Taraboste Food & Wine pairing – degustare de vin pe sufletul meu

Chateau Vartely a fost locul unde a inceput pasiunea mea pentru vin. Era final de septembrie 2015 si nu stiam ca acea vizita avea sa fie definitorie in ceea ce priveste pasiunile, calatoriile si proiectele mele viitoare.

Au trecut deja 3 ani de atunci timp in care am luat in serios pasiunea pentru vinuri, am mers la degustari, am facut cursuri de calificare in domeniu, am inceput sa vizitez din ce in ce mai multe crame si sa tin degustari de vin.

Am avut placerea sa tin mai multe degustari de vin cu vinurile Chateau Vartely in acest an

Intamplarea a facut sa ajung inca de 2 ori la Chateau Vartely: o data in martie 2018 la lansarea unui vin extraordinar – Taraboste 2015 (cupaj rosu: Cabernet Sauvignon si Merlot) si o data chiar acum la inceput de noiembrie, in vacanta, iar despre acesta din urma vizita vreau sa iti povestesc astazi.

In martie, la lansarea Taraboste 2015 cupaj rosu. Priveliste de la Orheiul Vechi

Cum pasiunea pentru vin m-a facut sa caut destinatii pentru a-i descoperi cramele, in aceasta toamna am zis ca imi doresc sa ma intorc in locul in care a inceput totul. Asa ca am pus la cale o calatorie de 4 zile iar una din cele mai asteptate vizite a fost cea la Chateau Vartely.

Ai sa ma intrebi de ce din moment ce mai fusesem aici de 2 ori. Asa este, insa abia asteptam sa vin aici pentru a face vizita pe indelete, pentru a savura fiecare picatura din noile vinuri din gama Taraboste lansate la inceputul acestei toamne si pentru a ma delecta cu delicatesele culinare realizate special pentru fiecare vin in parte.

Crama Chateau Vartely a fost infiintata in 2004, dispune atat de unitate de cazare de 5* cat si de un restaurant si produce unele dintre cele mai cunoscute vinuri din Republica Moldova (da, sunt prezenti si in Romania prin importatorul Produse Moldovenesti).

Restaurantul si Crama Chateau Vartely (foto martie 2018). Credit foto CalinStan.com
2 dintre cele 3 cladiri ale hotelului Chateau Vartely

Vinificatorul lor se numeste Arcadie Fosnea si a creat mai multe game de vinuri dintre care eu am reusit sa le incerc pe urmatoarele de-a lungul timpului:

  • gama IGP (Indicatie Geografica Protejata)
  • gama Individo (lansata chiar la prima mea vizita la ei in 2015, moment in care am degustat vinul in orb pentru ca acesta sa fie lansat oficial abia a doua zi)
  • gama Taraboste: gama de top cu vinurile cele mai pretioase pe care le produc numai in cei mai buni ani. Vinurile albe sunt baricate cel putin 6 luni, iar cele rosii cel putin 18 luni.
  • vin spumant
  • ice wine

Vizita mea recenta la Chateau Vartely a avut ca scop principal relaxarea alaturi de Calin si de prietenii nostri, Renate si Catalin de la TravelBadgers.com si cunoasterea tuturor vinurilor din gama Taraboste care sunt disponibile in acest moment (4 tipuri ), precum si Chardonnay-ul dulce 2013, un vin special ce are o poveste foarte frumoasa legata de Taraboste.

Si cum mi-am dorit o seara speciala, cand am facut rezervarea de cazare la Chateau Vartely am cerut din timp meniul pentru cina si pachetele de degustare disponibile. Cum in pachetele standard nu exista o varianta de degustare numai cu vinuri Taraboste am facut cerere speciala iar cei de la Chateau Vartely au fost mai mult decat incantati sa imi onoreze dorinta.

Astfel, dupa un tur al intregului domeniu si o vizita in crama facuta de un ghid extraordinar, Alina, aceasta ne-a condus in salile de degustare unde ne-a povestit despre vinurile Chateau Vartely dar si despre colectia internationala pe care o pastreaza cu grija crama, iar la final ne-a condus in restaurant pentru cina cu degustare de vin.

Ea este Alina (mijloc) si a fost o placere sa o ascultam povestind despre vinurile Chateau Vartely
Privind cu nostalgie spre colectia internationala de vinuri pastrata cu grija la Chateau Vartely
Degustare privata pentru 4 persoane: colectia Taraboste si Chardonnay dulce 2013

Cina & vinurile degustate, in asociere

 

Taraboste – Pur Aristocratic

Taraboste a fost numele dat de romani aristocratilor geto-daci si ales special de noi [Chateau Vartely] pentru a evidentia nobletea acestui vin.

Taraboste 2017 sec (Chardonnay, Pinot Gris si Sauvignon Blanc), 14% – imbuteliat in editie limitata de 14 082 de sticle

Am inceput seara cu primul vin, Taraboste cupaj alb (sec), unul dintre cele mai recent lansate vinuri pe care l-am incercat in premiera asociat cu o salata cu portocala in cosulet de parmezan.

Salata cu portocale, rosii si rucola in cosulet de parmezan

Cupajul s-a dovedit a fi unul elegant de o culoare galben pai in care s-a simtit clar Chardonnay-ul (baricat 6 luni in butoaie de stejar noi) care a dat arome de pere si pepene galben. Aromele au fost completate de fructele tropicale din Pinot Gris si un post gust lung in care s-a simtit bine Sauvignon-ul Blanc.

Vinul a fost asociat cu o salata cu portocala, rosii, rucola si un cosulet de parmezan pe care tare mult mi-ar placea sa stiu sa il fac si eu.

Taraboste Chardonnay 2015 (sec) , 14,5% – imbuteliat in editie limitata de 14 773 de sticle

Daca in primul vin s-a simtit inca de la inceput Chardonnay-ul ce sa mai spun de al doilea vin care a fost 100% Chardonnay, insa cu 2 ani mai vechi. A fost un vin dens de un galben auriu aproape pe care a trebuit sa il aeram foarte bine pentru a simti din plin aromele de pere foarte coapte si de pepene galben. Bineinteles, nobletea acestui vin a fost data de cele 6 luni petrecute in butoaiele de stejar.

Taraboste Chardonnay 2015 asortat cu Julien de creveti

Fiind un vin sofisticat a trebuit asociat cu un fel de mancare pe masura si anume Julien din Creveti, iar in cazul meu de Julien din ciuperci (eu fiind alergica la fructe de mare).

Taraboste Pinot Noir 2016 (sec), 14%

Al treilea vin al serii a fost tot unul lansat recent: Taraboste Pinot Noir 2016, maturat timp de 12 luni in baricuri noi.

Pinot Noir-ul este considerat unul din cele mai usoare vinuri rosii in mod obisnuit insa in cazul acestuia baricul l-a transformat intr-un vin sofisticat, elegant, cu arome foarte catifelate de fructe de padure, visine si condimente.

Vinul a fost asortat cu un piept de rata delicios.

Taraboste Pinot Noir 2016 asortat cu piept de rata si pere

Taraboste 2015 sec (Cabernet Sauvignon si Merlot), 14,5%

Pentru mine a fost mult asteptatul vin al serii. Il stiam, ce-i drept, inca din primavara insa acum experienta a fost extraordinara datorita faptului ca l-am incercat alaturi de alte tipuri de vin din gama Taraboste.

Primul Taraboste pe care l-am degustat vreodata a fost cel din 2011 (baricat 24 de luni), apoi cel din 2014, in ambele cazuri fiind vorba de vinuri facute dintr-un singur soi, din Cabernet Sauvignon. Fiind o mare iubitoare a acestui soi, am fost foarte placut impresionata sa descopar aromele din noul Taraboste 2015 care este un cupaj intre Cabernet Sauvignon si Merlot, baricat timp de 18 luni. Aromele de condimente alaturi de prune uscate, cireste amare, visine si coacaze negre se regasesc extraordinar de bine puse in evidenta in acest vin. L-am savurat in asociere cu ceafa de purcel la gratar si cu un sos de ardei iute. Recomand sa vii pana la Chateau Vartely fie si numai pentru aceasta asociere 🙂

Chardonnay dulce 2013, 11%

Ultimul vin al serii a fost cel de desert si l-am asortat cu un cheesecake din dovleac.

Spuneam la inceputul articolului ca acest Chardonnay dulce are o poveste legata de Taraboste. Ei bine, anul 2013 a fost unul foarte bun pentru vinuri iar vinificatorul cramei a asteptat sa se coaca foarte bine strugurii din soiul Chardonnay pentru a face urmatoarea generatie de Taraboste Chardonnay. (Toate vinurile Taraboste au aceasta calitate: se fac numai din struguri foarte bine copti selectati special pentru acest soi de vin.) Numai ca intr-o zi a venit o ploaie cu grindina iar viitoarea recolta de Chardonnay parea compromisa. Vinificatorul a avut insa o alta viziune: recolta fusese afectata de Botrytis Cinerea, un soi de mucegai nobil, care ii permitea sa creeze un vin de desert rar intalnit. Asa s-a nascut Chardonnay alb dulce in 2013 si este singurul an in care Chateau Vartely a produs acest vin.

Culoarea este galben aurie iar ca si aroma te rog sa iti imaginezi gustul unui fagure de miere. Este mai dulce decat un ice wine, are numai 11% tarie alcoolica si este un vin extraordinar. Nu sunt fan vinuri dulci si licoroase, insa trebuie sa recunosc ca acesta este cu adevarat special.

Sa mai spun ce combinatie interesanta am facut cand am incercat acest vin dulce cu sosul de ardei iute de la felul de mancare anterior?

Aceasta a fost de departe cea mai gustoasa si aromata seara de food & wine pairing pentru mine si abia astept sa revin la Chateau Vartely. Sau cine stie, poate organizez o degustare chiar in Bucuresti ca vinurile se gasesc si la noi si imi place sa le degust si sa le prezint 🙂 Ce zici, ti-ar placea sa vii?

Daca ti-a placut ce ai citit mai sus afla ca in perioada 21 – 24 noiembrie 2019 organizez prima tabara tematica dedicata vinurilor si destinatia este Republica Moldova. Chateau Vartely sta la loc de cinste in aceasta calatorie intrucat vom avea atat o degustare de 5 vinuri in asociere cu mancare, cat si cazare. In plus, calatoria de 4 zile te va duce pe la 5 crame ale Republicii Moldova, iar programul complet il gasesti aici. Te astept cu drag! (atentie, locurile in tabara sunt limitate iar inscrierile au inceput deja si sunt deschise pana pe 6 noiembrie).

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

3 Comments

  • Bravo Carmina! Ai cea mai bunã si frumoasã meserie, cãlãtoresti în cele mai frumoase locuri ale României si Europei, si ne arati si nouã aceste locuri splendide! Succes si sãnãtate. Nicolae.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *