Cele 7 minuni ale Trascaului de Nord

Faptul ca avem o tara frumoasa nu este o surpriza pentru nimeni. Dar cati dintre noi ne cunoastem cu adevarat tara?

La inceputul acestei veri am avut ocazia sa ajung in Muntii Apuseni si sa explorez putin zona. Auzisem ca este frumos in Trascau asa ca atunci cand s-a ivit ocazia sa ajung in zona am spus ca vreau sa cunosc mai bine acesti munti.

Daca stau bine sa ma gandesc am mai multi prieteni care mi-au recomandat aceasta zona. Imi suna si acum in minte “Daca mergi in Apuseni du-te in Trascau”.

Si am fost. Si pot spune ca toti cei care mi-au recomandat aceasta zona aveau mare dreptate. Eu nu sunt un om de munte insa in Trascau m-am simtit extraordinar, am admirat natura la ea acasa si am vazut cateva “minuni” de pe aici.

Spun “minuni” pentru ca frumusetea acestor locuri este una aparte. Pe langa acest lucru, am numarat locurile cele mai frumoase din Trascau si au iesit 7.

Sa vedem care sunt cele 7 minuni ale Trascaului de Nord:

  • Pestera Huda lui Papara
  • Pestera Poarta Zmeilor
  • Creasta Bedeleului
  • Rimetea- Piatra Secuiului
  • Cetatea Coltesti
  • Valea Ariesului
  • Cascada Vanatarile Ponorului

Pestera Huda lui Papara. Daca ar fi sa o incadram la categoria “cea mai”, Huda lui Papara are urmatoarele distictii: cea mai lunga, cea mai dificila, cea mai mare sala, cea mai denivelata, cea mai inalta galerie, cea mai mare colonie de lilieci, cea mai mare cascada, cel mai mare debit, cel mai lung curs subteran

Huda lui Papara se afla la o altitudine de 567 m, in satul Sub Piatra, comuna Salciua din Muntii Trascau si are o lungime de 5200m. Toata zona se bucura de o frumusete aparte si in fiecare sezon al anului ai de vazut aici “altceva”.

De la ce vine denumirea de “huda”? Huda inseamna cale ingusta, groapa, gaura in pamant, pestera sau adapost.

Pestera a fost amenajata pentru vizitare in 1986 insa toate amenajarile au fost distruse de viituri. Astazi pestera se poate vizita numai alaturi de speologi experimentati  si ai nevoie de echipament adecvat (costum impermeabil, coarda, surse de lumina).

Fotografie Huda lui Papara: Cosmin Berghean

DSC_0009 Huda lui Papara_1

Pestera Poarta Zmeilor: aflata la o altitudine de 1150 m, pestera se afla in apropiere de Huda lui Papara, tot in satul Sub Piatra in regiunea de nord-vest a muntilor Trascau.

Numele se trage de la portalul natural din patra care se afla la 15m de intrarea in pestera. Intrarea in pestera este destul de mica, ea avand sub 2 m in diametru, dand apoi spre o succesiune de sali si coridoare cu o lungime de 125 m.

Creasta Bedeleului este creasta principala a Muntilor Trascau.

Rimetea- Piatra Secuiului

Rimetea este un sat din judetul Alba. Un sat situat intr-o zona foarte linistita, avand in apropiere Piatra Secuiului, munte ce domina privelistea satului si cu o altitudine de 1128 m.

Nu am avut inca ocazia de a merge pe Piatra Secuiului insa intentionez sa o fac cat de curand. Abia astept sa vad privelistea de aici de sus.

Cetatea Coltesti: aflata in satul Coltesti, Cetatea Coltesti sau Cetatea Trascaului cum mai este denumita domina dealurile de langa sat.

Cetatea este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Alba si in Patrimoniul National din Romania din 2010. Cetatea a fost construita in jurul anului 1296 si a fost considerata cetate de refugiu.

Valea Ariesului: situata in Tara Motilor, este una dintre zonele cele mai pitoresti ale Romaniei

Vanatarile Ponorului: rezervatie complexa situata la marginea sud- vestica a Bedeleului.

Cascada cu acelasi nume este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, ea fiind spectaculoasa mai ales dupa ploi torentiale si dupa topirea zapezii pentru ca atunci debitul apei este ridicat.

Fotografie Cascada Vanatarile Ponorului: Sergiu Bacioiu

Vânătările Ponorului

Pe langa acestea in Trascau gasesti multe alte locuri frumoase insa acestea sunt “must see” daca ajungi in zona.

Intreaga zona este perfecta pentru iubitorii de fotografie. Ai ce fotografia aici in orice anotimp ai merge. Poate cel mai frumos este toamna pentru ca la frumusetea locurilor se adauga culorile de toamna.

As merge in zona toamna asta pentru cateva fotografii de peisaj. Vrei sa vii si tu?

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *