Hai sa ii cunosti pe Pastratorii de ROST romanesc la lansarea “ROST.12 Hotare”

Rostul e sens, e talc, e menire.
Rostul inseamna randuiala si un mod anume de a trai. Identitatea incepe cu a-ti sti rostul pe lume, iar cand nu-l mai ai se cheama ca te-ai ratacit.

Asa incepe povestea trilogiei “ROST“, un proiect semnat de fotograful Razvan Voiculescu ce s-a intins pe 6 ani si a inclus albumele „ROST – esențe, gusturi și stări românești” (2013) si „Dor de ROST” (2015). Piesa finala a trilogiei, albumul de fotografie “ROST. 12 Hotare” urmeaza a fi lansata luni, 27 noiembrie, ora 19 la JW Marriott Bucuresti.

Razvan este unul dintre oamenii care cauta sa scoata in evidenta patrimoniul socio-cultural pe care il are Romania prin mestesugurile cu care inca se poate lauda si care, din pacate, sunt pe cale de disparitie.

In cei 6 ani de cand colinda tara pentru proiectul ROST, Razvan a reusit sa adune la un loc oameni, povesti si mestesuguri ce in curand le vom gasi numai in cartile de istorie sau in muzee. Fotografiile sale sunt marturii vii ale unor mestesuguri care inca exista si care, daca am fi mai constienti de valoarea lor, ar putea dainui si de aici inainte.

Asa cum bine spune chiar el, “Ideea de ROST – pe care o reprezinta acesti mestesugari, artisti, sau pastratori de traditii, prea putin cunoscuti sau chiar uitati – e posibil ca maine sa nu mai existe” iar proiectul ROST isi propune sa atraga atentia asupra “Pastratorilor de Rost romanesc”, aducand povestile lor in fata publicului.

Credit foto: “ROST. 12 Hotare” – Razvan Voiculescu

ROST ar putea deveni astfel o campanie nationala de informare, dar si de implicare sociala, prin care “Pastratorii de Rost” sa devina cunoscuti diferitelor categorii de public si, mai mult, sa devina nuclee de interes pentru dezvoltarea comunitatilor din care fac parte.

Pe 27 noiembrie la ora 19 te invit sa participi alaturi de mine la lansarea albumului de fotografie “ROST. 12 Hotare” care are loc la Hotel JW Marriott Bucuresti.

Participarea la eveniment este gratuita insa se face pe baza de invitatie. Detalii gasesti in acest eveniment iar rugamintea mea este sa dai direct mesaj privat organizatorului pentru a obtine invitatia.

ROST. 12 Hotare” este cel mai voluminos album al seriei si contine 340 de pagini cu imagini stranse din toate colturile tarii: fotografii cu oameni care inca mai pastrează un mestesug, biserici de lemn, cule si conace parasite care se incapataneaza sa „supravietuiasca” desi au fost demult abandonate, dar si obiecte traditionale din gospodariile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astazi gasite aproape numai in muzeele etnografice.

Albumul vine la pachet atat cu un DVD cu filmul (making of al albumului), cat si cu o harta artizanala care reuneste locatiile tuturor „Pastratorilor de ROST” din cele trei albume astfel incat, cei care isi doresc, sa poata descoperi zone din România unde mestesugurile inca se mai pastreaza.

„Ca piesă finală a trilogiei ROST, albumul acesta oferă tabloul cât mai complet al ROST-ului românesc din perspectiva mea. Este o colecție de fotografii de compoziție, profunde, care aduc împreună diferite ipostaze ale ROST-ului” . Răzvan Voiculescu

In cadrul evenimentului se va proiecta scurtmetrajul documentar liric „ROST. 12 Hotare”, produs de Ana Maria Pîrvan si Razvan Voiculescu. Invitatii vor putea afla povestile unor “Păstrători de ROST”, relatate chiar de acestia, iar seara se va incheia cu un scurt concert sustinut de artistul Grigore Leșe.

Te invit sa faci parte din trilogia vizuala ce aseaza pe aceeasi harta oamenii si locurile cu ROST.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *