Dracula, istorie si legenda

Cu siguranta ai auzit de Dracula. Este poate cel mai cunoscut personaj de legenda legat de Romania.

Vlad Tepes, cunoscut sub numele de “Vlad Draculea”, “Vlad Dracul” sau “Dracula”, a fost un domnitor roman ce a condus Tara Romaneasca in 1448, 1455- 1462 si 1476. De aici Bram Stocker s-a inspirat la scrierea romanului “Dracula”, carte binecunoscuta astazi peste tot in lume. Actiunea din romanul “Dracula” se desfasoara in jurul orasului Bistrita de astazi, iar printre elementele unice ale acestei carti se afla descrierea foarte exacta si amanuntita a Transilvaniei. Romanul  a avut pana in prezent mai multe ecranizari iar astazi din ce in ce mai multa lume este interesata de povestea Contelui Dracula.

“Dracula” este o poveste magica, o poveste ce atrage multi iubitori de legende dar si pasionati ai istoriei. A merge pe urmele lui Dracula este o adevarata aventura, iar astazi m-am gandit sa iti prezint ceva inedit.

Iti propun o excursie in Transilvania pentru a vizita locuri invaluite de misterul lui Dracula!

Itinerariul este urmatorul: Bucuresti – Targoviste – Arefu – Sibiu – Medias – Sighisoara – Brasov – Bran – Sinaia – Snagov – Bucuresti.

In fiecare din orasele de mai sus vei vizita locuri inedite si vei trai putin din istoria demult apusa. Pe langa vizitele la cetatile si castelele legate de numele lui Dracula vei vedea si alte cateva locuri unice.

Prima oprire din aceasta excursie va fi la Targoviste, fosta capitala a Valahiei unde a domnit Vlad Tepes. Aici vei vizita Curtea Domneasca, biserica si Turnul Chindiei, construit de Vlad Tepes in secolul XV.

Drumul continua apoi catre Curtea de Arges si Arefu. In Arefu vei urca la Cetatea Poenari, cetate construita in secolul XV de Mircea cel Batran si intarita apoi cu 3 turnuri si un bastion semicircular de Vlad Tepes . Cetatea Poenari mai este numita si “cetatea lui Dracula” iar astazi gasim aici doar niste ruine.

Mergi apoi spre Sibiu. Sibiul a fost numit “capitala culturala euroneana in 2007” si este unul din orasele cele mai frumoase ale Romaniei. Aici vei vizita centrul vechi al orasului, loc in care se afla mormantul lui Mihnea Voievod cel Rau, fiul lui Vlad Tepes. Si daca tot esti la Sibiu, trebuie sa vezi si Muzeul Brukental, unul dintre cele mai vechi muzee din Romania (a fost construit in perioada 1778 – 1788).

In drum spre Sighisoara, faci un scurt popas la Medias. Mediasul este un oras vechi dar foarte bine pastrat: o plimbare prin micuta cetate se poate asemana cu o scurta calatorie in timp.

Odata ajuns in Sighisoara vei avea ocazia de a trai intr-un oras medieval. Sighisoara este singurul oras medieval inca locuit din sud – estul Europei. Este un oras cetate ce a dainuit pana astazi pastrandu-si istoria, misterul cat si frumusetea.

La Sighisoara trebuie sa stai cel putin o zi pentru ca ai ve vedea: poti incepe dimineata cu un mic dejun luat la una din terasele situate in Piata Cetatii. Aici, in Piata Cetatii, poti simti ca traiesti acum sute de ani. Arhitectura cetatii este aproape la fel cum era acum cateva sute de ani. S-au pastrat zidurile cetatii, turnurile, majoritatea cladirilor din cetate fiind bine intretinute. Sighisoara este un festival de culoare, mai ales daca vizita ta se nimereste in perioada nenumaratelor targuri si evenimente ce au loc aici de mai multe ori pe an.

Pe langa Turnul cu Ceas (simbol al cetatii si totodata muzeu de istorie pentru aceasta), Biserica din Deal, celalte turnuri si bastioane, in cetate mai poti vizita Scara Scolarilor, o scara unica in constructie. Totodata, te poti plimba pe stradutele cetatii si sa intampini in drumul tau printi si printese, vrajitoare sau chiar cavaleri si garzi ale imparatului pentru ca la Sighisoara se organizeaza frecvent diverse momente speciale pentru vizitatoricum ar fi povesti puse in scena chiar in Piata cetatii sau diverse concursuri si alte festivitati.

Si pentru a nu uita ca te afli pe urmele lui Dracula, vei gasi in cetatea Sighisoara casa in care s-a nascut Vlad Dracul, devenita astazi restaurant. Restaurnatul “Casa Vlad Dracul” este unul din cele mai bune restaurante ale cetatii si este totodata si unul dintre cele mai cunoscute.

Dupa o seara petrecuta in atmosfera Sighisoarei, mergi mai departe a doua zi catre Brasov. Orasul este astazi foarte bine reprezentat in peisajul Transilvaniei. Este cel mai frumos oras al acesi zone iar istoria leaga numele lui Vlad Tepes de acest oras de nenumarate ori.

Dupa o scurta vizita in Brasov vei ajunge la Bran, la Castelul lui Dracula. Este locul unde toti iubitorii legendei lui Dracula trebuie sa ajunga. Aici, de Haloween are loc in fiecare an o petrecere unica. La aceasta petrecere participa foarte multe persoane, majoritatea venind aici pentru legenda Contelui Dracula. Construit in 1387, Castelul Bran este astazi proprietate privata insa este deschis publicului in majoritatea zilelor din an. Aici se pot realiza si diverse evenimente festive pentru cei ce vor sa aiba o amintire de neuitat in Castelul Contelui Dracula.

Dupa o calatorie plina de mister te indrepti spre casa nu inainte de a face o scurta oprire la Sinaia. Sinaia este un oras atestat documentar chiar de catre Vlad Tepes, printr-o scrisoare scrisa in 1476. De aici, in drum spre Bucuresti te poti opri la Snagov unde, in Biserica Snagov vei putea vedea mormantul fostului domnitor, Vlad Tepes, domnitor de al carui nume este legata legenda contelui din Transilvania.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

2 Comments

  • Ma numar printre iubitorii princepelui valah. Am scris cartea “Maria Sa Vlad Tepes Draculea” – legende istorice, carte care depune marturie despre lucruri drepte si strambe, dar mai ales despre imaginea fals oribila, nedreapta si dispretuitoare a voievodului Vlad Voda Draculea.
    Precizez ca Vlad Dracul era numele tatalui sau, Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran. De altfel nu se cunosc multe, precum identitatea noastra traco-daca.Antichitatea romaneasca e data uitarii si tinem mortis ca suntem urmasi ai lui Traian, netinand cont ca romanii se trag din acelasi trunchi al Traciei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *