Ce putem face noi, călătorii, să susținem industria de turism în vremea Coronavirus

Criza Coronavirus a luat cu asalt și România. De o lună suntem în stare de urgență declarată, aceasta tocmai fiind prelungită pentru încă o lună.

Așa cum scriam și într-un articol anterior, de călătorit vom călători odată ce trece pericolul virusului și se vor relaxa măsurile luate în fiecare țară în parte. Acum însă, stăm acasă.

Ce putem face până atunci?

De 39 de zile de când sunt în autoizolare îmi e greu să nu mă gândesc la călătorii și să nu îmi fie dor să explorez.

Sunt o persoană activă, am îmbinat job-ul în industria de turism în care lucrez de 14 ani cu călătoriile în mod natural, iar înainte de această perioadă nu reușeam să stau acasă mai mult de 2-3 zile consecutive. Eram mai mereu plecată, de obicei cu proiecte. Nu aveam weekend pentru că de obicei lucram în weekend.

Așa că schimbarea asta bruscă de ritm m-a dat și pe mine peste cap. Ce-i drept, aveam nevoie de o pauză pentru că mă simțeam destul de epuizată în ultima vreme, nu știam cum să pun frână și să o iau mai ușor. Uite că până la urmă Coronavirus a pus frână în viețile tuturor și, în situația dată, mă bucur că sunt sănătoasă și eu și ai mei și mă tot gândesc cum să folosesc mai bine perioada asta cât să scot ceva util din ea.

Astfel, la jumătatea lui martie când toate proiectele programate pentru perioada următoare au fost puse pe hold, eram deja de câteva zile acasă și mi-am propus ca în loc să-mi plâng de milă mai bine folosesc cu cap perioada asta. Și am început să scriu mai mult ca de obicei. Scriu pentru colegii mei din industria de turism (dacă te interesează subiecte dedicate companiilor de turism găsești aici seria de articole scrise de mine în perioada asta) dar și pentru tine, călătorule.

Dacă mă urmărești de ceva vreme ai observat deja schimbare pe acest blog: am lansat un logo nou iar înfățișarea blogului e cu totul alta, mai atrăgătoare și mai orientată pe călătorii. Plănuisem să fac asta la aniversarea de 10 ani a acestui blog – adică la 1 mai 2020. Însă dacă tot am avut timp acum, iată că am dăruit blogului și comunității acesteia de călători un cadou în avans.

Așa că, după cum vezi, spiritul meu călător a găsit ce să facă ceva util și plăcut și în izolare.

Întorcându-mă la tema articolului de astăzi vreau să îți propun câteva lucruri pe care le poți face în perioada asta și în cea care urmează că să treci mai bine prin această izolare, să îți mai treacă dorul de călătorii și, odată ce criza medicală va fi trecut, să îți poți planifica liniștit următoarele vacanțe și în același timp să ajuți un pic și industria de turism.

Nu este un secret că turismul a fost lovit din plin de criza Coronavirus. Zilele acestea trăim cu toții cea mai mare criză din punct de vedere al turismului din simplul fapt că virusul este prezent pe toate continentele și aproape în toate țările lumii. Multe țări au granițe închise, zborurile comerciale au fost sistate, unitățile de cazare și obiectivele turistice sunt închise și ele.

Asta înseamnă că întreaga industrie – călători dar și oameni care lucrau în diversele segmente ale acesteia – au de suferit. Însă, așa cum e vorba aceea “ce nu ne omoară ne face mai puternici” sper din tot sufletul să găsim soluții la toate și să ne revenim în viitorul apropiat.

Pentru că această criză medicală generează încet și inevitabil și o criză economică este clar că noi toți vom fi mai chibzuiți în a face alegeri. Însă asta nu înseamnă că vom rămâne în case după ce criza medicală va fi trecut. Asta înseamnă că vom aprecia mai mult ce avem și vom fi mai atenți în alegerile viitoare. Inclusiv în ceea ce privește călătoriile.

Astfel, mai jos găsești câteva idei (cu tot cu recomandări – îți spun și ce voi face eu) legate de ce poți face în perioada aceasta și cea viitoare pentru a te bucura de călătorii mai vechi, a visa la următoarele și pentru a ajuta puțin și industria de turism cu tot ce reprezintă ea – destinații, companii aeriene, unități de cazare, agenții de turism, ghizi de turism, obiective turistice, restaurante și așa mai departe.

Share-uieste în social media fotografii din vacanțele trecute

Nu numai că pentru tine va fi un moment frumos în care îți vei aminti cu drag de acele momente, însă îi vei ajuta și pe alții să se bucure măcar virtual de o destinație și să se inspire și ei pentru vacanțele viitoare.

Urmărește tururile virtuale puse la dispoziție de diverse obiective turistice sau de către ghizii locali

Eu o urmăresc cu drag pe Adela Dadu, ghid de turism specializat în zona Transilvaniei care zilele astea s-a pus pe făcut tururi virtuale. Pe următorul l-a anunțat aici. La o simplă căutare pe Google vei găsi mai multe opțiuni. Chiar și cei de la Airbnb au deschis o secțiune de tururi virtuale în perioada asta și sunt sigură că din ce în ce mai multe platforme se vor alătura acestei inițiative de a ține tururi virtuale despre destinații diverse.

Iar când criză va fi trecut ai grijă să apelezi la tururi ghidate de către ghizii locali. O parte dintre aceștia fac acum tururi virtuale și chiar poți interacționa cu ei să vezi cum este un tur de-al lor. Când criza trece însă, ei se vor întoarce la tururile față în față pe care le recomand din tot sufletul dacă vrei să simți și altfel atmosfera unui loc.

Citește o carte despre o destinație la care visezi demult

Online-ul oferă o mulțime de posibilități. În plus, poți comanda online niște cărți despre călătorii. Recomand cu drag Books Express. Eu de la ei comand cărți atunci când nu găsesc ce îmi doresc în librărie sau când stau acasă ca acum.

Achiziționează vouchere sau carduri cadou de la companiile de turism care le pun la dispoziție pentru călătorii viitoare

Au apărut deja în piață diferite companii de turism (unități de cazare, restaurante, furnizori de activități) care pun la dispoziție rezervări fără perioadă clar stabilită. Cel mai simplu mod este să cumperi un astfel de voucher sau card ce este valabil pe mai multe luni/1 an (aici depinde de fiecare companie în parte) și să te bucuri de el sau să îl faci cadou mai departe atunci când criza va fi trecut. Astfel tu vei avea deja planul făcut pentru următoarea ieșire din casă (fie ea și o ieșire de o zi!) și cu această ocazie ajuți compania respectivă să se mențină în perioada asta.

Rezervă o vacanță de îndată ce trece criza medicală însă ai grijă să mergi într-o zonă sigură

Știu că în perioada asta îți cam ard tălpile să călătorești undeva. Mie una cel puțin mi se întâmplă asta numai uitându-mă afară pe geam și văzând cum a înverzit natura în luna asta de când stau acasă. E clar că la un moment dat vom depăși criza medicală însă acest lucru nu se va întâmpla brusc ci treptat. Și e valabil pe întreg globul pământesc. Așa că de îndată ce se vor relaxa măsurile la noi în țară ai putea să faci o călătorie scurtă în împrejurimi: poate undeva în natură sau într-o locație mai puțin știută pentru a nu fi aglomerată. E clar că nu ești singurul care vrea să iasă undeva, nu? Apoi, pe măsură ce mai multe țări  își vor relaxa condițiile de acces o să poți să visezi și să rezervi o vacanță în afara granițelor României.

Călătorește în primă fază (atunci când se va putea călători, evident) în România. Odată ce se relaxează măsurile la noi e bine să iei o gură de aer prin apropiere. Nu numai că e sigur și ușor pentru tine, însă și pentru unitățile de cazare din România va fi o gură de aer.

Personal am zis că de îndată ce “voi putea ieși din casă în mod legal” (a se citi “să pot călători” nu să merg la supermarket/farmacie) voi merge la centrul de echitație și pensiunea Potcoava Mountain Hideaway, loc ce mi-a fost atât de drag încât mi-am organizat și nunta în vara lui 2018 (mi-am propus să scriu despre asta aici pe blog și uite că încă nu am apucat). Îl știu de 4 ani, Ionuț și Silvia sunt niște gazde minunate, căluții blonzi din rasa Haflinger sunt cei mai blânzi și frumoși cai din lume pentru mine iar locul este extraordinar: situat la 3 km de cel mai apropiat sat, e înconjurat de pășuni, păduri și dealuri. Unul din lucrurile care îmi plac cel mai tare acolo este că ești în mijlocul naturii, nu vezi nicio altă construcție în jurul tău și este extrem de multă liniște. Ești doar tu și natura. Am fost de multe ori la ei și ei sunt prima mea opțiune când va fi să pot călători.

Am colindat România în lung și-n lat și am descoperit de-a lungul timpului o mulțime de locuri faine pe care vreau să le revăd odată ce voi putea călători:

  • Hadar Chalet este o altă unitate de cazare aflată în mijlocul naturii (unde ador că nu ai semnal la telefon) pe care am vizitat-o fix acum 1 an pe vremea asta și la  care mi-a rămas în suflet cina romantică savurată la căsuța din copac.
  • Castle Hotel Daniel este locul acela dichisit în care am avut ocazia să am castelul numai pentru mine și Călin pentru o seară și în care am fost cei mai curioși în ceea ce privește mâncarea reinterpretată servită la fiecare masă. Aaa, da! Și aici am descoperit și niște vinuri ungurești tare faine!
  • Casa Boierească de la Peștera este locul acela retras pe care îl iubesc în special iarna dar în care tare aș da o tură vara asta
  • Pensiunea Paloma este locul meu obișnuit de stat când vizitez Brașovul-cum tot anul trecut am tânjit pentru 2-3 zile de pauză în care să merg la Brașov și să simt atmosfera orașului, e clar că anul asta voi ajunge acolo
  • Casa Kraus este pensiunea ascunsă în inima Transilvaniei unde am mâncat pentru prima data lichiu săsesc și unde am aflat poveștile sașilor ce încă mai locuiesc în România.

Aș vrea ca pe parcursul anului 2020, când s-o putea, să merg să savurez măcar 2-3 zile în fiecare din aceste locuri. Și să descopăr și altele-lista mea e destul de lungă și încă deschisă la oportunități noi.

Vizitează o destinație nouă

Dacă în perioada de izolare te-ai documentat și ai visat la o destinație nouă, ei bine, odată ce trece criza medicală poți face ceva activ în acest sens: poți rezerva o vacanță în destinația la care ai visat și pentru care te-ai și documentat.

Încearcă un nou tip de vacanță: o croazieră, o vacanță cu rulotă/autorulotă sau, de ce nu, la cort

Dacă până acum ai fost în vacanțe în care ai stat mai mereu cazat la un hotel/o pensiune, ei bine, poate că e timpul să încerci ceva nou. O croazieră ar putea să fie o idee bună sau, de ce nu, o vacanță cu rulota sau autorulota. Sau, dacă vrei să fii mai aproape de natură încearcă și la cort.

Personal ador să încerc tot felul de locuri de cazare și apreciez din tot sufletul și o vacanță la cort și una la hotel de 5*.

Mi-am dorit enorm să merg într-o croazieră pe Nil încă din 2006 când am început să lucrez în industria de turism. De ce visam la asta? Din simplul motiv că vasul de croazieră mergea noaptea iar dimineață mă trezeam într-un loc nou de fiecare dată-și uite așa “scurtăm” drumul dintr-o destinație în alta și simțeam că vizitez mai multe locuri emblematice. După ani în care am visat la asta până la urmă am reușit să ajung într-o astfel de vacanță la final de 2018 într-un tur mai lung prin Egipt  în care am avut 3 nopți pe vas de croazieră pe Nil iar experiența a fost cu atât mai plăcută pentru că visasem enorm de mult la ea.

Cu rulota/autorulota încă nu am mers într-o vacanță însă de vreo 2 ani cochetez cu ideea.

Tot de 2 ani am optat să am cel puțin o dată pe an și o vacanță “mai aproape de natură”, motiv pentru care am ales să încerc varianta la cort. A durat ceva până când am găsit cortul potrivit (Călin e înalt așa că primul nostru cort s-a dovedit a fi prea scurt așa încât am cumpărat unul ceva mai mare în care chiar avem loc), până când m-am dotat cu saltelutele care îmi țin spatele confortabil noaptea, până când am găsit sacii de dormit ideali pentru a dormi primăvara/vara la cort și până am achiziționat masă, scaune și vase potrivite pentru vacanța la cort. Am chiar și pahare de vin speciale pe care le pot lua cu mine oriunde pe plajă sau în mijlocul naturii.

De obicei pentru mine cazarea în timpul vacanței este “doar o cazare” în sensul că nu prea stau în interior în vacanță ci caut experiențe în împrejurimi. Însă alteori caut să mă răsfăț și atunci aleg o unitate de cazare mult mai confortabilă decât de obicei. Iar alteori caut ceva simplu și mă mulțumesc cu cort/vilă și așa mai departe. Cumva de-a lungul timpului am căpătat o flexibilitatea foarte mare în ceea ce reprezintă confortul cazării și reușesc să mă bucur de fiecare în parte mereu.

Rezervă o vacanță printr-o agenție de turism

Agențiile de turism pun cap la cap diferite servicii turistice și le pun la dispoziția clienților lor la un preț global. În plus, consultanții lor de turism lucrează cu destinații diverse în fiecare zi, știu să te sfătuiască în măsura în care ai întrebări despre o destinație sau alta și au marele avantaj de a fi fost și ei în anumite locuri și, în plus, de a mai fi avut clienți în destinațiile interesante pentru tine. Toate acestea îi fac să îți poată spune în cunoștință de cauză diferite lucruri despre acele locuri și, în funcție de criteriile tale, să îți recomande un tip de sejur la altur.

Și dacă tot apelezi la un consultant de turism ai grijă să te gândești înainte cam ce vrei de la acea vacanță. Să te hotărăști ce activități vrei să faci (fie că vrei să stai la plajă sau la spa, sau, dimpotrivă, să colinzi câte o plajă pe zi și să ai libertate de mișcare și locuri frumoase de vizitat), care ar fi cea mai potrivită perioadă pentru tine și cei cu care vrei să mergi în vacanță. Cu cât știi mai clar ce vrei tu de la acea vacanță și îi spui asta consultantului de turism ar trebui să găsești soluția cea mai potrivită într-un timp mai scurt.

Când ești în vacanță încearcă restaurantele locale

În primul rând, încercând gusturi și arome locale te vei simți mai aproape de cultura acelei țări și de oamenii locului. Personal ador să încerc mâncăruri locale și, aproape din fiecare destinație în care am fost, am plecat acasă cu idei noi de preparate pe care s ale fac și eu. Și uite așa acasă gătesc la ordinea zilei mâncăruri grecești, turcești, austriece, spaniole, thailandeze, marocane și așa mai departe.

În al doilea rând vei ajuta comunitatea locală – restaurantele, pub-urile, tavernele – să își revină după criza aceasta. Toate au nevoie de clienți pentru a supraviețui așa că dacă tot au rezistat pe vremea crizei, hai să le dăm o șansă să se refacă.

Massaman curry facut acasa pe timp de autoizolare
Nu răspândi frică și dezinformare

Este valabil și acum, în plină criză medicală, și va fi valabil și odată ce aceasta se va fi încheiat. Este important să cerni informațiile care îți ajung la urechi sau sub tastele telefonului/laptopului din dotare. Încearcă să faci diferența între știrile false și cele reale, informează-te numai din surse oficiale, păstrează-ți calmul și răspândește mai departe informații reale și, de ce nu, pozitive. Numai așa vom putea reveni cu toții la o normalitate și ne vom putea relua inclusiv călătoriile.

Eu îți spun călătorii plăcute încă de pe acum iar în următoarele zile revin cu povești din călătorii mai vechi. După cum spuneam, folosesc timpul acesta de autoizolare să îi inspir și pe alții la a călători pe viitor și a fi atenți la ce aleg și totodată visez și eu la rândul meu la vacanțele mele viitoare. Deja mi-am amânat 2 vacanțe anul acesta și abia aștept să ajung să mă bucur de ele. Când se va putea, bineînțeles.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *