Mai am 2 zile pana se incheie calatoria mea in Thassos.
M-am tot gandit sa scriu cate ceva despre fiecare locatie pe care o vizitez, insa simt ca a venit momentul sa-ti povestesc putin despre cum vad eu viata din Thassos. Cum am simtit localnicii si cum ma simt ca si turist aici.
Primul contact cu Thassos a fost vizita la Marble Beach. Plaja frumoasa, un mic paradis pentru toti iubitorii plajelor, insa un loc destul de diferit de ce inseamjna viata in Thassos.
Deci Marble Beach a fost primul loc notabil pentru mine in Thassos (primul vizitat dealtfel).
Daca tot sunt la capitolul “plaje” vreau sa amintesc de linistea pe care am intalnit-o pe plaja Livadia dar si in Agios Ioannis. Privelistea de aici este minunata si imi inspira multa relaxare. Recomand ambele locatii pentru cei ce vor sa se rupa putin de lume, cei care vor sa uite pentru o perioada de stresul unui oras aglomerat si de problemele de la serviciu.
La aceste plaje ca si locatii “de neratat” se adauga si portul de marmura din Aliki, un loc perfect pentru o scurta plimbare ori de cate ori simti nevoia sa fii intr-un loc spectaculos si Giola (despre Giola voi povesti intr-un articol viitor).
Fotografiile de mai jos, in ordine: Plaja Livadia (foto 1 si 2), Aliki (foto 3 si 4), Giola (foto 5)
Pe langa frumoasele plaje pe care le-am descris putin in articolul anterior, pe insula gasesti cateva sate pe care vrei sa le vizitezi daca vrei sa cunosti Thassos-ul din punct de vedere al traditiilor.
Pe langa orasul principal, Thasos, gasesti aici si alte sate mai micute dar care merita sa le cunosti oentru ca in fiecare vei descoperi altceva.
Dintre sate poate cel mai “traditional” dintre toate a fost Theologos. Un sat mic, cu oameni zambitori si case vechi, unele inca locuite iar altele lasate in voia timpului.
La ora la care am fost eu in Theologos, localnicii inca isi faceau siesta si nu am gasit prea multa lume pe stradutele din sat. Mi-au placut insa cladirile pe care le-am intalnit aici si din cand in cand am surprinz cate un zambet de la cate o fereastra sau din cate o curte umbroasa.
Impresia generala pe care mi-a lasat-o Theologos a fost de un sat simplu, linistit si uitat parca de timp. Un loc in care mi-as dori sa evadez ori de cate ori simt nevoia de liniste si pace. Nu am intalnit prea multe elemente “moderne” aici. Poate doar masinile care se perindau din stanga in dreapta din cand in cand pe stradutele localitatii.
Panagia: mi-a ramas in minte cu imaginea de “vechi si nou”. Aici am intalnit o imagine inedita despre care am scris aici– privirea batranului uimit care incerca sa descopere cum functioneaza un laptop.
Panagia este un satuc cu o mica piata centrala in mijlocul careia se afla Restaurantul Elena. Meniul este in limba romana iar mancarea este excelenta. Un lucru de notat este faptul ca aici exista conexiune wireless la Internet si a fost unul din locurile in care accesul la internet a fost foarte bun.
Chiar de langa restaurant poti porni in explorarea localitatii in orice directie. In dupa amiaza in care am zabovit ceva mai mult in Panagia am avut ocazia sa intalnesc multi oameni de-ai locului si sa interactionez putin cu ei.
Impresia mea a fost ca Panagia este unul din satele mai mari ale insulei, poate intra la categoria “orasel” si nu este atat de traditional precum am crezut initial. Gasesti aici ceva mai multa forfota, insa oamenii sunt la fel de binevoitori si zambitori ca toti cei pe care i-am intalnit in Thassos.
Ce imi place foarte mult in Thassos este imbinarea intre traiul simplu, traditional grecesc si deschidrea catre nou si modern si comunicarea cu cei aflati aici in vacanta.
Chiar daca unii dintre localnici nu stiau limba engleza, te puteai intelege cu ei prin semne sau de cele mai multe ori din priviri. Intotdeauna am gasit cate un zambet pe chipul oricarui om pe care l-am privit aici. Iar zambetul lor si starea din acel moment era binevoitoare, cu totii erau atenti sa inteleaga de ce ai tu nevoie in momentul in care incerci sa intri in vorba cu ei.
Voi continua articolul in urmatoarele 2 zile. Inca mai am locuri de explorat si abia astept sa-ti povestesc despre ele.
Update 25.o5.2013
Am ajuns si in “capitala” insulei, oraselul Thasos.
Cu o suprafata ceva mai mare decat celelalte localitati, Thasos este un oras port destul de plin de turisti in luna mai. Partea buna este ca se vorbeste limba romana destul de mult (am intalnit multi romani aflati iin vacanta dar si angajati la hotelurile si tavernele de aici) si ca numarul cafenelelor cu acces wireless la internet este mult mai mare decat in restul locurilor de pe insula.
Si aici am intalnit aceeasi liniste caracteristica insulei si acelasi tip de oameni binevoitori si cu pofta de vorba.
Daca ajungi in orasul Thassos trebuie neaparat sa faci macar o plimbare pe micul din din port. Intr-o zi calduroasa poate fi salvarea ta racoroasa pentru ca vei avea ocazia sa stai in bataia valurilor. Cam asa cum fac copiii de mai jos.
Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri este un eveniment organizat de Foto Union, cu sprijinul Bancpost, Cosmote, Samsung Galaxy S4, Ford, Pixelpedia,Booking Greece, Izvorul Cristalin