Vizita la Turnul Slaninii, Cristian – jud. Sibiu

Ai auzit vreodata de “Turnul Slaninii”?

Trebuie sa recunosc ca eu nu auzisem pana cand am ajuns anul trecut in localitatea Cristian de langa Sibiu.

Am mers sa vizitez Biserica Fortificata din Cristian care se afla la 10 km vest de Sibiu, pe drumul catre Sebes si pe malul stang al raului Cibin. Aceasta este renumita pentru berzele care isi fac aici cuib an de an (localitatea Cristian este una din zonele preferate de berze de la noi din tara) si am avut surpriza sa descopar si turnul special pe care il au. Adica “Turnul Slaninii”.

Am aflat astfel ca aproape ca nu exista biserica saseasca  din incinta careia sa lipseasca un turn.

La prima vedere acest turn pare ca toate celelalte, insa ascunde ceva… mai mult decat gustos. In  trecut, in cea mai mare parte a anului turnul acesta era plin cu slanina. Bucatile de slanina afumata atarnau de carlige si aveam in partea de jos stampila proprietarului.

Turnul-cu-slanina

Se spune ca fiecare familie avea un spatiu rezervat in turn si totodata un semn distinctiv (o stampila) pentru a-si recunoaste marfa.

De fiecare data cand proprietarul avea nevoie de slanina venea in turn si isi lua cantitatea necesara. Este interesant insa faptul ca dupa ce taia din slanina, locul era stampilat cu semnul sau distinctiv si astfel stia ca altcineva nu putea taia din aceeasi bucata dupa el.

DSC_0421
Degustare in Turnul Slaninii, Cristian, jud. Sibiu

In subsolul Turnului Slaninii din Cristian iarna se aducea gheata din Cibinul inghetat. Aceasta era depozitata pe paie si asigura frigul necesar pentru pastrarea slaninii tot anul.

Este interesant faptul ca in unele sate turnul era deschis numai duminica, in restul zilelor saptamanii acesta fiind incuiat, iar in alte sale turnul era deschis tot timpul saptamanii.

Vizitand Turnul Slaninii din Cristian mi-am amintit ca am mai gasit ceva asemanator si in Muntii Apuseni. Insa acolo nu era vorba de un turn ci de “afumatoarea satului” care era de fapt o casuta cu acoperis de paie.

Afumatoarea satului, Bradesti, comuna Ramet
Afumatoarea satului, Bradesti, comuna Ramet

Tu ai fost vreodata intr-un “turn al slaninii”? Daca nu ai fost inca, iti recomand sa mergi cand ai drum prin localitatea Cristian de langa Sibiu. Este cel despre care povestesc in acest articol.

Degustare in Turnul Slaninii, localitatea Cristian, jud. Sibiu
Degustare in Turnul Slaninii, localitatea Cristian, jud. Sibiu

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *