Ce sa vizitezi cand ajungi in Hunedoara

Pentru ca astazi este deja 1 octombrie si inca nu mi-am dat seama bine cand s-a facut toamna (ca sa nu ma gandesc ca iarna s-a grabit cam tare sa ajunga la Brasov anul asta), m-am intors de prin calatorii si am trecut la scris.

Vara asta a fost plina de o multime de calatorii in special in Romania iar acum, toamna, cand drumurile s-au mai rarit, am zis ca e momentul sa povestesc ceva mai mult despre experientele traite.

M-am retras in casuta mea, mi-am facut o cana mare de ceai parfumat si am pornit pe drumul amintirilor din vara aceasta.

Incep cu una din cele mai recente calatorii, vizita in judetul Hunedoara pe care am facut-o in 13-15 septembrie la invitatia lui Toma Nicolau si a lui Alex Filip de la Eventur, enjoyHD.

Despre #enjoyHD am mai scris aici si ti-am povestit deja cum a fost prima seara petrecuta la Conacul Archia.

Si acum am in minte focul acela de tabara din prima seara. Se lasase frigul (toamna a venit ceva mai devreme, chiar daca eu m-am convins mai tarziu) iar focul acela mare ne-a incalzit pe toti si a facut ca povestile noastre din jurul sau sa fie mai calde si mai vii.

Urmatoarea dimineata am inceput-o destul de lent la o cafea si la o poveste. A urmat apoi workshopul #Mobilitate sustinut de Michelin Romania. Nefiind pasionata de masini, nu ma asteptam sa ma acapareze cu totul acest workshop.

S-a vorbit despre siguranta rutiera si despre performanta Michelin. 2 teme total diferite insa ambele foarte utile. Am inteles cu ocazia asta de ce conteaza ce anvelope ai atunci cand esti in trafic si de ce trebuie sa iei in calcul permanent siguranta rutiera. (Legat de siguranta rutiera chiar saptamana trecuta Michelin a organizat un eveniment de toata lauda: Zilele sigurantei rutiere. )

Dupa workshop ne-am pregatit de plecare prin judetul Huneodara. Eram cu totii curiosi mai ales pentru ca au fost puse la bataie mai multe variante de excursii de iti era greu sa alegi intre ele.

excursii enjoyHD

 

Eu, cunoscand zona foarte putin eram tentata sa aleg oricare din variante insa pana la urma am ales traseul cu vizita in Geoparcul Dinozaurilor, Cetatea Colt, Biserica Densus si Cascada Lolaia.

Nu stiam de existenta acestui geoparc insa am fost tare bucuroasa sa il vizitez. Am vazut ce-i drept doar sediul Geoparcului si Casa dinozaurilor pitici de la Sanpetru pentru ca vremea nu ne-a permis mai mult (a plouat toata ziua).

Am aflat cu ocazia asta ca Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului este o arie protejata de interes national si are ca scop protectia patrimoniului natural si cultural al Tarii Hategului. Tot aici am aflat ca dinozaurii pitici gasiti in aceatsa zona sunt unici in lume.

DSC_0007_1

Dupa vizitarea Geoparcului ne-am indreptat catre Cetatea Colt, cetate construita in secolul XIV. Ascunsa in munti, legenda spune ca cetatea asta a inspirat cartea lui Jules Verne, “Castelul din Carpati”. Astazi, cetatea este formata doar din cateva ziduri si nu este ingrijita in niciun fel din pacate.

DSC_0145_2

Dupa Cetatea Colt am pornit spre una dintre cele mai vechi biserici din piatra ale Romaniei. Biserica Densus. Aceasta dateaza din secolul XIII si nu a incetat niciodata din functionare.

DSC_0159_1

In drumul inapoi spre Conacul Archia ne-am oprit la Cascada Lolaia, in Parcul National Retezat. Am facut o scurta plimbare pe jos pana la cascada (nu ai voie sa intri cu masina pana acolo, fiind zona protejata), apoi ne-am indreptat spre casa.

DSC_0171_1

A doua zi (ultima zi) am ajuns la Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor dupa cum mai este denumit. Ridicat in secolul XV, castelul Huniazilor reprezinta cetatea medievala a Hunedoarei si este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.

DSC_0118_1

EnjoyHD este un eveniment organizat de Eventur si Enjoy Diversity, in parteneriat cu Consiliul Judetean Hunedoara, Conacul Archia, Michelin Romania si Autonom Rent-a-Car

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *