Tehnicile incondeierii oualor in Bucovina

Stau cateodata si ma intreb: oare cand au trecut 4 luni din an si a venit Pastele?

Anul acesta s-a grabit sa ne aduca ziua de 1 Mai si nu oricum, ci cu una dintre cele mai mari sarbatori ale anului: sarbatoarea Pastelui.

Cum de fiecare data inainte de Paste ma gandesc cu drag la copilarie si ma simt mai aproape de traditii si obiceiuri romanesti, mi-am propus sa iti povestesc putin despre traditiile si obiceiurile de Paste din Bucovina. Si nu iti voi povesti oricum, ci in imagini 🙂

DSC_0024_1

Am ales aceasta zona pentru faptul ca aici am intalnit unele dintre cele mai frumoase traditii legate de incondeierea oualor si totodata pentru ca imi amintesc cu drag de vizitele pe care le-am facut de-a lungul timpului in aceasta zona.

Intr-un articol trecut isi povesteam despre Muzeul Oului din Vama, Bucovina. Iti spuneam acolo ca muzeul este unul unic in Romania si cuprinde peste 3000 de exponate stranse timp de 12 ani de Letitia Orsivski de prin toata lumea. Gasesti acest articol aici.

In acest articol vreau sa iti arat in cateva videoclipuri mai multe tehnici de vopsit sau incondeiat oua. Chiar daca vorbim doar despre Bucovina, nu te astepta ca aici sa gasesti o singura tehnica. Eu am intalnit tehnica incondeierii oualor cu vopsea, cu ceara sau si cu ceara si cu vopsea.

Ouale specifice Bucovinei sunt de 3 feluri: cele incondeiate, cele vopsite sau cele ornate cu margele. Alaturi de ouale rosii pe care le cunoastem cu totii, aceste oua frumos decorate iti vor atrage intotdeauna privirea daca le vei vedea pe undeva: sunt ornate in culori vii si au diverse modele desenate pe ele, fiecare element de incondeiere reprezentand cate un simbol.

Tare mult mi-ar fi placut sa iti pot da detalii despre simbolurile pe care le poti gasi desenate pe ouale bucovinene insa pentru asta trebuie sa ma mai documentez la fata locului cand voi merge intr-o noua vizita in Bucovina.

Pana atunci insa iti las 3 videoclipuri scurte in care vei vedea cata migala si munca facuta cu drag sta in spatele incondeierii unui singur ou.

Cele 3 videoclipuri de mai jos sunt realizate de Romanian Art & Craft, companie care sustine in acest fel mesterii populari din Romania si ofera astfel mai multa vizibilitate unor oameni care inca duc traditia mai departe.

Arta de a incondeia oua cu ceara si vopsea- Bucovina 

Arta incondeierii oualor Bucovina (cu ceara)

Tehnica incondeierii oualor cu vopsea

 Daca ti-au placut tehnicile de incondeiere a oualor din Bucovina si vrei sa achizitionezi si tu cateva pentru cadourile de Paste sa stii ca gasesti mai multe modele in magazinul online Romanian Art & Craft.

Paste Fericit!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *