Despre scortisoara si cassia. Ce condiment folosim noi de fapt?

Stiai ca arabii au fost primii negustori care au introdus scortisoara in cultura gastronomica europeana?

Scortisoara vine din Ceylon (Sri Lanka) unde in secolul XV au ajuns primii comercianti maritimi, portughezii. Acestia au fost inlocuiti in scurt timp de olandezi si mai apoi de britanici iar incepand cu 1796 si pana tarziu in secolul XX acestia au exploatat resursele gasite in Sri Lanka.

Scortisoara este de fapt coaja unui arbust numit Cinnamomum zeylanicum verum.

Astazi sunt exploatate si alte specii de copaci din care se poate obtine scortisoara- arborii de cassia, o ruda apropiata a scortisoarei:

 • Cassia Cinnamomum aromaticum: cultivata in China
 • scortisoara de Saigon sau scortisoara vietnameza Cinnamomum loureiroi
 • scortisoara de Indonezia:  Cinnamomum burmannii

Toate aceste varietati ale arborilor de Cassia sunt clasificate in functie de cantitatea de uleiuri esentiale pe care le contin.

Astfel, scortisoara de Saigon are o aroma pronuntata si acest tip de cassia este un ingredient esential in bucataria vietnameza.

Scortisoara care provine din Indonezia si pe care o gasim si pe piata de la noi contine cel mai mic procent de uleiuri esentiale.

Ca sa vezi care este diferenta intre scortisoara si cassia iti las o fotografie:

Aspectul lor exterior este diferit, iar atunci cand sunt comercializate sub forma de sul poti observa usor diferenta: sulul de scortisoara este complet inchis iar in sectiune se pot vedea straturi fragile de scoarta pe cand sulul de cassia se inchide din ambele parti.

Intrebuintarile scortisoarei:

 • In trecut prima intrebuintare care i s-a dat scortisoarei a fost aceea de a masca mirosurile si de a preveni deteriorarea carnii deoarece aceasta contine substante care impiedica formarea bacteriilor.
 • scortisoara are proprietati antimicrobiene şi antiinflamatoare
 • scortisoara stimuleaza memoria
 • scortisoara incetineste caderea parului
 • imbunătateste activitatea insulinei si ajuta la absorbtia glucozei; astfel ajuta la prevenirea diabetului
 • scortisoara contine cei mai multi oxidanti si astfel ajuta in lupta impotriva imbatranirii datorate stresului
 • scortisoara ajuta la pierderea kilogramelor prin simplul fapt ca elimina pofta de mancare (este suficient sa o mirosi si iti trece pofta de dulce)
 •  principalul uz dat astazi acestui preţios condiment este cel gastronomic.

In scop gastronomic ca sa spun asa vom folosi si noi scortisoara in tabara #PovestiCuScortisoara.

Daca nu te-ai inscris deja o poti face completand formularul acesta(formularul a fost scos). Primele locuri in tabara deja s-au ocupat iar cei inscrisi deja abia asteapta sa vina luna decembrie sa mergem cu totii la punte si sa ne bucuram de jocurile copilariei, de povestile spuse la gura sobei si de bunatatile pe care le vom pregati impreuna.

About

Travel with a Smile este locul în care călătorești virtual în destinațiile în care am călătorit eu și locul în care ai posibilitatea să împrumuți idei de călătorie pe care să le pui apoi în practică. Și asta pentru că toate călătoriile mele sunt însoțite de povești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *