Grecia, una dintre destinatiile noastre preferate de vara 🙂
Am vizitat de foarte multe ori Grecia si fiecare particica din ea mi s-a parut unica. Fiecare oras, fiecare insulita avea ceva aparte si toate la un loc aveau ceva special, ceva ce gasesti numai in Grecia.
Daca ar fi sa aleg un loc preferat in Grecia ar fi Insula Santorini despre care am mai scris in articolul “Insula iubirii, Santorini“. Frumusetea Greciei nu se rezuma la Santorini, dupa cum bine stii, insa in sufletul meu aceasta insula a ramas unica.
Oricat de mult mi-a placut Santorini, vreau sa descopar si celelalte insule ale Greciei. Dupa cum stim cu totii, Grecia are intre 1200 si 600o insule, numarul depinzand foarte mult de marimea insulei respective.
Si pentru ca tot imi doresc sa cunosc mare parte din Insulele Grecesti, le-am studiat si iti prezint si tie particularitatile fiecarui mare tip de insule.
Am identifcat 8 tipuri de insule in Grecia, in functie de zona in care se afla si ti le prezint in continuare.
1. Insulele din Golful Saronic
Ele ocupa spatiul maritim dintre malurile de sud-vest ale Atticii si cele de nord-est ale Peloponezului. Cele mai apropiate de Attica sunt insulele Aegina si Salamina(Salamis), iar cele mai apropiate de Peloponez sunt Poros, Hydra si Spetses. Pe langa aceste insule mai sunt cateva insulite foarte mici in apropiere de Aegina.
Fiind foarte aproape de Atena, Insulele din golful Saronic sunt un punct de atractie pentru cei ce vor sa scape de aglomeratia orasului si vor sa se relaxeze putin in aceste mici insule traditionale.
De ce spun “insule traditionale”? Pentru ca fiecare insula de aici are radacini stravechi, ele existand inca dinainte de Hristos. In Insula Aegina de exemplu(cea mai cunoscuta insula din aceasta zona), primii locuitori (comercianti) au sosit in anul 2000 i.Hr. In antichitate Aegina era cunoscuta pentru sculpturile de aici, pentru ceramica si pentru Templul Aphaia. Astazi ramasitele Templului se gasesc la Muzeul de Sculptura din Munchen.
2. Cicladele
Aflate in mijlocul Marii Egee, Insulele Ciclade sunt de fapt varfurile continentului scufundat, Aegeis. Acestea constau in 2 linii de insule aproximativ paralele prima- Andros, Tinos, Mykonos, Delos si Rhenia, a doua- Kea, Kythnos, Serifos, Sifnos), iar in centru se intind insulele Syros si Yaros, impreuna cu o a treia linie de insule formata din Naxos, Paros si Antiparos.
Din punct de vedere administrativ din Ciclade mai fac parte si insulele: Milos, Folegandros, Kimolos, Sikinos, Ios, Amorgos, Anafi, Santorini(Thira) si Makronisos.
Denumirea de “ciclade”dateaza din timpuri stravechi si se bazeaza pe faptul ca toate aceste insule formeaza un fel de cerc in jurul insulei Delos, insula sacra pentru grecii din antichitate.
Insulele Ciclade sunt muntoase si ele au format imaginea pe care o are Grecia astazi in mintea miilor de turisti: aici gasim casutele acelea joase, albe la culoare si curtile pline de flori multicolore, stradutele inguste ce fac legatura de la o casa la alta si zonele muntoase ce te conduc spre plajele nisipoase ca mai apoi sa iti iasa in cale marea calma de un albastru inconfundabil.
Pozitia strategica a Cicladelor a facut ca acestea sa fie un fel de pod intre est si vest si a jucat un rol important in istoria Greciei.
3. Euboea si Sporadele
A doua ca marime a insulelor grecesti, Euboea, a fost locuita inca din neolitic. In timpul micenienilor aceasta a dezvoltat drumuri comerciale catre Ciclade, iar pana in secolul 8 i. Hr doua dintre orasele ei (Chalkis si Eretria)erau deja prospere si puternice astfel incat sa fondeze colonii in sudul Italiei.
Astazi Insula Euboea adaposteste inca vechi traditii si obiceiuri din vremuri emult apuse. O vacanta aici te va reconecta cu natura si te vei relaxa cum nu ai mai facut-o demult.
La su-est de zona Magnisia si la nord-est de Evia(parte a Greciei continentale) se intinde un mic lant de insule numite Sporade. Numele de “sporade” vine de la modul neregulat de asezare a acestor insule. Sporadele au fost parca aruncate pe mare, fara vreo oranduire anume.
Cele mai mari insule Sporade sunt: Skiathos, Skopelos, Alonnisos si Skyros.
Legenda spune ca 3 dintre Sporade au fost create in urma unei batalii intre titani: Otos si Ephialtes. Acesti 2 titani si-au aruncat unul altuia blocuri mari de piatra(roca), iar 3 dintre acestea au cazut in mare si au format insulele Skiathos, Skopelos si Alonnisos.
Astazi insulele Sporade sunt vizitate in special pentru frmusetea peisajului de aici si pentru bogatia naturii: aici te poti bucura de paduri de pini nemarginite, paduri ce se intind pana spre plaje.
4. Insulele din Estul Marii Egee
Impreuna cu Insulele Dodecaneze, insulele din estul Marii Egee sunt cele mai apropiate de Asia Minor. Datorita acestei pozitii, insulele din est au participat activ la historia Greciei.
Insulele Samos si Hios sunt foarte accesibile de pe malurile Turciei, astfel incat se poate ajunge la ele in numai cateva minute cu o barca obisnuita.
Alaturi de Samos si Hios, insulele din estul Marii Egee includ si Lesbos(Mitilini), Ikaria, Fourni, Inousses si Psara.
In Samos si Lesbos semnele primelor civilizatii dateaza din mileniul 4 i.Hr. Astazi insulele din est pastreaza elemente ale culturii grecesti dar si turcesti deoarece acestia s-au perindat de-a lungul secolelor pe aceste meleaguri.
5. Insulele din Nordul Marii Egee
In nordul Egeei, aproape de coasta Macedonei si de Tracia se gasesc insulele Thassos, Samothrace, Limnos si Ayios Efstratios.
Insulele de nord nu se bucura de o dezvoltare turistica prea mare asa cum sunt insulele din sudul Greciei, cu exceptia insulei Thassos care este cunoscuta de majoritatea turistilor ce au trecut vreodata granitele Greciei.
Faptul ca aceste insule nu sunt foarte cunoscute publicului larg fac din ele o oaza de liniste, o nemarginita sursa de traditii si obiceiuri nepatate de-a lungul timpului.
Insulele de nord sunt recomandabile celor ce cauta linistea si celor ce iubesc sa descopere grecii asa cum sunt, in traditionalele lor sate de pe insule.
6. Insulele Dodecaneze
Acestea se intind in partea de sud-est a Greciei, invecinandu-se la est cu Turcia(Asia Minor), la vest cu Insulele Ciclade, la nord cu Samos si Ikaria si la sud cu Creta. Datorita apropierii de Asia Minor, aceste insule au avut o istorie destul de zbuciumata.
Desi denumirea se traduce cu “12 insule”, grupul Dodecanezelor numara 14 insule si 80 de insulite mici, stancoase (majoritatea fiind nelocuite). Cele mai cunoscute dintre Dodecaneze sunt Patmos, Leros, Kos, Kalymnos, Nisyros, Tilos, Syme, Chalki, Rodos, Kasos, Karpathos si Kastellorizo.
Astazi economia Dodecanezelor se bazaeaza, pe langa turism, pe agricultura, produse din peste si pe resurse minerale pe care le au din plin, avand in vedere ca sunt insule vulcanice.
7. Insulele Marii Ionice
Aflate in vestul Greciei, cele 7 insule care alcatuiesc Insulele Marii Ionice sunt Corfu, Zakynthos(Zante), Kefalonia, Lefkada, Ithaki, Paxi si Kythira. Aceste insule principale sunt inconjurate de insule mai mici, nelocuite, ce alcatuiesc un peisaj de vis.
Datorita pozitiei, insulele Marii Inice au fos intotdeauna o poarta catre vest pentru greci. Acest lucru a facut totodata ca aceste teritorii sa fie ocupate cu multe ocazii, lucru ce se vede in civilizatiile ce au dainuit aici de-a lungul vremii.
Spre deosebire de restul insulelor grecesti, insulele in Marea Ionica au solul arid, insa sunt foarte fertile. Gasesti aici peisaje frumoase, marea este adanca si de un albastru inconfundabil, iar bogatia mostenirii arhitecturale a vechilor greci este unica.
8. Insula Creta
Cea mai mare din insulele grecesti, Creta, este si cea mai sudica insula a acestei tari.
Conform mitologiei grecesti, in Creta s-a nascut Zeus, primul dintre zeii Olimpieni. Zeus a fos tatal lui Minos, regele insulei, acesta dand numele sau civilizatiei “minoice”.
Grecia are multe legende, iar toate par a se fi nascut aici, in Creta.
Insula Creta a fost locuita inca din vremea Neoliticului, iar astazi, pastrand numeroase elemente din civilizatia veche greaca, Creta este una dintre detinatiile preferate de vacanta a le multor turisti. Aici gasesti plaje intinse dar si livezi de maslini, aici ai locatii pline de viata cum sunt orasele Heraklios, Agios Nikolaos si Hersonissos dar si locuri mai putin explorate de turisti.
Insulele Greciei par a fi mici zone de paradis ce plutesc peste ape cristaline, fiind imbratisate de razele soarelui. Bogatia naturii si a istoriei Greciei aduc alaturi civilizatii intregi, iar de-a lungul timpului, Grecia a devenit destinatia potrivita pentru toate categoriile de varsta. Indiferent cati ani ai, daca vrei sa petreci un seur linistit sau unul plin de distractie, Grecia are un loc pentru fiecare.
Pana cum am vizitat in Grecia partea continentala(Atena, Salonic, statiunile Paralia, Olimpic Beach, Nei Pori) si insulele Creta, Santorini si Zakynthos. In fiecare loc in care am fost, am vazut lucruri asemanatoare dar si diferite. Pe viitor intentionez sa cunosc cat mai multe locuri din Grecia, in special insule pentru ca aici ma simt cel mai bine.
Ce mi-a ramas in minte legat de Grecia: oriunde te duci, vei gasi o alta nuanta de albastru al marii. Grecia este un adevarat spectacol de culoare iar daca ai curiozitatea sa vezi diferentele de culori de dimineata de la rasarit pana la apului soarelui vei ramane cu o imagine extraordinara.
WOW 6000 de insule .. habar n-aveam si nici nu ma asteptam la un numar atat de mare . De unde te-ai inspirat ?
Da, asa este. Grecia are multe insule si am gasit aceasta informatie in mai multe locuri. Chiar si pe Wikipedia gasesti!
Este spectaculoasa Grecia,am vizitat mai multe insule si partea continentala.M-as intoarce cu drag in alte locuri nevazute.Marea este nemaipomenita,vegetatia este o bucurie pentru suflet!