Timpul s-a oprit la Baile Herculane

Anul acesta am avut ocazia sa ajung in destul de multe locuri din Romania. Ma bucura acest lucru pentru ca am ocazia sa cunosc mai bine tara asta frumoasa in care ne aflam insa pe de alta parte, vine o vreme cand gasesc un loc minunat de care nimanui nu-i pasa.

Asa s-a intamplat acum cateva zile cand am ajuns in Baile Herculane, intr-o zi frumoasa de inceput de toamna.

Nu mai fusesem niciodata aici si am vrut sa aflu cum este una dintre cele mai cunoscute statiuni balneoclimaterice de la noi. Sau, mai degraba “cum era” aceasta statiune acum multi ani. Astazi, timpul pare a se fi oprit in Baile Herculane si totul a inghetat asa cum era odata.

Baile Herculane este o statiune asezata pe Valea Cernei la o altitudine de 168 m si la 25 de km de granita cu Serbia. Este o statiune cu climat de depresiune intramontana, cu ape izotermale si hipertermale (38-60 °C), cu diferite compozitii chimice (sulfuroase, clorurate, calcice, sodice, oligominerale)

Daca vine vorba de posibilitatile de tratament din aceasta zona, aici se poate face aerohelioterapie, bai termale in bazin descoperit, bai termale sulfuroase si sarate in bazine acoperite, hidrotermoterapie, electroterapie.

Am strabatut partea noua a statiunii, cea cu hoteluri si cu un centru cat de cat aranjat. Apoi m-am luat dupa indicatoare pentru a ajunge in partea veche a statiunii. Si aici am descoperit o adevarata comoara, parasita din pacate.

Cladirile vechii statiuni sunt inca impunatoare, frumos colorate, insa ascund o lume uitata demult. Inghetata chiar.

N-am mai vazut nicaieri in Romania niste cladiri atat de frumoase si goale din pacate. Nu m-am putut abtine sa-mi imaginez cum era aceasta statiune acum multi ani. Vedeam parca oameni imbracati elegant pe strada, oameni cu maniere veniti sa petreaca o saptamana la bai. Poate este un concept invechit acela de a “merge la bai” insa cred ca se potriveste de minune cu realitatea statiunii de odinioara.

Si tot gandindu-ma asa mi-am dat seama ce castig pentru turismul din Romania ar fi daca s-ar reface vechea statiune Baile Herculane. Daca s-ar investi in constructiile deja existente si daca s-ar recontrui statiunea asa cum a fost ea odata.

Cred din tot sufletul in potentialul acestei statiuni daca ar fi refacuta si promovata in special strainilor. Avem o tara atat de frumoasa si e momentul sa facem ceva pentru ea.

Iti las si tie cateva imagini cu ce am vazut eu atat de frumos la Herculane.

DSC_9702_1

DSC_9686_1

DSC_9675_1

DSC_9667_1

DSC_9664_1

DSC_9657_1

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *