10 ani de călătorii povestite

Azi se fac 10 ani de când am început călătoria numită “Travel with a Smile”, iar ca și cadou am oferit blogului un logo nou și un design nou de site – cred că le-ai observat deja de o lună!

De câteva zile de când am ideea acestui articol am stat să îmi aduc aminte despre momentul în care am luat decizia creării acestui blog, despre primele momente în care mi-am asumat să scriu despre călătorii și la cum a crescut blogul odată cu mine și cu călătoriile mele.

Personal văd în călătorii o modalitate de a învăța, de a afla cum trăiesc alții în diverse țări, de a vizita locuri despre care ai citit sau ai văzut în filme, de a face cunoștință cu piețe și clădiri faimoase, de a descoperi gusturi și arome locale. Pe scurt, de a te îmbogăți din punct de vedere cultural și de a trăi adevărate experiențe de călătorie. Prin blogul Travel with a Smile îmi propun să duc poveștile mai departe, să îi inspir și pe alții să călătorească și să își descopere pasiunile.

Astăzi, la 10 ani distanță, văd cum proiectul acesta care este unul din cele mai dragi sufletului meu crește pe zi ce trece și, cumva, mi-a fost martor dezvoltării mele ca om.

Nu am sărbătorit în adevăratul sens al cuvântului aniversarea blogului decât în câțiva ani însă mi-am dat seama că  a sărbători fiecare mică reușită este hrană pentru suflet. Așa că de anul trecut încoace am fost mai atentă la tot ce a ținut de aniversarea diferitelor lucruri importante din viața mea, aici incluzând blogul, anii de antreprenoriat și proiectele noi.

Iubesc să călătoresc, fac asta din copilărie și cumva cred că “îmi era scris” să fiu călătoare toată viața.

Blogul Travel with a Smile s-a născut odată cu încheierea primei mele povești legate de turism. În 2006 făcusem primii pași în truism: mă angajasem în ceea ce urma să se dezvolte agenția de turism greenSmile Travel, agenție care mi-a fost ca o școală făcută în varianta intensiv, școală pe care o apreciez și astăzi pentru (culmea!) greutățile cu care m-a întâmpinat și pentru lucrurile învățate pe parcurs.

În 2010 când venise criza economică și am închis agenția am simțit că îmi doresc să am un loc numai al meu în care să mă exprim în ceea ce privește călătoriile. Și asta indiferent de joburile care vor urma. De la începutul lui 2010 până pe final de primăvară mi-am dedicat timpul creionării și creării acestui blog. A fost gata la final de aprilie, însă am stabilit ca zi oficială de lansare ziua de 1 mai, zi în care în fiecare an mă simțeam mai aproape de vară, adică de perioadă pe care o asociam cel mai mult cu călătoriile.

Din 2010 până în prezent blogul mi-a fost refugiu de povești, am trăit adevărate experiențe de călătorie pe care am reușit să le documentez în fotografii (însă nu am reușit să și scriu despre fiecare în parte), am avut ocazia să descopăr țări noi, să cunosc călători din întreaga lume, să explorez pasiuni noi și să organizez pentru o parte dintre cititorii blogului călătorii tematice pe care le-am denumit “tabere tematice“. Tare-mi mai sunt dragi!

Cu fiecare călătorie pe care am făcut-o și pe care am povestit-o am simțit că merg de cel puțin 2 ori într-un loc: o dată când a avut loc călătoria reală și încă o dată când am povestit despre ea. Cel mai mult m-am bucurat în momentul în care am reușit să îi inspir și pe alții în a călători și a-și descoperi pasiuni noi, iar de aici a și pornit ideea taberelor tematice, tabere în care am mers împreună cu o parte din cititorii acestui blog. Da, chiar, așa, poate ești și tu printre ei!

Am vrut să creez călătorii-experiență în care am explorat pasiunile pe care mi le-am identificat pe parcurs: fotografia, gastronomia, echitația și, de curând, explorarea zonelor viticole și degustarea vinului.

Din 2013 am organizat tabere tematice: taberele de fotografie Delta Explorer și cele de echitație Horse Riding Adventure fiind numai două teme pe care le-am repetat în ultimii ani.

Cea mai recentă temă este Wine Explorer, adică tabere tematice în care mergem la crame, descoperim vinuri și povestim despre ele savurând un picnic în vie sau o cină elegantă cu vin și mâncare asociată potrivit. Și pentru că mi-am luat întotdeauna în serios pasiunile pe care le-am avut iată că pasiunea mea pentru vin a mers dincolo de organizarea unei tabere tematice aici pe blog și în 20 aprilie 2020 am lansat un proiect dedicat vinului, Winesday, proiect ce va organiza degustări de vin în București (și sper că și în alte orașe) și va coopta taberele cu tematica vin și gastronomie de aici înainte. Bineînțeles că o să anunț și aici când urmează o astfel de tabără așa că dacă vei dori să participi o să afli la timp. Pentru că în prezent ne aflăm într-o situație delicată în ceea ce privește călătoriile, acum nu este momentul să stabilesc perioade pentru astfel de călătorii și am decis să pun pe pauză planurile acestui an în ceea ce privește taberele tematice cu gândul de a le relua abia în momentul în care vom putea călători în siguranță.

Astăzi, la 10 ani distanță de la lansarea acestui blog, ne aflăm într-o perioadă în care nu putem călători din cauza crizei medicale cauzată de Covid-19, virus ce a închis granițele mai multor state și a pus pe pauză tot ce înseamnă industria de turism. Este o perioadă în care chiar dacă mă ard tălpile să merg undeva, chiar și în parc (de fapt și parcurile sunt închise) sunt conștientă că acum cea mai bună decizie e cea de a sta acasă. Vom vedea cât mai durează perioada asta, însă un lucru este cert: vom călători din nou și după Coronavirus. Sper însă că vom călători mai conștient, vom avea mai multă grijă de noi, de oamenii pe care îi întâlnim la fața locului și de natură. Cumva în perioada asta când am luat cu toții o pauză de la activitățile obișnuite și inclusiv de la călătorii natura parcă a renăscut și observ cum din ce în ce mai mulți dintre noi vorbesc despre nuanțele de verde ale copacilor și al ierbii, despre miresmele magnoliilor, mărgăritarului și al narciselor.

Personal îmi mențin optimismul legat de trecerea pandemiei de Coronavirus și știu că la un moment dat se va găsi și vaccin iar noi toți ne vom adapta activitățile la noua situație “normală”. Este clar că vom avea schimbări și în ceea ce privește călătoriile însă tocmai faptul că vom avea avioane cu proceduri noi de sterilizare a aerului, unități de cazare cu standarde noi în curățenie și reguli noi în ceea ce privește distanțarea socială (parcă nu mă aștept să văd prea curând aglomerație pe nicio plajă și la niciun obiectiv turistic) mă face să găsesc din ce în ce mai multe concluzii bune după toată povestea asta.

Nu m-aș fi gândit niciodată că o să trăim un moment ca acesta în care să se închidă tot. Noi în turism am mai avut diverse probleme în trecut fie din cauza atentatelor sau a fenomenelor naturii, însă fiecare dintre aceste situații au fost valabile într-un anumit loc la un moment dat, nu pe întreg globul pământesc.

Așa că dacă nu pot călători în fapt acum, folosesc perioada această de autoizolare pentru a-mi reaminti călătoriile trecute și pentru a face planuri noi. Călătoriile vor continua, însă momentan pot sărbători prin amintirile din trecut. Las mai jos câteva imagini din călătoriile mele începând din 2010 până în prezent. Știu că nu am reușit să povetesc despre toate aici, însă vreau să folosesc perioada aceasta de liniște și fără călătorii pentru a povesti despre locurile văzute în anii trecuți. Locuri de care îmi e dor și sper să te inspire și pe tine pe viitor.

Mulțumesc că citești acest blog și promit să vin în continuare cu povești de călătorie îmbietoare. Călătorii frumoase îți doresc, indiferent de când vor avea loc acesta!

 

 

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *