Un oras de vis…Paris

Oras situat intr-o depresiune din partea central-nordica a Frantei, presarata cu coline  (intre care Montmartre si Saint- Genevieve), pe fluviul Sena, in aval de confluenta cu Marna.

Este o asezare veche, intemeiata inainte de Hristos de tribul celtic al parisilor, care i-au dat si numele. Se impune ca adevarata metropola europeana si mondiala incepand cu secolul al XVII-lea, mai intai ca important focar de cultura -„Orasul-lumina” , calitate ce si-a pastrat-o pana astazi. Concentreaza in acest domeniu numeroase institutii simbol cum sunt: Universitatea Sorbona, Academia Franceza, Biblioteca Nationala (care este formata din 4 cladiri constuite in unghiuri drepte si asezate unele spre celelalte ca si cum ar fi 4 carti deschise).

Aglomeratia urbana a Parisului, cu aproape 10 milioane de locuitori, concentreaza cam jumatate din activitatea comerciala si financiara, precum si un sfert din cea industriala a Frantei, plasandu-se totodata printre cele mai importante din lume.

Parisul este si un centru al elegantei mondiale, aici gasindu-se numeroase case de moda, magazine de lux, parfumerie, cosmetica.

Parisul are numeroase obiective turistice dintre care voi mentiona cateva.

Ile de la Cite, cea mai mare dintre insulitele pe care Sena le ingaduie in oras, este leaganul civilizatiei pariziene. Metropola pe care o cunoastem azi s-a dezvoltat in jurul acestui spatiu. Cele 20 de arondismente administrative ale Parisului incep din jumatatea de vest a insulei si continua descriind o spirala cu Ile de la Cite drept centru.

Din cetatea medievala intemeiata pe Ile de la Cite n-au mai ramas decat fostul palat, Sainte Chapelle si Catedrala Notre Dame.

Catedrala Notre Dame este unul dintre obiectivele-simbol ale Parisului si a fost construita incepand cu 1163 de catre episcopul Maurice de Sully fiind  terminata abia in 1345, rezultand o capodopera gotica.

Un alt obiectiv-simbol al Parisului este Turnul Eiffel, care a fost inaugurat in 1889. Are 7000 de tone , masoara 320,75 m inaltime si are 2,5 milioane de nituri (fonta folosita in constructia turnului si niturile provin de la uzinele Resita).Turnul este luminat aproape toata noaptea. Din anul 2000 doua faruri montate in varf lumineaza de jur imprejur departarile. Oriunde te-ai afla in Paris, fie ca turnul se vede sau nu, se va vedea raza farului. De la etajul al treilea al turnului, in zilele senine se poate vedea pana la 67 km departare.

Domul Invalizilor este un ansamblu monumental cu o fatada lunga de 200 m, fondat in 1670 pentru a adaposti batranii soldati invalizi. Astazi hotelul adaposteste un impresionant muzeu al armatei (unul dintre cele mai bogate muzee de arta, de tehnica si istorie militara din lume) si o curte interioara vizitabila, unde pot fi admirate tunurile confiscate de Napoleon Bonaparte in Austria. Domul invalizilor adaposteste si mormantul lui Napoleon (sarcofag de porfir rosu asezat pe un fundament de granit verde din Vosgi).

Construit intru gloria cuceririlor napoleoniene, Arcul de Triumf este principala atractie a Pieţei Etoile-Charles de Gaulle. Arcul de Triumf a fost comandat de Napoleon in 1806, model fiind Arcul Titus din Roma. Arcul de Triumf a fost inaugurat de Philippe Auguste in 1836, dar, 4 ani mai tarziu, ramasitele fostului imparat au trecut pe sub Arc in drumul lor spre odihna vesnica. Victoriile lui Napoleon sunt ilustrate prin basoreliefuri si numele lor sunt mentionate, alaturi de cele ale generalilor si ofiterilor fideli ai imparatului.

Arcul de Triumf are 50 m inaltime si 45 m latime, iar platforma monumentului ofera un larg punct de belvedere.

Sub Arcul de Triumf se odihneste, din 1921, Soldatul Necunoscut. De la aceasta data aici arde o flacara eterna, Arcul devenind un loc al memoriei patriotice.

Champs Elysees este un important centru de afaceri, comert, turism si distractie. Devine foarte important in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dupa instalarea de-a lungul sau a restaurantelor si salilor de spectacol.

Place de la Concorde este o piata octogonala, construita in secolul al XVIII-lea. Aici se afla Obeliscul provenit din Luxor (Egipt) si alte 8 statui alegorice si 2 fantani inspirate de cele din Piata Sf. Petru din Roma. Acesta este locul in care a fost ghilotinat regele Ludovic al XVI-lea in 1793.

Obeliscul din Luxor are 23 m inaltime si cantareste 23 de tone. Pentru transportarea lui s-a construit o corabie speciala. De fapt, viceregele Egiptului oferise 3 obeliscuri regelui Frantei, dar numai acesta a putut fi transportat. Stalpul din granit roz este acoperit cu hieroglife povestind domniile faraonolor Ramses al II-lea şi al III-lea.

Montmartre a devenit, incepand din secolul al XIX-lea, loc de intalnire al artistilor si literatilor. Peisajul cartierului a fost completat, in 1889, de cabaretul Moulin Rouge. Cabaretul prezinta pana astazi un program de revista care pastreaza cu stralucire traditia french can-can-ului.

Pe varful colinei Montmartre a fost construita, intre 1875-1914, o vasta biserica de pelerinaj in stil romano-bizantin, numita Sacre Coeur.

Muzeul Luvru este adapostit in vechiul palat al regilor Frantei. Reconstruit si remodelat incepand din secolul al XVI-lea palatul a fost resedinta regilor Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, a regentei Anna de Austria, dar si a lui Napoleon I si Napoleon al III-lea. In prezent adaposteste cel mai mare muzeu al Frantei, cuprinzand expozitii de sculpturi, gravuri si picturi. Intre operele expuse aici se afla si Monalisa lui Leonardo da Vinci, sculptura lui Venus din Milo si Bijuteriile Coroanei.

In Muzeul D’Orsay sunt expuse opere de arta franceza si universala de la jumatatea secolului al XIX-lea pana in 1914.

Opera din Paris a fost construita in 1874 de Charles Garnier, la ordinul imparatului Napoleon al III-lea. Cladirea oscileaza intre stilui baroc si stilul neo-renascentist. Fatada si interioarele sunt decorate cu sculpturi, statuete aurite si decoratii fastuoase.

Montparnasse este cartierul in care au trait la inceputul secolului XX celebritati precum Modigliani, Hemingway, Picasso. Cartierul, specific comercial, este dominat in prezent de Turnul Montparnasse, cea mai inalta cladire pariziana (209 m).

Podul Alexandre al III-lea (107 m lungime) a fost construit in acelasi timp cu Grand Palais şi Petit Palais. Alcatuit dintr-o singura arcada de fonta, destul de joasa, pentru a nu altera perspectiva, podul este decorat din abundenta cu candelabre de bronz, statui, cai inaripati, ingeri cantand din trompete (toate aurite). Podul si cele 2 palate sunt marturii exemplare ale gustului pentru grandios si ornament de la inceputul secolului XX, La Belle Epoque.

La Defense este cel mai nou cartier al Parisului, este cartierul de afaceri al orasului. Marele Arc a fost proiectat de arhitectul danez Johan Otto van Spreckelsen , are o inaltime de 110 m si adaposteste birouri si institutii publice.

Centre Pompidou este o cladire moderna care adaposteste muzee, biblioteci, cinematografe, spatii de intalniri culturale. A fost denumit „supermarketul cultural”.

Asezat intr-o cladire mica langa Centre Pompidou, se afla Muzeul Brancusi.

 

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *