Cheile Romaniei:Rametului, Turzii, Bicazului, Dobrogei si Cazanele Dunarii

M-am convins: Romania ESTE una din cele mai frumoase tari.

Chiar daca stiam lucrul asta, este o senzatie extraordinara sa vezi cu ochii tai atatea frumuseti si locuri inedite. Iar Romania are locuri de genul asta din plin.

Spuneam si in articolele trecute ca anul acesta am cutreierat ceva mai mlt ca de obicei aceasta tara frumoasa si de putini stiuta cu adevarat.

Si cum toamna se face frig si tuturor ne vine cheful sa stam undeva la cald si sa depanam amintiri, am zis sa imi trag putin sufletul din pregatirile cu tabara #FotoExpeditia si sa iti spun putin despre cateva locuri frumoase pe care le-am vazut pentru prima data.

Apropos, maine incepe tabara de fotografie in Muntii Trascau si la Pestera Huda lui Papara, #FotoExpeditia, iar acum ma aflu deja la pensiunea unde vom fi cu totii cazati. Am vrut s ama asigur ca totul este pregatit bine. Maine in jurul pranzului sunt asteptati si restul participantilor in tabara.

Sa revin insa la subiectul de astazi, sa povestesc despre “cheile Romaniei”.

Am gasit cateva “chei” tare interesante ale Romaniei, chei cu care poti ajunge direct in inima tarii noastre. 🙂

Formate candva demult, cheile pe care le-am vazut eu au fost dintre cele mai interesante formatiuni.

Sa le iau pe rand: am inceput vara cu descoperirea Cheilor Rametului si a Cheilor Turzii si am terminat-o cu o vizita la Cheile Dobrogei, Cazanele Dunarii (tot chei sunt, chiar daca au o alta denumire) si am revazut Cheile Bicazului.

In Cheile Rametului am ajuns undeva prin luna iunie cand cautam o locatie inedita pentru tabara de fotografie pe care aveam sa o fac in aceasta toamna. Dupa un weekend intreg in care am cutreierat Apusenii in cautarea locului perfect, am ales pentru tabara zona Rimetea- Piatra Secuiului insa intre timp am admirat de la distanta Cheile Turzii si am testat la propriu Cheile Rametului.

La Cheile Rametului am facut chiar traseul montan. A fost primul meu traseu montan pe care l-am facut si  promit sa scriu un articol special despre acest lucru. A fost ceva inedit, ceva nou, ceva ce nu mai facusem pana atunci. A fost plin de adrenalina, am intampinat ceva dificultati la un moment dat, insa sunt mandra de ce a iesit.

Traseul prin Cheile Rametului serpuieste prin apa iar apa depinde foarte mult de perioada (cand am fost eu era pana la brau- desi am incercat sa nu ajung in apa si sa merg doar pe peretiid e pe margine a fost un moment in care am ajuns inevitabil in apa rece ca gheata). Aici am avut ocazia de a vedea cu adevarat ce inseamna forta naturii, cum este sa fii in mijlocul ei si sa intri cu totul acolo, sa inveti sa te descurci si sa iti dai seama pana la final de cat de multe lucruri putem invata si ce fel de momente putem trai daca lasam totul deoparte si ne lasam purtati de ceea ce ne vine natural (sau cel putin ne era natural odata): viata in natura.

Mai jos gasesti cateva imagini cu Cheile Turzii (prima forografie) si Cheile Rametului (urmatoarele fotografii).

DSC_2793_1

DSC_2985

DSC_2998

DSC_2999

In toamna, cand soarele s-a mai domolit, am plecat la drum in aventura #CalatorInRomania (despre care am povestit aici). Nu stiam exact unde voi ajunge, insa mi-am luat cateva zile de calatorie unde vad cu ochii. Si am ajuns exact unde trebuia sa ajung.

In #CalatorInRomania am vazut alte 3 zone de chei frumoase ale Romaniei. Am revazut Cheile Bicazului, unele dintre cele mai spectaculoase si mai “stramte” chei as putea spune. Imensitatea muntilor care stateau deasupra mea efectiv pe masura ce strabateam cheile m-a facut sa imi dau seama de puterea naturii si de miracolul care a format aceste forme inedite.

Cheile Bicazului se afla in partea centrala a Muntilor Hasmasul Mare, parte a Carpatilor Orientali si am avut ocazia sa le admir si in toiul verii cand mergeam intr-o tabara de fotografie la Lacul Rosu. In acel moment am admirat zona insa neavant timp sa cobor efectiv din masina si sa stau cateva minute sa admir cheile nu am avut aceeasi senzatie ca acum, toamna, cand am putut sa simt exact atmosfera de acolo.

Ca sa iti dai seama cum este in Cheile Bicazului este suficient sa privesti fotografiile de mai jos.

DSC_9884_1

DSC_9889_1

DSC_9893_1

DSC_9909_1

Cheile Dobrogei sunt niste chei poate nu la fel de impunatoare ca celelalte insa linistea care le inconjoara si faptul ca zona nu este prea circulata alcatuiesc farmecul acestora. Daca nu ai fost pana acum aici, iata cam cum arata Cheile Dobrogei.

DSC_0032_1

DSC_0036_1

DSC_0049_1

Cazanele Mici, parte din Cazanele Dunarii: aici mi-am dorit sa ajung de foarte mult timp insa cum nu ajunsesem niciodata in aceasta parte a tarii, nu am avut ocazia sa le vad. Asa ca, cu ocazia calatoriei mele spre necunoscut am tinut mortis sa ajung pe aici. Zis si facut. Drumul de-a lungul Dunarii serpuia frumos iar in fata mi s-a aratat o priveliste uimitoare. Daca pana acum celelalte chei pe care le vazusem nu prea mai aveau o sursa de apa evidenta in zona (cu exceptia Cheilor Rametului), ei bine, Cazanele Dunarii mi-au satisfacut nevoia de a fi undeva aproape de apa. Si de Serbia, apropos.

Am ajuns si la Statuia lui Decebal sculptata in stanca. Statuia are o inaltime de 55 m si este cea mai mare statuie sculptata in stanca din Europa. Se afla intre localitatile Eselnita si Dubova, in zona Cazanelor mici ale Dunarii.

La Cazanele Mari inca nu am ajuns insa a trebuit sa las ceva si pentru data viitoare, nu?

Iti las mai jos cateva fotografii de la Cazanele Dunarii.

DSC_9632_1

DSC_9633_1

DSC_9645_1

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *