Timpul s-a oprit la Baile HerculaneDSC_9694_1Anul acesta am avut ocazia sa ajung in destul de multe locuri din Romania. Ma bucura acest lucru pentru ca am ocazia sa cunosc mai bine tara asta frumoasa in care ne aflam insa pe de alta parte, vine o vreme cand gasesc un loc minunat de care nimanui nu-i pasa.

Asa s-a intamplat acum cateva zile cand am ajuns in Baile Herculane, intr-o zi frumoasa de inceput de toamna.

Nu mai fusesem niciodata aici si am vrut sa aflu cum este una dintre cele mai cunoscute statiuni balneoclimaterice de la noi. Sau, mai degraba “cum era” aceasta statiune acum multi ani. Astazi, timpul pare a se fi oprit in Baile Herculane si totul a inghetat asa cum era odata.

Baile Herculane este o statiune asezata pe Valea Cernei la o altitudine de 168 m si la 25 de km de granita cu Serbia. Este o statiune cu climat de depresiune intramontana, cu ape izotermale si hipertermale (38-60 °C), cu diferite compozitii chimice (sulfuroase, clorurate, calcice, sodice, oligominerale)

Daca vine vorba de posibilitatile de tratament din aceasta zona, aici se poate face aerohelioterapie, bai termale in bazin descoperit, bai termale sulfuroase si sarate in bazine acoperite, hidrotermoterapie, electroterapie.

Am strabatut partea noua a statiunii, cea cu hoteluri si cu un centru cat de cat aranjat. Apoi m-am luat dupa indicatoare pentru a ajunge in partea veche a statiunii. Si aici am descoperit o adevarata comoara, parasita din pacate.

Cladirile vechii statiuni sunt inca impunatoare, frumos colorate, insa ascund o lume uitata demult. Inghetata chiar.

N-am mai vazut nicaieri in Romania niste cladiri atat de frumoase si goale din pacate. Nu m-am putut abtine sa-mi imaginez cum era aceasta statiune acum multi ani. Vedeam parca oameni imbracati elegant pe strada, oameni cu maniere veniti sa petreaca o saptamana la bai. Poate este un concept invechit acela de a “merge la bai” insa cred ca se potriveste de minune cu realitatea statiunii de odinioara.

Si tot gandindu-ma asa mi-am dat seama ce castig pentru turismul din Romania ar fi daca s-ar reface vechea statiune Baile Herculane. Daca s-ar investi in constructiile deja existente si daca s-ar recontrui statiunea asa cum a fost ea odata.

Cred din tot sufletul in potentialul acestei statiuni daca ar fi refacuta si promovata in special strainilor. Avem o tara atat de frumoasa si e momentul sa facem ceva pentru ea.

Iti las si tie cateva imagini cu ce am vazut eu atat de frumos la Herculane.

DSC_9702_1

DSC_9686_1

DSC_9675_1

DSC_9667_1

DSC_9664_1

DSC_9657_1

Fotografiile sunt realizate cu Nikon D4. Gasesti mai multe fotografii in acest album.

Iti scriu cu drag despre locurile pe care le descopar si despre experientele de calatorie pe care le traiesc!

e-mail: carmina@travelwithasmile.net

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube Skype 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii

  1. Pingback: O noua editie #CalatorInRomania si o noua tabara tematica in toamna | Travel with a Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *