Wine Explorer: Republica Moldova 21 – 24 noiembrie 2019

De doi ani visez la momentul acesta 🙂

Știu că ești deja obișnuit(ă) cu taberele tematice pe care ți le-am propus de-a lungul timpului, însă astăzi am o noutate absolută. A sosit timpul mult așteptat în care am pus la punct toate detaliile despre noua temă pe care o voi aborda de aici înainte în excursiile tematice pe care le voi organiza: vinul (și gastronomia, dar mai ales vinul).

Cei care ați mai fost în tabere tematice organizate de bine ați observat cu siguranță micile momente în care am povestit despre vin sau am ținut degustări pe care le-am introdus în programele de fotografie și echitație, așa că iată că acum am dezvoltat un program exclusiv dedicat vinului.

Pasiunea mea pentru vinuri s-a născut în toamna lui 2015 când am fost într-o excursie în Republica Moldova cu tema “vinul moldovenesc”.

Pe atunci nu știam că avea să fie începutul unei povești frumoase care m-a dus mai întâi la școală (am făcut câteva cursuri de calificare pentru a înțelege mai multe lucruri despre vin – astăzi sunt absolvent WSET level 2 și pot ține degustări, însă îmi doresc tare mult să fac și Level 3 în viitorul apropiat), m-a plimbat apoi printre nenumărate degustări de vin prin restaurante, wine shop-uri, wine bar-uri, pe la crame în România și în afară, m-a făcut să planific un proiect întreg legat de vin (se numește “Winesday”, încă este nelansat însă tabăra aceasta tematică despre care vei citi mai jos face parte din acest proiect pe care promit să îl pun la punct și să îți povestesc despre el până la final de octombrie) și să pun la punct prima tabără tematică dedicată vinului ce are loc în luna noiembrie în Republica Moldova.

A fost o întreagă călătorie însă simt eu că e numai începutul. Așadar, uite despre ce este vorba.

În perioada 21-24 noiembrie 2019 te invit în tabăra “Wine Explorer: Republica Moldova” să descoperim împreună vinul moldovenesc.

Tabăra o organizez în cadrul blogului meu de călătorie, Travel with a Smile și în cadrul noului meu proiect dedicat vinurilor, Winesday, împreună cu agenția de turism Fresh Holidays și cu sprijinul ANTRIM (Asociația Națională pentru Turism Receptor din Republica Moldova) cărora le mulțumesc pe această cale.

Republica Moldova este recunoscută la nivel mondial pentru vinurile pe care le face, acolo a început pasiunea mea pentru vin (a fost o perioadă în care cunoșteam mai multe vinuri moldovenești decât românești), oamenii sunt foarte ospitalieri, iar cramele foarte bine pregătite pentru turism. Ce alte motive în plus să îmi doresc pentru a demara acest prim proiect de suflet dedicat vinului pe care îl am?

Astfel, la finalul anului trecut am mers să testez programul pe care l-am gândit (adică acesta), am analizat foarte bine ce merită mai mult să includ în program și unde este bine să dau mai mult timp pentru o anumită activitate iar rezultatul îl găsești astăzi aici.

Mai mult de atât, mai jos găsești părerea lui Renate & Cătălin Nenciu de la TravelBadgers.com, care au venit în “recunoaștere” cu noi în Republica Moldova să testăm programul.

Vizita la crame in 2018: Renate & Catalin de la TravelBadgers.com si Cristina Frolov de la Castel Mimi

Programul taberei

Pe scurt, programul este următorul:

  • pe 21 noiembrie plecăm cu microbuzul din București către Orhei, Republica Moldova. Pentru prima dată am inclus și transportul într-o tabără tematică pe care o organizez tocmai pentru că avem degustări de vin incluse și vreau ca toți participanții să se bucure de ele (dacă veneam cu mașinile personale nu aveam parte de aceeași experiență). Avem cazare de 4* la crama Château Vartely, vizitarea cramei, degustare a 5 vinuri în asociere cu mâncare (cantitatea este suficientă cât să o considerăm potrivită pentru cină) și timp de relaxare.
Chateau Vartely: crama si complexul turistic
Colectia de vinuri Taraboste (varf de gama intre vinurile Chateau Vartely) insotita de Chardonnay dulce – vin de desert cu poveste

  • pe 22 noiembrie mergem să vedem prima cramă subterană, cea mai puțin cunoscută dintre toate: Pivnițele Brănești alături de complexul (astăzi restaurantul) Epoca de Piatră. Iubesc crama asta prin simplitatea și autenticitatea ei, a oamenilor de acolo și prin faptul că încă nu este atât de cunoscută și ne putem bucura de ea în voie (nu știu dacă voi putea spune același lucru peste 5 ani). După turul cramei urmează degustare de vin însoțită de plăcinte moldovenești (delicioase!) și apoi un scurt drum cu microbuzul până la Orheiul Vechi – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova. Aici oprim întâi la punctul de belvedere pentru a vedea cum a ajuns un fost fund de mare să fie așa fotogenic astăzi, apoi ajungem în Orheiul Vechi unde avem un tur pietonal ce duce la biserica în stâncă. Turul se va încheia în satul Butuceni unde vizităm o gospodărie autentică transformată astăzi în restaurant – aici avem pauza de masă (unde se poate comanda a la carte), iar după amiază ne întoarcem la cazare la Château Vartely.
Pivnitele Branesti
Pivnitele Branesti

Restaurant Epoca de Piatra
Restaurant Epoca de Piatra
Orheiul Vechi. Credit foto CalinStan.com
  • pe 23 noiembrie plecăm cu tot cu bagaje dimineață, vizităm Crama Cricova – una din cele mai cunoscute crame de aici. Cu 120 km de galerii subterane, Cricova utilizează astăzi numai 80 de km, dintre care o parte sunt deschiși tururilor în “Orașul Subteran”. Ne urcăm în trenulețul special amenajat, vizităm beciurile de la Cricova, secția de producție a spumantelor, Colecția Națională de vinuri, Cinematograful subteran, apoi avem o degustare de vin și plecăm mai departe. Următoarea cramă stabilită pentru această zi este Castel Mimi, unicul castel de acest gen din Republica Moldova – construit în 1893 de Constantin Mimi, castelul a avut o istorie zbuciumată, însă de câțiva ani acesta a fost restaurat și i s-a dat splendoarea de altă dată. Aici avem parte de un tur ce se va încheia cu o degustare de 5 vinuri în asociere cu mâncare și timp liber. Opțional (pentru că avem timp), putem face și atelierul “Blend your own wine” în care fiecare participant al taberei își poate crea propriul vin cu 3 tipuri de vin puse la dispoziție de cei de la castel Mimi (dintre care unul este baricat) și își va putea crea și eticheta. Seara ajungem la Hotel City Park 4* în Chișinău și avem timp liber (hotelul se află în centrul orașului, pe strada pietonală).
Cricova – Orasul Subteran
Cricova – Orasul Subteran
Castel Mimi

  • ultima zi a turului, 24 noiembrie, ne va găsi la Mileștii Mici, cramă ce a primit titlul World Guinness Record în 2005 pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume: 1,5 milioane de sticle (la care se adaugă sticle noi anual). Totodată, Mileștii Mici este și cea mai întinsă cramă subterană din Republica Moldova, aceasta avand 200 km de galerii din care sunt folosiți în jur de 55 km. Vom intra în cramă chiar cu microbuzul nostru și vom ajunge să vedem și impresionanta colecție de 1,5 milioane de sticle. Încheiem vizita la Mileștii Mici la magazinul cramei (nu avem degustare de vin inclusă aici), apoi plecăm spre București unde vom ajunge în cursul serii, după o scurtă oprire la o secție de votare în țară – pe 24 noiembrie este turul 2 la Prezidențiale.

Programul detaliat pe zile al taberei îl poți descărca de aici.

 

De ce să vii în tabără?

  • Tabăra este realizată din pasiune pentru vin și în cunoștință de cauză – am testat atât cramele și vinurile, restaurantele, cât și locațiile de cazare
  • Tabăra include numai crame cu povești frumoase și vinuri faine. O să te îndragostești!
  • Tabăra include toate cele 3 crame subterane ale Republicii Moldova: Cricova, Mileștii Mici și Pivnițele Branesti
  • Tabăra include vizită la cel mai frumos castel (pe care îl cunosc) dedicat vinului, Castel Mimi precum și locul în care am învățat cel mai mult despre vinuri și am încercat cele mai variate vinuri – Chateau Vartely
  • Programul este gândit astfel încât să fie o experiență totală a simțurilor: vom degusta vinuri în asociere cu gastronomie locală
  • Vei cunoaște oameni pasionați de vin și vei afla că “limbajul vinului” nu este așa de complicat

Important: participarea la această tabără îți poate deschide și ție pasiunea pentru vin.

Cui se adresează tabăra?

  • tabăra se adresează pasionaților de vin și celor care doresc să cunoască vinurile Republicii Moldova
  • tabără se adresează celor care își doresc să știe mai multe despre vin însă nu știu de unde să își ia informația și să înceapă
  • tabăra se adresează cunoscătorilor de vin care doresc să descopere cramele Republicii Moldova
  • tabără se adresează celor care vor să aibă câteva zile de relaxare și să se bucure de tot ce îi
  • înconjoară: peisaje frumoase, crame mai mult sau mai puțin cunoscute, vinuri premium în asociere cu gastronomie, cazări de top.
  • tabără se adresează persoanelor peste 18 ani (din motive evidente – consum de alcool).

Tarife și detalii organizatorice:

 

2190 lei/persoană în cameră dublă/pachet
2440 lei/persoană în cameră single/pachet

 

Tarif aplicabil pentru înscrieri cu plată integrală până pe 6 noiembrie 2019.

Special pentru cei care au mai fost în tabere organizate de mine: Cei care au participat la una din taberele tematice pe care le-am organizat până în prezent au 100 lei reducere la tariful de persoană în cameră dublă afișat mai sus.

Perioada taberei: 21 – 24 noiembrie 2019

Tariful include:

  • transport cu microbuz
  • 3 nopți cazare cu mic dejun (2 nopți la Château Vartely 4* în Orhei și o noapte la City Park Hotel 4* în Chișinău)
  • vizitarea a 5 crame, conform programului
  • degustare de vin însoțită de asociere culinară/snack la 4 dintre cele 5 crame vizitate. Detalii despre acestea găsești în programul de mai sus (degustările sunt diferite de la o cramă la alta).
  • tur pietonal în Orheiul Vechi și satul Butuceni, vizită Biserica în Stâncă
  • însoțitor de grup cunoscător de vinuri 🙂

Tariful nu include:

  • celelalte mese care nu sunt menționate în serviciile incluse. Fiecare participant va putea comanda mâncare a la carte în restaurantele cramelor și sau în cele recomandate din zonă.
  • vinurile pe care dorește fiecare să le achiziționeze și să le ia acasă (se pot scoate din țară maxim 6 sticle/persoană – echivalentul a 5 litri ce vin)
  • atelierul “Blend your own wine” de la Castel Mimi: 35 euro/persoană (cei interesați sunt rugați să opteze încă de la înscriere pentru acest atelier, plata lui putând fi făcută la sosirea în Republica Moldova)
  • o degustare suplimentară de vin la Château Vartely în a doua seară (se va discuta posibilitatea aceasta la fața locului, în ziua sosirii)
  • cheltuieli personale

Important:

  • Începând cu data de 6 noiembrie 2019 înscrierile se închid indiferent de numărul de persoane înscrise. În cazul în care locurile se vor ocupa mai înainte de această dată înscrierile se vor închide la acea dată și vom anunța acest lucru pe site.
  • Tabăra se adresează adulților si nu putem accepta copii in acest tur (din motive evidente – consum de alcool).

Numar minim participanti: 12 persoane

Numar maxim participanti: 16 persoane

Cum te înscrii:

Din experiența taberelor anterioare grupul se va forma destul de repede, așa că dacă vrei să prinzi un loc în tabăra #WineExplorer: Republica Moldova înscrie-te chiar acum pe formularul de mai jos (click pe butonul “Mă înscriu”):

Important: înscrierile sunt închise. Stai pe aproape pentru ediția următoare!

 

Iată ce ai de făcut pentru a-ți asigura locul în tabără:

  • te înscrii pe formularul de mai sus până pe 6 noiembrie
  • vei primi datele pentru plată și factura fiscală (dacă dorești factură fiscală pe persoană juridică te rog să îmi trimiți datele de facturare pe email) într-un e-mail după ce vei confirma înscrierea telefonic/prin email. Din experiența mea, locurile se epuizează repede, așadar recomand să achiți factura în cel mult 48 de ore de la primirea acesteia pentru a-ți asigura locul în tabără.
  • îmi trimiți un e-mail cu dovada plății în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 5 noiembrie pe adresa carmina@travelwithasmile.net
  • Oferta este valabilă în limita locurilor disponibile, iar confirmarea locurilor se face pe email în ordinea înregistrării plății integrale. Din experiența mea asta înseamnă că locurile se pot ocupa integral chiar și înainte de data de 6 noiembrie.
  • Pentru a valida înscrierea este nevoie să urmezi toți pașii menționați mai sus. Pe tot parcursul înscrierii precum și pe perioada de timp până la tabără și pe parcursul taberei îți stau la dispoziție cu orice fel de informații ai nevoie pe email carmina@travelwithasmile.net și la telefon 0745 310 811.

Confirmarea înscrierii se face pe e-mail după efectuarea plății integrale, în limită locurilor disponibile. Atenție! Nu te alarma dacă nu primești confirmare imediat după ce trimiți dovada plății. Durează procesarea datelor, însă vei primi răspuns în cel mult 48 ore.

Sunt disponibile numai 16 locuri așa că dacă vrei să ai locul asigurat înscrie-te cât mai repede.

Detalii organizatorice:

  • Rezervarea locurilor confirmate și achitate nu poate fi anulată cu mai puțin de 30 de zile înainte de data călătoriei. Astfel, sumele achitate nu vor fi returnate în cazul în care retragerea se face cu mai puțin de 30 de zile înainte de călătorie (în acest caz penalizarea este de 100% din suma achitată).
  • Tabăra se adresează persoanelor peste 18 ani. Nu există o limită maximă de vârstă.
  • Număr minim de persoane participante: 12 persoane.
  • Numărul maxim de persoane participante: 16 persoane.
  • Dacă nu se întrunește numărul minim de persoane, tariful va fi recalculat și fiecare participant în parte va fi întrebat dacă este de acord cu modificarea – aceștia trebuind să dea un răspuns până cel tarziu 6 noiembrie. Exemplu de modificare daca grupul are minim 10 persoane în loc de 12: cei 10 participanti vor achita suplimentar față de tariful afișat mai sus: 160 lei/persoană în cameră dublă și 160 lei/persoana în cameră single.
  • În cazul în care nu se întrunește numărul minim de persoane sau cei înscriși nu sunt de acord cu suplimentul, tabăra va fi reprogramată sau banii vor fi returnați fiecărui participant în tabără.
  • Programul taberei #WineExplorer: Republica Moldova este dependent de vreme așa că ne rezervăm dreptul de a face orice modificări necesare pentru a asigura siguranța tuturor participanților precum și desfășurarea excursiei în cele mai bune condiții.
  • Transportul până in Republica Moldova si retur este asigurat cu un microbuz Mercedes Sprinter ce are plecarea din București (zona Piața Unirii).
  • Achitarea facturii emise pentru participarea la această tabără exprimă acordul tău legat de condițiile de înscriere și retragere menționate mai sus.

O zi frumoasă îți doresc și te aștept în tabără!

PS: Fotografiile din acest articol sunt realizate de Calin Stan.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

  • Ahhh ce fain! Ce mi-ar placea sa particip la un astfel de tur! Am fost la o parte din ele si mi-a placut enorm! Trebuie sa ma hotarasc repede cum sa fac sa vin si eu.

  • Angela, ma bucur ca ti-au placut cramele deja vizitate si te astept cu drag si in acest tur daca reusesti sa ajungi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *