Coasta egeeana a Turciei (partea II)Continui drumul spre sud si ajungi in Bergama. Bergama este actualul nume al anticului oras Pergamon, locul unde s-a inventat pergamentul.

Bergama este celebra in Turcia pentru monumentele sale antice. Asklepion  (Sanatoriul), Acropole, Zidurile, Agora, Templul Atenei, Templul lui Dionysos, Palatele regilor, Arsenalul, Biblioteca (peste 200 000 volume), Templul lui Traian, Teatrul (10 000 locuri), Altarul lui Zeus (frizele monumentale ale Templului lui Zeus pot fi vazute astazi la Muzeul Pergamon din Berlin, unde au fost duse dupa ce cetatea a fost descoperită de arheologii germani), Bazilica Rosie (Serapeion) si Muzeul de Arheologie si Etnografie.

Cele mai importante monumente arhitectutale se afla pe Acropole , in partea de est a orasului.

Orasul a avut perioada sa de aur pana in secolul III d.Hr. Dupa ce a fost inventat pergamentul, a fost construita o biblioteca ce avea peste 200 000 volume. Astfel, Pergamon a devenit unul dintre centrele culturale ale Imperiului Roman (facand concurenta Alexandriei).

Asklepion a fost unul dintre primele spitale din istorie. Acesta este asezat in vestul orasului. A fost un mare centru al culturii, artei si medicinei.

Desi se crede ca Asklepion a fost fondat de Galinus, marele fizician al antichitatii, centrul medical a fost dedicat lui Asklepios, zeul medicinei. Simbolul sarpelui, care era si simbolul lui Asklepios si, ulterior a devenit simbolul medicinei, este prezent la intrarea fostului spital, pe Via Tecta (drumul sacru).

Asklepion a fost si centrul de cura termala al vechiului Pergamon. Stramos al localitatilor balneare din zilele noastre, Asklepion era impodobit cu o colonada care ducea catre izvoarele termale.

Sanatoriul era dotat si cu un teatru si cu o biblioteca (aici se faceau cure de somn, dupa care se interpretau visele pacientilor). Tot aici gasim si fostul tunel de psihoterapie si o policlinica.

Basilica Rosie (Serapeion): acest mare templu a fost construit in secolul II d.Hr, in vremea lui Hadrian. Este construit din caramida rosie si dedicat zeului egiptean Serapis. Templul a fost convertit intr-o biserica dupa aparitia crestinismului si dedicat lui Sf.Paul.

Muzeul de Arheologie si Etnografie se afla in centrul orasului. Este un muzeu micut dar merita vazut pentru a completa vizita la Pergamon. Muzeul a fost deschis in 1936 si este impartit in doua parţt: partea arheologica si cea etnografica. Acesta este primul muzeu etnografic deschis in Turcia.

La numai 40 km nord de Bergama se afla statiunea Dikili. Dikili este o statiune micuta ce iti ofera o atmosfera numai buna pentru relaxare  si plaja. Poti inchiria o casa de vacanta la un pret foarte bun! Trebuie numai sa gasesti pe cineva care sa te ajute in negocierea pretului deoarece localnicii nu prea vorbesc limba engleza. In Dikili nu vei gasi prea multe hoteluri, dar alternativa cu casele de vacanta este mult mai buna: poti negocia un pret foarte bun si poti sta cat vrei ( pretul unei case se poate negocia chiar si pentru o luna). Majoritatea caselor de inchiriat sunt chiar pe plaja iar pentru cei ce iubesc statiunile mai retrase Dikili este locatia perfecta!

Coborand din Bergama spre sud, ajungi intr-unul dintre cele mai importante orase ale Turciei, Izmir. Acesta este numele actual al fostului oras Smyrna, intemeiat de Alexandru cel Mare.

Cucerit de bizantini si apoi de turci, orasul pastreaza monumente din fiecare epoca: Citadela (Kadifekale), in forma de poligon neregulat, situata pe Dealul Pagos, ridicata de Lisimah, comandant al lui Alexandru cel Mare in secolul IV i.Hr, Agora, realizata in epoca elenistica, in secolul II d.Hr, Moscheea Konak, parcul Culturii (aici se tine in fiecare an Festivalul International al Izmirului), Muzeul de Arheologie, Muzeul etnografic, Turnul cu Ceas in Piata Konak (este simbolul orasului).

„Frumosul Izmir”, orasul unde a trait Homer, este un important centru comercial, centru al culturii, al artei, al turismului si al industriei. Izmirul are si un mare port, cunoscut de-a lungul timpului datorita marilor exporturi de produse agricole, dar mai ales al tutunului, strugurilor si smochinelor. Se spune ca smochinele din aceasta zona sunt cele mai bune din lume!

 

Parasesti Izmirul si, la aproximativ 100 km sud ajungi in Kusadasi. “Kusadasi” inseamna “insula pasarei” in limba turca si este una din statiunile de vacanta cele mai cunoscute.  Kusadasi este si oras si statiune. Aici vei gasi hoteluri confortabile, hoteluri de lux, hoteluri cu aquapark si diverse facilitati pentru copii. Daca alegi sa petreci cateva zile in Kusadasi vei avea marele avantaj ca poti iesi seara in oras. Totodata, Kusadasi este o statiune recomandata si pentru shopping!

O alta locatie pe care trebuie neaparat sa o vezi daca esti pe coasta Marii Egee este Efes.

Iti scriu cu drag despre locurile pe care le descopar si despre experientele de calatorie pe care le traiesc!

e-mail: carmina@travelwithasmile.net

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube Skype 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii

  1. Pingback: Cum sa inveti o limba straina traind in tara respectiva | Travel with a Smile

  2. Pingback: Cum sa inveti o limba straina traind in tara respectiva - Travel with a Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *