Traditii de Mos NicolaeIn noaptea de 5 spre 6 decembrie Mos Nicolae vine cu daruri pentru copii: pentru cei ce au fost cuminti tot anul el lasa in ghetute sau in ciorapeii special pregatiti, dulciuri si alte cadouri iar pentru cei care au fost reascultatori lasa o nuielusa.

Aceasta este legenda pe care o stim cu totii de cand eram mici. Dar oare de unde vine acest obicei? Si cine este Mos Nicolae?

In traditiile diverselor popoare Mos Nicolae se confunda cu Mos Craciun.

In Danemarca, Mosul care aduce daruri copiilor are un sac in spinare si este adus de reni. Copiii pregatesc budinca de orez sau cate o farfurie cu lapte in seara de Mos Nicolae in speranta ca acestea vor fi apreciate de elfii care il ajuta pe Mos cu cadourile!

In Polonia se spune ca darurile vin de la stele, iar in Ungaria acestea vin de la ingeri. In Ghana Mosul vine din jungla, iar in Hawaii Mosul coboara dintr-o barca 🙂

Traditiile fiecarui popor sunt atat de diferite! Obiceiul venirii Mosului cu daruri vine din Scandinavia. Se spune ca vikingii aveau un zeu, numit Odin, care in timpul iernii calatorea prin toata lumea calare pe un cal cu 8 picioare, oferindu-le daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Aceste povesti s-au pierdut cu timpul dar in constiinta oamenilor au ramas prin personaje precum Mos Nicolae.

In traditia romaneasca Mos Nicolae are locul sau. Se spune ca Nicolae (Sfantul Nicolae) a fost un copil orfan; a ajuns arhiereu al episcopiei din Myra, iar  pe tot parcursul vietii a ajutat copii si pe cei nevoiasi. De aici a pornit leganda cum ca Mos Nicolae este acel batranel iubitor care lasa cadouri in ghetute si in ciorapei in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Cunoscut si sub numele de “Mos Neculai” sau “San Nicoara”, Mos Nicolae aduce in special dulciuri si jucarii; pe langa acestea, copiii vor gasi in ghetute si o legatura de nuieluse frumos colorate. Pentru cei care au fost mai putin cuminti, Mosul are cate o nuielusa adevarata care sa le aminteasca sa aiba grija anul ce vine, sa se poarte mai frumos.

Totodata, se spune ca Mosul nu lasa cadouri in ghetute care nu au fost curatate si pregatite pentru seara de Mos Nicolae. Asa ca… atentie cum va pregatiti ghetutele sau cizmele in seara aceasta. Poate Mosul trece si pe la voi 🙂

Iti scriu cu drag despre locurile pe care le descopar si despre experientele de calatorie pe care le traiesc!

e-mail: carmina@travelwithasmile.net

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube Skype 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii

  1. Pingback: Sarbatorile de iarna: traditii si obiceiuri | Travel with a Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *