Nu este niciun secret sa ii admir pe cei de la Romanian Art & Craft. Am spus-o cu diverse ocazii si o spun din nou. Iar asta se datoreaza faptului ca fac lucrurile cu mult suflet iar chestia asta se vede in tot ceea ce fac. Sunt putine companii in Romania care fac acest lucru si ori de cate ori voi gasi una iti voi povesti despre ea.
Se apropie sarbatoarea Pastelui, una din cele mai importante sarbatori de peste an si parca in perioada asta suntem cu totii mai atenti la viata noastra, la familie si la timpul petrecut impreuna. Totodata suntem mai atenti la traditii si obiceiuri, apreciem o mancare gatita de mama sau de bunica si nu putem sa nu observam frumusetea oualor incondeiate precum si micile detalii cu care ne decoram casa acum in prag de sarbatoare.
Ei bine, daca tot ne aflam in perioada asta frumoasa din an vreau sa iti povestesc astazi despre o noua “isprava” facuta de Romanian Art & Craft. Ii urmaresc de cativa ani, le cunosc produsele (dulciuri, suveniruri, produse din ceramica si lemn, etc) si anul trecut scriam despre faptul ca au lansat un program de sustinere a mesterilor populari din Romania.
Ei bine, s-au tinut de cuvant si au continuat programul si in 2017. Daca anul trecut s-au concentrat pe sustinerea mesterilor populari din judetul Suceava, Bucovina, din Corund, Horezu si Ponoarele si au scos la lumina minunatiile facute din ceramica, lemn si diverse tesaturi, ei bine, de la inceputul acestui an echipa Romanian Art & Craft a inceput sa colinde din nou tara in lung si-n lat in cautarea acelor maini dibace care sa stie sa faca lucrurile autentic, ca acum sute de ani. Si s-au oprit momentan in Baia Mare la doi mesteri ceramisti, Cornel Sitar si Zaharia Bledea.
I-am urmarit pe parcursul lor si astazi vin sa iti povestesc si eu despre frumusetea vaselor de ceramica ce iese din mainile celor doi. Si, prin acest lucru imi face placere sa sustin si eu initiativa celor de la Romanian Art & Craft spunandu-ti ca daca iti plac produsele din ceramica ale celor doi mesteri sa stii ca le gasesti in magazinul online www.ArtandCraft.ro precum si in magazinele din aeroporturile Bucuresti, Sibiu si Targul Mures.
Ceramica de Baia Mare
Ceramica de Baia Mare este una dintre cele mai reprezentative din Romania, alaturi de ceramica de Horezu si de Corund. Aceasta imbogateste tezaurul de produse unice al tarii noastre, realizate de cele doua familii binecunoscute, Bledea si Sitar.
Tipul de ceramica produsa de fiecare dintre cei doi mesteri populari este diferit si in cele ce urmeaza iti voi arata diferentele.
Olarul Cornel Sitar provine dintr-o familie faimoasa din Maramures, care, datorita valorii ceramicii pe care o produce, a ocupat o pozitie importanta in Romania. Promotorii au fost parintii lui Cornel Sitar, Florica si Petru, doi olari inzestrati cu sensibilitate si talent, care au transformat mestesugul in arta si l-au transmis mai departe celor 5 copii ai lor.
Astazi Cornel Sitar duce mai departe traditia. El lucreaza cu roata olarului din 1962, de cand avea 13 ani si anual realizeaza peste 12.000 de piese din ceramica, fiind unul dintre cei mai mari mesteri populari ai Maramuresului. Cornel Sitar modeleaza vasele din lut impreuna cu fratele sau, Liviu, iar arta ornamentarii revine sotiilor acestora, Marioara si Angela. Astfel intreaga familie este implicata activ in sustinerea acestui mestesug.
Maiestria cu care Cornel Sitar modeleaza ceramica este dublata de un efort continuu de a descoperi si revitaliza formele, ornamentele si cromaticile dintr-o serie de centre care astazi nu mai exista. El a reusit sa reintegreze in circuitul valorilor contemporane forme si motive ale ceramicii demult uitate.
Toate vasele realizate de Cornel Sitar sunt uniform acoperite, in timp ce cromatica rezulta armonios din imbinarea nuantelor de alb, ocru, galben, rosu aprins, negru inchis, maro deschis si foarte mult albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric si reprezinta o combinatie a imaginilor astrale, geomorfice, florale si zoomorfe intr-o compozitie potrivita. Realizate cu ajutorul degetului, cornului sau pensulei, ornamentele prind forma si vigoare, inzestrand desenele cu expresii care deseori au o semnificatie anume: cercul, sarpele, calea ratacita, pomul vietii, pasarea sufletului.
Zaharia Bledea este cel de-al doilea mester popular al povestii mele de astazi.
Se spune ca acesta a devenit faimos atunci cand s-a hotarat sa reconditioneze atelierul socrilor sai, sotia lui fiind fiica de olar, iar astazi punctul cheie al afacerii sale este originalitatea.
“Ceramica patinata” reprezinta metoda revolutionara pe care familia Bledea a implementat-o si prin care a reusit sa obtina singurul brevet de inventator de ceramica romaneasca. Toate produsele sunt lucrate manual si sunt creatii autentice, ele diferentiandu-se de alte stiluri de olarit.
Pe langa faptul ca aceste produse au o frumusete aparte, ele sunt si foarte practice. Pot fi folosite in cuptorul cu microunde, masina de spalat vase si la gatit, de aceea aceste vase sunt populare in randul hotelurilor si restaurantelor care vor sa ofere un plus de autenticitate si traditie serviciilor pe care le pun la dispozitia clientilor. Totodata, produsele mestesugite de familia Bledea sunt expuse in nenumarate muzee din tara si in casele unor mari personalitati ale lumii, chiar si in palatul Reginei Elisabeta a II-a.
Pe langa ceramica patinata, familia Bledea produce si ceramica traditionala, decorata cu motive inspirate din natura, traditia locala si din tara, care este la fel de renumita.
In loc de concluzie
Personal ma bucur ca inca avem oameni ca cei doi mesteri ceramisti din Baia Mare care isi duc traditia mai departe, din tata in fiu, ca acum sute de ani. Cumva am speranta ca aceste mestesuguri vor dainui alte sute de ani de aici inainte si ca vor avea din ce in ce mai multe persoane care afla de activitatea lor si care cauta sa ii sustina.
Daca ti-a placut povestea de astazi si vrei sa fii la curent cu ce mestesuguri si mesteri descopera si sustin cei de la Romanian Art & Craft poti urmari povestile lor pe blogul Art & Craft. Si, bineinteles, vasele din ceramica le gasesti in magazinul online Romanian Art & Craft precum si in magazinele din aeroport.
La mai multi inainte domnului maestru! Din pacate traditiile acestea frumoase vor disparea in curand daca noi ca public nu ne mobilizam sa le mentinem. Si ar fi pacat, caci sunt niste concepte superbe si o mostenire de la strabunii nostri.