Cateva lucruri esentiale in fotografia de calatorie

Iubesti calatoriile si iti place sa pastrezi amintiri sub forma de fotografii.

Mergi des in calatorii, intalnesti oameni, descoperi locuri diferite si interesante si vrei sa le transmiti exact asa cum le vezi si cum le simti tu.

Dar cum faci toate astea? Respectand cateva reguli simple in fotografie.

Despre fotografia de calatorie am mai scris aici iar despre cum iti pregatesti bagajul foto pentru o calatorie am scris aici.

Astazi vreau sa iti prezint cateva reguli de baza in fotografie, reguli pe care daca le aplici atunci cand faci fotografii in vacanta  vei invata sa exprimi ceea ce simti in imagini mai bune.

Priveste in jur la fotografiile tale, ale prietenilor sau ale persoanelor pe care le admiri. Ce anume iti place la ele?

Fotografiile cele mai reusite sunt cele care atrag atentia privitorului, cele in care ai o “alta perspectiva”, cele care iti transmit ceva, cele din care imprumuti starea pe care a avut-o cel care a realizat fotografia.

Cunoasterea modului general in care privitorul reactioneaza la anumite detalii te poate ajuta sa realizezi fotografii mai bune. Modul in care alegem si plasam aceste detalii definesc fotocompozitia.

Fotocompozitia este mai degraba un set de reguli care trebuie luate in considerare. Pe de alta parte, fotocompozitia nu reprezinta un set de reguli obligatorii. Daca inveti regulile acestea in timp te vei putea juca cu ele si obtine fotografii creative.

Cand ma gandesc la fotocompozitie ma gandesc la planurile in fotografie, la formatul lat-inalt, regula treimilor, liniile si unghiurile in fotografie si la formele din fotocompozitie.

In articolul de astazi vom vorbi de 3 dintre acestea: formatul lat-inalt, regula treimilor si liniile in fotografie.

Formatul lat-inalt

In fotografie ai 2 formate generale:

  • lat (fotografie pe orizontala sau “landscape”)
  • inalt (pe verticala sau “portret”).

Formatul lat se foloseste atunci cand vrei sa fotografiezi o cladire, un peisaj, o imagine destul de “cuprinzatoare”, de ansamblu.

Formatul inalt sau “portret” se foloseste atunci cand vrei sa surprinzi un detaliu de aproape, sa faci un portret al cuiva sau cand subiectul pe care vrei sa il fotografiezi este asezat pe verticala.

De exemplu, daca vrei sa fotografiezi intrarea de la Palatul Versailles in care vrei sa apara un grup de oameni vei folosi formatul lat pentru a cuprinde intregul grup. Daca insa vrei sa fotografiezi doar 2 persoane din grupul de oameni aflati la intrarea in Palatul Versailles vei folosi formatul inalt si ii vei fotografia doar pe cei 2.

Intotdeauna pentru ca o fotografie sa fie interesanta trebuie sa aiba un subiect. Formatul in fotografie este dat de subiectul ales.

Regula treimilor

Sa luam o fotografie ca exemplu (format lat de data aceasta). Daca ar fi sa o impartim in 9 parti egale am trasa niste linii imaginare peste aceasta fotografie (exemplu mai jos; sursa foto ClubulFoto.com aici).

Regula-Treimilor-Foto-Dan-Dinu-580x386
Credit foto: Dan Dinu

Regula treimilor este o regula de baza in fotografie si spune ca subiectul ales trebuie sa se afle in unul din punctele de intersectie ale liniilor imaginar trasate.

Subiectul nu va fi ales si asezat in mijlocul unei fotografii ci la intersectia pucntelor pentru a obtine o imagine mai interesamnta in locul unei imagini clasice.

Liniile in fotografie

O linie indica directia. Mintea omului recunoaste formele geometrice si se ghideaza dupa acestea.

DSC_0490_1

De ce sunt liniile importante?

  • Liniile sunt un element important al fotocompozitiei pentru ca descriu margini si delimiteaza alte elemente vizuale.
  • Singurele linii omniprezente in fotografie sunt marginile cadrului.
  • Liniile stabilesc directii si conduc privirea catre subiect.
  • Liniile sunt importante la descrierea miscarii
  • Liniile pot sugera tensiune daca sunt arcuite sau contorsionate.
  • Liniile descriu perspectiva.
  • Liniile drepte orizontale descriu calm, liniste.
  • Liniile drepte verticale descriu forta, respect.
  • Liniile drepte diagonale descriu neliniste, energie.
  • Liniile curbe descriu farmec, ritm.
  • Liniile in forma de S descriu frumusete, gratie.

Daca iti place fotografia si vrei sa inveti mai mult poti veni cu noi pe 28 august in turul #CalatorInBucuresti. Vom vedea cateva locuri mai putin cunoscute ale orasului si vom face fotografii la apus. Gasesti detalii aici.

Daca nu poti ajunge pe 28 august la tur stai pe aproape pentru ca pregatesc un eveniment mai mare, in toamna. Inca lucrez la detaliile acestuia insa iti voi spune cat de curand despre ce este vorba.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *