte si ne pregatim de relaxare activa.

Odata sositi in Sibiu vom petrece ziua in orasul vechi, o vom cunoaste pe Adela iar ea ne va introduce in atmosfera orasului ce a fost Capitala Cultural Europeana in 2007. Vom vizita Muzeul Casa Teutsch (aici aflam cateva lucruri importante despre istoria sasilor si landlerilor in Transilvania), Piata Mare si Piata Mica si ne vom “pierde” pe stradutele fostului Hermannstadt.

Sibiu-DSC_0509
Piata Mare, Sibiu

Dupa amiaza, chiar inainte de a ajunge la cazare ne oprim in localitatea Cristian pentru a vizita “Turnul cu Slanina” (aflat in Biserica din Cristian) unde vom afla cateva povesti ale sasilor din zona Transilvaniei si ne vom bucura de o degustare de slanina.

Turnul-cu-slanina
Turnul cu Slanina, Cristian (jud. Sibiu)

Biserica-din-Cristian

Seara avem cina si cazare la Domeniul Salgo, in Orlat, jud. Sibiu.

Ziua 2 – Joi, 15 septembrie.Romanii – Sibiel, Rasinari, Orlat

Dupa micul dejun pornim catre Sibiel unde vom face cunostinta cu una din cele mai frumoase traditii romanesti: pictura de icoane pe sticla. Vom vizita “Muzeul de icoane pe sticla” de aici si vom participa la un scurt atelier de tesut si pictura.

Ziua continua cu drumul catre Rasinari unde vom face turul “Pe urmele lui Octavian Goga si Emil Cioran” si vom incheia cu o degustare de branzeturi intr-o gospodarie traditionala.

In cursul dupa amiezii ne intoarcem la Domeniul Salgo si ii vom afla povestea. Povestea sa se leaga de cea a localitatii Orlat si de povestea uriasilor si a marginenilor, locuitorii din Marginimea Sibiului.

Seara savuram o cina la stana undeva in apropiere de locul de cazare.
Ziua 3 – Vineri, 16 septembrie. Sasii: Richis, Apos, Altana, Cisnadioara

Dupa micul dejun pornim catre Richis, o localitate de care numele sasilor este foarte legat. Vizitam aici biserica din sat si vom sta la povesti cu ultimul sas autentic al localitatii, Dl. Schass. Acesta ne va spune povestea bisericii, a localitatii si a vinului de aici.

Continuam ziua apoi cu o vizita la Tiglaria din Apos, vizita la biserica fortificata din Altana (tur cu dna Muller) si savuram un picnic sasesc la o gospodarie din sat.

 

Ziua se incheie cu o vizita la Moara Veche si cu povestea familiei Cotaru si a morii “reinviate”.

Seara ne gaseste in natura, in Cisnadioara, bucurandu-ne de o cina in aer liber.
Ziua 4 – Sambata, 17 septembrie. Ungurii

Dupa micul dejun pornim catre Muntii Apuseni, catre localitatile Coltesti si Rimetea.

Vom face o drumetie la Cetatea Coltesti si vom afla povestea contelui Tokaj si a vinurilor din zona. Bineinteles, nu putem pleca de aici fara o degustare de vin!

Ziua continua cu o vizita a satului Rimetea, locul unde soarele rasare de doua ori. Vei afla la fata locului de ce se spune asta despre localitatea Rimetea. Vom facem cateva vizite la mestesugarii din zona si vom afla povestile lor.

DSC_9101
Muntele “Piatra Secuiului” si satul Rimetea

Seara ne intoarcem la Domeniul Salgo pentru cina si cazare.
Ziua 5 – Duminica, 18 septembrie. Fantanele, Cisnadioara si drum spre Bucuresti

Ultima dimineata din acest tur nu poate incepe decat cu bucuria unui rasarit de soare in mijlocul naturii, acolo unde putem sa ne bucuram de o priveliste extraordinara.

DSC_0332_1
Biserica si Cetatea din Cisnadioara

Dupa micul dejun ne facem bagajele si plecam spre un tur pietonal in localitatea Fantanele, cel mai bine conservat sat traditional din Margininea Sibiului. Continuam apoi drumul la Cetatea din Cisnadioara, o vizitam apoi ne oprim in aceasi localitate la un atelier de facut “cahle”.

