Muzeul Oului din Vama – Bucovina

DSC_0005_1Au mai ramas cateva zile pana la Sarbatoarea Pastelui si mi-am amintit ca nu am povestit inca de o experienta avuta in nordul tarii la inceputul acestui an, in Vama – Suceava.

Cunosteam localitatea Vama- Suceava mai mult prin faptul ca este o localitate repreznetativa din Bucovina si…cam atat.

Am ajuns aici in Vama de vreo 3 ori in total pana in prezent si abia ultima data cineva mi-a spus despre Muzeul Oului. Nu stiam de existenta lui insa am fost curioasa sa aflu despre ce este vorba.

M-am luat dupa semnele stradale din zona si, in drumul spre gara, la captul unei stradute destul de inguste si nepavate am descoperit o casa – obisnuita, din cate puteam vedea.

In fata am gasit un afis mare cu “Muzeul Oului” sau “The Egg Museum“. Am intrat in curte. Era liniste, nici nu imi venea sa cred ca acolo se afla un muzeu.

Odata ce am deschis poarta m-a intampinat gazda si m-a poftit inauntru. Era inceput de februarie, iar vremea rece tinea calatorii destul de departe de aceasta locatie in aceasta perioada.

Am intrat si am rugat-o sa imi povesteasca despre Muzeu. In primul rand nu mai auzisem de un astfel de muzeu insa curiozitatea mea a atins cote maxime abia in momentul in care am aflat ca muzeul are 3000 mii de oua expuse.

Colectia are doua parti: “Oua din Bucovina” si “Oua din toata lumea“, toate impartite pe categorii si bine aranjate in cele doua 22 de vitrine.

Ouale sunt decorate prin diverse tehnici de incondeiere, folosind diverse tipuri de materiale: coaja de ou, lemn, ceramica, piatra, sticla, portelan.

Toate cele 3000 de exponate au fost adunate (in decursul a 12 ani) si expuse la muzeul din Vama de catre Letitia Orsivschi, artist international.

Dintre toate cele vazute in cadrul muzeului mi-a ramas in minte faptul ca aici gasesti cateva oua rare cum sunt cele de emu, broasca testoasa, oua de flamingo dar si oua de dimensiuni extrem de mici cum sunt cele de potarniche, vrabie si porumbel.

Colectia expusa aici include oua decorate cu diverse tehnici:

  • oua zgariate din Germania
  • oua perforate din Cehia
  • oua slovace decorate cu paie decupate sau fire metalice aplicate
  • oua decorate cu masti venetiene

Aflat in “inima Bucovinei”, muzeul este un obiectiv important pentru descoperirea traditiilor zonei si a mestesugului incondeierii oualelor. Nu stiam pana acum de existenta unui astfel de muzeu insa ma bucur ca l-am descoperit.

Pe langa faptul ca este un muzeu care are cateva povesti de descoperit, aici se organizeaza demonstratii de incondeiere a oualelor precum si workshopuri (in cazul grupurilor organizate).

Daca ai drum prin Bucovina merita sa treci pe la Muzeul Oului. Contra unei taxe de 10 lei/persoana poti afla povesti foarte interesante despre colectie si despre tehnicile folosite pentru incondierea oualelor.

Pana atunci insa, iti doresc sa ai un Paste Fericit!

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *