Aflata in localitatea cu acelasi nume, Cetatea Saschiz este o cetate taraneasca ridicata in secolul XIV.
Astazi cetatea nu se afla in circuitul turistic, sau cel putin nu este amenajata in acest sens.
Am trecut prin Saschiz de nenumarate ori pana acum. Insa in aceasta primavara, in vacanta de Paste, am zis ca trebuie sa ajung neaparat la cetate.
Cum vii dinspre Brasov si mergi catre Sighisoara, cetatea se afla pe partea stanga a drumului si se vede clar diferentiata de satul Saschiz. Aflata pe dealul de langa sat, am cautat un semn, ceva, orice care sa ma duca pe drumul spre cetate. Am gasit un indicator pe drumul principal prin sat (cu putin inainte de a ajunge la Biserica Evanghelica aflata in centrul localitatii).
Am urmat indicatorul insa drumul a serpuit destul de mult prin sat pana am gasit urmatorul indicator(am luat-o pe drumul cel bun mai mult prin simtul meu de orientare). Dupa cel de-al doilea indicator care se afla undeva la iesirea din sat, spre deal, drumul duce chiar la baza dealului. Acolo unde simti ca nu mai poti urca cu masina te opresti si parchezi 🙂 Nu de-alta, dar drum mai departe nu mai este.
Asa ca am inceput sa urc dealul pe jos. Nu a fost mult, insa a durat cam 20-30 minute sa ajung sus pentru ca ma tot intorceam sa vad satul aflat in vale. Cu fiecare pas pe care il faceam, privelistea se schimba..si imi placea tare mult ce vad. Eram perfect constienta ca de sus de la cetate voi avea cea mai buna priveliste insa mi-a placut sa ma bucur de drumul pana acolo.
Am ajuns sus la cetate si am intrat prin locul unde ar trebui sa fie “poarta principala”. Nu este insa nimic amenajat aici asa ca m-am bucurat de natura “salbatica” pe care am gasit-o. Si mi-am amintit cum am vazut acum cativa ani si Cetatea Rupea aflata in aceeasi stare, inainte de restaurare.
Am ratacit apoi prin curtea cetatii, m-am urcat intr-un turn pentru a vedea satul de sus si m-am bucurat de multa liniste. Am incercat sa imi imaginez cum era viata in cetate atunci cand era locuita si deja mintea mea se dusese departe. Mi-au placut intotdeauna povestile cu cetati, castele, cavaleri si intamplari din trecut.
Povestea Cetatii suna cam asa: a fost construita in secolul XIV la aproximativ 2 km de vatra satului si avea rolul de a proteja locuitorii Saschizului (si a altor 6 comune din apropiere care ajutasera la ridicarea acesteia) de invazii.
Ceea ce are diferit aceasta cetate este inflenta comunitatii germanice din zona: cetatea a fost ridicata in afara satului si nu a fost construita in jurul unei biserici asa cum era obiceiul vremii.
Se presupune ca lucrarile la ridicarea cetatii au inceput in 1347 si ca aceasta a avut 6 turnuri cu functii de supravechere si de aparare. Singura urma care s-a pastrat la cetate este fantana de 65 de m care se spune ca face legatura intre Cetate si satul aflat in vale.
Mi-ar fi placut sa aflu mai multe despre istoria acestei cetati pentru ca imaginatia mea deja era departe visand! Atat am reusit sa aflu insa sper din tot sufletul ca pe viitor aceasta cetate sa nu mai fie lasata uitarii si sa o vedem in centrul atentiei, asa cum era odinioara.
Am facut cateva fotografii la fata locului ca sa imi aminteasca de vizita asta atat de simpla si frumoasa si ti le arat si tie mai jos.
Cum ti se pare? Ti-ar placea sa vezi si tu acest loc?
Fascinantă. Avem aici la noi în Transilvania o mulțime de frumuseți, trebuie doar să le apreciem așa cum se cuvine.