Valea Loarei este un peisaj cultural iesit din comun, un loc de o rara frumusete ce cuprinde orase si sate istorice, mari monumente arhitecturale (castelele- “les chateaux”) si intinderi de pamant formate de veacuri alaturi de raul Loire.
Valea Loarei este cunoscuta astazi pentru mostenirea sa arhitecturala reprezentata de orase istorice precum Blois, Chinon, Orleans, Tours dar in mod deosebit recunoscuta pentru castelele Chambord, Chenonceau si Amboise.
Cu un peisaj cultural de neegalat, Valea Loarei a fost martora de-a lungul timpului la schimbarile valorilor umane si la interactiunea dintre populatie si natura. Monumentele arhitecturale pe care le gasim aici iustreaza idealurile Renasterii si ale Epocii iluminismului asupra gandirii din Europa de Vest.
Cel mai mare si mai cunoscut dintre castele este Castelul Chambord. Construit in secolul al XV-lea de Regele Francis I si reconstruit mai tarziu de Regele Henry II, este cunoscut ca si “Castelul Versailles al Regelui Francis I”. Francis I a ordonat ca acest castel sa fie cel mai luxos castel imaginabil construit vreodata; castelul servea ca si loc de vanatoare pentru contii din Blois.
Din 1930 Castelul Chambord este proprietatea statului francez si a fost primul castel in care s-au inaugurat spectacolele de sunet si lumina, atat de cunoscute si apreciate astazi.
Cel mai frumos castel al Loarei este Castelul Chenonceau. Nici un alt castel de pe Valea Loarei nu are o asa eleganta si o atractie spre seductie ca acesta. Se spune acest lucru pentru ca femeile au iubit si ravnit la acest castel de-a lungul istoriei(mai este denumit si “the ladies castle”). Construit de Henry al II-lea acesta l-a daruit amantei sale, Diane de Poitiers. Dupa moartea regelui Henry al II-lea, sotia sa, Catherine de Medici a evacuat-o pe Diane de Poitiers de aici. Se spune ca o perioada cei 3 au impartit resedinta castelului Chenonceau, fiecare dintre doamne avand o gradina a sa.
Pe stanca ce domina orasul Amboise se inalta un frumos castel ce a fost confiscat de Charles VII de la proprietarul sau, Louis d’Amboise. Este vorba de Castelul Amboise ce in scurt timp a devenit castelul favorit al regilor Frantei. Se spune ca aici a trait si Leonardo Da Vinci o perioada destul de indelungata. Astazi se pot admira in parcul castelului numeroase inventii ale lui Da Vinci. In Capela Saint Hubert, aflata chiar langa Castelul Amboise gasim astazi mormantul lui Leonardo Da Vinci.