Cahle
“Cahlele” sunt placile de ceramica pictate pe care le gasim pe sobele din casele batranesti.

Dupa ce terminam aceste vizite plecam spre Bucuresti unde vom ajunge in cursul serii.

Detalii legate de inscriere in tabara

 

Sa rezum putin cele de mai sus:

Tabara tematica se numeste “Traditii romanesti, sasesti si unguresti in Transilvania”

Perioada: 14 – 18 septembrie 2016

Numar minim de participanti: 12 persoane

Cazare:  cazarea se face la Centrul Ecvestru Domeniul Salgo, cel mai recent deschis loc de cazare din zona Cristian – Sibiu. Deschis in luna iulie, Domeniul Salgo este un Centru Ecvestru ce dispune atat de cazare, de Crama proprie si de o multime de alte activitati. Cazarea se va face in camere duble. Camerele sunt decorate modern si dispun de baie cu dus, TV, acces wifi si o priveliste superba asupra intregii zone.

(Nota personala legata de cazare: am incercat deja cazarea la Domeniul Salgo si o recomand cu drag mai ales datorita privelistii si datorita saltelelor extraordinar de confortabile).

Camera Domeniul Salgo
Camera dubla Domeniul Salgo

TARIF

In functie de momentul inscrierii si achitarii tarifului integral, acesta este diferit, astfel:

350 euro/ persoana in camera dubla/pachet pentru rezervari achitate integral pana pe 31.08.2016

390 euro/persoana in camera dubla/pachet pentru rezervari achitate in intervalul 1 – 10.09.2016

Astfel, daca te inscrii si achiti integral pana la finalul lunii august, ai reducere de 10% inclusa!

Servicii incluse:

  • transport cu microbuzul pe toata perioada (punctul de plecare si sosire este in Bucuresti)
  • 4 nopti cazare in camera dubla la Domeniul Salgo, localitatea Cristian (jud. Sibiu)
  • demipensiune (mic dejun si cina)
  • degustarile incluse in program si picnicul in ziua 3
  • ghid local specializat pe zona Transilvaniei

Tariful nu include:

  • celelalte mese care nu sunt mentionate in program
  • intrarile la obiectivele turistice (Casa Teutsch, Moara Veche, Muzeul de icoane, Bisericile din Altana si Richis, Cetatea Cisnadioara)
  • Cheltuieli personale

Pentru a te inscrie completeaza formularul de mai jos incepand de astazi, 2 august 2016:

Update: locurile au fost ocupate; inchidem aici inscrierile (formularul de inscriere a fost scos)

In urma inscrierii vei primi pe email toate detaliile legate de factura, plata si formalitati legate de rezervare.

Termene si conditii organizatorice:

  • Inscrierile pentru acest program se fac pana pe 02.09.2016.
  • Tabara tematica “Traditii romanesti, sasesti si unguresti in Transilvania” este gandita pentru un grup de minim 12 persoane. In cazul in care nu se strange numarul minim de persoane, tariful va fi recalculat conform numarului de persoane existent si va fi adus la cunostinta tuturor persoanelor inscrise.
  • Grupul format va beneficia, pe langa participarea organizatorului (Carmina Nitescu) la tur ca si ghid insotitor si de ghid specializat pe zona Transilvaniei.

Termene si conditii de plata:

  • Tariful final este 350 euro (valabil pentru inscrieri cu plata integrala pana pe 31.08.2016) si 390 euro (valabil pentru inscrieri cu plata integrala realizata in perioada 01 – 10.09.2016) si este exprimat in euro/ persoana /pachet de servicii iar cazarea se face in camera dubla.
  • Tariful este final insa acesta poate suferi modificari in cazul in care nu se strange numarul minim de 12 persoane participante.
  • Termene de plata: Plata 50% avans la inscrierile pana pe 15.08.2016, restul de 50% putand fi achitati pana pe 31.08.2016. Plata 100% pentru inscrierile efectuate dupa data de 25.08.2016.
  • Tariful unei camere single este disponibil la cerere.
  • Plata se va efectua in lei la cursul BNR + 2%.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *